РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Вентиляція в медустановах: чисте повітря та захист від вірусів

Вимоги до вентиляції повітря в медустановах, та особливості сучасних технічних рішень
2914 07.04.2020 в 09:00


У зв'язку з ситуацією, яка склалася у світі з коронавірусною інфекцією, роль медичних установ щодня зростає. Водночас зростає і кількість пацієнтів, а лікарям доводиться витрачати усі сили на боротьбу з епідемією. Однак існує великий ризик поширення вірусів безпосередньо в медичних установах, що загрожує здоров'ю як хворих, так і лікарів. Щоб у медперсоналу та пацієнтів було здорове комфортне середовище, кожен медичний заклад незалежно від своєї специфіки повинен мати правильно спроектовану систему вентиляції.

Вимоги до вентиляційних систем у лікувально-профілактичних закладах набагато вищі ніж у інших установах, оскільки якість повітря тут безпосередньо впливає на здоров'я людей. При цьому більшість лікарень є багатопрофільними, і в одній будівлі може знаходитися декілька відділень. Приміщення з різним призначенням, як правило, мають різні вимоги до повітрообміну та проектування вентиляції. Неправильно підібране вентиляційне обладнання стає причиною поширення інфекцій і порушення стерильності палат. Природна вентиляція не здатна забезпечити повністю здоровий мікроклімат у лікарнях, оскільки не очищує повітря, що для більшості медичних напрямків критично. До того ж такий вид вентиляції сприяє поширенню інфекцій за межі медичного закладу.

Згідно з ДБН та ДСанПіН під час проектування операційних блоків, реанімаційних залів, інфекційних клінік, рентген-відділень, наркозних, передпологових, пологових кімнат, палат для новонароджених потрібні системи індивідуальної механічної вентиляції з антибактеріальною фільтрацією, нагріванням, охолодженням та контролем якості повітря. В інших приміщеннях лікарень організовується загальнообмінна припливно-витяжна вентиляція.

В операційних не допускається віконне провітрювання. У таких приміщеннях необхідно суворо дотримуватися температурного режиму, підтримувати оптимальний рівень вологості 55%-60% і контролювати швидкість повітряних потоків. Важливим фактором для операційних є мікробіологічний склад повітря, тому вентиляційні пристрої повинні бути обладнані бактеріологічними фільтрами. Для вирішення цього завдання підходять вугільні (карбонові) та НЕРА-фільтри.

З інфекційних відділень повітря необхідно виводити безпосередньо назовні за допомогою системи повітропроводів, оминаючи коридори та інші палати лікарні. Водночас витяжне повітря, як і припливне, повинне очищуватися фільтрами з високим класом очищення. Для вентиляції у таких приміщеннях особливо важливий ретельний контроль забрудненості фільтрів та їх постійна заміна.

Кабінети лікарів, приміщення денного перебування пацієнтів, диспетчерські, кімнати персоналу, кімнати відпочинку площею до 36 м2 обладнуються механічною припливною вентиляцією з продуктивністю 60 м3/год на одну людину. Витягання повітря у таких приміщеннях здійснюється в коридор через дверні решітки. Для приміщень з більшою площею повинна бути передбачена припливно-витяжна вентиляція.

Під час проектування вентиляційних систем у стаціонарних палатах враховується розташування санвузлів та душових. За наявності таких у палаті припливне повітря подається з коридору через дверну решітку, а витягання здійснюється за допомогою витяжного вентилятора у санвузлі або душовій. В іншому разі у приміщенні встановлюються вентиляційні пристрої і для припливу, і для витягання повітря.

Незалежно від профільності медичних установ або відділень усі вони зобов'язані дотримуватися норм пожежної безпеки і мати системи вентиляції димовидалення для гарантії безпечної евакуації людей у разі пожежі. Водночас припливно-витяжні пристрої повинні автоматично припиняти подавання повітря.

Крім перерахованого вище, важливу роль відіграє комфорт пацієнтів та медперсоналу. Для цього необхідно, щоб система вентиляції у лікарнях підтримувала заданий напрямок потоків повітря, відповідала нормам за рівнем шуму та вібрацій, видаляла неприємні запахи, підтримувала оптимальні параметри мікроклімату та багато іншого.

Однак вентиляційні пристрої також повинні відповідати низці вимог. Серед них – високий клас очищення повітря, підтримання заданих значень температури, вологості та швидкості повітряних потоків, просте налаштування й керування обладнанням, довговічність, непроникність та стійкість до дії дезінфекційних та інших медичних препаратів.

Незважаючи на високі вимоги до вентиляції в медустановах, широкий асортимент якісного вентиляційного обладнання можна знайти і в Україні. Виробництвом такої техніки займається українська компанія «Вентс», яка вже понад 20 років випускає пристрої та комплектувальні для організації мікроклімату. Серед найбільших замовників компанії – Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, центральний госпіталь МВС України, київська клінічна лікарня №15, центральна районна лікарня Києво-Святошинського району, лабораторія Biotexcom, приватні клініки «Оксфорд Медікал» та «Ф-Клініка», що свідчить про високу ефективність та надійність продукції компанії. Наостанок хочемо додати: бережіть здоров'я і дихайте чистим повітрям!

Детальнішу інформацію про рішення для медичних закладів, вентиляційне обладнання та комплектувальні для систем вентиляції ТМ ВЕНТС ви можете знайти за посиланням.

Джерело: ТМ ВЕНТС
Інформацію опубліковано на правах реклами


Похожие статьи:
24.03.2020
1686
Владимир Степура, Директор компании «Ликонд», официального дистрибьютора DAIKIN в У...
12.12.2023
681
Все больше людей в Украине задумывается о том, где купить кондиционер, кому поручить его установку и...
30.09.2023
795
Узнайте основные принципы расчета вытяжки, которые помогут подобрать и приобрести вентилятор в ванну...
0001