РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 38.950 39.359 39.227
EUR 41.950 42.680 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Види стінових матеріалів їх переваги та недоліки

На що звернути увагу при виборі стінового матеріалу? Які їх властивості є необхідними, а які другорядними?
4093 15.04.2021 в 10:24


Автор:

Володимир Киричок

Кандидат технічних наук,

Менеджер з технічного супроводу «Кератерм»

 

 

При будівництві чи виборі власного житла кожен стикається з питанням: з якого матеріалу повинні бути стіни? Чи на стільки важливі стіни у будинку? Які їх властивості є необхідними, а які другорядними? На що звернути увагу при виборі стінового матеріалу?

Спробуємо розібратись з цими питаннями поступово, розглянувши властивості найбільш розповсюджених кам’яних стінових матеріалів, їх переваги та недоліки.


1. Керамічна цегла

Керамічна цегла – стіновий матеріал виготовлений на основі глини шляхом її формування та подальшого випалювання при температурі близько 900оС. Керамічна цегла один з найстаріших стінових матеріалів та до недавнього часу був найбільш розповсюдженим.

     Переваги:
 Екологічність, цегла виготовлена з натуральної сировини
 Висока міцність, марка цегли за міцністю М100-М200
 Довговічність, термін експлуатації будівель більше 100 років
 Висока звукоізоляція, завдяки середній густині та структурі
      кераміки
 Вогнестійкість, цегла витримує дію температури близько 1000°С

  

  Недоліки:
-
  
Водопоглинання, завдяки капілярній пористості, близько 12-15%
-  Теплопровідність, високий коефіцієнт теплопровідності
    0,5-0,7 Вт/(м°С)
-  Геометрія, низька точність розмірів при виготовлені
-  Висока вага стінових конструкцій завдяки середній густині цегли
-  Високі затрати часу та праці на зведення конструкцій через її
    розмір.


Керамічна цегла – стіновий матеріал, який цінують за його екологічну безпеку, міцність та довговічність. Проте висока теплопровідність та необхідність збільшених трудозатрат та часу на зведення стінових конструкцій, обмежують його широке використання, особливо враховуючи темпи будівництва та нормативні вимоги щодо теплового опору будівель.


2. Силікатна цегла

Силікатна цегла – стіновий матеріал виготовлений на основі кварцового піску та гашеного вапна шляхом їх змішування та формування, з подальшою автоклавною обробкою при температурі близько 200оС та тиску 8-12 атм. Силікатна цегла була розроблена з метою збільшення об’ємів виробництва стінових матеріалів з місцевої сировини, за відсутності родовищ глини для виробництва керамічної цегли.

     Переваги:
 Безпечність, цегла виготовлена з природніх сировинних
      матеріалів
 Висока міцність, марка цегли за міцністю М100-М300
 Звукоізоляція, завдяки високій середній густині





  

  Недоліки:
-  
Водопоглинання через гігроскопічну структуру близько 25-30%
-  Теплопровідність, високий коефіцієнт теплопровідності
    0,7-0,9 Вт/(м·°С)
-  Висока вага стінових конструкцій через високу середню
    густину
-  Низька вогнестійкість, руйнування структури починається
    близько 600°С
-  Високі затрати часу та праці на зведення конструкцій через
    розміри.


Силікатна цегла, як альтернативний стіновий матеріал відносно керамічної цегли, має такі переваги:  нижча вартість та широка доступність. Основним недоліком є високий коефіцієнт теплопровідності при експлуатації, що є наслідком високого водопоглинання та гігроскопічної структури, що віддає воду у 3-4 рази повільніше у порівнянні з керамічною цеглою. З врахуванням інших вище згаданих недоліків, силікатна цегла знайшла широке використання лише у будівництві промислових та тимчасових будівель та споруд.


3. Піно- та газоблок

Піноблоки – стіновий матеріал виготовлений на основі кварцового піску та цементу з додаванням піноутворювача, шляхом їх змішування з подальшим твердненням. Газоблоки – стіновий матеріал виготовлений на основі піску та гашеного вапна з додаванням цементу та газоутворювача шляхом їх змішування з подальшою автоклавною обробкою при температурі близько 200оС та тиску 8-12 атм. При виробництві піноблоків, як піноутворювач зазвичай використовують смолу деревну омилену, а при виробництві газоблоків в якості газоутворювача використовують алюмінієву пудру. При використанні якісних сировинних матеріалів та дотримання технології виробництва, ці стінові матеріали є безпечними та дозволені для використання при будівництві без обмежень.

     Переваги:
 Низька теплопровідність, завдяки середній густині
      0,1-0,15 Вт/(м·°С)
 Висока швидкість будівництва, завдяки великому формату
      виробів
 Низька вага стінових конструкцій, завдяки середній густині
 Геометрія, висока точність розмірів при виготовлені
 Економічність розчину для кладки, завдяки формату виробів

  

  Недоліки:
-  
Низька міцність, марка за міцністю М15-М35
-  Водопоглинання, в наслідок гігроскопічної структури
    близько 35%
-  Низька звукоізоляція через структуру та середню густину
-  Деформативність, усадка в стіні після виходу вологи з
    матеріалу
-  Низька міцність кріплень дюбелів та анкерних болтів


Піно- та газоблоки – пористі стінові матеріали, які отримують завдяки умовному продовженні та удосконаленні технології силікатних стінових матеріалів, мають немалий ряд переваг:  завдяки крупному формату – економічність та висока швидкість зведення стінових конструкцій, низька їх вага та теплопровідність після виходу вологи з матеріалу. Проте також існують і недоліки цих матеріалів: низька міцність, можливість будівництва в якості несучих стін будівлі лише 2-3 поверхи. Високе водопоглинання завдяки гігроскопічності структури, яка віддає воду у 3-4 рази повільніше у порівнянні з керамікою, та як наслідок висока деформативність та підвищення теплопровідності стін при експлуатації. Враховуючи усі плюси та мінуси ці матеріали знайшли своє використання при будівництві будівель та споруд різного функціонального призначення.


4. Керамічні блоки

Керамічні блоки – стіновий матеріал виготовлений на основі глини шляхом її технологічної підготовки та вакуумного пресування з подальшим випалюванням при температурі близько 900оС. Керамічні поризовані блоки характеризуються високими тепло-фізичними показниками за рахунок формування пустот та підвищення пористості керамічної матриці завдяки введенню до складу шихти вигоряючих добавок. В якості вигоряючих добавок при виробництві керамічних поризованих блоків використовують деревинну тирсу, а також продукти переробки паперу чи целюлози, які при випалюванні повністю вигоряють та забезпечують екологічність матеріалу.

     Переваги:
 Екологічність, керамічні блоки виготовлені з натуральної сировини
 Міцність, марка за міцністю М75-М100
 Низька теплопровідність, завдяки пористій структурі
      0,13-0,15 Вт/(м·°С)
 Висока швидкість будівництва, завдяки великому формату виробів
 Низька вага стінових конструкцій, завдяки середній густині
 Економічність розчину для кладки, завдяки формату виробів
 Висока звукоізоляція, завдяки структурі керамічних блоків
 Вогнестійкість, керамічні блоки витримують дію
      температури 1000°С
 Довговічність, термін експлуатації будівель більше 100 років
 

  

  Недоліки:
-  
Водопоглинання, завдяки капілярній пористості, близько
    12-15%
-  Геометрія, без шліфування не висока точність розмірів
    блоків









Керамічні поризовані блоки – матеріал, який отримують умовним продовженням та удосконаленням технології керамічних стінових матеріалів, має досить широкий ряд переваг. Насамперед достатня міцність для зведення несучих стін 5-ти поверхових будівель, завдяки крупному формату – економічність та висока швидкість будівництва. Внаслідок пустотності та пористості керамічних блоків це забезпечує низьку теплопровідність та вагу стін. Також варто зазначити, що використання керамічних блоків дозволяє забезпечити екологічну та пожежну безпеку  будівель, а також їх довговічність та підвищити термін експлуатації. А ось недоліки у цього матеріалу наступні: водопоглинання, що обумовлене капілярною пористістю кераміки, проте завдяки ж неї керамічні блоки «дихають» та легко віддають воду. А також не висока точність розмірів, яку зазвичай підвищують шляхом додаткової обробки на виробництві методом шліфування. Враховуючи, що керамічні поризовані блоки, поєднують у собі кращі властивості керамічних та пористих матеріалів, їх популярність та сфера використання у будівництві сьогодні розширюється високими темпами.

Отже переваги та недоліки кам’яних матеріалів стін характеризують їх властивості, проте перед вибором матеріалу для будівництва спершу необхідно визначити функціональне призначення будівлі чи споруди, пріоритетні функції стінових конструкцій, вимоги до їх надійності та безпеки, а також заплановані терміни експлуатації.

Враховуючи вище перечисленні функції стін, а також переваги та недоліки кам’яних матеріалів, важко не помітити, що керамічні поризовані блоки забезпечують виконання максимальної кількості функцій стінових конструкцій зберігаючи при тому їх екологічність, надійність та довговічність. Тому ці матеріали все більше знаходять своє поширення для промислового, житлово-цивільного та приватного будівництва.

 

Джерело: Кератерм
Інформацію опубліковано на правах реклами

Похожие статьи:
08.04.2021
2121
Якщо і є колір, який поза часом і модою та якому не страшне витіснення жодними колірними трендами, т...
20.06.2022
2444
Екотренди сьогодні всюди і в інтер’єрі зокрема: якщо меблі – то з натурального дерева, я...
20.04.2022
1685
Фотообои — уникальный отделочный материал, который поможет стильно преобразить даже скучный ин...