РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Лише 15 зі 100 київських довгобудів будуть добудовуватись протягом найближчих двох років

У 2019-2020 роках тільки в 15 з більш ніж 100 недобудов Києві та Київській області розпочнуться роботи по завершенню будівництва. Головною проблемою, яка заважає девелоперам включиться в реалізацію таких об'єктів і забезпечити ошуканих інвесторів квартирами, є те, що у більшості недобудов вже продано більше половини квартир

3283 18.10.2019 в 08:11




«Механізм «доплат» - на даний момент є єдиним дієвим механізмом для забезпечення добудови будинку


У 2019-2020 роках тільки в 15 з більш ніж 100 недобудов Києві та Київській області розпочнуться роботи по завершенню будівництва. Про це повідомив Олексій Коваль, керівник проектів групи компаній Perfect Group.

На його думку, головною проблемою, яка заважає девелоперам включиться в реалізацію таких об'єктів і забезпечити ошуканих інвесторів квартирами, є те, що у більшості недобудов вже продано більше половини квартир.

«Якщо в об'єкті продано 50% квартир, рентабельність добудови проекту становить не більше 10%, а якщо продано 2/3 квартир - цей проект виходить у кращому випадку в «нуль». Природно, в таких умовах нові девелопери не можуть взятися за проект через практично нульову рентабельність. Усі прекрасно розуміють, що тільки за рахунок залучення нових забудовників проблему довгобудів не вирішити», - сказав він.

Експерт зазначив, що на сьогоднішній день участь залученого девелопера в довгобудах може бути вигідно тільки у випадку, коли у такому об'єкті продано не більше 30% квартир.

«На сьогоднішній день при добудові об'єкту, в якому продано 1/3 квартир, забудовник розраховує отримати не менше 20% рентабельності, але це на 5-10% нижче середньоринкового рівня», - сказав він.

Вирішення питання добудови об'єктів незавершеного будівництва за рахунок виділення коштів з бюджету також нереально, вважає експерт.

«На сьогоднішній день, щоб закінчити всі недобудовані об'єкти, необхідні колосальні кошти. За попередніми оцінками, мова йде про десятки мільярдів гривень. У поточній ринковій ситуації покласти такі фінансові витрати на державу неможливо. Таких грошей у бюджетах просто немає», - підкреслив представник Perfect Group.

Олексій Коваль звернув увагу на те, що на сьогоднішній день існує декілька реальних механізмів, щоб вирішити проблему недобудов.

Одним з механізмів вирішення проблеми довгобудів експерт вважає часткову, партнерська участь органів влади в добудові об'єктів.

«Сенс цього шляху - залучити до добудови приватні компанії, які могли б розраховувати на прибуток від участі в таких проектах. При цьому держава може взяти на себе частину фінансового навантаження або ж компенсувати забудовнику його витрати. Це може бути як виділення нової ділянки під будівництво, так і інші пільги для девелопера », - сказав він.

Також, за його словами, можна вирішити цю проблему за прикладом Польщі або деяких інших країн, коли гроші покупців незавершених об'єктів будівництва повинні надходити на банківський рахунок забудовника, але розпоряджатися ними забудовник зможе тільки після завершення всього процесу будівництва.

«Важливо розуміти, що при такій схемі, будівництво може вестися або за власні кошти забудовника, або за рахунок пільгового кредитування. У будь-якому випадку, такий механізм спричинить за собою збільшення вартості житла для кінцевого інвестора », - зазначив він.

Ще один механізм, за словами Олексія Коваля, - це готовність ошуканих інвесторів самостійно найняти компанію, яка добудує їх будинок.

«Покупці об'єднуються в кооперативи, витрачають свої кошти, щоб найняти забудовника, проте не володіють необхідними знаннями та досвідом, щоб контролювати процес будівництва. У таких ситуаціях сума додаткових вкладень може становити від 100 до 300 у.о. за кв м», - сказав він.

На думку Олексія Коваля, залучення коштів обдурених вкладників - так званий «механізм «доплат» - на даний момент є єдиним дієвим механізмом для забезпечення добудови будинку. Експерт упевнений, що рішення проблем недобудов може лежати у площині укладання договору між місцевою владою, забудовником та інвесторами, в якому б обговорювалися умови необхідних доплат та їх причина, а також дата закінчення будівництва. При цьому, при складанні загального кошторису робіт на весь період будівництва, важливо враховувати постійне зростання цін на будівельні матеріали в Україні.

«Кожен інвестор повинен знаходиться у правовому полі, він повинен бути захищений державою від недобросовісних забудовників. Але не тільки від забудовника або місцевої влади залежить, чи отримає він свою квартиру. Необхідна чітка і зрозуміла система приватного партнерства, преференції тим компаніям, які зважаться взятися за таку складну справу», - вважає Олексій Коваль.


Читайте також про те, що для запобігання кризи ринку необхідний закон про захист прав покупців житла. А також про те, що у Києві налічується щонайменше 108 незаконних будівництв.

 
 
Интересные новости:
17.10.2019
3175
В 2017 году количество долгостроев в Украине составляла более 16000 объектов, среди которых более 60...
01.10.2019
2421
Если компания заботится о людях, то отток людей будет намного меньше – уверен Кирилл Куницкий,...
01.10.2019
2400
Основатель компании Taryan Group, девелопер Артур Мхитарян рассказал Build Portal о том, как прекрат...
16.01.2023
4869
Лев Парцхаладзе, президент КБУ розповів, чого слід очікувати від законопроєкту 5655...
20.04.2021
2665
Світовий бізнес вже не обходить питання безпеки, турботи про людей та охорони природних ресурсів...
04.03.2021
5920
Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення зміни до переліку видів продукції, щ...