РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Справедливість на мільйони: чи врятує реформа ДАБІ будівельний ринок від корупції

Чи допоможе реформа ДАБІ подолати корупцію і що можна робити на місцях для зміни ситуації
3849 16.10.2020 в 10:39


Реформа ДАБІ vs корупція на
будівельному ринку


2 вересня 2019 року президент анонсував «перезавантаження» найбільших корупційних структур в Україні, серед яких – Державна архітектурно-будівельна інспекція. Щоб сповна зрозуміти, у чому проблема ДАБІ, нагадаю народну історію про село виноробів, де готували подарунок для почесного гостя і збирали для нього молоде вино. Кожна оселя принесла і вилила в бочку свій продукт. Але перед його прибуттям, організатори дійства злили три літри вина для себе та долили води. Вони думали, що це навіть покращить смак. Але, коли гість відкрив подаровану вдома діжу, з’ясувалося, що там була суцільна вода. Так трапилося, бо кожен подумав, що його витівка не зіпсує загальної картини, а тому в діжку, крім води, ніхто нічого не наливав.

Щось подібне протягом усіх років незалежної України відбувається на рівні організації будівництва. Не лише «верховні корупціонери» з ДАБІ зливають собі жирні вершки, а й усі причетні (у містах та селищах) дозволяють собі щось подібне. Коли кожен по трішки «бере» собі, у фіналі ми маємо чистісіньку воду за вартістю вишуканого вина.

Від цього найбільше потерпає фінальний споживач, звичайний українець. Бо ринок диктує потребу житла, а виробники – захмарні ціни. Отже, корупція – справа всенародна, тому боротьба з нею – першочергове питання.


Справедливість на мільйони

Минув рік від заяви президента про необхідність реформувати ДАБІ. За цей час інспекцію формально ліквідували, а також звільнили її керівника. Натомість створили дві нові структури. Правда, на тлі третьої, яка ще діє. Все відбулося логічно і правильно: нові структури створені, керівники призначені. Але чи подолано корупцію, яка і є головною кісткою в горлі українського будівництва? На жаль, ні. Наприкінці літа, під час робочої поїздки на Херсонщину, спільно з місцевим головою облдержадміністрації ми створити апеляційну раду.

Це не офіційний орган, а скоріше об’єднання однодумців (депутатів, представників місцевого самоврядування), які зібралися, щоб використати всі свої важелі задля вирішення проблем, які створила підприємцям місцева ДАБІ.

До прикладу, завдяки нашому тиску одна з таких історій закінчилася хеппі-ендом. Інвестор отримав дозволи на експлуатацію своїх 2000 кв м. Але чого це нам усім коштувало? Рік втраченого часу та мільйонів гривень для інвестора, а з нашого боку – постійна і всебічна робота над проблемою. Крім того, довелося залучити до її розв'язання прем’єр-міністра.

І все це для того, щоб ДАБІ відчепилася від підприємця й дала можливість законно використовувати свої квадратні метри.

Зухвала корупція доходить свого апогею, адже таких історій в Україні десятки тисяч. Усі вони лежать на поверхні, цього не сховаєш від неозброєного ока. Це справді бачать усі. У тому числі народні обранці.

Місяць тому ми вирішили об’єднали зусилля і створили тимчасову слідчу комісію (ТСК), яка спільно з правоохоронцями, місцевим самоврядуванням, експертами і громадськими активістами шукатиме правду, і зробить усе, щоб ласі до легкого збагачення чиновники, відповіли за свої вчинки.

Боротьба із корупцією в ДАБК спільними зусиллями: ЗМІ, ГО та підприємців запрошують приєднатися


Що в роботі?

Станом на зараз ми взяли в роботу понад два десятка історій, які стосуються попередньо неправомірних дій із боку ДАБІ.

Між тим, ми звернулися до президента з вимогою посприяти в запуску раніше зупинену Кабміном постанову №553 «Про здійснення архітектурно-будівельного контролю».

Річ у тому, що вже сім місяців будівельна сфера залишилася без держконтролю, зокрема зі сторони органів місцевого самоврядування. Існування такої правової прогалини призводить до безладу в містобудуванні, порушенні прав фізичних та юридичних осіб.

В результаті з’являються умови для виникнення аварійних ситуацій; порушення нормального функціонування об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури, об'єктів комунікацій, зв'язку, енергетики. А між тим це й про зростання кількості самочинного будівництва та зведення об’єктів із порушенням законодавства, норм, стандартів і правил.

Повернення архітектурно-будівельного контролю допоможе на деякий час (доки реформу не доведуть до логічного кінця) сформувати комфортне й безпечне середовище в територіальних громадах та своєчасно реагувати на самочинне будівництво.

А це, до речі, важлива складова в процесі децентралізації. Тому ми справді хочемо, щоб дію 553-ї постанови відновили якнайшвидше.

Податкові зміни для будівельної галузі у 2020 році: розбираємо "плюси" і "мінуси"

Хто має контролювати будівництво

Водночас слід розуміти, що повністю питання корупції в будівельний сфері зазначена постанова, як і робота нашої ТСК не вирішить. Як і не допоможе один її законопроєкт чи чергова ініціатива.

Цей клубок заплутався занадто туго, і розв’язати його зможуть лише логічні стратегічні дії.

Йдеться насамперед про необхідність віддати функцію контролю приватному сектору. Але з обов'язковим запровадженням кримінальної і майнової відповідальності.

Нацрада реформ передала функції контролю у будівельній сфері третім особам

Державі повинні залишитися лише об'єкти підвищеної небезпеки: як-от АЕС чи шляхопроводи. Приватний сектор своєю зі свого боку контролюватиме процеси руками фізичних осіб із хорошими знаннями, підтвердженими сертифікатом. Але що важливо: сертифікація не має стосуватися виконробів.

Повертаючись до держави та її функцій в історії реформування ДАБІ, важливо, щоб вона здійснювала нагляд за всіма фізичними особами, які беруть участь у будівельному процесі. А важелів для цього у держави стає все більше.

Наприклад, запущена електронна система в будівництві дає змогу отримати дані про всі проекти, до того ж управляє ризиками. Саме тому важливо, щоб уряд вчасно розробив відповідні нормативно-правові акти, згідно з планом впровадження е-системи.

Відкриті дані - рушійна сила змін у будівельній сфері: історія у трьох кейсах

Ну і насамкінець про те, що єдиного універсального рішення щодо реформування ДАБІ не існує. Адже роки вседозволеної корупційної діяльності загнали вітчизняну будівельну сферу в серйозну прірву. Але це не вирок. І  все, про що йшлося вище, має реальні шанси наблизити нас до світла в цьому тунелі, і запровадити чесні правила гри: для держави й ринку. А в результаті найбільша радість буде у звичайного споживача, який отримує якісні продукт або послугу, які стоять своїх коштів. 

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль прогнозує, що реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) завершать до кінця жовтня, і до цього часу вона покаже результати. 

Раніше ми писали про нововведення, які пропонує ввести Міхеїл Саакашвілі і як це вплине на роботу будівельного ринку. Так, він приєднався до розроблення законопроєкту щодо реформи ДАБІ. Саакашвілі лобіює основний принцип – передачу функції контролю над будівельним ринком у приватні руки.

COVID-19: новое эпидемическое зонирование с 19 октября. Список ограничений обновлен (СПИСОК) 

Интересно о строительстве: ранее мы писали об особенностях лаков, красок, грунтов и мастик украинского производства

Источник: mind
 
 
Интересные новости:
11.09.2020
4345
Іван Салій, Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів, про обсяги будівницт...
04.09.2020
4782
Іван Салій, Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів, Голова КМДА 199...
21.08.2020
2235
Петро Степанович Шилюк, Президент Будівельної палати України, Герой України привітав із Днем Незалеж...
21.03.2024
6441
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
2797
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22596
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...