РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Комерційна нерухомість: який сегмент швидше відновиться після пандемії

Коронакриза торкнулася всіх сфер нерухомості. Так, з огляду на відкладений попит офісний і торговельний сектори з послабленням карантину дещо відновилися. Поки найменшого впливу зазнала складська нерухомість, протилежна ситуація з готельною
1428 23.10.2020 в 09:43


Комерційна нерухомість vs COVID-19

З огляду на статистику захворюваності на COVID-19 наразі спостерігається все більше дискусій щодо 2-ї хвилі. Які основні очікування в сегментах комерційної нерухомості в посткарантинний період можна виділити?

COVID-19: Зеленский сообщил, в каком случает будет введен жесткий карантин

Складська нерухомість

Для сектору складської нерухомості характерним є тривалий процес повернення вкладених коштів, тому він не такий популярний серед інвесторів. Часто об'єкти будують згідно з потребами замовника, щоби надалі безпосередньо він використовував цей об'єкт у своїй бізнес-діяльності.

Останніми роками сегмент відзначався активним попитом, особливо на приміщення в межах чи поблизу столиці. Так, показник вакантності в об'єктах, які максимально відповідають вимогам часу (площі класу «А» і «В»), був на низькому рівні. Загалом ця тенденція спостерігалася у великих містах країни.

З огляду на карантин і самоізоляцію попит на послуги доставки зріс. Тож у нових якісних об'єктах, зокрема в межах столиці, заповнюваність залишається на високому рівні.

Ринок складської нерухомості: попит на внутрішньоміські склади зростає

Сьогодні можна очікувати конкуренцію за нові складські приміщення в межах великих міст і відповідно зростання орендних ставок.


Офіси

На початку року показники сегмента залишалися на рівні попереднього - дефіцит якісних об'єктів сприяв девелопменту нових проєктів.

Починаючи з березня, бізнес домовлявся з власниками офісних метрів про дисконт на період карантину. Компанії-орендарі скорочували та/або переводили штат на віддалену роботу, часто виїжджали, обираючи приміщення з меншою площею та ціною.

Це призвело до підвищення вакантності в низці офісних центрів. Проти аналогічного періоду 2019-го попит знизився.

Ринок офісної нерухомості: тренди і прогноз на осінь

Однак ринок швидко пристосувався до сучасних реалій. Сьогодні нові умови договорів, нестандартні рішення, які стосуються трансформації робочих місць, а також гнучкі простори стали головними трендами в офісній нерухомості.


Готельна нерухомість

Готельна нерухомість - сегмент, що є найсприйнятливішим до економічних змін. Повне заморожування туристичної сфери та міжнародних перельотів призвели до швидкого зниження рівня заповнюваності об'єктів.

Ще до пандемії обговорювалися ідеї поєднання форматів готельної нерухомості, зокрема з офісною. Сьогодні для того, щоби номери не простоювали, власники відкриті до активного впровадження різних способів капіталізації, як-от довгострокова оренда номерів.

Оскільки пандемія досить серйозно вплинула на готельну нерухомість, її відновлення буде тривалішим у часі як в Україні, так і у світі.

Реформа подключения к электричеству: НКРЕКП приступил к реализации


Торговельна нерухомість

Один із секторів нерухомості, що вважається інвестиційно вигідним, є торговельна. У Києві в минулі роки він характеризувався активним девелопментом проєктів і, як і у вищезгаданих сегментах, підвищеним попитом на якісні площі.

Функціонування ТРЦ у період карантину в півсили та зниження доходів українців призвело до зменшення оборотів і оптимізації площ орендарями. Як і в офісному секторі, орендарі шукали компромісів із власниками приміщень.

Після карантину покупці з кожним тижнем поверталися до торгових комплексів. Так, за підсумками першого півріччя 2020 року, за даними консалтингової компанії, відвідуваність ТРЦ була в діапазоні 85 - 95%.

Ринок торгової нерухомості України: оцінка стану та прогноз розвитку ринку (ІНФОГРАФІКА)

Однак невизначеність ситуації спонукала до повторного оцінювання всіх ризиків реалізації проєктів. Навряд чи 2020-го обсяг торгових площ, введених в експлуатацію в Києві, буде більшим, ніж у попередні роки.

Сьогоднішня турбулентність продемонструвала перевагу девелопменту багатофункціональних форматів (готельно-торгових, торгово-офісних центрів, офісно-житлових об'єктів тощо) та вчергове підняла питання екологічності будівництва, що допомагає оптимізувати витрати на обслуговування об'єктів.

Відкладений попит сприяв припливу покупців до торгових комплексів, а необхідність ефективної командної роботи та комунікації - до офісів.

Звісно, сегменти адаптувалися до нової реальності: безпечні умови для діяльності, гнучкі офісні рішення, зростання частки е-commerce тощо.

COVID-19: Киев может оказаться в "красной" зоне в течении недели - Глава Госпродпотребслужбы Киева

Якщо карантинні обмеження, що спостерігалися навесні, не будуть повторними, то сектори офісної та торгової нерухомості поетапно приходитимуть до норми впродовж наступного року. А з повним відкриттям авіасполучення відкладений попит сприятиме відновленню й готельного сектору.

Наследие ГАСИ: руководители градостроительных инспекций уволены Кабмином 

Цікаво про ремонти: раніше ми писали про нову ґрунтівку і поради з ефективного ґрунтування поверхонь

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
09.10.2020
6319
Оцінка стану ринку торгової нерухомості України, а також прогнози його розвитку...
24.04.2024
6245
Середня ціна оренди одно-, дво- і трикімнатних квартир у Києві...
22.04.2024
2041
Лідери ринку нерухомості поступово звикають до високих відсоткових ставок, водночас намагаючись вирі...
22.04.2024
4860
Mолодь в Україні все частіше вибирає довгострокову оренду нерухомості, відкладаючи ку...