РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Масово демонтують плитку в містах й висаджують дерева і траву. Амстердам і Роттердам влаштували незвичайний батл

Через надмір плитки ґрунт не може впоратися з обсягами дощової води, якої ставатиме все більше через кліматичні зміни
1528 15.01.2021 в 08:43



Міняють плитку на сад


У межах боротьби зі змінами клімату в багатьох нідерландських містах діють програми з заміни штучного покриття на траву, кущі й інші рослини. 

У Нідерландів складна історія стосунків із водою: сама назва країни означає «нижні землі», адже половина її території розташована нижче метра над рівнем моря, і майже п’ята частина – узагалі нижче рівня моря. При цьому в містах традиційно дуже люблять вкриті плиткою доріжки – автори Bloomberg CityLab продивилися фото з повітря і дійшли висновку, що половина площ садів і присадків так чи інакше вкрита плиткою.

На даху футбольного стадіону ФК Барселона пропонують висадити парк і облаштувати бігові доріжки (ФОТО)

Амстердам і Роттердам запустили програму з заміни плитки, зокрема, у присадках перед будинками та офісами, на траву, кущі й іншу зелень. До цього заохочували долучитися місцевих жителів – переважно з просвітницькою метою, аби продемонструвати важливість озеленення в місті. Так, в одному з районів об’єдналися 70 мешканців, щоби демонтувати смугу плитки уздовж вулиці й висадити на її місці сад завдовжки 210 метрів.

Два міста звітували про кількість демонтованої плитки щодня. Зрештою рахунок став 47 942 в Роттердама проти 46 484 в Амстердама.

«У майбутньому в містах буде все менше місця для автомобілів. Головними будуть ходіння пішки, їзда на велосипеді та громадський транспорт. Це забезпечить чудові можливості для озеленення: нам потрібно звужувати дороги і зменшувати кількість паркомісць, натомість створюючи зелені коридори для прогулянок. Нам справді потрібно інтегрувати природу в місто, а не ділити їх на два окремі простори», – зазначає Тім ван Хаттум, голова кліматичної програми при Вагенінгенському університеті.

Загалом в Роттердамі поставили собі за мету створити до 2022 року 20 нових гектарів зелених зон. Планують зробити це переважно коштом озеленення публічних просторів та облаштування зелених дахів.

Будують без проєкту та урахування будівельних норм: як виглядають будинки "вільної архітектури" у Мексиці

Наприклад, у 2014 році тут перетворили голу, вкриту плиткою площу Бентемплейн на експериментальний простір, який у суху погоду слугує спортивною ареною з амфітеатром, а у дощ збирає воду в резервуари, облаштовані під площею. Тож площа Бентемплейн одночасно збирає надлишок води й зберігає воду для різних потреб.

З початку року жителі Роттердама можуть отримати ґрант у розмірі 1,5 тисячі євро на заходи з запобігання змінам клімату, зокрема, на озеленення свого подвір’я або облаштування збору дощової води.

Перше місто в світі з нульовими викидами вуглецю збудують у Саудівській Аравії. Що відомо

З 2015 року десятки муніципалітетів долучилися до програми Steenbreek, яка заохочує жителів озеленювати простір поряд зі своїми будинками, прибираючи зайве мощення. Через надмір плитки ґрунт не може впоратися з обсягами дощової води, якої ставатиме все більше через кліматичні зміни. Це, своєю чергою, призводить до надмірного навантаження на зливову каналізацію. Також плитка й асфальт довго зберігають тепло, якого теж, за прогнозами, ставатиме щобільше, і сприяють утворенню теплових островів.

Жителям Нідерландів радять під час облаштування саду використовувати якомога менше мощення і за можливості купляти вживану плитку, адже виробництво нової плитки чинить значний вплив на довкілля. Також вважають гарними варіантами дерев’яний настил, щепу або щебінь. Не радять використовувати каміння, особливо завезене з-за кордону – адже воно важке і його транспортування потребує значних витрат палива. Так само не радять гравій, бо його видобуток спотворює ландшафт.

Зміни клімату: які заходи передбачені проєктом Генплану Києва для мінімізації негативного впливу 

Интересно узнать: ранее мы писали о 5 устройствах, с которыми уборка - в удовольствие

Фото: publicspace. org

Источник: hmarochos
 
 
Интересные новости:
14.01.2021
773
Відвідуваність торгових центрів в Україні впала на 26,5%, порівняно із 2019 роком...
14.01.2021
802
В Департаменті містобудування та архітектури КМДА розповіли, навіщо потрібен енергетичний ...
14.01.2021
783
Количество застрахованых иностранных мигрантов в Польше продолжает расти. Наибольшие группы зас...
19.04.2024
2125
В США було схвалено запит на отримання дозволу на збільшення висоти хмарочоса, який має намір стати ...
19.04.2024
2192
В основі програми – популяризація професії реставратора, відкриття у вишах по всій країні відп...