РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ціни на газ для населення: як переглядали тариф, наскільки змінилась ціна і чи нашкодить це співпраці з МВФ

На порядку денному знову стоїть питання перегляду тарифів на газ. Який варіант зміни тарифу обрано, як це може вплинути на ціни і співпрацю с МВФ
4300 15.01.2021 в 07:20



Нова ціна на газ для
населення: що варто знати


Одразу після доручення президента Володимира Зеленського "вирішити питання з тарифами" прем'єр Денис Шмигаль представив два варіанти, які можуть бути реалізовані найближчим часом. Один з них повертав пільговий режим, скасований 1 серпня 2020 року, щоправда, в іншому, колоритному вигляді.

У підсумку все одно був обраний третій варіант – який фактично переводить ціни на газ в "ручне управління"


Запахло протестами

Про зростання тарифів на газ і його доставку з 1 січня 2021 року стало відомо ще наприкінці 2020 року. Ціни на блакитне паливо після запуску ринку газу з 1 серпня 2020 року зростали чи не щомісяця, проте ніхто на це особливо не реагував.

На зростання тарифів населення відреагувало після святкування Нового року. Вимагаючи зменшення цін за транспортування газу, 4 січня близько 300 жителів Лубенського району Полтавської області перекрили трасу Харків-Київ.

У листопаді 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, схвалила проєкти тарифів на послуги розподілу газу на 2021 рік.

Субсидію на електроопалення видаватимуть заднім числом. Як отримати і якою буде сума

З 1 січня 2021 року вартість транспортування одного кубометра газу порівняно з липнем 2020 року зросла в середньому на 74%. У "Полтавагазі" тариф зріс на 90% до 2,48 грн за куб м.

 

Через тиждень, 11 січня, на протести вийшли жителі п'яти населених пунктів Чернівецької області, перекривши трасу Чернівці – Івано-Франківськ.

Вони вимагали не лише зниження тарифів на транспортування (тариф "Чернівцігазу" зріс на 104%), а й зменшення ціни на паливо. З листопада вартість кубометра газу для жителів області зросла на 11,7%, а в середньому по Україні – на 12,2%.

На зростання протестних настроїв одразу відреагували в Офісі президента. У той же день Володимир Зеленський поставив Кабміну завдання "терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення".

Уже за кілька годин прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що під час наради з керівництвом Міненерго, НАК "Нафтогаз", НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками Офісу президента були напрацьовані два підходи, які "дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення".


Виграв третій

Cпочатку передбачалось два варіанти. 

Перший варіант придумали представники "Нафтогазу". Вони запропонували зобов'язати всі газопостачальні компанії публікувати тарифи на доставку газу на рік уперед.

На думку представників "Нафтогазу", це посилить конкуренцію між газопостачальними компаніями за базу споживачів, що допоможе зменшити цифри у квитанціях, але лише в частині доставки блакитного палива.

Другий варіант пропонувало Міністерство енергетики під керівництвом Юрія Вітренка.

Він передбачає, що тарифи на газ будуть розраховуватися за формулою "хаб мінус" (ціна на європейському хабі NGG мінус плата за транспортування). Також пропонується тимчасово обмежити маржу постачальників до 2,5%.

Чому зросли тарифи на опалення і гарячу воду, після заяви Кличка про їхнє незмінність - пояснення «Київтеплоенерго»

Міненерго пропонує переглянути ціну для "соціально вразливих" споживачів. Фактично йдеться про регулювання цін для всього населення – 12,5 млн споживачів.

Вітренко вважає, що в разі введення формули "хаб мінус" ціну на газ вдасться знизити майже на 44%.

"За нашими підрахунками, йдеться про рівень ціни 5,36 тис грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому зросте ще приблизно на 15%", – заявив керівник міністерства.

Він додав, що при ціноутворенні за формулою "хаб мінус" ціна на газ у січні 2021 року могла б становити 5,9 тис грн за тис куб м, що на 22% менше, ніж січнева ціна "Нафтогазу".

Для "вразливих" споживачів постачальники купували б газ у компанії "Укргазвидобування", підконтрольній "Нафтогазу". Ціна б переглядалась раз на рік на підставі котирувань на біржі в листопаді.

Вітренко вважає, що таке ціноутворення буде вигідне для добувної компанії, а газопостачальні компанії могли б конкурувати між собою, пропонуючи споживачам меншу націнку.

Утім ні один з цих варіантів у підсумку так і не був підтриманий. Схоже, в уряді вирішили вдатись до прямого "ручного втручання" і обрали ще більш жорсткий варіант, який може поставити на паузу співробітництво з МВФ. 

Так, напередодні прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін запроваджує державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону". 

За словами Шмигаля, це означає зниження в платіжках людей на понад 30%.

"На нараді у президента було прийнято ряд відповідних рішень. Пропонується запровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону. Пропонована ціна – на рівні 6,99 грн за куб м", – заявив Шмигаль.

Президент також підкреслив, що уряд йде на відповідні кроки з його ініціативи. 

"Ринкові ціни на сьогодні завеликі, особливо якщо зважати на пандемію. Ми як держава повинні стояти на захисті своїх громадян, а це означає – в економічному плані теж", – заявив на енергетичній нараді Зеленський, передає Офіс президента.

За словами в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, це рішення має бути впроваджене й повністю запрацює вже з лютого.

"Тобто з першого лютого всі споживачі України будуть сплачувати суттєво менше за природний газ. Можу сказати, що, за нашими даними, середня ціна на газ в Україні в січні була вище, ніж 9600 гривень. Відповідно, ціна буде знижена в середньому для населення України до 6999 гривень", – пояснив Вітренко.

Крім цього, прем'єр-міністр пообіцяв, що бути також вирішена ситуація з платою за розподіл.

"Окрім цього, є низка рішень по цінах за розподіл газу – так звана абонплата. Також ми опрацювали це з профільним комітетом, депутатами Верховної Ради - проситимемо про прийняття відповідного законопроекту і зниження ціни в галузі розподілу газу і зменшення цієї абонплати", – додав Шмигаль.

Плата за доставку газу: хто може розраховувати на мінімальні нарахування і чому заплатимо більше, ніж спожили

Чи посваримося з МВФ?

Для України надзвичайно важливою є співпраця з МВФ, адже це великі запозичення під низькі відсотки плюс кредит довіри від інших міжнародних партнерів та інвесторів.

Проте МВФ завжди виступає за перехід на ринкові умови формування тарифу та скасування пільг. А урядові підходи цьому можуть суперечити.

В уряді ж переконані, що відносини з МВФ залишаться на тому ж рівні.

"Нам потрібно спокійно пояснити МФВ, що мова йде про якраз адекватні ринкові заходи, а не про відкат назад", – написав Вітренко.

Схожу позицію висловив і експерт з Офісу реформ Кабінету Міністрів України Максим Гардус, запевнивши, що на співпрацю з МВФ це не вплине.

Натомість інвестиційний банкір Сергій переконаний, що відхід від реформи зруйнує нашу співпрацю з МВФ. Він пояснив, що західні партнери сприймуть зміни в Україні саме як руйнування реформ, адже виглядає, що Україна зайняла дуже зручну позицію.

"Коли ціна падає – ми за ринок, а коли ціна зростає, кажемо, що ринок – це не справедливо. Це досить дивно", – підсумував Сергій.

Економіст Павло також переконаний, що ініціатива уряду може нашкодити відносинам з МВФ.

"В ідею про те, що можна повернути адміністративне регулювання цін на газ і не розірвати при цьому стосунків з Фондом, я жодним чином не вірю. А без стабільної підтримки МВФ ми ні бюджет 2021 не профінансуємо, ні пікові виплати за боргами в вересні не пройдемо," – написав Павло.


Як змінити постачальника

Нагадаємо, що з 1 серпня в Україні працює відритий ринок газу для населення.

Тепер зміну постачальника можна описати в таких 4 коротких кроках:

  1. Вибрати компанію, чиїми послугами хочете скористатися.
  2. Подати заяву-приєднання до нового постачальника (він може попросити і про інші документи).
  3. Отримати відповідь від нового постачальника та дату, коли почне постачати газ.
  4. Сплатити фінальний рахунок від старого постачальника.

Контактувати потрібно лише з новим постачальником. Він сам повідомляє попередню компанію, що споживач змінив постачальника. Крім того, не потрібно показувати довідки про відсутність заборгованості, щоб змінити постачальника. Але компанія може відмовити у наданні послуг.

Все це можна зробити онлайн. Попередній постачальник через 6 тижнів надсилає фінальний рахунок, який потрібно оплатити протягом 10 днів.

Оформлення субсидії онлайн: інструкція “в картинках” від Мінсоцполітики

Интересно узнать: ранее мы писали о 5 устройствах, с которыми уборка - в удовольствие

За метеріалами: https://www.epravda.com.ua/ , https://economy.24tv.ua/ 

 
 
Интересные новости:
13.01.2021
982
У Міністерстві соціальної політики розповіли як оформити субсидію через мережу Інтернет...
12.01.2021
1972
Эксперты рассказали, в каких случаях задолженность может стоить потери движимого и недвижимого имуще...
01.12.2020
1119
Наказывать новая инспекция будет не только коммунальные предприятия, но и жильцов...
23.01.2024
6243
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4240
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...