РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ціни на електроенергію для населення: як змінився тариф і які знижки досі діють (ІНФОГРАФІКА)

Як змінилась ціна на електроенергію у 2021 році і чого слід очікувати в подальшому
15038 17.01.2021 в 23:55



Що змінилося для населення
на ринку електроенергії у 2021


З 1 січня 2021 року різко подорожчала електроенергія для населення через скасування пільгового тарифу. Експерти стверджують, що рішення є необхідним для функціонування галузі.


Ціна на електроенергію у 2021 році

Протягом січня-березня 2021 року ціна на електроенергію для населення буде фіксованою – 1,68 гривні за кіловат-годину, згідно з постановою Кабміну. Пільгові 90 копійок за перші 100 кіловат-годин – скасували з 1 січня цього року.

Крім того, скасували пільговий тариф для тих категорій населення та будівель, для яких він раніше діяв, незалежно від обсягів споживання.

Це:

  • Житлові приміщення, обладнані електроопаленням;
  • Багатодітні сім’ї, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу;
  • Населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій;
  • Гуртожитки.

Тепер для них, як і для всіх, тариф – 1,68 гривні.

Проте продовжать діяти тарифні коефіцієнти для населення, яке має облік споживання електроенергії за періодами часу. Так можна відчутно зекономити.


Двозонні тарифи:

  • У нічний період з 23:00 по 7:00 діє тариф 0,84 копійки;
  • В інші години діє стандартний тариф – 1,68 гривні.


Тризонні тарифи:

  • У пікові години (з 8:00 по 11:00 та з 20:00 до 22:00) діє підвищений тариф – 2,52 гривні за кіловат-годину.
  • У звичайні години (з 7:00 до 8:00 та з 11:00 до 20:00) діє звичайний тариф – 1,68 гривні;
  • Вночі з 23:00 до 7:00 тариф становить 0,672 гривні.

Субсидію на електроопалення видаватимуть заднім числом. Як отримати і якою буде сума

Як перейти на багатотарифний облік?

Є кілька способів. Потрібно зайти на сайт місцевого обленерго та через онлайн-платформу "Персональний кабінет" подати заяву. Після цього вам надсилають на електронну пошту рахунок, оскільки такий перехід платний. Потрібно оплатити і впродовж 14 днів вас переведуть на багатотарифний облік.

Серед інших способів: особисте звернення в Центр обслуговування клієнтів свого міста або звернення за місцем проживання в міський чи обласний район електромереж.


Як відреагували українці на скасування пільги

Кілька міст України відреагували протестами на скасування пільгового тарифу, а також підвищення тарифу на газ. Зокрема у Миколаєві, Полтаві, Харкові та Кривому Розі вийшли по кілька десятків людей на акції протесту.

Якщо врахувати, що в середньому українці споживають 165 кіловат-годин на місяць (за даними НКРЕКП), а перші 100 кіловатів фактично подорожчали на 87%, то для багатьох українців платіжка прийде з більшою сумою.

Ціни на газ для населення: як переглядали тариф, наскільки змінилась ціна і чи нашкодить це співпраці з МВФ

Чого чекати з квітня

В Україні вже давно планують перейти на ринкове ціноутворення тарифів на електроенергію. Адже ціна, яка не змінювалася ще з 2017, суттєво занижена. І, ймовірно, перед переходом ціну поступово підніматимуть.

"Наступне подорожчання цін на електроенергію буде ще у 2021 та у 2022 роках. Об'єктивно, має відбутись подальше зростання, щоб привести її до того рівня, який дасть можливість виробникам енергії працювати без збитків", – пояснив експерт Інституту енергетичних стратегій.

На думку фахівця, вартість має складати мінімум 2,5 – 3 гривні за кіловат-годину. Він наголосив, що сьогодні "Енергоатом" постачає енергію для населення, фактично, собі у збиток – зараз це приблизно 25 мільярдів гривень.

Експерт додав, великим мінусом є те, що підвищення відбулося без попередження. Також це не відбулось в кілька етапів, як це було раніше. 


Чому збільшують тарифи на електроенергію для населення


Вимога МВФ

Скасування пільгового тарифу є також однією з вимог МВФ, розповів експерт з енергетики Геннадій.


Потім було б дорожче

Він також наголосив на численних проблемах галузі, які через нестачу грошей лише накопичуються. Якби зараз пільговий тариф не скасували, то потім українцям довелося б платити ще більше.

"Це багатомільярдні заборгованості, зниження надійності й безпечності об'єднаної енергосистеми та неоднакові для всіх учасників ринку правила гри", – наголосив експерт.

У Мінекономіки також дали схоже пояснення. У відомстві зазначили, що якщо запропоновані зміни не прийняли б, то ціна для побутових споживачів формувалася б на ринкових умовах.

"Це призвело б до різкого, більш ніж у 2,5 раза, зростання тарифу на електричну енергію для населення. А це приблизно 3,3 гривні за кіловат на годину", – пояснили у Міненерго.

У Міненерго зазначили, що зміни дозволять забезпечити фінансову стабілізацію ринку електричної енергії за січень – березень 2021 року. А над стратегією подальшої стабілізації працюватимуть цього місяця.

Чому зросли тарифи на опалення і гарячу воду, після заяви Кличка про їхнє незмінність - пояснення «Київтеплоенерго»


Низькі тарифи: наслідки для галузі

В Україні найчастіше у Європі зникає світло

В українських оселях світло зникає набагато частіше, ніж у європейських. Середньостатистично електропостачання відсутнє 696 хвилин на рік. І якщо нічого не міняти, то це число зросте до як мінімум 900 хвилин на рік, стверджують експерти з "Укрпромзовнішекспертизи".


Потрібні інвестиції

Через недостатність фінансування модернізації електромереж ступінь їх зносу перевищує 70%, а загальна сума інвестиційної заборгованості складає щонайменше 17,5 млрд доларів, – заявив директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк на онлайн-дискусії.

Як зазначають експерти, єдиний вихід – це вливання великих інвестицій в українські електромережі. А для цього потрібен перехід до RAB-регулювання (більш відомого як стимулююче), в результаті якого і зростуть ціни на електроенергію для населення.

Щоб модернізувати всі електромережі в Україні потрібно 1,2 мільярда доларів, заявили на онлайн-дискусії. Натомість середньорічні інвестиції – 245 мільйонів доларів. Це в 5 разів менше, ніж потрібно.

Про необхідність переходу до RAB-тарифу заявили і в Міненергетики. За їх підрахунками за дії теперішньої системи витрати+ необхідно вкладати щороку 11 мільярдів гривень, а за останні роки щорічно інвестиції складали 4 мільярди гривень, майже втричі менше.

Як високі тарифи для підприємців впливають на витрати населення

Експерти ринку електроенергії зазначили, що фінансовий тягар за низькі ставки для населення лягає на український бізнес, а не на державу. Проте якщо подумати, то зрештою українці все одно за це платять. Ось чому:

  • Основна складова тарифу на воду – це електропостачання компанії, за яку вона сплачує за тарифами для підприємців. І щоб отримувати прибуток, ці витрати включають у тариф на воду для населення.
  • Послуги салонів краси, кінотеатрів та різних розважальних центрів теж містять у собі витрати на електроенергію, яку вони сплачують за високими тарифами.
  • Теж саме із товарами, які виробляються на підприємствах, що за високими тарифами сплачують за електроенергію.

Тарифы на распределение газа: АМКУ расследует почему тарифы в разных областях отличаются в разы

Интересно узнать: ранее мы писали о 5 устройствах, с которыми уборка - в удовольствие

Источник: economy
 
 
Интересные новости:
15.01.2021
4299
На порядку денному знову стоїть питання перегляду тарифів на газ. Який варіант зміни тарифу обрано, ...
13.01.2021
981
У Міністерстві соціальної політики розповіли як оформити субсидію через мережу Інтернет...
12.01.2021
1972
Эксперты рассказали, в каких случаях задолженность может стоить потери движимого и недвижимого имуще...
23.01.2024
6222
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
3967
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...