РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.420 39.830 39.586
EUR 42.150 42.750 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Яка ситуація зі старими історичними будівлями в Києві і що з ними робити

Відсутність уніфікованого плану відновлення історичних будівель призводить до зникнення об'єктів і знеособлення міста
38769 28.04.2021 в 09:43



Що робити з історичними
будівлями столиці


Реновація історичного центру часто є основою стратегій розвитку багатьох міст. Це пов'язано з важливістю збереження автентичності мегаполісів, їхнього унікального архітектурного ансамблю та культурної спадщини.

Яка ситуація зі старими історичними будівлями в Києві, і чи допоможе Генплан вирішити проблему?

Старі історичні будівлі: ситуація в Києві

Зносити чи реконструювати - найпоширеніші відповіді на запитання «що робити з застарілими історичними будівлями?». Знести та звести заново - процес, який фінансово виглядає привабливішим.

З іншого боку, об'єкти культурної спадщини підвищують туристичну привабливість міста і, як наслідок, його капіталізацію. Таким чином, оптимальним рішенням є саме модернізація історичних будівель.

Згідно з офіційними даними, в Києві знаходиться понад 3500 пам'яток історії та культури. Близько третини історичних будівель розташовані в Шевченківському районі столиці. Тільки тут, за інформацією громадської організації «Мапа реновації», понад 200 покинутих будівель, чверть з яких мають історичну цінність.

Київ виділи 5,8 мільйона грн на дослідження пам’яток містобудування та архітектури

Відсутність уніфікованого плану відновлення історичних будівель призводить до зникнення об'єктів і знеособлення міста. Так, наприклад, у Києві сьогодні є райони, де практично не залишилося об'єктів історичної спадщини. На їхньому місці утворилися новобудови та хаотичні комерційні будівлі.


Реконструкція історичних об'єктів: хто регулює?

Процес реновації в Києві почався з 90-х років. Однак він проходить без чіткого бачення та спільної мети. Як показує досвід розвинених країн, комплексне рішення майбутнього історичних будівель повинно бути закладено в стратегію розвитку міста.

Так, європейські держави особливо педантичні в питанні збереження історичного вигляду будівель. Тому часто місцева влада фінансує подібні проєкти з бюджету або ж підтримує інвесторів, надаючи податкові пільги. У Чехії, наприклад, виділяють державні дотації на реставраційні роботи.

Крім того, важливою частиною містобудівної політики країн ЄС є тема реновації панельного житла. До слова, у 2020 році Єврокомісія підготувала спеціальний документ «Хвиля реновації для Європи», згідно з яким у найближче десятиліття планується прискорити роботу в цьому напрямку. Сьогодні в країнах ЄС «оновлюють» відповідно до вимог енергоефективності тільки 1% таких об'єктів на рік, що є досить низьким показником, а реновацію пройшло 11% всього фонду будівель.

17 об’єктам столиці можуть надати статуси пам’яток: адреси

У Києві майбутнє історичних будівель визначає історико-архітектурний опорний план, який є ключовою частиною нового Генплану. Проєкт містить конкретний перелік історичних об'єктів, їхні буферні зони та в цілому місця, де буде заборонена висотна забудова. Наразі документ знаходиться на розгляді.

Одним із головних рішень у новому Генплані повинна стати заборона зносити історичні об'єкти та хаотично зводити на їхньому місці новобудови.

Крім того, слід провести інвентаризацію подібних об'єктів - під наглядом представників громадськості, визначити їхній стан, розробити план реновації з подальшою реалізацією, зокрема, за рахунок залучення інвестицій.


Чи є рішення?

Місцева влада не поспішає займатися адаптацією історичних будівель під сучасні потреби, зважаючи на обмежені бюджетні кошти. Частина з них не внесені до відповідних державних реєстрів або муніципальних переліків. Тому належним чином за такі об'єкти ніхто не несе відповідальності. Одинично увагу можуть приділити будівлям, які належать до пам'яток архітектури, або тим, які викликали суспільний резонанс.

Заборона на будівництво в центрі Києва: депутати Київради ініціюють введення мораторію на нове будівництво та реконструкцію

Важливим кроком на шляху до вирішення проблеми могло б стати створення умов для діалогу на рівні влади, громадськості, девелоперів та інвесторів, об'єднаних однією метою - створити сприятливе міське середовище, яке приносило б як соціально-культурні, так і фінансові блага.

Також доцільно розробити програму залучення інвесторів для відновлення таких об'єктів. Наприклад, за допомогою спрощення отримання дозвільної документації, діджиталізаціі процесів, надання певних пільгових умов.

Історичні будівлі можуть представляти інтерес з боку інвесторів з огляду на ліквідний потенціал такої нерухомості. Так, у майбутньому оновлений проєкт може приносити дохід, починаючи від 30%. Це залежить від локації, площі, поточного стану об'єкта та вірно підібраної концепції.

Але варто пам'ятати, що поріг входу в подібні проєкти досить високий. Також стримуючими факторами можуть бути загальний негатив із боку громадськості, значні капіталовкладення, які будуть потрібні на подальші роботи, і відсутність конкретного бачення в цьому питанні з боку держави.

В Україні відновлять кафедри реставрації в архітектурних вишах

Збереження історико-культурного потенціалу міста є ключовою складовою створення туристичної цінності та гармонійного середовища для життя. У поточних умовах важливо уявити грамотний та такий, що враховує запити суспільства, план реконструкції історичних будівель, так само як створити сприятливе середовище для залучення інвестицій, щоб його реалізувати.

Цікаво про будівництво: в Україні з'явилась водостічна система Q STALYO PRO - нова форма, нові технічні рішення

Назар Бенч
Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
28.04.2021
657
Київрада профінансувала Центр консервації предметів археології, який займатиметься музеєфікацією арх...
28.04.2021
2318
В Україні визначили місце будівництва нового аеропорту на Закарпатті...
24.04.2024
2489
Частка опитаних підприємств, які мають проблеми з підбором кваліфікованих кадрів, зросла з 31,0...
24.04.2024
4276
Новий сервіс стане в пригоді покупцям житла, які зможуть контролювати надійність забудовника, а тако...
23.04.2024
1645
В 2024 році бюджет міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури був скорочений на ...