РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.420 39.830 39.586
EUR 42.150 42.750 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Субсидії: хто втратить право на державну допомогу через невизначеність нових правил

За три роки кількість людей, які мали право на субсидії, скоротилася втричі. Кому можуть відмовити в праві на субсидію у 2021 році
1349 06.05.2021 в 07:40



Зона ризику: кого можуть
позбавити субсидій 


Недавно уряд підтримав черговий проєкт постанови про посилення вимог адресності надання житлових субсидій.

Приводів для відмови в отриманні субсидій значно побільшає.

Щоразу вимоги для отримання субсидій стають дедалі жорсткішими і складнішими. Мета – зменшити кількість субсидіантів і, відповідно, скоротити бюджетні витрати.

До речі, якщо в грудні 2017 року субсидії отримували майже 7 млн українських домогосподарств, то у 2021 році їх залишилося менше 3 млн.

Нова постанова передбачає додаткові обмеження. Зокрема, підставою для відмови в отриманні субсидії може стати наявність банківських депозитів, купівля валюти, одноразові покупки, перетин кордону.

Платежки за газ существенно вырастут. Сколько придется платить в следующем отопительном сезоне

Разом з тим, офіційні документи уряду не уточнюють, про які саме параметри обмежень ідеться. Без відповідей залишається купа запитань.

1. Наявність доходів від депозитів та дивідендів від цінних паперів є приводом для відмови чи йдеться про зменшення на цю суму субсидійних виплат?

2. Який дохід від депозитів та цінних паперів є підставою для відмови? Наприклад, пенсіонер має маленький депозит і кілька сотень чи тисяч гривень на рік доходу від нього, що неспівмірно з вартістю житлово-комунальних послуг за рік.

3. Що з купівлею іноземної валюти та дорогоцінних металів? Якщо людина купила 100-200 дол або золотий ланцюжок, чи буде це підставою для скасування субсидій, і як це відстежити?

4. Як щодо поїздок за кордон? Людина може виїжджати не лише на заробітки чи відпочинок, а до родичів чи на лікування, оплачене благодійними організаціями.

Незрозуміле також рішення Кабміну щодо скасування діяльності та повноважень комісій, що працюють при місцевих органах влади та призначають субсидії в окремих нестандартних випадках. Наприклад, після втрати майна через пожежу чи коли відносно забезпечена сім'я залізла в борги через дороге лікування.

Урядовці очікують, що нова постанова дозволить скоротити кількість субсидіантів ще тисяч на 300 і заощадити на субсидіях кілька мільярдів гривень. Проте посилення вимог до отримувачів субсидій може не стільки вдарити по багатих шахраях, скільки по тих, кому справді важко обійтися без допомоги держави.

До речі, суттєве скорочення субсидіантів, більш ніж удвічі за останні роки, відбулося переважно за рахунок заробітчан. За однією з умов, родина втрачає право на субсидію, якщо упродовж 60 діб хтось з її членів не сплачує єдиний соціальний внесок (якщо тільки офіційно не оформлений як безробітний).

Заробітчани мають сплачувати податки з отриманих в іншій країні доходів: роз'яснення Міністерства юстиції

Люди, які тимчасово або постійно працюють за кордоном, фізично не мають можливості сплатити ЄСВ. Це при тому, що держава мала би бути вдячною заробітчанам, які щороку переказують в Україну понад 12 млрд дол. Це підтримує економіку й валюту значно краще, ніж кредити міжнародних фінансових інституцій.

Те саме стосується пенсіонерів і малозабезпечених людей, які отримали в спадок розпайовані наділи. Ця земля може не приносити їм жодного прибутку, але формально це є підставою для позбавлення таких родин права на субсидію.

У той же час субсидії – тягар для бюджету. Щороку на них ідуть десятки мільярдів гривень, тож намагання урядовців скоротити бюджетні витрати цілком зрозумілі.

Середня родина з країн ЄС витрачає на оплату комунальних послуг не більше 10% сукупного сімейного доходу. У нас цей показник сягає 35%. Коли і в Україні він знизиться до цивілізованих параметрів, субсидії населенню не знадобляться.

ЖКХ: за рік борги населення зросли за всіма видами послуг без виключення (ІНФОГРАФІКА)

Досягнути цього можна, або зменшивши тарифи, щоб вони були підйомними для сімейних бюджетів, або суттєво збільшивши доходи громадян, аби ті могли самостійно вирішувати побутові проблеми і не просити милостиню в держави.

Борги за послуги ЖКХ прирівняють до аліментів і списуватимуть автоматично з рахунків банку. Мінфін пояснив як це робитимуть 

Цікаво про будівництво: в яких випадках потрібно утеплювати цоколь, коли і як це правильно робити 

Андрій Павловський
Джерело: epravda
 
 
Интересные новости:
06.05.2021
1008
Эксперты утверждают, что с осени надо готовиться к счетам за тепло в районе 4000-7000 грн/мес. ...
30.04.2021
1585
Летом-2021 "Нафтогаз" будет продавать голубое топливо украинцам в 2 раза дороже, чем летом-2020, гов...
23.04.2024
2528
У березні-квітні Україна втратила 7 ГВт теплової та гідрогенерації електрики через російські удари...
19.04.2024
33242
Щоб дістатися верхнього склепіння тунелю, з котловану довелося вибрати ґрунт на глибину близько вось...
19.04.2024
4741
Оплату паркування у столиці відновлено за рішенням суду. Паркування на муніципальних майданчика...