РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Що таке самобуд, чому його треба узаконити і як це зробити

Які існують варіанти для легалізації самобуду і які документи для цього знадобляться
1128 23.07.2021 в 09:01



Як узаконити самобуд 


Оформлення документів на самовільне будівництво - поширена проблема серед українців. За підрахунками фахівців, в Україні налічується близько 1,5 млн незаконних самобудов. Більшість із них - у селах, де мешканці зводять різні будови на своїй ділянці.


Що таке самовільне будівництво

Нерухомість вважається незаконно побудованою, якщо:

  • будівля будується або зведена на не передбаченій для цієї мети земельній ділянці;
  • нерухомість побудована без оформлення та узгодження проєкту, оформлення дозвільної документації;
  • будова зведена з грубими порушеннями будівельних норм і правил.

Подібні ситуації часто виникають у разі самостійного зведення самобуду, отримання його в спадщину або незаконної купівлі за зниженою ціною.

Законопроект об онлайн-прописке принят Радой. Изменить место проживания можно на портале "Дія": как это сделать


Штраф за самобуд

Багато з них помилково припускають, що на зведення прибудов, гаражів або флігелів не потрібна додаткова документація. Однак легковажне ставлення до закону загрожує чималими санкціями - розмір штрафів за самовільне будівництво у 2021 році в Україні може скласти до 18 мінімальних зарплат, або 57 600 грн.

У разі несплати штрафу будову можуть знести, а витрати на знесення також ляжуть на плечі власника. Крім цього, згідно зі ст. 376 Цивільного кодексу України, власник самобуду не має прав на таке житло, його не можна легально продати, подарувати, залишити в спадок тощо. Фактично право власності на самобуд не належить нікому.

Які види будівельних робіт можна без дозволу проводити на власній земельній ділянці


Як узаконити самовільне будівництво

Існує кілька варіантів для легалізації такого будівництва:


1. Через суд

До суду потрібно направити заяву та дочекатися розгляду справи й рішення суду. Варто зазначити, що суд далеко не завжди схвалює позови такого роду. І судове рішення про визнання права на самовільне будівництво не надає власнику права на користування та розпорядження об'єктом без введення в експлуатацію за встановленим законом порядком. Крім того, рішення суду може бути оскаржене.

В яких випадках можуть арештувати нерухомість, як перевірити своє майно і як зняти арешт


2. Легалізація через органи державної влади

Для узаконення самовільної забудови можна звернутися до районної адміністрації. Для цього потрібно подати заяву й такий пакет документів:

  • Документи на будову (оригінали та копії техпаспорта; декларацію про готовність об'єкта до експлуатації, зареєстровану ДАБІ; державний акт про право власності на земельну ділянку; рішення міської або сільської ради про присвоєння адреси).
  • Персональні документи власника (засвідчені в установленому порядку копії паспорта й ідентифікаційного коду, оплачені квитанції держмита та заяву на реєстрацію).


3. Спрощена процедура узаконення

Щодо житлових будинків, побудованих до 1992 року, існує спрощена процедура легалізації. До цього часу в країні не було вимоги обов'язкового введення в експлуатацію приватних будинків. Нині для узаконення такої будови необхідно провести технічну інвентаризацію, отримати техпаспорт і рішення про присвоєння адреси. Після цього потрібно звернутися до Державної реєстраційної служби для реєстрації права власності.


Будівельна амністія

Існує окрема процедура для оформлення будинків, прибудов, гаражів, дачних і садових будівель площею менше 300 кв. м, побудованих у період 1992–2015 рр. Будівельна амністія дозволяє легалізувати самобуд за спрощеною схемою. У 2019 році цією послугою скористалося близько 30 тис. людей.

Незаконне переоформлення квартири: як захиститись від шахраїв та мінімізувати ризики

За інформацією Державної архітектурно-будівельної інспекції, для оформлення будівель, що потрапляють під будівельну амністію, потрібні такі документи:

  • Документ про технічну інвентаризацію, тобто техпаспорт. Його можна оформити в сертифікованому відомстві технічної інвентаризації.
  • Документ про право на землю, на якій розташований самобуд.
  • Для сільхозбудівель або об'єктів технічного призначення площею понад 100 кв. м треба скласти звіт про проведення технічного обстеження об'єкта.
  • Заява на узгодження місця розташування самобуду.
  • Декларація про готовність будови до експлуатації.

Зазначені документи можна подати до Центру надання адміністративних послуг. Середній термін розглядання - до десяти днів. Крім цього, співробітники ЦНАП надають консультативну та практичну допомогу з питань будівельної амністії, зокрема в разі заповнення декларації та інших бланків потрібних документів.

Як зареєструвати право власності на нерухомість і в яких випадках держреєстратори можуть відмовляти у реєстрації

Цікаво про будівництво: відомий український виробник повідомив про розширення асортименту покрівельних та фасадних матеріалів

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
20.07.2021
1321
Як перевірити, чи не перебуває власна нерухомість під арештом і як з майна знімають арешт ...
01.07.2021
1258
Правоохоронці викрили держреєстратора, який незаконно переоформив квартиру з власника на іншу особу...
23.01.2024
6243
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4242
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...