РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Захиститись від шахраїв. Як перевірити нерухомість у Держреєстрі: покрокова інструкція

Сьогодні отримати необхідні відомості про квартиру, перевірити власника нерухомості або отримати довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно можна в режимі онлайн. Розповідаємо, що для цього потрібно
4158 10.11.2021 в 09:06



Як перевірити нерухомість


Усю необхідну інформацію можна отримати на електронному сервісі Міністерства юстиції України. Щоб спростити процедуру пошуку, експерти розповіли про методи перевірки та створили детальну покрокову інструкцію по моніторингу Держреєстру.

Навіщо може знадобитися перевірка квартири за реєстром

На жаль, останнім часом почастішали випадки шахрайства з нерухомістю. Одна із найпоширеніших схем – здача в оренду або продаж квартири, у якої є законний власник. Щоб не натрапити на шахраїв, покупці й орендарі повинні ретельно перевіряти усю доступну інформацію про нерухомість. Якраз тут в пригоді стане Держреєстр речових прав на нерухоме майно.

Особливості нового закону про продаж землі разом із нерухомістю: роз’яснення юристів

Експерти рекомендують періодично перевіряти в реєстрі власну квартиру або й зовсім встановити заборону на проведення операцій зі своєю нерухомістю.

"У 2019 році українські правоохоронні органи виявили групу хакерів, які незаконно позбавляли українців прав власності на нерухомість. Зловмисники отримували доступ до реєстрів за допомогою чиновників, яким на комп'ютери відправляли спеціальні віруси у листах. Щоб не потрапити до списку жертв, краще завжди знати, що відбувається з вашою нерухомістю", – розповідають експерти.

Слід врахувати, що у реєстрі містяться відомості про нерухомість, що була куплена або зареєстрована за ініціативою власника після 1 січня 2013 року.


Методи перевірки квартири за реєстрами

  1. У випадку купівлі нерухомості на вторинному ринку рекомендується отримати деталізовані дані. Для цього необхідно замовити виписку з Держреєстру на сайті Міністерства юстиції. Щоб скористатися послугою доведеться заплатити сервісний збір – приблизно 30 гривень. Для отримання виписки додайте Opendatabot у месенджер, введіть податковий номер власника та виберіть об'єкт нерухомості. Так ви отримаєте інформацію про нерухомість, дані про форму власності, наявність обтяжень у квартири.
  2. Другий спосіб, як перевірити власника квартири та саму нерухомість, – зайти на сайт Судова влада України й перейти у розділ "Стан розгляду справ". У графі "Сторона по справі" впишіть ПІБ власника об'єкта, що вас цікавить. Так ви отримаєте відкриті судові справи
  3. Перевірити борги з оплати комунальних послуг можна у Єдиному реєстрі боржників. Інформація з'являється в тому випадку, якщо постачальник послуг уже звернувся до суду й отримав судовий наказ.
  4. Простежити зміну прав власності на нерухомість. Для цього слід звернутися до державного реєстратора та заплатити адміністративний збір. Отримана інформація дає можливість дізнатися, як часто змінювалися власники квартири та скільки всього їх було.


Як отримати інформацію на сайті Мін'юсту: покрокова інструкція

І хоч існують різні методи перевірки нерухомості, найбільш інформативним є отримання необхідних даних про квартиру з єдиного реєстру на офіційному сайті Міністерства юстиції. Розповідаємо, як це зробити.


Крок 1. Зайдіть на портал Міністерства юстиції та створіть особистий кабінет

Перейдіть в розділ "Інформація з Державного реєстру речових прав" на офіційному сайті Міністерства юстиції України. Ввійдіть у систему за допомогою ЕЦП (електронний цифровий підпис). Безкоштовно отримати ЕЦП можна в податковій або онлайн на сайті ПриватБанку.

Крок 2. Подати заявку на отримання відомостей про нерухомість та її власника

В Кабінеті електронного сервісу оберіть пункт "Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно" та знайдіть необхідний об'єкт (за адресою, реєстраційним номером об'єкта, за даними власника). Також треба заповнити інші порожні поля.

Крок 3. Оплатити сервісний збір

Після того, як нерухомість буде знайдена, користувач повинен оплатити послугу. Для цього використовується стандартна форма оплати через інтернет-банкінг. Зараз вартість отримання виписки становить орієнтовно 20 гривень плюс комісія банку.

Крок 4. Отримання виписки

Після надходження оплати виписка приходить на електронну скриньку користувача, зазначену під час реєстрації. Документ буде у форматі PDF.

Прописку в паспортах отменили: что изменится для украинцев и как сменить место регистрации

Цікаво про ремонти: як чистити і доглядати за дерев'яними поверхнями всередині приміщення
Источник: realestate
 
 
Интересные новости:
08.11.2021
6418
В Україні усіх споживачів газу переведуть на європейську системи обліку...
22.10.2021
866
У Мінсоцполітики роз’яснили як громадянам, які мають заборгованість отримати субсидію...
20.10.2021
5784
Проєкт Закону № 5600 передбачає значні зміни в оподаткуванні доходу фізичних осіб від пр...
23.01.2024
6243
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4247
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...