РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.420 39.830 39.586
EUR 42.150 42.750 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Іпотека чи розстрочка: що вигідніше і в чому різниця

Які є ризики та в якому разі вийде більша переплата
12999 26.11.2021 в 23:56



Що вигідніше:
іпотека чи розстрочка 


Купівля квартири для пересічного українця і досі лишається дорогим задоволенням. Тому потенційні покупці розглядають два можливі варіанти: іпотеку та розстрочку. Що з цього вигідніше покупцеві.


Іпотечний кредит: подушка безпеки та інші сюрпризи

Іпотека - це банківська послуга з надання коштів на придбання нерухомості під заставу. За умовами договору, банк сплачує за квартиру забудовнику, а покупець стає власником житла і віддає взяті в банку гроші протягом визначеного строку разом із нарахованими відсотками.

Придбати квартиру в іпотеку можна двома способами: за договором купівлі-продажу майнових прав, якщо квартира ще будується, або за договором купівлі-продажу, якщо квартира вже готова.

Чи є "бульбашка" на ринку нерухомості і що буде з цінами на житло?

У першому варіанті йдеться про квартири на первинному ринку, тобто про майно, якого ще немає, воно буде створене в майбутньому. У цій схемі закладені велики ризики: за даними аналітичного дослідження, проведеного консалтинговою компанією у вересні 2020 року, більше ніж половину новобудов у Києві можна вважати ризиковими. Зважаючи на це, іпотека на квартири на первинному ринку непопулярна: банки не дають щодо неї вигідних пропозицій. Другий варіант - купівля готової, реальної квартири на вторинному ринку, але в цьому разі ціна угоди вже буде вища.

Перш ніж звертатися до банку за іпотечним кредитом, покупцю потрібно визначитися з принциповими питаннями:

  • скільки він готовий виділити коштів на перший внесок;
  • яку частину доходу щомісяця зможе віддавати банку і протягом якого періоду;
  • які можуть бути ризики в разі неспроможності виплатити кредит.

Спробуйте зіграти в іпотеку: відкладайте умовно кілька місяців «щомісячний платіж», щоб зрозуміти, чи вистачає вам на життя, якщо трапляються непередбачені витрати. А також завчасно підготуйте подушку безпеки в кілька платежів на випадок надзвичайних ситуацій (наприклад, звільнення з роботи чи проблем зі здоров’ям).

Є дві форми погашення іпотеки - класична та ануїтетна. На етапі підготовки за допомогою іпотечного калькулятора можна розрахувати параметри позики, щоб оцінити фінансові можливості та вибрати відповідні умови кредитування.

"Розглянемо приклад: вартість квартири - 1 млн грн, покупець хоче іпотеку на 20 років, перший внесок становить 20% від вартості квартири, іпотечна ставка - 7%. За умови класичної форми погашення переплата по кредиту дорівнюватиме 562 333,33 грн, а в разі ануїтетної - 688 573,96 грн".

Варто звернути увагу на ту частину договорів у пропозиціях українських банків, де прописані додаткові платежі. Крім відсотків банк може змусити позичальника сплатити:

  • одноразову комісію від суми кредиту,
  • оплату послуг нотаріуса або оцінювача,
  • збір до Пенсійного фонду,
  • адміністративний збір,
  • страхування від нещасного випадку,
  • щорічне страхування квартири,
  • держреєстрацію тощо.

У разі порушенні умови погашення іпотеки банк може вилучити або продати нерухомість з аукціону. У кращому разі покупець може залишитися без житла, в гіршому - у боргу перед банком і без житла.

Ринок вторинного житла: порівняння цін у різних районах столиці (ІНФОГРАФІКА)

Якщо позичальник з якихось причин не може сплачувати, не варто чекати дзвінка з банку, краще самостійно звернутися до установи. Покупцю треба пояснити свою ситуацію, тоді банк може запропонувати, наприклад, зменшення щомісячного платежу та збільшення строку іпотеки або кредитні канікули. Банк не ставить собі за мету додати людині боргів, його завдання - допомогти виконати зобов'язання за договором.

Розстрочка

Розстрочка - це спосіб оплати за нерухомість безпосередньо будівельній компанії, яка проводиться частинами. Така угода вигідна покупцю, якщо на момент придбання нерухомості в нього немає повної суми.

Забудовники, на відміну від банків, не розраховують на те, щоб чекати повернення коштів роками. Розстрочка оплати надається на період будівництва будинку, тому що раніше клієнт придбає квартиру, то довший буде термін розстрочки. За умовами договору покупець сплачує перший внесок, а остаточна сума ділиться на рівні частини та вноситься раз на квартал або раз на місяць.

Ціна квадратного метра в разі розстрочки може бути вища, ніж за 100%-ї оплати. Вартість квадратного метра на період розстрочки встановлює забудовник. Кінцева вартість за квадратного метра залежатиме від суми першого внеску: що більший внесок, то нижча ціна.

Первинний ринок житла: гривня зміцнилась, як відреагували ціни на квадратні метри в столиці (ІНФОГРАФІКА)

Перш ніж підписувати договір на розстрочку, варто пересвідчитися в надійності забудовника та перевірити наявність дозвільних документів на будівництво. Якщо з цим усе в порядку, далі треба уважно переглянути пункт щодо вартості, адже ціна за квадратний метр може змінюватися впродовж усього часу виплати. Тому варто або зафіксувати початкову ціну, або зрозуміти, як ціна може змінюватися - за всю квартиру чи лише за неоплачені квадратні метри.

Детальні підрахунки вартості розстрочки зазвичай робить сам забудовник.

Найчастіше це виглядає так: вартість квартири - 1 млн грн, покупець запитує розстрочку платежів на 9 місяців, перший внесок становить 50% вартості квартири. У цьому разі відсоток на розстрочку може становити 4%, або 40 000 грн.

А кінцева сума, яку доведеться виплатити, буде така:

1 000 000 + 40 000 = 1 040 000 грн.

1 040 000 - 50% = 520 000 грн.

Тоді перший внесок становитиме 50% від цієї суми, тобто 520 тис. грн., і стільки ж залишиться на виплати.

Отже, якщо залишок 520 тис. грн. розділити на 9 місяців, щомісячний платіж становитиме приблизно 57 778 грн. Переплатити доведеться 40 тис. грн за умови, що вартість квадратного метра не зміниться за весь період розстрочки. Звісно, це набагато менше, ніж у разі іпотеки.

Якщо ж покупець не зможе внести кошти вчасно, то забудовник, моливо, запропонує переоформити розстрочку на іпотеку або розірве договір і поверне всі сплачені кошти покупцю. У цьому разі строк повернення коштів може становити від 180 до 365 днів.

Як розстрочка, так і іпотека мають свої переваги та недоліки. Перший інструмент більше підходить тим, хто має у своєму розпорядженні велику суму для першого внеску і готовий виплатити залишок у стислі строки. Іпотеку зазвичай беруть на багато років, оскільки це велика сума, хоча це демократичніший варіант із меншими щомісячними платежами. Який варіант кращий, вирішує покупець.

 

Читайте також: Tegola дарує подарунки за підписку на Telegram канал!

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
19.11.2021
1472
Загалом до уповноважених банків надійшло 1546 заявок на участь у програмі на загальну суму 1351,01 м...
18.11.2021
1599
Визначено 100 осіб, які матимуть змогу отримати кредит на житло під 3% річних...
12.11.2021
2449
Загалом до уповноважених банків станом на 11 листопада надійшло 1505 заявок на участь у програмі на ...
27.03.2024
1710
Серед отримувачів - 113 військовослужбовців та силовиків, 13 педагогів, 16 медиків, 4 науковці, 54 р...
25.03.2024
2954
7 605 кредитів на суму понад 11,6 млрд грн було видано станом на кінець лютого 2024 року...
21.02.2024
3333
Понад половину кредитів отримали військовослужбовці за контрактом та силовики...