РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Будинок за містом чи квартира: що обирають українці в оренду напередодні свят

Напередодні новорічних свят українці все активніше починають планувати свій зимовий відпочинок
16629 03.12.2021 в 09:12



Яке житло орендують
українці напередодні свят


Вже традиційно більшість громадян досліджує цікаві місця для святкування саме в Україні, чим створює сезонну хвилю запиту на подобову оренду. А там, де є попит – завжди росте й пропозиція. Так, наприклад, в Івано-Франківську вже сьогодні кількість пропозицій на подобову оренду трикімнатних квартир зросла аж на +84%.


Що шукають українці

Листопад лише добігає кінця, а українці вже "розбирають" цікаві пропозиції житла на спеціалізованій інтернет платформі з нерухомості для проведення новорічної відпустки. Найпопулярнішим пошуковим запитом лишаються "Карпати" із такими додатковими характеристиками як "баня", "сауна", "дім з басейном", а також "житло у Буковелі". Усього протягом жовтня 6 800 разів вводили в поле пошуку запит "Карпати". Вочевидь, українці серйозно налаштовані провести зимовий ретріт у передмісті чи серед природи.

Оренда квартири на Новий рік: як змінились ціни в українських містах і що з попитом


Чому росте попит на подобове житло

Локдаун та дистанційний режим неминуче вплинули на наш стиль життя, тайм-менеджмент і дозвілля. Власна оселя сьогодні – це часто своєрідний трансформер: родинний дім, шкільний клас, офіс та аудиторія – все в одному.

Врешті, це активізувало таке явище як workation – симбіоз роботи та відпустки. Тобто якщо працювати доводиться віддалено, людина сама може контролювати звідки це робити і відповідно безперешкодно обирати все нові точки на мапі України та орендоване житло. Такий new normal у стилі життя й роботи українців ще більше активізував попит на ринку оренди, чим дав поштовх на підвищення цін у сегменті подобового винайму нерухомості.


Квартири: популярні міста і ціни

У передчутті свят серед українців особливо росте попит на квартири подобово: вже зараз кількість запитів на спеціалізованій платформі з нерухомості сягає майже 51,2 тис. У п'ятірці лідерів за кількістю пошуку таких квартир перше місце посідає Київ, на другому – Одеса – навіть попри не високий сезон, на третьому – Львів, і наостанок – Харків і Дніпро. І хоча впродовж осені ціни на оренду істотно не змінилися, загалом, у порівнянні з листопадом і груднем 2020 року, можна спостерігати збільшення вартості в межах від 4 до 25%.

  • Однокімнатки стабільно посідають одне з перших місць у пошуковому запиті українців на новорічні свята. Найбільше орендарів цікавлять квартири у Чернігові – запит виріс аж на 41%, Хмельницькому – більше на 39%, а також у Вінниці – на 21%. Щодо цін, то в цілому вони підвищилися на +7% по країні, якщо порівняти з груднем 2020-го, причому Чернігів випереджає столицю: +20% у Чернігові та +19% у Києві відповідно.
  • Двокімнатки не надто подорожчали – в середньому на 4% по Україні, зокрема у Львові та Вінниці ціни зросли найбільше – на 12,5%.
  • Ціни на трикімнатні квартири не зазнали суттєвих змін: загалом на 3% вартість зросла по країні в цілому. Однак при цьому у Запоріжжі, Кропивницькому та Луцьку орендна плата за добу зросла більше ніж на 20%. З цікавого також те, що за проміжок часу між вереснем і жовтнем українців, які почали цікавитися оголошеннями на оренду у Херсоні, стало на +83% більше.

Сьогодні проводити відпочинок у курортних містах не в сезон – вже тренд, який лише зміцнюється. Відтак і попит на подобову оренду в Херсоні чи Одесі взимку має високі позиції.

Загалом ціни на подобове житло, за даними у популярних напрямках України такі:


Будинки

Зимові свята асоціюються із затишком у колі близьких людей. Так, у топ пошуку за останній час регулярно трапляються запити "ліс", "у горах", "котедж" і "дім з каміном". Очевидно, що другий рік пандемії позначився на вподобаннях орендарів, тому зміна локації та емоційне перезавантаження – саме те, чого вони прагнуть у період святкових відпусток.

Цього сезону спостерігається збільшення пропозиції будинків серед орендодавців. У цілому, на 9% зросла кількість будинків подобово у Києві. На другому місці – Славське, на третьому – Яремче.

Що ж стосується міст з найбільшою кількістю пропозицій та середньої вартості, то у жовтні це:

  • Одеса – в середньому 2 500 гривень/доба.
  • Київ – 5 000 грн
  • Яремче – 1 200 гривень.
  • Славське – 850 гривень.
  • Харків – 2 000 гривень.
  • Дніпро – 3 000 гривень.

На чому б не зупинився вибір напередодні новорічних святкувань – на квартирі чи будинку – попит на подобову оренду вже сьогодні стрімко росте. Тож якщо у планах провести новорічну відпустку у Карпатах, у будиночку з каміном або ж в одеській квартирі за 10 хвилин від моря – краще не зволікати, а обирати варіанти для оренди й планувати відпустку вже зараз.

COVID-19: с понедельника в Украине существенно ужесточат карантинные ограничения. Что изменится

Цікаво про спецтехніку: яку техніку представили на дебютному заході "День у кар'єрі"? 

Юлія Ковбаса

Источник: 24tv
 
 
Интересные новости:
29.11.2021
1429
Пандемія завдала удару по економіці великих країн. Сфера нерухомості досі проходить етап стабілізаці...
24.11.2021
7261
Попри карантинні обмеження, українці активно цікавляться житлом для великих компаній на період Новог...
24.11.2021
19561
На рынке наблюдается затишье, цены выросли в основном на двухкомнатные квартиры. Медианная стоимость...
17.03.2022
2094
Большой поток беженцев из Украины привел к буму на аренду недвижимости в Польше....
16.03.2022
30573
Рассказываем, как во время войны во Львове поднялись цены на жилье и как они поднимутся в ближайшее ...
14.03.2022
18768
Рассказываем, сколько нужно заплатить за аренду дома на Закарпатье...