РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.574 EUR: 42.162
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.574
EUR 40.000 41.000 42.162
USD 39.360 39.673 39.574
EUR 41.780 42.450 42.162
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як і чим утеплити багатоповерхівку, де взяти кошти і на що варто звернути увагу - детальний розбір

Як провести повну термомодернізацію типових багатоповерхових будинків і де взяти на це кошти
29040 06.12.2021 в 10:26


Як провести
термомодернізацію будинку


В умовах постійного зростання цін на енергоносії нагально постає питання широкого застосування енергозберігальних технологій.


Як оптимально зберегти тепло

50% тепла в будинку втрачається через стіни. Тому утеплення фасадів багатоповерхівок є невід'ємною і важливою складовою збереження тепла, водночас є порівняно недорогим і ефективним заходом. До того ж це допоможе суттєво зменшити рахунки за комуналку.

Запобігти величезним втратам тепла можна, утепливши не стіни окремих квартир, а увесь фасад будівлі. Адже коли на фасадах багатоповерхових будинків є лише окремі утеплені ділянки, нема суцільного контуру теплоізоляції, а намокання й промерзання утеплювача призводить до подальшого руйнування і стін, і самої системи теплоізоляції.

Максимальний ефект від утеплення створюється лише тоді, коли весь фасад повністю утеплений без розривів. Зовнішнє утеплення фасаду необхідне для того, щоб знизити рівень обміну тепла між внутрішніми приміщеннями будинку і вулицею. Така процедура значно знизить витрати на опалення в зимовий період і охолодження приміщення кондиціонером влітку.

Це мають розуміти усі мешканці будинку та прагнути облаштувати теплоізоляцію по всьому фасаду будівлі.

Згідно з державними будівельними нормами для утеплення фасадів застосовуються наступні матеріали:

  • пінополістирол або мінеральна (кам'яна або базальтова) вата – для житлових будівель до 9 поверхів;
  • винятково мінеральна (кам'яна або базальтова вата) - для житлових будівель висотою понад 26,5 метрів (восьмиповерхові і вище - належать до будівель підвищеної поверховості, висотних тощо).

Плюсом спіненого пінополістиролу (або пінопласту) є його вологостійкість, довговічність, крім того, за вартістю це найдемократичніший матеріал із представлених на ринку.

Термомодернізація будинків на 100 млрд грн: Зеленський анонсував масштабну програму для багатоповерхівок

Окрім звичайного, є також і екструдований полістирол (XPS, ЕРС), який легко обробляється і вирізняється простотою монтажу. Трохи дорожчий від пінопласту і перевершує його за щільністю.

Мінеральна вата має хороші теплоізоляційні властивості. Термін ефективної експлуатації ще більший, ніж у пінополістиролу. Вона належить до негорючих матеріалів. З мінусів - гігроскопічність: її необхідно захищати від прямого й довгострокового впливу вологи.

Кам'яна вата є також вогнетривким матеріалом, який до того ж добре поглинає звук і має високі теплоізоляційні й експлуатаційні властивості.

Під час утеплення пінополістиролом багатоповерхових будинків обов'язковим є влаштування протипожежних «поясів» біля вікон і через кожні три поверхи з негорючого утеплювача - мінеральної вати. Економія на цій операції загрожує тяжкими наслідками у разі пожежі - тому важливо простежити за тим, щоб «пояси» були зроблені згідно з нормативами.

За нормами ДБН, «теплова ізоляція будівель» для першої температурної зони України, до якої зокрема належить Київ, має передбачати мінімальну товщину утеплювача, за якого настає відчутний ефект, тобто 100 мм.

Оновлено правила нарахування субсидій

Що таке утеплення багатоповерхових будинків?

Утеплення - це не просте механічне наклеювання листів або плит утеплювача на фасад будівлі і не просте фарбування цього утеплювача.

Правильно виконане утеплення - це цілий «пиріг» з комплексу матеріалів, який забезпечує захист огороджувальних конструкцій і кращий тепловий захист будівлі та її гідроізоляцію від проникнення конденсату під утеплювальний «пиріг».

Фасадний «пиріг» утеплення передбачає наступні етапи:

  1. Нанесення ґрунтовки. Перед монтажем утеплювача необхідно проґрунтувати стіни для того, щоб облицювальний матеріал міцніше зчепився з основою.
  2. Монтаж утеплювача. Плити мінеральної вати або пінопласту монтуються на особливу клейову суміш з додатковою фіксацією пластиковими дюбелями.
  3. Кріплення армувального шару. Зміцнювальний шар містить клейову суміш і армувальну скловолокнисту сітку. Сітка топиться в клейовий шар (не менше ніж 3 мм), а потім покривається ще одним тонким шаром клейової суміші.
  4. Кріплення фінішного шару. Фінішний шар в утеплювальному пирозі створюється з декоративної штукатурки. Для цього використовуються акрилові або мінеральні штукатурки. Зверху закінчена фактурна поверхня обробляється фасадною фарбою. Фарбу поверх декоративної штукатурки бажано накладати не менше, ніж в 2 шари.


Чи потрібен дозвіл на утеплення будинку?

Роботи з теплоізоляції приватних і багатоквартирних житлових будинків, які не потребують введення в експлуатацію, можуть виконуватися без дозволу.

В окремих випадках, якщо будинок є об'єктом культурної спадщини, потрібно отримати дозвіл відповідного органу охорони культурної спадщини.

Це пов`язано з можливими змінами його архітектурного ансамблю й зовнішнього вигляду.

Платіжки за електроенергію дорожчатимуть на 20-25% щороку – Нацбанк (ІНФОГРАФІКА)

Порядок дій і необхідні докумени для утеплення фасаду багатоквартирного будинку:

  1. Рішення про утеплення огороджувальних конструкцій багатоквартирного будинку ухвалюється загальними зборами ОСББ. На зборах затверджуються побажання співвласників будинку щодо зміни фасаду будівлі (зміна кольору, введення нових архітектурних деталей).
  2. Обирається ліцензований підрядник для виконання робіт із зовнішньої теплоізоляції багатоповерхівки, тобто компанія, яка надає послуги, зокрема з промислового альпінізму. Залучати до проведення верхолазних робіт з утеплення варто компанію, яка має будівельну ліцензію та дозвіл на початок робіт підвищеної небезпеки, також у працівників-альпіністів мають бути особисті посвідчення, які підтверджують їхню щорічну акредитацію.
  3. Підрядник здійснює замір огороджувальних конструкцій будинку, що підлягають утепленню, і на цій основі розробляє проєктні пропозиції та кошторисну документацію. Якщо замовник висловив побажання внести зміни до фасаду будівлі, додатково розробляється паспорт оздоблення фасаду.
  4. Проєктно-кошторисні документи підрядника узгоджуються правлінням ОСББ. Якщо передбачаються зміни фасаду, то паспорт будівлі необхідно попередньо погодити з місцевим органом містобудування та архітектури.
  5. Після погодження проєктної документації підрядник і замовник підписують договір на виконання робіт, у якому будуть зазначені реквізити, порядок розрахунків і гарантія на виконані роботи.
  6. Після закінчення робіт з утеплення фасаду будівлі правління ОСББ і підрядник підписують акт виконаних робіт.

Перед тим, як розпочати безпосередньо роботи з утеплення фасаду, бажано ретельно вивчити технологію та враховувати певні вимоги:

  • Термоізоляція або тепломодернізація стін житлового будинку проводиться лише за температури вище +5.
  • Будинки вищі зі 9 поверхів можна утеплювати лише негорючим матеріалом (мінеральною ватою). У будинках до 9 поверхів, які можна утеплювати пінопластом, мають бути облаштовані протипожежні пояси з мінеральної вати навколо вікон і балконних дверей, а також через кожні три поверхи.
  • За сучасними вимогами, товщина утеплювача має бути не менше як 10 см, а для деяких стін – 15 см.


Де знайти кошти на утеплення?

Цьому допоможе державна програма підтримки співвласників житла «Енергодім», яку реалізує Фонд енергоефективності. ОСББ можуть повернути до 70% витрат на енергоефективні заходи в будівлях. Це гроші на енергоаудит, розробку проєктної документації, обладнання й матеріали, ремонт. Досить часто кошти використовують, наприклад, на заміну старих вікон новими, тепло- й енергозберігальними, а також для утеплення фасадів будинків.

Позики ОСББ на енергомодернізацію видають у вигляді кредиту невідновлювальної кредитної лінії на 7 років на суму від 20 тис. грн до 5 млн грн від 15,5% до 18% річних.

Фінансування заходів із енергоефективності значно зросте - Василь Лозинський, про плани на 2022 рік

Витрати відшкодовують із завершенням кожного з етапів робіт - енергоаудиту, розробки проєктної документації та реалізації проєкту. Щоб отримати відшкодування, необхідно заповнити відповідну заявку на сайті Фонду енергоефективності.

Водночас вам доведеться провести переговори з мешканцями власного будинку. Оскільки умовою отримання кредиту є згода не менше як 2/3 мешканців, що підтверджено спеціальним протоколом зборів ОСББ.

Можна запросити регіонального радника до будинку та отримати цілий комплекс консультацій ще до проведення попереднього енергоаудиту будинку.


Хто видає кредити на термомодернізацію житла?

Кредити ОСББ за програмою «Енергодім» видають банки-партнери Фонду енергоефективності. Серед них:

  • Укргазбанк (з серпня 2019 року);
  • Кредобанк (з червня 2020 року);
  • Приватбанк (з лютого 2021 року);
  • Ощадбанк (з квітня 2021 року).

Як зазначили у Фонді енергоефективності, пандемія коронавірусу і складна економічна ситуація не уповільнили процес енергомодернізації житла. Станом на листопад 2021 року, в активі програми «Енергодім» - 841 проєкт з енергомодернізації, програмою скористалися понад 77 тисяч сімей. А загальний кошторис проєктів становить майже 7 млрд грн.

Оприлюднено ціни на газ для населення у грудні: кому доведеться платити найбільше 

Читайте о новой серии сварочного оборудования от Paton

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
06.12.2021
1132
Право на житло закріплено в Конституції України. Але безплатно отримати нерухомість від держави можу...
30.11.2021
980
Міністерство цифрової трансформації запустило сім нових соціальних послуг у «Дії»...
23.01.2024
6241
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4217
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...