РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Засідання Ради Будівельної палати України: підсумки року та завдання на перспективу (ФОТО)

22 грудня відбулось розширене засідання Ради Будівельної палати України, на якому були підбиті попередні підсумки роботи будівельного комплексу у 2021 році та намічені завдання на наступний рік
9895 24.12.2021 в 06:26



Засідання Ради
Будівельної палати України


Відкрив засідання президент Будівельної палати, Герой України Петро Шилюк, який повідомив, що у зібранні беруть участь, крім членів Ради БПУ, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, заступниця міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська, президент УСПП, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах, керівник Фонду Держмолодьжитло Сергій Комнатний, представники профспілкових і партнерських організацій. 

Учасники засідання вшанували хвилиною мовчання пам’ять визначного будівничого, Героя України, віце-президента БПУ Олександра Омельченка, який нещодавно пішов з життя.

Модератор засідання, перший віце-президент БПУ Станіслав Сташевський надав слово для доповіді президенту Будівельної палати Петру Шилюку, який докладно проаналізував попередні підсумки роботи галузі у 2021 році.

Він, зокрема, відзначив, активну участь будівельників у реалізації президентської програми «Велике будівництво», в ході якої збудовано, реконструйовано та капітально відремонтовано  258 мостів та шляхопроводів на дорогах місцевого та державного значення; побудовано та відремонтовано понад 4 тисячі кілометрів  доріг державного значення. Значний обсяг робіт виконано на об’єктах соціального призначення, освіти та медицини.

Ця робота триватиме і  наступного, 2022 року, наголосив П.Шилюк.

За підсумками 10 місяців 2021 року індекс виконання будівельних робіт склав 100,5%. При цьому суттєво зросли показники будівництва житла –  понад 119%. Можна розраховувати, що в цілому за рік  буде збудовано орієнтовно 10 млн. кв.м. житла, що відповідає середньому показникові за останні роки.

Якщо говорити про будівництво у розрізі регіонів, то тут помітна позитивна динаміка: у 15 областях досягнуто зростання обсягів робіт.

Але при цьому треба зазначити, що майже 3/4 загального обсягу будівництва виконано підприємствами лише восьми регіонів – Києва та Київської, Одеської, Дніпропетровської, Харківської,  Львівської, Полтавської і Донецької областей.

Так само нерівномірно будується і житло – понад 55% загального обсягу площі житла споруджено у Київській, Львівській, Одеській, Харківській областях та м. Києві.

Аналізуючи ситуацію у секторі житлового будівництва, Петро Шилюк відзначив пожвавлення попиту, цьому, на його думку, суттєво сприяє  відновлення іпотечного кредитування.

Загалом за перші дев’ять місяців 2021 року банками видано понад 7,5 тисяч іпотечних кредитів на загальну суму майже 6,1 млрд грн. Порівняно з 2020 роком нове іпотечне кредитування більш ніж подвоїлося за кількістю договорів.

Варто зауважити, що беруть кредити переважно на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості: 88% від кількості всіх виданих іпотечних кредитів.

Отже, наголосив П.Шилюк, ми повинні попрацювати, щоб збільшити довіру інвесторів до забудовників. За цих умов держава повинна забезпечити як законодавчу підтримку  будівельної діяльності, так і захист інвестицій у будівництво, посилити контроль у сфері містобудування.

Було відзначено зусилля законодавців та Уряду щодо реформування сфери містобудування, оновлення національних стандартів та ДБН, запровадження , запровадження інформаційного моделювання.

Водночас президент Будівельної палати загострив увагу на питаннях тарифної політики щодо  енергозабезпеченості об’єктів нового житла. За його словами, влада має тут активніше застосовувати механізми регулювання, щоб обмежити вплив монополістів.

П.Шилюк також наголосив на необхідності нарешті визначитися у питанні реконструкції застарілого житла. Існуючий відповідний законопроект є досить збалансований з урахуванням інтересів усіх сторін і таким чином є належні підстави його ухвалити та розробити цільову державну і регіональні програми.  

Виступаючи в ході обговорення, голова Комітету Верховної Ради України Андрій Клочко, насамперед, подякував будівельникам за роботу в році, що минає. Він розповів про законодавче забезпечення діяльності галузі, зокрема, щодо завершення реформи містобудування, підвищення рівня оплати праці будівельників, реконструкціюзастарілого житла. Стосовно запровадження ВМІ-технологій у будівництві,  заплановано, що  з 2023 року буде  забезпечено повну актуалізацію будівельних норм з урахуванням особливостей застосування BIM-технологійю, а також абезпечено реалізацію пілотних проектів будівництва з використанням будівельного інформаційного моделювання на рівні не менше ніж 10 відсотків проектів будівництва, що фінансуються за рахунок видатків державного бюджету.

Заступниця міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська проаналізувала процеси нормативно-правового регулювання у будівництві, зокрема, щодо особливостей планування територій на місцях,  формування  містобудівної документації  на рівні територіальних громад. Вона висловила сподівання щодо невідкладного розгляду парламентом  нового закону про комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду, який вже передано до Верховної Ради України.

В обговоренні питань порядку денного взяли участь: президент УСПП Анатолі  Кінах, президент Академії будівництва України Іван Назаренко, віце-президент БПУ Марина Величко, голова комітету БПУ, директор НДІ будівельних конструкцій Геннадій Фаренюк, інші члени Ради.

Учасники засідання Ради також заслухали інформацію віце-президента Анатолія Дроня про виконання плану роботи Виконавчої дирекції у 2021 році та затвердили План роботи на 2022 рік.

Рада прийняла відповідні рішення, які будуть опубліковані.

На засіданні Ради були вручені нагороди. Зокрема, Андрій Клочко вручив Грамоти Верховної Ради України Марині Величко та  заступнику директора ТОВ «Юні-білд» Віталію Шабельнику.

















































 

Фото: перс-служба Build Portal
 
 
Интересные новости:
22.12.2021
10154
Дивіться фотозвіт від команди Build Portal з масштабного форуму “Реформа містобудування -...
17.12.2021
3171
Премією "Український Будівельний Олімп-2021" відзначено нові житлові комплекси на столично...
14.12.2021
13932
8 грудня 2021 у готелі InterContinental Kyiv відзначили кращих представників будівельної г...
19.04.2024
5789
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...
17.04.2024
3574
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
15.04.2024
5485
11 квітня 2024 року відбувся RECOVERY CONSTRUCTION FORUM UKRAINE, який об’єднав представників ...