РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Українські будівельники готуються до відновлення зруйнованих міст, - Петро Шилюк

Відбулося засідання Антикризового штабу допомоги промисловості та бізнесу. Штаб концентрується на оперативному вирішенні проблемних питань українських експортерів, виробників, аграріїв в умовах воєнного стану, допомозі в релокації підприємств із зон бойових дій
4324 21.04.2022 в 09:55



Засідання Антикризового штабу
допомоги промисловості та бізнесу


У Києві відбулося засідання Антикризового штабу допомоги промисловості та бізнесу, створеного під егідою УСПП. У складі штабу – представники уряду (заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Сергій Тихонов), ВРУ (голови профільних комітетів Данило Гетьманцев, Дмитро Наталуха), Нацбанку України (голова Ради Богдан Данилишин), Офісу Президента, обласних військових адміністрацій (голова Закарпатська ОВА Віктор Микита), Торгово-промислової палати, Будівельної палати, профспілок, роботодавців, галузевих асоціацій тощо.

Штаб концентрується на оперативному вирішенні проблемних питань українських експортерів, виробників, аграріїв в умовах воєнного стану, допомозі в релокації підприємств із зон бойових дій, підготовці пропозицій по нормативному забезпеченню даних процесів.

Президент УСПП Анатолій Кінах коротко окреслив ситуацію в економіці України. Війська рф усвідомлено нищать цивільну та транспортну інфраструктуру в країні, обстрілюють мирні міста, мінують поля і дороги. Це створює чималі безпекові, організаційні, фінансові виклики для бізнесу і промисловості. За підсумками 2022 року втрати України від війни, яку веде проти неї рф, можуть становити до 45% ВВП. Половина українців працездатного віку або втратили своє робоче місце, або отримують урізані чи нерегулярні виплати.

«Ми повинні ефективно використати комунікаційний майданчик Антикризового штабу, щоб оперативно вирішувати проблеми як загальноекономічні, так і кожного окремого підприємства, що звернеться до нас», – зазначив Анатолій Кінах.

Президент Будівельної палати України, Герой України П.С. Шилюк, виступаючи на засіданні, відзначив, що з початку війни працівники будівельної галузі зразу долучилися до оборони наших міст – блок-пости, загороджувальні конструкції за погодженням з відповідними штабами оперативно виготовлялися і доставлялися на місця.

Будівельники не зупиняли свою роботу там де це було можливо і зараз активно працюють над будівництвом необхідних об’єктів в умовно безпечних регіонах.

Розуміємо, що зважаючи на масштаби руйнувань населених пунктів, необхідність відновлення об’єктів інфраструктури, зведення великих обсягів житла будівельникам потрібно значно збільшити обсяги робіт у порівнянні з довоєнними. Причому, тут потрібні швидкі, але якісні рішення.

При цьому потрібне розуміння проблем будівельників і їх оперативне вирішення урядовими структурами, банківськими установами.

Звернуто увагу на необхідність регулювання ціноутворення в умовах воєнного часу та післявоєнної відбудови на будівельні матеріали, металургійну і інші види продукції, які впливають на кінцеву вартість споруджуваних об’єктів. Те ж стосується і тарифів на енергоресурси.

Сьогодні для будівельників тонна металу коштує 35 тис. грн., кіловат година електроенергії – 5,6 грн і т.д. Якщо держава не регулюватиме, то матимемо захмарні ціни на ринку, житло не буде доступним за ціною для українців. Обмежувати націнку на прибуток наразі потрібно у всіх галузях»,  – заявив Петро Шилюк.

Штаб підтримав пропозиції Будівельної палати і після їх остаточного формулювання – направить в уряд.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник Міністра стратегічних галузей Сергій Тихонов, Представник УСПП в Харкові Едуард Набока, президент ТПП Геннадій Чижиков та інші учасники засідання говорили про необхідність стимулювати відновлення виробництва, допомоги в релокації промислових підприємств, переорієнтації логістики експорту з морської на автомобільну і залізничну.

Слід працювати і над відновленням обсягів експорту, бо це є джерелом надходження валюти.

Від Будівельної палати України в засіданні також взяв участь Перший віце-президент Станіслав Сташевський.

Антикризовий штаб збиратиметься кожні 10 днів. До наступного засідання будуть напрацьовані спільні пропозиції по означеним питанням, а деякі (релокація названих підприємств, дозволи на тимчасові відрядження українських фахівців)   – плануються бути вирішеними.

Антикризовий штаб є відкритим до співпраці, експерти, представники ділових асоціацій, органів влади, обласних військових адміністрацій – можуть доєднуватися до спільної роботи.

Контакти на сайті УСПП www.uspp.ua. 

Джерело:
 
 
Интересные новости:
13.04.2022
2978
У засіданні взяли участь представники компаній та галузевих асоціацій, а також посольств України та ...
01.04.2022
1376
31 березня в УСПП відбулася онлайн-нарада з питань підтримки економіки України, збереження виробничо...
30.03.2022
6145
З 15 по 18 березня в Каннах пройшла 33 міжнародна інвестиційна виставка ринку не...
28.03.2024
2466
25 березня 2024 року відбулося засідання Комітету КБУ з питань будівельної продукції під головування...
27.03.2024
3398
Серед учасників представники будівельних компаній, науково-дослідних  і проєктних установ, викл...
25.03.2024
2709
20 березня 2024 року відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, під час якої були обговорен...