РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.397 EUR: 42.336
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.397
EUR 40.000 41.000 42.336
USD 39.280 39.830 39.397
EUR 42.300 42.900 42.336
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ринок приватних будинків та нежитлової нерухомості чекає пожвавлення

В Україні очікується суттєве пожвавлення в сегментах приватних будинків та нежитлової нерухомості з другої половини квітня
8306 23.03.2021 в 08:55



Ринок приватних будинків та
нежитлової нерухомості 


З другої половини квітня, з послабленням карантинних заходів, в усіх найбільших українських містах в сегментах приватних будинків та нежитлової нерухомості очікується суттєве пожвавлення.

За словами Юрія, президента профільної асоціації, ситуація щодо посилення карантину в різних містах України змінюється ледь не щодня. Водночас ринок функціонує, угоди укладаються, а ціни залишаються стабільними.

«Якщо порівнювати з першим локдауном у 2020 році, то в сегментах приватних будинків і нежитлової нерухомості не варто очікувати якихось суттєвих цінових змін. У разі, якщо буде оголошено всеукраїнський локдаун, то кількість угод може знизитися в середньому на 30% в усіх сегментах нерухомості. Проте на цінах це навряд чи позначиться: на час локдауну вони будуть «заморожені», - розповів експерт. 

Рынок жилья: как эскроу-счета изменят рынок жилой недвижимости и подорожают ли квартиры

Він вважає, що зниження активності на ринку буде більше пов’язане з тактикою вичікування потенційних клієнтів. 

«Фактично ринок житиме, як це було навесні 2020-го року. Тобто охочі придбати чи орендувати об’єкт нерухомості, зможуть це зробити без особливих перешкод. Проте ментально більшість потенційних клієнтів відкладуть угоди на 2-3 тижні», - зазначив Юрій.

На його погляд, у період з другої половини квітня по червень, вартість нежитлових приміщень, переважно на перших поверхах житлових комплексів на первинному і вторинному ринках, може зрости до 5%, а ціна приватних будинків збільшиться від 3% до 7% залежно від площі будинку, локації та інших додаткових чинників (об’єктів інфраструктури поряд, транспортного сполучення, рекреаційних можливостей тощо).

«До літа майже повністю буде реалізовано накопичений за час жорсткого карантину відкладений попит на об’єкти нерухомості. Тому варто очікувати зростання цін на затребувані об’єкти», - сказав він.  

Как на стоимость квартиры влияет наличие метро и ТРЦ (ИНФОГРАФИКА) 

У свою чергу експерт з нерухомості Андрій, зазначив, що у Львові вартість землі під забудову вкрай висока.

«Земельні ділянки в межах міста, особливо під житлову забудову, надто переоцінені. Вартість такої землі залежно від розташування становить від $25 000 до $55 000 за сотку. Однак такі земельні ділянки досить специфічні і не зовсім влаштовують забудовників, та й повністю «законних» ділянок надто мало. Відтак у цьому сегменті від початку року триває тимчасова пауза», - повідомив він.

За даними експерта, в передмісті Львова ситуація трохи інша: від початку 2021 року ціни на приватні садиби знизилися в середньому на 3-4%. Наразі вартість відремонтованого будинку з присадибною ділянкою становить близько $500 за м2. У той же час будинки від забудовників  на «нульовому циклі», без внутрішнього оздоблення коштують  в середньому $390-400 за м2.

Андрій також наголосив, що з початку року якихось суттєвих цінових змін в сегменті комерційних приміщень не відбулося.

«Пропозиція поки домінує над попитом», - підкреслив експерт.

Порівняно з груднем 2020-го року, ціни на приватні будинки на околицях Дніпра зросли в середньому на 5-10%.  Про це розповів експерт ринку нерухомості Юрій.

В яких випадках власник нерухомості стає власником земельної ділянки

За його даними, таке зростання є типовим для регіону, адже активізація цього сегменту ринку завжди відбувається з настанням теплої погоди. Найбільшим попитом користуються будинки площею 80-200 м2 розташовані на відстані до 15-20 км від міста

“Крім сезонного фактору на ціноутворення також впливає подорожчання будівельних матеріалів. Проте я не вважаю, що цьогорічне зростання цін варто розцінювати, як щось надзвичайне. Навпаки: пандемія значно збільшила цікавість потенційних покупців до заміської нерухомості, розташованої у природоохоронних зонах (біля лісу, на березі Дніпра, чи в закритих містечках)”, - розповів експерт.

Щодо ситуації в сегменті нежитлової нерухомості, то Юрій зазначив, що зниження ділової активності, спричинене протиковідними заходами, суттєво вплинули на попит.

“Вартість продажу та оренди нежитлових приміщень є відносно сталою. Однак з активізацією малого та середнього бізнесу цінові коливання стануть більш помітними”, - резюмував експерт. 

За словами експерта з нерухомості Ігоря від початку року вартість земельних ділянок та приватних будинків в Харкові практично не змінилася, але традиційно для початку весни відбулося збільшення активності в цьому сегменті. Він повідомив, що вартість земельних ділянок дуже диференційована: так ціна за сотку стартує від $500 на окраїнах Харкова, а у центральних районах міста сягає $30 000 - $35 000

После взыскания квартиры в ипотеке банк не сможет выставлять дополнительные требования к заемщику

Щодо ситуації в сегменті нежитлових приміщень, то у першому кварталі 2021 року спостерігалося традиційне зниження активності, проте наприкінці лютого ситуація трохи поліпшилася.
“Активізація відбулася в сегменті стріт-рітейлу, де вартість приміщень становить від $700 за м2 на окраїнах та до $3500 в центрі міста”, - розповів він. 

За його даними на кінець березня у Харкові вартість непрофесійних офісних приміщень складає $500/м2, а ціна на офіси класу А сягає $1500 /м2. У той же час вартість логістичної та виробничої нерухомості становлять $90-170/м2

“Потенційні інвестори дуже зацікавлені в придбанні об'єктів готового бізнесу попри те, що ставки доходності по ним впали до 8-12%”, - зазначив Ігор.

Експерт з нерухомості Олена розповіла, що станом на середину березня вартість земельних ділянок і приватних будинків в Києві та передмісті істотно не змінилася попри те, що зазвичай активність у цьому сегменті розпочинається з настанням весни.

«Ціни лишаються в межах грудня: вартість земельних ділянок під приватну забудову становить від $900 до $2500 за сотку залежно від їхнього розташування. Проте з лютого попит за земельні ділянки зріс майже на 3,5%. Тому вже у другій половині квітня ми очікуємо, що вартість землі під забудову може зрости в середньому на 1,5-2%», - зазначила експертка.

Щодо вартості нежитлових (комерційних) приміщень на первинному та вторинному ринках переважно у складі житлових комплексів, то Олена підкреслила, що ціни в цьому сегменті так само стабільні: від $800 до $1400 за м2. Проте в центральній частині столиці вартість таких приміщень значно дорожче – від $2000 за м2.

«Цінова ситуація в різних сегментах ринку нерухомості дзеркальна. Пожвавлення ринку, так само, як і певні паузи, пов’язані, наприклад, з карантином, впливають майже однаково на всі сегменти. Ми очікуємо суттєве пожвавлення ринку, але вже по завершенню жорсткого карантину», - підсумувала вона.

 
 
Интересные новости:
22.03.2021
7092
Депутаты предлагают поэтапно выдавать застройщикам деньги инвесторов по достижению определенных этап...
19.03.2021
1087
Качественных квартир в 2021 году станет меньше – земли под новостройки остается в Киеве все ме...
05.03.2021
2095
Средние цены на первичном рынке жилья в пригороде столицы выросли на 3,5% и составили 19 403 грн/м к...
21.02.2022
28620
Чи загрожує ринку зниження цін і які класи житла страждають найбільше від відсутності попиту...
07.02.2022
14001
Житло за містом не втрачає попит. Ба більше - ринок активно переформатовується, з’являються но...