РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Урбаністика у XXI столітті: яке майбутнє чекає міста

І які завдання має вирішувати кожен новий об'єкт
7504 21.02.2022 в 09:46



Як зміняться обриси
сучасних міст


Попит на якісний стандарт життя диктує умови. Однотипні висотки «вийшли з чату», їм на зміну прийшла дружня архітектура з цікавими фасадними рішеннями, функціональними плануваннями кожного корисного метра території, які створюють комфортне місце проживання. Сьогодні існує запит на створення мультизадачних просторів, де максимально враховано потреби мешканців для планування їхнього майбутнього. Забудовник, реагуючи на запит клієнта щодо задоволення потреб у підвищенні якості життєдіяльності, створює концептуальні проєкти багатофункціонального рівня. 


Урбаністика – гра в довгу: проєкти нерухомості з індивідуальним життєвим сценарієм

Епоха мультиформатних проєктів у будівництві – наслідок становлення світової тенденції сталого розвитку економіки країн. Створювати ресурси, щоб вони приносили користь якнайдовше, стало не лише модним, а й необхідним. Саме тому будівельні проєкти сьогодні розробляються не просто в розрізі концепції забудови, а й з урахуванням розвитку сценарію подальшого масштабування та розвитку простору, що створюється.

Не просто побудувати висотки з максимально зручним плануванням, а створити закрите цілісне середовище, яке має функції та набір послуг, забезпечуючи наявність дружньої до людей атмосфери. Вивірені архітектурні рішення, квартирографія, зонування втілюються з ідеальною точністю та відображають концепцію у візуальному характері об'єкта.

Сталий розвиток житлового чи робочого простору – це завчасне забезпечення ще не озвучених і не усвідомлених потреб жителей. Дати більше очікуваного можна лише в разі поетапного розвитку життєвого сценарію проєктів нерухомості, в основі якого – турбота про майбутні покоління.


Концепція перемагає: життя в місті, не виходячи з ЖК

Створення сприятливого середовища, що спонукає до розвитку, творчості, діяльності, планування свого майбутнього в безпеці, з урахуванням належності до певної соціальної групи, реалізується в мультиформатних концепціях mixed-use. Тут можна жити, працювати та відпочивати. Проєкти, що створюються з урахуванням потенційного масштабу у вигляді відпочинкових зон, спортивних комплексів, творчих студій, сімейних центрів, лайфворкінгів і комерційних просторів, нагадують живі організми. Вони здатні як розвиватися усередині створеної інфраструктури, так і ставати частиною найближчого міського простору, доповнюючи його функціонал і надаючи естетичну складову.

Впровадження у будівництві well-стандарту, де враховані екологічні норми якості води, повітря, його очищення, освітлення території та зон усередині житлового простору, акустичний комфорт, забезпечує психологічне здоров'я та є запорукою благополуччя мешканців.

Поряд з екстер'єрами переглядаються також концепції архітектурного оформлення інтер'єрів: зон громадського користування. Поняття «під'їзд» скоро втратить свою актуальність, оскільки дедалі частіше забудовник робить вибір на користь громадської вітальні, лобі, де відбувається перший контакт людей із простором внутрішньої території. Усе частіше тут можна скористатися такими зручностями, як м'які меблі для очікувань, візочна, невелика зона для читання, мінікав'ярня, приміщення для миття лап тварин.

Урбаністика як світова тенденція сьогодні сприяє ефективному нетворкінгу для людей. Ком'юніті, де мешканці зацікавлені в створенні та підтримці дружньої атмосфери. Попит на створення соціальних зв'язків у межах концептуального житлового чи комерційного простору лише зростатиме.


Друге життя промзон: реновація та редевелопмент у житлові кластери

Одне з основних і дуже болючих питань для девелопера – пошук територій для проєктів багатофункціональної моделі з вираженою інфраструктурою. Усе частіше забудовники вдаються до реновації занедбаних об'єктів промислових зон. Такі рішення вигідні не лише забудовнику, а й міській владі, адже вони спонукають до поліпшення середовища, зростання якості життя та зниження навантаження на наявну інфраструктуру міста.

Підготувати занедбану територію та здійснити реновацію промислових будівель – завдання непросте й дуже затратне. Тому забудовники орієнтуються на подальший стратегічний розвиток майбутніх об'єктів. Створення рекреаційних зон з урахуванням вільної екосистеми, зеленими насадженнями, багаторівневою системою зонування території, де відбувається змішання форматів, – привід для об'єднання девелопера, міської влади та інвесторів.

Єдина модель перетворює застарілу територію, завдяки  чому вона вписується в міську інфраструктуру, утворюючи новий кластер. Оптимально поєднані зони об'єкта дозволяють вписати в новий простір магазини, школи, центри дозвілля та розвитку, коворкінги, офіси, складські приміщення та інші складові комфортного середовища. Громадська складова надає забудові особливого значення для території району зокрема й міста загалом. Тому грамотна концепція, яка пов'язує всі елементи об'єкта в єдиний формат, така важлива на етапі створення проєкту.


Ідеологія «нових міст»: злиття з природою замість «кам'яних джунглів»

Одним із вагомих трендів сучасності експерти вважають створення «нових міст», які зводяться з нуля й органічно вписуються в довкілля. Такий формат створює нову екосистему в ландшафті міста. Параметри життєдіяльності в таких об'єктах формують умови підвищеного комфорту, здатні розширити людські можливості у сфері відпочинку, саморозвитку, реалізації та якісної соціалізації загалом.

Концепція «нового урбанізму» дозволить протистояти наслідкам глобального потепління, майбутньому дефіциту водних та енергоресурсів, а також максимально впроваджувати технологічні інновації у будівництві та облаштуванні територій з урахуванням енергозбереження й екологічних норм. Головна перевага – можливість власників такого житла бути в центрі «незайманого» природного середовища, що вже значно підвищує рівень задоволення від життя.

Ідеологія «нового урбанізму» вже проникла в забудову США. Концепція може лягти підвалиною в план будівництва нової столиці Єгипту поблизу Каїру. Нові райони спрогнозовані в Лондоні, Парижі, Амстердамі. Згодом їм пророкують роль центра міста.

Интересно узнать: как снести старый дом

Тетяна Тону
Источник: mind
 
 
Интересные новости:
09.02.2022
6701
В связи с подорожанием стройматериалов и инфляцией в целом застройщики в 2022 го...
04.02.2022
5766
Уточнення вимог до розроблення проектної документації на нове будівництво, реконструкцію та капіталь...
05.04.2024
5505
Відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання ...
28.03.2024
4526
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4436
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...