РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Спадщина в умовах війни: як змінилась процедура

Юрист розповіла, як змінилась процедура отримання спадщини в умовах воєнного стану

1519 28.06.2022 в 08:43



Спадщина в умовах
воєнного стану


В умовах воєнного стану спадкова справа заводиться будь-яким нотаріусом України незалежно від місця відкриття спадщини. Але на період дії стану термін прийняття спадщини зупиняється.

У мирний час за загальним правилом спадкоємець мав право подати заяву про прийняття спадщини або відмову від її прийняття протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини. Терміном відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого він оголошується померлим.

Зараз процедура переходу прав та обов'язків спадкодавця до його спадкоємців зазнала змін - строк для прийняття спадщини в Україні або відмови від його прийняття зупиняється: свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення терміну прийняття спадщини.


Ключові зміни набуття статусу спадщини:

За роз'ясненнями Західного міжрегіонального управління Мінюсту України, зміни процедури набуття спадщини полягають у наступному:

  • В умовах воєнного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України незалежно від місця відкриття спадщини;
  • В умовах воєнного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить справу без використання реєстру та перевіряє наявність заведеної справи, спадкового договору, заповіту протягом 5 робочих днів з дня поновлення доступу;
  • Забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру;
  • Якщо спадщина відкрилася у місці, в яке складно дістатися, для прийняття спадщини спадкоємець може звернутися до нотаріуса за місцем свого проживання чи перебування.

Приклад 1. Людина померла 23 січня 2022 року (до введення воєнного стану). Відомо, що є пів року для відкриття спадщини. Але о 5:30 ранку 24 лютого 2022 року введений воєнний стан. До кінця його дії термін для відкриття спадщини залишається зупиненим. Тобто, після закінчення воєнного стану у спадкоємців залишиться ще 5 місяців для відкриття спадщини

Приклад 2. Людина померла після 24 лютого 2022 року. У такому випадку шість місяців для відкриття спадщини почнуть відраховуватимуться після закінчення воєнного стану. Та навіть зараз спадкоємець може звертатись до нотаріусів для відкриття спадщини за наявності документів: оригінал свідоцтва про смерть та оригінали документів на спадщину.


Процедура та послуги нотаріуса: принцип територіальності не діє

Зазнав змін зокрема порядок звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини або відмови від неї.

Як пояснила в коментарі адвокат Ірина, у мирний час спадкова справа заводилась нотаріусом за місцем відкриття спадщини – останнім місцем проживання померлого спадкодавця, а в умовах воєнного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом, незалежно від місця відкриття спадщини, за п. 2.1 Порядку вчинення нотаріальних дій, затвердженого наказом Мінюсту № 296/5.

«Можливість заведення спадкової справи без прив’язки до місця відкриття спадщини в умовах війни є важливою зміною та мотивована тим, що на частині територій України ведуться активні бойові дії, а велика кількість громадян була змушена виїхати в інші регіони, що є основною перешкодою у реалізації ними власних звернень до нотаріусів за останнім місцем проживання померлих спадкодавців», - наголосила фахівець.

Щодо строків прийняття спадщини, уряд їх запинив своєю постановою на час дії воєнного стану, проте законодавча загальна норма (ч.1 ст.1270 Цивільного кодексу), фактично залишилась без змін.

На думку адвокатки, така прогалина у майбутньому може завдати спадкоємцям зайвого клопоту, оскільки, враховуючи дозволену можливість звернення до будь-якого найближчого працюючого нотаріуса, у разі пропуску загального шестимісячного строку можуть виникнути складнощі з його відновленням та обґрунтуванням поважності причин пропуску такого строку.

«Найдоречнішою рекомендацією для майбутніх спадкоємців під час війни є порада не зволікати із візитом до нотаріуса та при першій можливості, не зважаючи на дію воєнного стану та зупинення строків, звернутись із відповідною заявою до найближчого нотаріуса, з метою уникнення в майбутньому будь-яких судових справ на рахунок спадкування та мінімізації ризиків з подальшим користуванням майна, отриманого в спадок», - наголосила експерт.

Великим плюсом є те, що зараз можна звернутись до будь-якого нотаріуса. Нотаріальна палата України створила реєстр нотаріусів, які працюють під час війни.

Втім, слід враховувати, що спадковий реєстр не діє в деяких регіонах України: у Донецькій, Луганській та Херсонській областях, АР Крим, а також частково у Запорізькій, Миколаївській та Харківській областях. Це значить, що до моменту відновлення дії реєстру в цих регіонах - про прийняття спадщини, яка знаходиться в цих регіонах, не може йти і мови.
 

Цікаво про будівництво: з чого краще побудувати будинок?

Читайте больше новостей о войне россии против Украины в спецтеме на Build Portal

Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
15.06.2022
1542
В Мін’юсті розповіли про особливості реєстрації договору оренди земельної ділян...
27.05.2022
4373
Як правильно поводитись, якщо вас затримала тероборона під час комендантської години та чо...
25.05.2022
2280
Розповідаємо, чому не варто переживати через втрату документів на квартиру і що робити в такому випа...
23.01.2024
6255
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4367
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...