РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Грант на відновлення будинку: як отримати і що варто знати

Що змінює Закон 2392-IX та як отримати грант на відновлення будинку і до чого тут Фонд енергоефективності
2595 23.08.2022 в 09:17



Як отримати грант на
відновлення будинку


1 серпня президент Володимир Зеленський підписав Закон 2392-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель». Цей документ не лише спрощує впровадження енергоефективних заходів у будинках, а й розширює функціонал Фонду енергоефективності. Тепер гранти можуть бути направлені на відбудову житлового фонду.


Що передбачає закон?

Закон уже набрав чинності, план його виконання розписаний на чотири роки наперед.

Закон передбачає:

  • впровадження систем енергетичного менеджменту в будівлях державного сектору;
  • запровадження комплексного підходу до формування політики у сфері енергетичної ефективності будівель за рахунок стратегії термомодернізації будівель в Україні та створення національної бази даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель;
  • можливість поетапного фінансування Фондом енергоефективності проєктів термомодернізації, що знижує фінансове навантаження на співвласників будинків;
  • можливість залучення фонду до відбудови пошкоджених і зруйнованих будівель;
  • включення в грантові виплати Фонду енергоефективності частки супутніх з енергоефективними заходами робіт, які є необхідною та невід’ємною частиною реалізації проєкту термомодернізації.

За чотири роки всі вітчизняні будівлі мають отримати сертифікати енергетичної ефективності.

«Закон більш структуровано виписує енергетичну сертифікацію будівель. До цього вона була формальною. Зараз вона не лише обов’язкова, а й прописано перелік вимог і стандартизуються параметри енергоспоживання», – пояснює експерт з нерухомості Олександр.

За його словами, енергоспоживання має контролюватися систематично, а в майбутньому автоматично. Законом додані параметри енергоспоживання, зокрема, система енергоменеджменту й енергомоніторингу. Тобто з'явиться можливість об’єкта постійно надавати показники споживання енергоресурсів для контроля відхилення від планових показників.

Над розробкою Національної системи моніторингу наразі працює Держенергоефективності.

«Майбутня система має відповідати як європейській практиці впровадження моніторингу енергоефективності, так і новітнім цифровим технологіям. У результаті система має стати джерелом достовірної інформації про рівень енергоефективності, на основі якої органи влади й суб’єкти господарювання прийматимуть практичні рішення щодо оптимізації енергоспоживання», – вважає заступник директора департаменту технічного регулювання енергоефективності Держенергоефективності Віктор Білько.

У програмах тепломодернізації та відновлення, наголошує Олександр, саме енергоефективність є одним із ключових параметрів. «Кожне рішення має бути економічно обґрунтованим. Тому йдеться про системні рішення – не лише утеплення стін, а й встановлення комплексів обліку, модернізація інженерних систем тощо», – пояснює експерт.

Зараз йде моделювання пілотних типових проєктів щодо стандартизації найбільш доцільних конструктивних та технічних рішень у розрізі енергоефективності для різноманітної нерухомості (садочки, школи, житлові будинки тощо).

«Щоб відновлення й нове будівництво було зрозумілим, ми моделюємо та прораховуємо варіанти рішень, які мають зменшити енергоспоживання та збільшити комфорт. Отже, це буде не формальна, а фактична економія», – говорить Олександр.


А що ще закладено в законі?

Закон спрощує процес модернізації за програмою «Енергодім» і готує підґрунтя до запуску програми «Відновлення».

Серед ключових спрощень:

  • можливість виплати грантів у межах програми «Енергодім» наперед, а не лише відшкодування постфактум;
  • можливість верифікації проєктів не лише після їх завершення, а й після завершення їхніх окремих етапів;
  • можливість імплементувати нові, спрощені пакети енергоефективних заходів;
  • можливість відшкодування фондом супутніх і допоміжних будівельних робіт і послуг, пов’язаних із реалізацією заходів з енергоефективності;
  • спрощення порядку ухвалення рішень ОСББ в умовах воєнного стану тощо.

На жаль, у березні 2022 року, згідно з рішенням Кабміну, тимчасово, на період воєнного стану, зупинено прийом нових заявок на участь у програмі «Енергодім». Проте триває прийом та опрацювання нових заявок на затвердження проєкту, змін, верифікацію та продовження терміну реалізації.

І ці етапи проєктів активізувалися: з початку введення в Україні отримано 152 заявки на верифікацію для відшкодування частково або повністю виконаних робіт у межах програми «Енергодім», з них уже профінансовано 138 на суму 281 млн грн.

За умовами програми, за пакетом «А» на будівельні роботи фонд відшкодовує 40%, за пакетом «Б» – 50% (+20% першим 500 учасникам, заявки яких схвалені), а на роботи та послуги з підготовки проєкту (енергоаудит, проєктні роботи, технічний та авторський нагляд, обстеження інженерних систем) – до 70%.


Як відновити будинки за рахунок фонду?

Щодо пошкоджених унаслідок російської агресії будинків, то фонд працює над запуском нової грантової програми «Відновлення». Учасниками її можуть стати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Перелік основних робіт, що підлягатимуть компенсації:

  • заміна або ремонт пошкоджених блоків віконних та/або блоків балконних дверей, зовнішніх дверей;
  • ремонт пошкоджень фасадів будівель;
  • ремонт пошкоджень покриття будівель;
  • ремонт пошкодженого обладнання дахових котелень та інженерних мереж.

Фонд надаватиме учасникам цієї програми грант на безоплатній і безповоротній основі в розмірі 100% вартості матеріалів і робіт (70% після приєднання до грантового договору та 30% – після завершення всіх робіт і схвалення заявки.

Як повідомили в пресслужбі фонду, наразі проєкт програми на завершальному етапі узгодження з міжнародними партнерами. Для її запуску потрібно зробити ще кілька важливих кроків – оновити низку міжнародних угод та ухвалити відповідні рішення на рівні Кабміна – ЄС. У фонді сподіваються, що програму запустять уже у вересні.

Обговорюється максимальна сума гранту для ОСББ в розмірі до 6 млн грн. Тим, хто вже розпочав відновлення, юристи рекомендують збирати всі можливі документи, від оцінки ушкоджень до договорів із підрядниками. І просять звернути увагу на те, що умовою участі в програмі «Відновлення» є те, що на роботи не залучалися жодні, навіть маленькі гранти від донорів.

 

Цікаво про ремонти: для чого потрібна, як вибрати та користуватися шпаклівкою для стін

Читайте більше новин про війну росії проти України у спецтемі на Build Portal

Источник: mind
 
 
Интересные новости:
08.08.2022
1846
Основне – потрібно залишатись в приміщенні або терміново у нього зайти, якщо ви знаходитесь на...
02.08.2022
5312
Як отримати квартиру від держави і які є програми забезпечення житлом в Україні...
27.07.2022
2715
Міни та боєприпаси, які не розірвалися, становлять смертельну небезпеку...
23.01.2024
6255
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4368
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...