РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

В Будівельній палаті України обговорені питання організації відновлювальних робіт на зруйнованих будівельних об’єктах

Обговорення відбулося в рамках Комітету  з питань  розвитку нових  технологій у будівництві. Учасниками засідання були представники  центральних і місцевих органів влади, вищих навчальних закладів і науково-дослідних установ, експерти
1774 20.09.2022 в 08:22



В Будівельній палаті України обговорені  питання організації відновлювальних робіт на зруйнованих будівельних об’єктах з використанням сучасних технологій і  технічних засобів.

Масштаб пошкоджень в результаті російських обстрілів об’єктів будівництва та інфраструктури в Україні ставить перед будівельною галуззю завдання щодо  їх відновлення. Вже зараз фахівці приступають до плануванню основних етапів цих  процесів, уточнення деталей майбутніх проектів, розмірів необхідних інвестицій.

Для цього потрібен ґрунтовний аналіз пошкоджень об’єктів на основі ретельного обстеження.

Вирішити це завдання оперативно і якісно можливо із застосуванням сучасних технічних засобів, зокрема аерофотозйомки, безпілотних літальних засобів.

У контексті відновлення актуальним є завдання відбудови будівель за допомогою технічних засобів, включаючи 3-Д друк.

Практичне значення використання наукових напрацювань за рахунок використання сучасних технічних заходів дозволяє скорочувати терміни обстеження, підбирати раціональні технологічні схеми розбирання завалів, оптимізувати терміни зведення нових будівель і бомбосховищ. При цьому підвищується якість оцінювання майбутніх інвестицій, формується електронна база даних для подальшого впровадження ВІМ-технологій.

Обговорення відбулося в рамках Комітету  з питань  розвитку нових  технологій у будівництві, який очолює віце-президент БПУ Марина Величко.

Учасниками засідання були представники  центральних і місцевих органів влади, вищих навчальних закладів і науково-дослідних установ, експерти.

Президент БПУ, Герой України П.С. Шилюк у своєму вступному слові окреслив основні завдання, які стоять зараз перед працівниками будівельного комплексу, щодо відновлення знищених в результаті російської агресії українських населених пунктів.

Перш за все, для організації відбудови потрібне розуміння де, скільки, якого житла і інших об’єктів потрібно будувати.

Уточнення деталей, оцінка розмірів руйнувань, необхідних інвестицій можливо лише після грунтовного ретельного обстеження та аналізу пошкоджень.

А це ефективно і швидко можна зробити із застосуванням сучасних технічних засобів.

Післявоєнне будівництво, на думку П. Шилюка, повинно фокусуватися на новітніх технологіях, які забезпечують енергоефективність, ресурсозбереження, екологічність споруд. Маємо значно збільшити питому вагу будівництва сучасного, доступного, індустріального житла.

Для цього потрібно відновити, реконструювати, там де це можливо, на сучасному рівні домобудівні підприємства, або побудувати нові.

Були наведені приклади такої реконструкції, зокрема  Корпорації «ДБК-Житлобуд».

Президентом Палати  була обгрунтована необхідність запровадження регулювання цін на будівельні матеріали, щоб не допустити різкого зростання вартості будівництва. 

А враховуючи, що в даний час багато підприємств цієї галузі зруйновані, порушена логістика поставок, тут потрібна координація будівельного бізнесу і торгових мереж.

П. С. Шилюка підтримали  учасники засідання  –  керівники Палати  С. СташевськийА. Дронь, П. Куліков, інші  члени Ради БПУ, Президент Академії будівництва України І. Назаренко, Голова профспілки будівельників України В. Андреєв.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко подякував  організаторів за обговорення надзвичайно актуального питання  відновлення  зруйнованих ворогом об’єктів та висловив готовність розглянути пропозиції, які будуть висловлені. Він також проінформував про законодавчі акти, які розглядаються Комітетом для створення необхідних умов учасникам відновлювальних робіт.

 

У виступі Марини Величко, яка вела засідання Комітету, йшлося про ключові питання, що стоять сьогодні перед будівельниками щодо відновлення країни.

Своїми напрацюваннями поділилися професор Придніпровської академії будівництва В. Шатов, директор Дніпровського проектного інституту Д. Легеза, проректор КНУБА О. Ковальчук.

Корисними для учасників засідання були повідомлення про проблеми, які  виникають на місцях, після варварських бомбардувань та практичні пропозиції,  висловлені головним архітектором Миколаєва Андрієм Цимбалом та директором Сумського проектного інституту Миколою Гречаниченком.

Чисельні  думки та пропозиції інших учасників  що прозвучали на засіданні, будуть опрацьовані і запропоновані для урахування при розробці відповідних законодавчих і нормативних актів.

Джерело: budpalata
 
 
Интересные новости:
16.09.2022
4361
Відбулося обговорення процесу імплементації нового Закону України щодо посилення вимог до системи ци...
12.09.2022
3048
9 вересня в Київському національному університеті будівництва і архітектури відбулася посвята бувших...
05.09.2022
1608
1 вересня в Актовій залі Центру культури і дозвілля студентів Київського національного універси...
02.05.2024
1407
Законопроєкт дозволить розв’язати нагальні проблеми роботодавців у підготовці фахівців безпосе...
30.04.2024
1444
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
2954
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...