РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.397 EUR: 42.336
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.397
EUR 40.000 41.000 42.336
USD 39.280 39.830 39.397
EUR 42.300 42.900 42.336
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

В профільному Комітеті Верховної Ради за участі Будівельної палати обговорені питання запровадження будівельного інформаційного моделювання (BIM-технології)

Народні депутати, керівники проєктних і будівельних компаній, громадських організацій, експерти обговорили пропозиції до другого читання проєкту закону України про впровадження ВІМ-технології у будівництві
2292 05.10.2022 в 05:43



Впровадження ВІМ-технології
у будівництві


В Комітеті Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянуті  пропозиції до другого читання проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технології) на всіх етапах життєвого циклу об’єктів та науково-технічного супроводу об’єктів, удосконалення процедури обстеження об’єктів, прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку».

У засіданні, яке вів голова підкомітету з питань будівництва та проектування Олег Дунда, взяли участь  Народні депутати, керівники проєктних і будівельних компаній, громадських організацій, експерти.

У виступі заступниці Міністра Мінрегіону Н. Козловської йшлося про те, що законопроєкт розроблено  відповідно до прийнятої раніше Концепції впровадження в України ВІМ-технологій у будівництві. Даний законопроєкт розроблявся  в минулому році і обговорювався широким колом експертів.

Проте, за час, що минув відбулося багато змін. Зокрема війна вносить корективи в життя країни, в тому числі і в сферу, яку зараз обговорюємо.

Було висловлено сподівання, що учасники нинішнього обговорювання, а це відомі фахівці, внесуть в документ серйозні правки.

Будівельну палату на засіданні представляли Перший віце-президент С. Сташевський, а також М. Величко, А. Дронь, І. Назаренко, В. Судак, представники зацікавлених організацій – членів БПУ.

Вони відзначали, що питання запровадження в Україні ВІМ-технологій неодноразово обговорювалось в експертному середовищі  Палати, ряд пропозицій були враховані в прийнятому в першому читанні законопроєкті.

Проте, представники БПУ пропонують при доопрацюванні документа уточнити і доповнити його окремі положення.

На думку Віце-президента БПУ, директора ПП «Металомонтаж», кандидата економічних наук М. Величко, в першу чергу слід урахувати, що повнофункціональна інформаційна модель об’єкта включає  в себе не тільки сукупність тривимірної (3-Д ВІМ) модель, як це передбачено в запропонованому документі, а і сукупність інформації про процес організації будівельних робіт, фінансування будівництва та витрати, візуалізацію процесу зведення об’єкта.

Звернуто увагу на необхідність уточнення термінології. Зокрема в назві ВІМ-моделювання необхідно робити акцент на понятті «інформаційне», оскільки це інструмент і оцінки майбутніх інвестицій. Це особливо важливо в умовах післявоєнного відновлення країни.

Також звернуто увагу на недоліках обов’язкового застосування ВІМ-моделі в умовах, коли не існує інструменту для створення повноцінної багатомірної моделі, що може містити корупційну складову.

Методика формування ВІМ-моделей повинна враховувати національні особливості  будівництва в нашій країні. Об’єднати різні програмні продукти можливо завдяки інформаційній платформі, базованій на єдиній мові цифр.

ВІМ неможливо звести до застосування конкретних, переважно зарубіжних програмних продуктів і підгонки їх до діяльності організацій-користувачів. Навпаки, на законодавчому рівні необхідно зосередитися на вимогах створення конретного інструменту для автоматичного формування ВІМ-моделі і удосконалення нормативної бази.

З іншими пропозиціями М. Величко ознайомитись можно тут.

Узагальнені пропозиції від Будівельної палати будуть надіслані Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування для врахування при підготовці до розгляду законопроєкту у Верховній Раді України у другому читанні.

Источник: budpalata
 
 
Интересные новости:
22.09.2022
1702
21 вересня 2022 року на розширеному засіданні Антикризового штабу, Правління УСПП обговорені пи...
20.09.2022
1777
Обговорення відбулося в рамках Комітету  з питань  розвитку нових  технологій у будів...
16.09.2022
4362
Відбулося обговорення процесу імплементації нового Закону України щодо посилення вимог до системи ци...
02.05.2024
1534
Законопроєкт дозволить розв’язати нагальні проблеми роботодавців у підготовці фахівців безпосе...
30.04.2024
1560
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
2975
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...