РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.397 EUR: 42.336
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.397
EUR 40.000 41.000 42.336
USD 39.280 39.830 39.397
EUR 42.300 42.900 42.336
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як діяти, якщо житло пошкоджене або зруйноване ворогом: важливі поради

Сучасні реалії принесли у наші будні чимало змін. Так, тисячі українців змушені були не тільки покинути власні домівки, але й вивчати законодавчі постанови, аби правильно оформити акти про пошкодження чи руйнування майна
14400 19.01.2023 в 23:40



Що робити українцям, чиє житло
зруйнували або пошкодили вороги


Щодня таких українців, на жаль, стає тільки більше. За даними міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, станом на 10 січня 2023 року у застосунку Дія свої заявки на відшкодування пошкодженого чи зруйнованого житла залишили 316 тисяч людей.

Та ці цифри не відображають реальної картини збитків, які росія завдає своїми цинічними атаками, починаючи з 24 лютого. Восени 2022 року аналітики Міністерства розвитку громад і територій констатували, що понад 2,4 мільйона українців мешкають у пошкодженому чи зруйнованому житлі. А скільки тих, які виїхали з рідного міста чи села і не знають, що їхні помешкання росія цинічно перетворила на розвалини.

Саме тому пріоритетним завданням держави стала відбудова понищеної цивільної інфраструктури. Завдяки іноземним інвесторам, волонтерам і українському бізнесу навіть під час повномасштабної війни Україна поволі працює над відновленням домівок людей.


Як діяти, якщо ваше помешкання постраждало у час війни

Українські парламент та уряд зосередили свою увагу на питанні відбудови цивільної інфраструктури. Політики переконують, що росіяни будуть відповідати за кожне відібране життя та кожен зруйнований клаптик нашої землі. Та щоб це сталось у юридичній площині, вже оцінюють суму збитків, яких завдало цинічне російське вторгнення Україні, та розробляють механізми нарахування компенсацій.

У якій черговості люди отримуватимуть відшкодування – достеменно невідомо, адже нормативно-правову базу, яка б регулювала всі питання, ще створюють. Водночас вже діють норми, які дають розуміння людям, що компенсації будуть надаватись виплатою певної суми, відбудовою будинку, оплатою послуг ремонтних бригад або наданням будівельних матеріалів.

Як працюватиме новий закон про компенсацію за зруйноване житло

Водночас юристи рекомендують: щоб було легше отримати компенсації, українцям потрібно вже ретельно фіксувати свої збитки, які принесла війна. Тож якщо ваша нерухомість, на жаль, постраждала внаслідок ворожих атак, або ж ви дізнались про це від сусідів чи родичів, слід починати збирати фото- і відеоматеріали та подавати інформацію до відповідних органів.

Так, згідно із постановою Кабміну, подати заяву про пошкоджене майно можна через застосунок Дія. Для цього потрібно вказати:

  • Прізвище, ім’я та по батькові власника пошкодженої нерухомості.
  • Контакти: номер телефону, адресу електронної скриньки та інші засоби зв’язку.
  • Ідентифікаційний код, номер та серію паспорта.
  • Деталі про нерухомість, яка постраждала: тип майна, адресу, за якою розташовувалось помешкання, загальну його площу, опис вашої оселі у довільній формі (якщо документи на житло були втрачені), або ж копії документів на право власності. Також важливо вказати, чи будинок мав статус пам’ятки культурної спадщини або історичного об’єкта.
  • Кількість осіб, яка проживала у помешканні.
  • Відомості про пошкодження: зокрема, дату, коли це сталось, що саме було зруйновано, при змозі додати фото чи відео.

Якщо ж ви ще не є користувачем Дії, можна звернутись до місцевого Центру надання адміністративних послуг або нотаріуса, які допоможуть офіційно зареєструвати повідомлення про пошкодження нерухомості.

Крім цього, зафіксувати факт руйнування домівки можна на сайтах:

  • warcrimes.gov.ua – це портал, який створили за ініціативи Офісу генпрокурора та міжнародних партнерів відомства. Ресурс допомагає фіксувати воєнні злочини росії, серед яких – пошкодження майна українців чи пограбування.
  • Humanrights – міжурядова платформа, яку розробили для того, щоб збирати інформацію про порушення прав людини та законів і звичаїв війни. Зокрема, мова йде про знищення чи пошкодження нерухомості, а також примусового виселення з помешкання.
  • "Росія заплатить" – проєкт, завдяки якому роблять оцінки загальних збитків України. Портал створений не тільки для фіксування злочинів, але й надання індивідуальних компенсацій.

Звісно, на відміну від заяви у Дії ці ресурси не є обов’язковими для заповнення. Проте саме так українці зможуть згуртовано долати ворога в юридичній площині та в майбутньому притягнути винуватців, зокрема російських високопосадовців, до відповідальності за скоєне.

Фінансування будівництва житла: що змінилось у законодавстві в 2023 році


Чи потрібно звертатись до держустанов за довідками

Через повномасштабне вторгнення чимало українців стали вимушеними переселенцями та оселились у більш безпечних регіонах або ж за кордоном. Відтак не у всіх є змога отримати документальне підтвердження про пошкодження чи руйнування майна. Тому таким українцям варто подати заяву через Дію та при змозі зібрати фото та відео постраждалої нерухомості зі ЗМІ чи публікацій місцевих органів влади. Крім цього, можна попросити сусідів, родичів або ж волонтерів зафіксувати факт руйнування на камеру.

Та якщо у вас є змога звернутись до міської чи селищної ради або військово-цивільної адміністрації, варто це зробити та отримати акт із фіксацією пошкодження.

Також можна подати заяву до поліції. Правоохоронці відкриють кримінальне провадження через пошкодження вашої оселі, а потерпілим українцям видадуть витяг із Єдиного реєстру досудових розслідувань, що є важливим документом для подальшого відшкодування збитків.

Крім цього, якщо в будинку після ворожої атаки була пожежа, власникам майна варто звернутись до відділення ДСНС та отримати копію акту. Ці документи згодом стануть у пригоді, щоб отримати повне відшкодування.

"Супутніми доводами можуть виступати квитанції на рухоме майно (техніку, речі та інше, що знаходились в будинку), фото майна до та після руйнування, при можливості сформувати добірку повідомлень про ваш об’єкт у медіа. Можна буде скористатися знімками з супутника, які підтверджують його руйнування. Також необхідно зібрати за наявності будь-які чеки (квитанції, фактури) на пошкоджене чи знищене майно, яке знаходилося в нерухомості, зробити з них копії", – радять юристи у своєму блозі.

В Україні суттєво обмежили продаж квартир у недобудованих багатоповерхівках: що про це відомо

Як правильно зробити фото та відео пошкодженого помешкання

Українці змушені пережити чимало емоційно важких моментів. І фотографування власного житла, яке зруйнували чи пошкодили росіяни, – один із них.

Та як би це складно не було, потрібно все ж зафіксувати злочин країни-агресорки. Для цього зробіть фото та відео на місці влучання снаряда у будівлю чи пошкодження його вибуховою хвилею.

Головні поради щодо фото- і відеофіксації:

  • Спершу налаштуйте камеру мобільного телефона так, щоб було видно геолокацію об’єкта, а також час і дату зйомки.
  • Сфотографуйте будівлю з різних боків та рівень пошкоджень. Виділіть час для цього процесу і зробіть якомога більше фото, які покажуть реальні збитки. Особливу увагу варто приділити слідам від куль, уламків, отворів від вибуху та вирв.
  • Якщо внаслідок ворожої атаки пошкоджені водопровід, каналізація, електромережа чи інші комунікації – сфотографуйте і це.
  • У помешканні фотографуйте стіни, підлогу, стелю, меблі, потрощену техніку.
  • Не обробляйте фото у графічних редакторах, а збережіть відзнятий матеріал таким, як є. Для певності зробіть копію цих кадрів.
  • Після фотозйомки проведіть відеофіксацію. Бажано почати знімання із представлення (назвати ваше прізвище, ім’я та по батькові, адресу оселі, яка зазнала пошкодження). Далі – огляньте всі руйнування, коментуючи, що бачите, який рівень збитків тощо.
  • Зніміть будинок так, щоб у кадрі було видно масштаби руйнування.
  • Знайдіть сусідів або очевидців і запишіть на камеру їхні свідчення. Також задокументуйте у довільній формі все, що було пошкоджено у квартирі чи приватному будинку.

Важливо робити зйомку тоді, коли вашому життю вже нічого не загрожує. Адже після “прильоту” є великий ризик, що снаряд, який міг не вибухнути, здетонує. Тому тільки після розмінування території та завершення всіх робіт ДСНС можна починати фіксацію руйнувань.

На Київщині відновлять 18 будинків за кошти UNITED24

Також часто на місця влучань ворожих снарядів можуть працювати журналісти. Якщо ваш будинок потрапив у медійний сюжет, зробіть копію цього відео.

Крім цього, юристи радять звернутись до військово-цивільної адміністрації або військової адміністрації вашого населеного пункту, щоб провести обстеження пошкодженого або зруйнованого житла. Замовити оцінку збитків можна і в експертів науково-дослідних установ Мін’юсту чи приватних компаній, але в такому випадку потрібно повідомити місцеву владу про це і надати їм копію звіту. Після цього українці можуть самотужки відновлювати пошкоджене майно та згодом отримати відшкодування.

"Наявність висновку експерта дозволить, не втрачаючи час, розпочати відновлення пошкодженого майна, та буде підставою для отримання відповідних компенсацій у майбутньому", – пояснили у Мін’юсті.

Як можна буде скористатись компенсацією за знищене житло

Проте варто врахувати, що кошти за процедуру обстеження держава не буде компенсовувати.

Поступово ми відбудуємо не тільки власні домівки, але й всю Україну.

Цікаво дізнатись: ефективне опалення великих площ

Читайте більше новин про війну росії проти України у спецтемі на Build Portal

Источник: 24tv
 
 
Интересные новости:
28.12.2022
2553
Поради для мешканців квартир, які допоможуть комфортніше пережити зиму в умовах відключень електроен...
22.12.2022
4182
Нові законодавчі норми дають право укласти тимчасовий договір з обленерго та постачальником. Однак в...
21.12.2022
6898
У грудні 2022 року 70% будмайданчиків Києва відновили роботу. Однак частина забудовників лише імітує...
23.01.2024
6262
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4441
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...