РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.280 39.830 39.535
EUR 42.300 42.900 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

У Польщі відкрилися міжнародна виставка і конференція Rebuild Ukraine: про що говорять представники влади і бізнесу (ВІДЕО)

15 лютого у Варшаві відкрилися міжнародна виставка і конференція Rebuild Ukraine. Читайте перші заяви її учасників
5436 16.02.2023 в 12:08



Міжнародна виставка і
конференція Rebuild Ukraine


У столиці Польщі 15 лютого, відкрилися міжнародна виставка і конференція Rebuild Ukraine. Мета проєкту - залучити іноземних інвесторів для відновлення та реконструкції України. На захід до Варшави прибули представники українських міст і регіонів, інформує FREEДОМ.

Проєкт складається з двох напрямків. Перший - це міжнародна виставка, на ній представлені понад 300 компанії з усього світу. Це саме ті компанії, які є лідерами в сегменті будівельних технологій. Це саме ті важливі стратегічні напрямки, які будуть необхідні Україні для післявоєнної відбудови й зараз вкрай актуальні.

Головний елемент цієї експозиції, безумовно, - павільйон України. Він представлений 23 українськими містами, очільники яких протягом дня презентували свої регіони та своє бачення розвитку регіону. Серед них - Бородянський район - один із тих небагатьох, який найбільше постраждав під час перших днів окупації Київської області. Керівник Бородянської адміністрації Георгій Єрко розповів, що для його громади нині найгостріше стоїть питання забезпечення людей житлом, адже під час бомбардування було знищено цілі квартали Бородянки. На конференції у Варшаві він розраховує знайти міжнародних партнерів та інвесторів.

“У результаті авіаударів, у результаті російської агресії було знищено 711 квартир наших співгромадян. Відновлення та будівництво нового житла стоїть дуже гостро. За допомогою польських партнерів і литовських ми побудували вже модульне містечко, де мешкають близько 300 наших жителів. Цього місяця, я думаю, ми побудуємо ще одне модульне містечко на 36 модулів, куди ми також будемо заселяти наших співгромадян”, - розповів Георгій Єрко.

Якщо ж загалом говорити про збитки від російської агресії, то, за останніми даними, збитки становлять понад 700 млрд дол. Слід вважати, що це приблизна сума прямих збитків. За словами організаторів цієї конференції, головна мета проєкту - залучення інвесторів та інвестицій конкретно в ті міста й регіони, які сьогодні взяли на себе мільйони родин переселенців і мають зараз інвестиційний потенціал.

“Ми не йдемо шляхом великих фондів, державних фондів, які, звісно, будуть наповнюватися нашими країнами-партнерами, і ці кошти будуть спрямовані на велике відновлення. Ми зараз йдемо шляхом від малого до більшого. Але ви знаєте, не такого й малого - населення цих 23 громад понад 6 млн українців. Тому тут дійсно представлені інтереси великої кількості наших громадян”, - пояснила директорка виставки Rebuild Ukraine, ДП Premier Expo Олена Кононенко.

На полях конференції відбувся міжурядовий брифінг. Участь у ньому брали представники урядів Німеччини, Данії, країн Балтії, Польщі та, звісно ж, України. За словами міністра економіки Польщі Вальдемара Буди, на сьогодні понад 1700 компаній Республіки Польща заявили про готовність взяти участь у реконструкції України. Уряд зараз працює над тим, щоб ухвалити рішення на національному рівні про використання російських активів.

“Блокування російських активів, поки що не до того ефекту, на який ми всі розраховували. Добре було б ухвалити таке остаточне рішення на загальноєвропейському рівні. Але те, що ми можемо робити зараз, це те, що Польща створює такий санкційний список фірм. Цим займаються в Міністерстві внутрішніх справ, а я безпосередньо ухвалюю рішення щодо тих компаній, які вносяться до цього санкційного списку. І ми хочемо брати на себе управління ось такими фірмами. Згідно з польськими законами, ми можемо взяти на себе майно тільки на основі компенсації. Ми думали про те, щоб змінити Конституцію, але опозиція була в цьому не зацікавлена. Однак, якби були європейські санкції для цього, тоді нам було легше, і ми могли б провести конфіскацію такого майна. Ми за те, щоб це рішення ухвалювалося на всіх рівнях”, - заявив міністр економічного розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда.

Представниця українського уряду Наталя Козловська, яка виступала перед учасниками конференції, звернулася до своїх іноземних колег із пропозицією того, як уже зараз вони можуть вчинити з російськими активами, наявними на їхній території.

“Ми вже зробили перший крок, і активи російських банків, які перебували на території України, були передані державному бюджету шляхом наповнення Фонду ліквідацій наслідків російської агресії та агресії. Я закликаю всі країни до наповнення цього фонду саме шляхом конфіскації російських активів, які знаходяться у них на територіях. І це буде чудова допомога у спільній роботі як щодо відновлення України, так і розуміння джерела фінансування”, - зазначила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська.

 

Цікаво дізнатись: опалення великих площ - що потрібно знати?

Читайте більше новин про війну росії проти України у спецтемі на Build Portal

Источник: uatv
 
 
Интересные новости:
30.01.2023
1312
Учасники систематизували макроекономічні показники 2022 року та зробили прогноз на поточній рік...
24.01.2023
3703
Підбито підсумки премії «Український Будівельний Олімп - 2022». Професійною нагородою ві...
03.01.2023
11652
Дивіться, чим запам'яталася UKRAINIAN SPECIAL BUILDING AWARDS IBUILD 2022...
02.05.2024
1506
Законопроєкт дозволить розв’язати нагальні проблеми роботодавців у підготовці фахівців безпосе...
30.04.2024
1532
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
2967
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...