РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.297 EUR: 42.309
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.297
EUR 40.000 41.000 42.309
USD 39.200 39.670 39.297
EUR 42.100 42.709 42.309
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як керівники компаній світової будівельної галузі бачать розвиток будівельного ринку - результати глобального дослідження

Оприлюднено результати глобального дослідження будівельної галузі KPMG 2023 Global Construction Survey
6942 26.06.2023 в 08:57



Результати глобального дослідження
KPMG 2023 Global Construction Survey


Поєднання широкомасштабних державних інфраструктурних рушіїв, революції у сфері відновлюваної енергетики, збільшення капітальних інвестицій у стратегічно важливі сектори та проєкти, що знаходяться на стадії розробки в період після пандемії COVID-19, створюють чудові перспективи в будівельній галузі у світі.

Результати глобального дослідження KPMG 2023 Global Construction Survey будівельної галузі у світі у 2023 році показують, що в галузі переважають стримано-оптимістичні настрої. Дві третини (66%) респондентів налаштовані оптимістично щодо розвитку будівельного ринку, при цьому 78% вважають, що інфраструктурні рушії матимуть позитивний вплив.

У березні будівництво в Євросоюзі скоротилось на 1,2% р./р.

Натомість світова будівельна галузь продовжує стикатися з нестабільним середовищем – постійне порушення ланцюга постачання, зростання інфляції цін на енергоносії, матеріали і заробітні плати, дефіцит робочої сили та можлива рецесія можуть мати серйозний вплив на певні сектори сфери. При цьому постійні виклики, пов’язані з низькою ефективністю проєктів, низькою продуктивністю, провалами великих проєктів, а також резонансними банкрутствами продовжують переслідувати сектор.

«Уряд України разом із міжнародними партнерами, не зважаючи на активні бойові дії, уже зараз планує повоєнне відновлення держави – за новими сталими ESG-стандартами та принципом building back better. Очікується, що 2023 рік стане роком повернення до зростання економічних показників, розглядаються перспективи нових можливостей для розвитку ключових галузей. Важко переоцінити роль будівельної індустрії у процесах відновлення промислових об’єктів, житла, транспортної та соціальної інфраструктури. Враховуючи масштаб руйнувань унаслідок повномасштабної війни в Україні та вимоги до відновлення, Україну називають одним із найбільших будівельних майданчиків у світі. Саме будівельна галузь може стати одним із ключових рушіїв відродження України після закінчення бойових дій та здобуття перемоги», - коментує експерт Андрій.

Чому індустріальні парки в Україні - ключ до успішних інвестицій і розвитку виробництва (ІНФОГРАФІКА)


Вирішення завдань, пов’язаних із продуктивністю в галузі

Ефективність виконання проєктів залишається в центрі уваги: лише половина власників будівельних проєктів стверджують, що будівництво завершується вчасно, а 87% заявляють, що проєкти перебувають під посиленим контролем.

Для подолання поточних викликів в умовах нестабільності керівники компаній будівельної галузі найбільшими пріоритетами називають ефективне керівництво організації, ефективний ризик менеджмент і планування сталого розвитку, впровадження технологій, перерозподіл ризиків і збільшення інновацій.


Зростання впливу екологічних, соціальних та управлінських стандартів (ESG)

Результати подібного дослідження 2008 року показали, що основними рушійними силами сталого розвитку компанії світової будівельної галузі вважають позиціонування себе як інноваційні або екологічно обізнані організації, а також збільшення можливостей для бізнесу та конкурентоспроможності.

Підсумки Ukraine Recovery Conference: 5 ключових перемог, які здобула Україна

За 15 років ситуація та погляди керівників будівельної галузі у світі змінилися – питання ESG посідають провідне місце в порядку денному лідерів будівельної галузі. 54% опитаних «повністю усвідомлюють» переваги ESG та наполегливо прагнуть до того, щоб їхні організації досягли зрілості щодо цього питання. Респонденти стверджують, що ключовими перевагами ESG є поліпшення репутації та конкурентні переваги, а також необхідність розширення доступу до проєктного капіталу.

Інклюзивність, різноманітність та справедливість (IDE) є третім найважливішим фактором, що визначає майбутній успіх галузі, оскільки сектор відходить від свого іміджу, обмеженого виключно будівництвом, у бік більш широкого використання технологій і можливостей віддаленої роботи.

Власники будівельних проєктів висловлюють більшу стурбованість щодо питання скорочення викидів парникових газів (ПГ), тоді як інженерно-будівельні компанії надають найвищий пріоритет питанням IDE. Викиди вуглецю, що виділяється в процесі будівництва, викликають усе більше занепокоєння. Це може стати предметом майбутніх нормативних актів.

Питання робочої сили залишається гострим для будівельної галузі. За останні десятиліття світовий будівельний сектор досяг вражаючих успіхів у сфері безпеки працівників. Результати цього дослідження свідчать, що компанії продовжують надавати пріоритет безпеці працівників. Респонденти прагнуть посилити моніторинг безпеки та тестування здоров’я і самопочуття працівників, щоб зменшити ризик нещасних випадків.


Велика гонка інновацій

Технологічна дилема залишається актуальною – власники та керівники компаній будівельної галузі у світі міркують, куди інвестувати та як залучити кошти, щоб стати цифровими лідерами в галузі. Деякі з проривних інноваційних підходів, як-от модульне виробництво, усе ще залишаються відносно низькотехнологічними і не є широко поширеними, але точно набирають обертів у світі.

Будівельна галузь починає використовувати можливості технологій для збільшення продуктивності – 81% інженерно-будівельних компаній впроваджують мобільні платформи, 43% використовують роботизовану автоматизацію процесів (RPA), а 40% застосовують штучний інтелект (ШІ), хоча багато хто ще знаходиться на початкову етапі.

Коли йдеться про підвищення рентабельності інвестицій у знакові проєкти, найбільший потенціал мають інформаційні системи управління проєктами (PMIS), інформаційне моделювання будівель (BIM) і розширена аналітика даних; цифрові двійники, виробництво модульних споруд, штучний інтелект сприяють найбільшому підвищенню ефективності проєктів.

Переважна більшість респондентів вважає, що збірне виробництво (збірні конструкції) є важливим рішенням для знакових проєктів, хоча лише чверть інженерно-будівельних компаній використовують модульне виробництво в усіх проєктах. Зростає визнання можливостей технологій для підвищення безпеки, зокрема завдяки модульному виробництву, – це зменшує обсяг небезпечних робіт на будівельному майданчику.

Очікується, що ті компанії, які можуть отримувати й аналізувати дані, створювати практичні висновки на основі даних, зможуть зменшити витрати, збільшити рентабельність проєкту, забезпечити більшу ефективність і безпеку робочих місць. Вони також, імовірно, зможуть залучати нове покоління працівників, які вміють працювати з технологіями та бачать у них можливості для створення розумних і сталих будівель та інфраструктури майбутнього.


Про дослідження 2023 Global Construction Survey

Це 14-те глобальне дослідження KPMG, яке побудовано на поглядах майже 300 учасників – представників масштабних будівельних проєктів та інженерно-будівельних компаній з усього світу.

Цікаво дізнатись: скільки коштує сонячна електростанція? Як обрати систему?

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: mind
 
 
Интересные новости:
19.06.2023
5554
Про корупційні ризики для України в питаннях відновлення житла...
30.05.2023
3465
Під час воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування дозволяється пе...
03.05.2023
5735
Завершення містобудівної реформи сприятиме зниженню корупційних ризиків у будівництві...
05.04.2024
5579
Відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання ...
28.03.2024
4531
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4441
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...