РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.431 EUR: 42.845
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.431
EUR 40.000 41.000 42.845
USD 39.300 39.799 39.431
EUR 42.600 43.239 42.845
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

12 громад на Київщині отримають фінансування від ЄС на ремонт та відбудову критичної інфраструктури

У населених пунктах буде здійснено ремонт різних складових водопровідних мереж та/або систем теплопостачання
2685 29.06.2023 в 05:05



12 громад отримають кошти на
відновлення критичної інфраструктури


Дванадцять українських громад у Київській області підписали угоди з міжнародною фінансовою організацією НЕФКО на отримання грантового фінансування від ЄС для ремонту та відбудови критичної інфраструктури. Реалізація проєктів позитивно вплине на 245 тисяч українців.

Про це повідомили в пресслужбі НЕФКО.

«Ми вже розпочали підготовчу роботу в усіх обраних громадах, маючи на меті не лише відремонтувати, а й покращити системи надання муніципальних послуг та впровадити більш енергоефективні та безпечні для довкілля рішення. У населених пунктах буде здійснено ремонт різних складових водопровідних мереж та/або систем теплопостачання. Будівельні роботи по перших проєктах перебувають на початковій стадії», - зазначив старший радник НЕФКО та координатор програми Ронні Нілссон.

Підсумки Ukraine Recovery Conference: 5 ключових перемог, які здобула Україна

В організації нагадали, що у 2022 році ЄС оголосив про надання 50 мільйонів євро на ремонт та реконструкцію пошкодженої критичної інфраструктури в Україні в рамках програми НЕФКО щодо зеленого відновлення. Її основна ціль – відновити об’єкти критичної інфраструктури в громадах, які зазнали значних пошкоджень у результаті бойових дій, забезпечити надання базових муніципальних послуг місцевим мешканцям, а також підвищити надійність та безпеку систем тепло-, електро- та водопостачання й водовідведення у громадах під час війни.

Загалом дванадцять міст і селищ міського типу Київської області, що зазнали значних пошкоджень, але не мають власних ресурсів, щоб спроєктувати та здійснити реконструкцію критичної інфраструктури, вже підписали угоди з НЕФКО: Бородянка, Борщагівка, Димер, Дмитрівка, Гостомель, Ірпінь, Іванків, Калинівка, Немішаєве, Пісківка, Славутич та Велика Димерка.

Залежно від критичних потреб, визначених для кожного проєкту, у громадах буде здійснено ремонт та модернізація систем опалення, водопостачання та очищення стічних вод. Наразі проводяться перші заходи: технічне проєктування та закупівля необхідного обладнання. Кілька тендерів перебувають на стадії оцінки; перші будівельні роботи розпочнуться найближчим часом.

Одна з найбільших американських будівельних компаній допоможе у повоєнній відбудові інфраструктури України

Муніципалітети та створені ними групи з реалізації проєктів отримують технічну допомогу протягом усієї фази впровадження проєкту. Зокрема, включаючи допомогу в підготовці проєктно-технічної документації, фінансових планів та надання підтримки в процесі закупівель НЕФКО та консультантами, із якими організація уклала контракт, – CES-Clean energy solutions спільно з iC Consulenten, а також Urban Technology Alliance (UTA).

«Відбудова України потребує термінових дій, і тому ми сподіваємося, що наша співпраця з НЕФКО з метою відновлення критичної муніципальної інфраструктури місцевих громад, сильно пошкодженої під час повномасштабної російської агресії, скоро перейде до етапу будівництва», - додала керівниця операційного відділу «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та довкілля» Представництва Європейського Союзу в Україні Клое Алліо.

Як повідомлялось, НЕФКО – організація, створена в 1990 п'ятьма країнами Північної Європи: Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією і Швецією. Окрім цієї програми, НЕФКО наразі керує ще п’ятьма програмами, які фінансуються ЄС. Вони стосуються модернізації систем водопостачання, впровадження заходів із підвищення енергоефективності громадських будівель та мереж вуличного освітлення, а також будівництва, ремонту та реконструкції громадських будівель для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Цікаво про будівництво: Рууккі Україна представила інструкцію з монтажу фасадів

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: ukrinform
 
 
Интересные новости:
29.06.2023
2859
Наразі рух мостом дозволено легковим автомобілям та громадському транспорту...
28.06.2023
2326
До повномасштабної війни компанія стала переможцем конкурсу на будівництво першого відрізку Київсько...
16.05.2024
3680
Впровадження підходів кругової економіки, стимулювання бізнесу, перероблення та використання у відбу...
15.05.2024
2461
Верховна Рада ратифікувала п’ять міждержавних угод Interreg, які присвячені європейському фіна...