РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.480 39.830 39.602
EUR 42.300 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Олексій Кулагін: Україна не використовує механізмів економічної підтримки бізнесу та населення

Олексій Кулагін, керуючий власник девелоперської компанії "Омокс" розповів про стан справ на ринку нерухомості та поділився баченням того, яка підтримка необхідна бізнесу в умовах війни

9000 14.08.2023 в 08:52

Олексій Кулагін

Build Portal: Як за час війни змінилась ситуація у Вашому сегменті ринку і які Ваші очікування на подальше?

Якщо ви маєте на увазі ринок первинної нерухомості, то він фактично зупинився, деякий рух за реєстрацією договорів купівлі-продажу на вторинному ринку відбувається, але на стан державної економіки це не впливає.

Будівельний товар має довгий (до трьох років) термін створення. Нерухомість (котеджі, квартири) це не дешевий родинний актив на декілька поколінь. Набуття такого активу передує доходна професійна діяльність, створення сім’ї, яка з урахуванням побажань та власних можливостей обрала безпечне місце для виховання своїх дітей та онуків.              

Ринком рухає попит, саме професійна діяльність громадян забезпечує  платоспроможний попит на об’єкти нерухомості, створюючи можливості розвитку будівельної галузі.

Стан невизначеності руйнує життєві цінності, адже в світі людей все залежить від людей, від того як вони створюють собі законодавчі умови, а потім їх  виконують, від того як обрана нами влада використовує загальнодержавні інструменти керування економікою задля життєзабезпечення нації в кризових станах, що інколи виникають у нашому житті.

Наразі платоспроможний попит громадян на об’єкти нерухомості відсутній, як і  відсутні умови  довгострокового планування життєвих поліпшень, відсутні гарантії безпеки життя, відсутні навіть  гарантії на власний розсуд планувати та розпоряджатись особистим життям, відсутні гарантії стабільної трудової зайнятості, а з цим і гарантії  стабільного прибутку.

Виходячи із історичної логіки загальнодержавних кризових ситуацій, держава повинна була б запропонувати бізнесу та громадянам беззаставні, безвідсоткові кредити під закінчення раніш розпочатого, та початок  виробництва необхідного, в такому б разі виробничі цикли не переривались би, скорочення штату не відбулось би.  Завдяки поліпшенню фінансового стану підприємств відбулося б зростання  платоспроможності населення, а національні виробничі сили навіть в умовах війни залишалось би за місцем трудової зайнятості.

Ми розуміємо, що влада своєчасно не використала основного інструмента управління державою, не скерувала фінансово банківську систему України на забезпечення роботи промислових галузей за рахунок безвідсоткового кредитування, бізнесу та споживчих кредитів населенню, що майже відразу, на початку російської агресії призвело до скорочення обсягів промислового виробництва на 82%.


Build Portal: Що змінилось у роботі Вашої компанії протягом другого року війни? Поділіться секретом «Стійкості»

Стан  війни майже в усіх місцях та в усіх  економіках світу є форс-мажором. В такому стані найрозумніше скерувати всі дії  на збереження активів та безпеку особистого життя, якщо нічого більш системного та розумнішого не запропоновно державою.

З  перших годин військової агресії рф ми законсервували об’єкти будівництва, як того при зупинках будівництва потребують будівельні норми та правила. Заходи з консервації будівельних об’єктів  потребують  поточного контролю та постійного фінансування на утримання засобів виробництва, що при відсутності джерел оновлення обігових коштів забезпечити досить складно.

Крім того на деяких об’єктах, в надії на швидкий мир, компанія продовжувала виконання будівельних робіт, так з травня  2022 року протягом п’яти місяців ми добудували та ввели в експлуатацію житловий  будинок на 12 000 кв.м, але вже в  жовтні 2022 будівництво було повністю зупинене, тому що  баштові крани на наших об’єктах зазнали значних руйнувань  при бомбових атаках рф.

Наразі  компанія проаналізувала всі наявні переспективи та  не планує закупівлю нових баштових кранів на відновлення  будівництва до завершення агресії рф. Без засобів виробництва, в умовах відсутності виробничих сил та стабільного фінансування це недоречно та навіть  неможливо. Починати те, що не зможеш закінчити є проявом дурного тону, та некомпетентності.


Build Portal: Як держава може підтримати будівельний бізнес у військовий час?

Держава (або влада) - це набір інструментів. Використання інструментів щодо керування державою не залежить від ведення військового або мирного стану чи часу. Принципи керування із залученням  державних інструментів завжди незмінні, а процес керування є безперервним.

Наприклад - влада зобов’язана використовувати національну валюту для фінансування ефективної діяльності всіх господарських  галузей щоб насамперед забезпечити стовідсоткову зайнятість  національних виробничих сил та завантаження  всіх існуючих засобів виробництва. Саме такими діями можливо зберегти доходи працюючих громадян щоб надати їм можливості  фізичного життєзабезпечення, яке без сталого продовження  трудової діяльності неможливо.

Під час другої світової війни в США, Англії, та державах гітлерівської коаліції, для пом’якшення кризових наслідків, а саме виключення звертання виробництва та скорочення штатів, щоб не залишити  громадян без коштів на існування,  були застосовані беззаставні безвідсоткові кредити бізнесу та споживчі кредити населенню, що дозволило проводити  воєнні дії та займатись накопиченням необхідного для життя громадян зрештою такі міри допомогли добути Перемогу, зберегти нації та державність багатьом державам Європи. Навіть в переможеній Германії, завдяки ефективному використанню інструментів державного управління, національна валюта повернулась на довоєнний рівень протягом семи місяців після підписання капітуляції, це не аби який приклад ефективності державного управління. 

Під час другої світової війни рівень промислово - товарного виробництва в США зріс в п’ять раз, а доходи населення в три рази, що спричинило зростання обсягів  житлового та промислового будівництва, виріс попит на ринку приватного автотранспорту, легкої промисловості  та машинобудування. За рахунок беззаставних, безвідсоткових кредитів в національній валюті була модернізована велика кількість промислових галузей, що значно збільшило вже в мирні часи конкурентоспроможність США на світових ринках.

Під час світової фінансово-банківської кризи 2008 року, в США запровадили беззаставні, безвідсоткові кредити бізнесу та населенню, за фактом протягом десяти років  ставка по банківським позикам була 0%  річних  та була збільшена до 0,25% річних тільки у лютому 2018 року. За час кризи  США значно поліпшили стан багатьох галузей національного виробництва і це не дивно тому що влада правильно використовувала основний інструмент державного управління – національну валюту.

Гроші – це монополія держави на розвиток. Доступність народу та бізнесу  використання грошей – це єдиний засіб забезпечення рівності прав та свобод громадян. Гроші- каталізатор активності спільноти. Гроші- умовний еквівалент реальних активів держави. Єдина функція грошей –стовідсоткове завантаження національних виробничих сил, чим більше паперових грошей перетворюється громадянами держави в реальні активи, тим міцніша національна валюта, а з нею  нація та влада.

Все інше маячня базік що задля самих себе намагаються з грошей (які є лише умовним еквівалентом реального)  зробити товар, для того щоб умовне стало дорожче реального. Умовне не може мати додаткової вартості, не може бути дорожче реального, не може бути товаром, це звичайні хрестоматійні поняття в економіці та фінансах все інше брехня нав’язана  ворогами Української нації. 

Найлогічніше та найдієвіше у стані війни – це переведення економіки у військовий стан із введенням статусу військовослужбовців та відповідальності за цим статусом через відповідні галузеві структури.

Коли всі керівники будуть командирами, тобто будівельні компанії стануть будбатами, промислові – мехбатами, побутові, транспортні  та логістичні компанії- інтендантами, то це значно  укріпить дисципліну та відповідальність в усіх галузях, керованість забезпечить економічне зростання, або збільшення життєздатності економіки  саме завдяки  безвідсотковому, беззаставному кредитуванню військової економіки з введенням таких мір підприємства швидко  закінчать розпочате раніше та задля зростання обороноздатності розпочнуть виробництво необхідного.

Такі дії – звичайна історична практика і навіть вигадувати щось немає сенсу .

 
Build Portal: Які технології, продукти, послуги Вашої компанії будуть корисні у відбудові України?

Що таке технології без їх втілення? Втілення технологій  як і люба робота можлива тільки за умови фінансування? Україна не використовує механізмів економічної підтримки бізнесу та населення, а навпаки  влада, маючи свою економіку, свою національну валюту та інші інструменти  користується виключно чужим.  Використовує лише нерезидентську відсоткову фінансову допомогу  та нерезидентські кредити, підтримка західних партнерів - це дуже важливо і вчасно, але народ України, його бажання, інтереси, які потрібно підтримувати, збільшуючи його можливості щодо прояву своєї позиції..

В існуючому законодавчому полі, та практиці його використання,  ФБСУ з 2014 року працює на вимивання обігових коштів підприємств та накопичень громадян, хоча єдина місія ФБСУ –фінансування розвитку виробництва задля поліпшення стану життя громадян та їх згуртованості на виконання загальнодержавних програм розвитку. Виконання цих функцій є не побажанням, а є єдиним обов’язком ФБСУ та НБУ, саме для виконання такої місії ці установи були створені. Держава повинна встановити контроль за використанням національної валюти в інтересах громадян.

Без вирішення питань щодо повернення державі права розпоряджатись та скеровувати ФБСУ, та її регулятора НБУ ми нікуди не зрушимо, крім як до краю боргової ями, в якої наразі намагаються поховати  наш суверенітет.



ЧИТАЙТЕ ІНШІ СТАТТІ ЦИКЛУ
«Велика перекличка до Дня будівельника»:

Олена ШулякОлена Шуляк, народний депутат, голова профільного комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Війна для будівельної галузі – це переоцінка багатьох речей


Мустафа-Масі НайємМустафа-Масі Найєм Голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України

Ми робимо все можливе, щоб бренд державного замовника в особі Агентства був взірцем


Лев ПарцхаладзеЛев Парцхаладзе, президент Конфедерації будівельників України

Ми очікуємо великі капіталовкладення й інвестиції у відновлення нашої країни


Олександр НовицькийОлександр Новицький, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України

Кількість звернень до ДІАМ щодо видачі дозволів на виконання будівельних робіт зменшилась втричі


Анна ЛаєвськаАнна Лаєвська, комерційна директорка “Інтергал-Буд” 

За період війни ми ввели в експлуатацію понад 200 тисяч кв.м нерухомості


Андрій Озейчук

Ольга ВоронаОльга Ворона, Директор ТОВ «Пенетрон Україна»
Андрій ПортугальськийАндрій Португальський, Генеральний директор ПРАТ «А/О Евробетон»

Нові фабрики проектуватимуться з повним комплектом автоматизації подачі та укладання бетону


Сергій Стеценко, генеральний директор ГК «Гант»

З середини березня ми розпочали будівництво нового заводу на Заході України


Петро КуліковПетро Куліков, Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури

Наше завдання, як провідного будівельного університету, підготувати якісних спеціалістів для будівельної сфери


Павло КачурПавло Качур, голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент»

Цементники інвестують в Україну і економічне відновлення регіонів


Сергій КомнатнийСергій Комнатний голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву

Закладати фундамент нової європейської України вже сьогодні



Єгор ФаренюкЄгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності

Будівельна галузь України — яскравий приклад незламності



Анна ГонтаренкоАнна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва

Ми очікуємо зростання попиту на металоконструкції, особливо для реалізації проєктів з відновлення інфраструктурних об’єктів



Віталій ГрусевичВіталій Грусевич, Голова правління The Wall-Ukraine

Попереду масштабна відбудова України. Важливо, аби вся взаємодія була прозорою та підзвітною



Костянтин СалійКостянтин Салій, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів

Будівельні сезони реально споживають від 20 до 50 відсотків будматеріалів й корисних копалин від рівня 2021 року



Тетяна АнтонюкТетяна Антонюк, головна редакторка Commercial Property

Перед компаніями постали нові завдання, для вирішення яких потрібні додаткові знання








 
 
Интересные новости:
23.08.2023
9916
Павло Качур, голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент» розповів, як змінил...
14.08.2023
7726
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ) ...
22.08.2023
10788
Петро Куліков, Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури розповів, як з...
21.03.2024
6561
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3225
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22642
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...