РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Олександр Червак, виконавчий директор КБУ розповів про ключові завдання та найближчі плани Конфедерації будівельників України

Виконавчий директор КБУ розповів про ключові завдання та найближчі плани найбільшого галузевого об'єднання в інтерв’ю Prof Build
2406 01.09.2023 в 08:55


Одним із найбільших галузевих об’єднань сьогодні є Конфедерація будівельників України (КБУ). До її складу входять понад 800 членів, а це близько 80% компаній будівельної галузі України. Головна мета КБУ на поточний момент — сприяння розвитку будівельної галузі України та підтримка активного діалогу щодо майбутньої відбудови на всіх рівнях. КБУ проводить заходи для консолідації спільних зусиль бізнесу щодо подолання наслідків російської воєнної агресії в Україні та координації дій для майбутньої відбудови. Про ключові завдання та найближчі плани КБУ в інтерв’ю Prof Build розповів Олександр Червак, виконавчий директор Конфедерації будівельників України.

Prof Build: Попри те, що війна триває, українська влада, експерти та партнери активно розробляють плани повоєнного відновлення та відбудови України. Яка роль КБУ у відновленні країни? 

— Основна роль КБУ у цьому процесі — це об’єднати бізнес, який вистояв і зацікавлений у відновленні. Наразі маємо перед собою ціль — відновити та відбудувати постраждалі населені пункти України і згуртувати не тільки український бізнес, а і європейську бізнес-спільноту навколо цієї ідеї. 

Що ми вже зробили — з перших місяців тісно контактували з європейською будівельною спільнотою. Тож КБУ як єдиний представник у FIEC від України ініціювала створення робочої групи Task Force «Ukraine», що об’єднала весь європейський будівельний бізнес для майбутнього відновлення нашої держави. Вона збирається умовно раз на два місяці, до неї вже долучились європейські партнерські організації, орендарі будівельної техніки, архітектори, експерти та ін. Уже розроблено бізнес-рекомендації майбутнього відновлення України з метою направлення їх до майбутніх донорів відбудови. Важливо, що це не тільки фінансові інституції, а й донори з інших країн. У рамках таких зустрічей FIEC-EIC Task Force «Ukraine» активно обговорюються питання допомоги Україні, в тому числі йдеться про навчання українських будівельників за кордоном. 

Prof Build: Навіть попри повномасштабну війну КБУ не припинила свою діяльність, продовжує працювати та гуртувати навколо себе бізнес. За цей час проведено низку заходів, зокрема бізнес-клуби та три великі форуми щодо майбутньої відбудови. Яка основна мета цих заходів? І що очікуєте від форуму «Відбудова України. Трансформація та модернізація», який відбудеться 5-6 жовтня 2023 року? 

— Спершу ми започаткували проведення заходів для обговорення питань щодо відбудови громад, які постраждали внаслідок російської агресії. На них обов’язково мали бути представники таких громад, щоб окреслити поточну ситуацію, плани і проєкти відбудови та розвитку зруйнованих територій. Адже саме громади та бізнес мають сформувати запит на відбудову післявоєнної України. На сьогодні ми вже провели чотири такі бізнес-клуби, до участі в яких були запрошені мер Ірпеня, очільник Бородянки, представники Бучанської громади та голова Димерки. Такі заходи проводимо раз на два місяці і говоримо не тільки про проблеми окремої громади, а й про ініціативи, які запроваджує держава щодо запуску програм відновлення. 

Наше основне завдання — створити платформу, на якій бізнес може говорити як із розробниками та ініціаторами, так і між собою. Як результат, ініціатори зможуть отримати фідбек щодо запуску механізму, а бізнес у діалозі прийде до конструктивних пропозицій у врегулюванні наявних проблем. 

Також КБУ провела три потужні будівельні заходи: Recovery Forum Ukraine — 19 жовтня 2022 року в Києві, Recovery Construction Forum — 15 лютого 2023 року у Варшаві та Архітектурно-будівельний форум «Відбудова країни. Стратегія змін для архітекторів, девелоперів та забудовників» — 11 травня 2023 року. Ці форуми згуртували між собою український та іноземний будівельні бізнеси, було укладено багато меморандумів щодо співпраці у відбудові на рівні будівельних асоціацій з європейськими партнерами. 


Цього року ми плануємо провести ще два форуми: Другий Архітектурно-будівельний Business Forum «Відбудова України. Трансформація та модернізація», який відбудеться 5-6 жовтня 2023 року в Києві (спільно з Медіагрупою DMNTR «Дім та інтер’єр»), та Recovery Construction Forum 2.0, який відбудеться 14 листопада 2023 року у Варшаві, Польща (спільно з Premier Expo Ukraine та за підтримки FIEC). 

Щодо Business Forum «Відбудова України. Трансформація та модернізація», то це буде гібридна форма заходу: виставка та безпосередньо сам форум, на якому відбудуться три панельні дискусії в перший день, і так само три панелі — другого дня. Також паралельно будуть проходити близько двадцяти панелей додатково в режимі нон-стоп протягом двох днів. На форумі учасники обговорять питання фінансування, кредитування, технологій, будівельних матеріалів, виконання європейських вимог, трудових ресурсів та ін. Очікуємо, що за два дні на форум зможуть завітати близько 8 тисяч відвідувачів. 

Стосовно другого заходу — Recovery Construction Forum 2.0, то він буде двопанельний і має на меті об’єднати владу, донорів та будівельний бізнес з усього світу, аби обговорити механізми і пріоритети майбутнього відновлення України, наявні ризики та можливі інструменти міжнародного фінансування тощо.


Prof Build: Які переваги та можливості надає членство в Конфедерації будівельників України для компаній і фахівців галузі?

— Насамперед ми започатковуємо обговорення ініціатив та сприяємо збільшенню можливостей на ринку. Зокрема, працюємо безпосередньо з донорами щодо запровадження їхніх програм підтримки і відбудови України. Також збираємо добірку потенційно цікавих тендерів щодо відбудови України, які відбуваються не тільки за приватні та державні кошти, а й за рахунок іноземного інвестиційного капіталу. Ми беремо участь у покращенні та спрощенні багатьох процедур, а також даємо доступ до європейських базових ініціатив, трендів на європейському ринку, які будуть інтегровані в питанні майбутньої української відбудови чи здійснюватимуться за принципом «build back better» — відбудуй краще, ніж було. Вважаємо, що профільно на сьогодні ми — єдине велике будівельне об’єднання, яке повністю орієнтує свою діяльність на згуртування бізнесу до майбутньої відбудови. Більше того, ми перебуваємо у конструктивному діалозі з представниками влади щодо ініціатив, які планують впроваджувати. Не менш вагомо те, що наша думка важлива для європейських партнерів, які багато декларують про це на міжнародній арені.


Prof Build: КБУ спільно з FIEC (European Construction Industry Federation), EIC (European International Contractors) та CICA (Confederation of International Contractors' Association) розробили Recommendations for the Future Reconstruction of Ukraine щодо основних принципів майбутньої відбудови. У чому полягає їх суть та якими є основні принципи відбудови?

— Це принципи щодо ведення будівельного бізнесу в цілому, які враховують пріоритетність залучень українських компаній, українських працівників у партнерстві, тому що наша співпраця націлена саме на це. Також у відбудові мають бути використані досить високі стандарти щодо екологічності та багато інших вимог, які є правильними в західному будівельному світі. Мета всього цього процесу — щоб майбутнє донорство та кредитування рахувалися з особливостями ведення будівельного бізнесу в цілому, враховуючи всі принципи, які б допомогли не тільки відбудувати Україну, а й відновити її будівельно-економічну спроможність та потужність, яка б перевершила ту, що була задовго до початку війни. Водночас варто враховувати, що цей документ адресований не лише українським чи європейським владним та фінансовим інституціям, а й загалом всій міжнародній спільноті, яка хоче долучитися до відновлення України.


Prof Build: Відбудова України — це процес відновлення зруйнованого війною промислового потенціалу, соціально-культурної сфери та повернення населення до мирного життя. Наразі масштаби руйнувань колосальні. Як Ви вважаєте, чи потрібно відбудовувати, як було, чи, можливо, варто створювати щось нове «з нуля»?

— Насамперед потрібно оцінити можливості регіонів та потенціал, виходячи з їхніх пріоритетних напрямів. Саму відбудову варто розпочинати паралельно зі створенням робочих місць, щоб люди, які були вимушені покинути свої рідні населені пункти, повертаючись назад, були переконані, що матимуть роботу, відчуватимуть захист та безпеку. Не менш важливо збудувати таку нову інфраструктуру, яка буде враховувати всі можливі виклики, адже, як показала війна, ми багато до чого були не готові, і тепер не можемо собі дозволити зробити щось тимчасове, аби потім зробити краще. Партнерська допомога буде не постійною, тому потрібно використати всі ресурси настільки ефективно та раціонально, щоб нове було цікавим і привабливим для людей, яких ми прагнемо повернути.


Prof Build: Як Конфедерація сприяє професійному розвитку фахівців будівельної галузі та підвищенню їх кваліфікації?

— Ми є партнерами багатьох проєктів. До речі, на запит наших чеських партнерів співпрацювали з технічним університетом міста Брна щодо безоплатної підготовки українських абітурієнтів на стипендіальній основі зі здобуття будівельних професій. Така співпраця діяла в рамках підтримки навчання молоді для майбутньої відбудови України. Крім того, ми займаємося підвищенням кваліфікації працівників робочих професій згідно з високими стандартами енергоефективності на базі колишніх професійно-технічних училищ. Перший такий пілотний проєкт був запущений у липні і має завершитися до 1 серпня. 

Ми вважаємо, що це варто масштабувати, і плануємо створити навчальний центр при КБУ з підвищення кваліфікації працівників та здобуття нових навичок. Крім того, членами Конфедерації є чотири професійні ВНЗ: Київський національний університет будівництва і архітектури (КНУБА), Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, Одеська державна академія будівництва та архітектури і Тернопільський національний технічний університет ім. Пулюя (ТНТУ).


Prof Build: Які пріоритети КБУ у співпраці з державними органами та органами місцевого самоврядування для покращення умов роботи в будівельній галузі?

— Основні пріоритети — це насамперед конструктивний діалог та допомога. Зокрема, ми співпрацюємо з громадами щодо підготовки кадрів та їх навчання. На жаль, нині катастрофічно не вистачає кадрів та кваліфікованих фахівців, а вакуум інформації інколи обмежує їх у можливості реалізувати те, що можна зробити вже зараз. Тому в рамках форуму 11 травня ми проводили окрему панель для громад, де головним завданням було проінформувати про програми, які працюють уже сьогодні. Зокрема, як на них подаватись, як підготувати всі необхідні документи тощо. У цьому питанні Конфедерація завжди готова допомогти. Ми робимо це без жодної комерційної складової. Адже якщо громада використовує залучені кошти на своє відновлення, то будівельні компанії зможуть також долучитися до цих процесів. Тому ми тісно співпрацюємо з громадами та різними асоціаціями. До речі, ми вже підписали меморандуми майже з усіма українськими асоціаціями: Асоціація міст України, Асоціація малих міст України, Асоціація об’єднаних територіальних громад, Клуб мерів. З органами центральної влади ми також у постійному конструктивному діалозі щодо їхніх ініціатив та пропозицій, регулярно проводимо офіційні зустрічі для прямого діалогу та обговорення нововведень у галузі. 


Prof Build: Які зміни у законодавстві щодо будівництва в Україні вважаєте найбільш важливими і як КБУ сприяє їх впровадженню?

— Наразі вже відбулося дуже багато змін у законодавстві. Зокрема, особливий статус у будівельній галузі має спрощення деяких процедур на період воєнного стану. Ми приємно здивовані, що влада готова до реформування в цілому, і ми долучені до багатьох процедур, робочих груп, ініціативних груп, де можемо дати конструктивні пропозиції для впровадження нових реформ. Уже прийнято велику кількість нормативно-правових документів. Один із важливих законопроєктів — №5655, який суттєво реформує будівельну галузь. Ми вважаємо, що він відрегулює багато процесів, особливо — підвищення відповідальності гравців ринку. 

Звичайно, існує ще достатньо цікавих ініціатив, результати яких ми, імовірно, побачимо згодом. Вони кардинально реформують ринок, наприклад, зміни правил будівництва, фінансування, програми кредитування, компенсації за втрачене житло та ін. 

Prof Build: Які пріоритетні завдання КБУ щодо подальшого інтегрування у європейський та світовий простір?

— Перш за все — переконати міжнародних партнерів, що КБУ може бути їх надійною опорою та бізнес-опорою України. Але наш пріоритет — щоб будь-яка співпраця не шкодила українським будівельним компаніям та виробникам, тобто це має бути поглиблена співпраця з відновлення України та бізнесу, а не експансія західного будівельного ринку в українській галузі. Також ми вбачаємо наше завдання у впровадженні нових чудових ініціатив, зокрема щодо виведення робочого ринку з тіні, встановлення зрозумілих ринкових правил і доступу до фондів, кредитів, страхування та гарантій, які можуть отримати наші будівельні компанії, якщо ми ефективно налагодимо співпрацю з нашими міжнародними партнерами. 

Тож долучайтесь до співпраці з нами! Переможемо і все відбудуємо!

Источник: profbuild
 
 
Интересные новости:
17.01.2022
8147
Александр Червак, исполнительный директор Конфедерации строителей Украины рассказал о реформе градос...
10.09.2021
3806
В интервью управляющие партнеры компании КНАУФ Александр Кнауф и Марфред Грундке дали ответы на вопр...
18.09.2020
4987
Президент Будівельної палати України, Герой України П.С.Шилюк розповів про актуальні особливост...
18.03.2024
3376
Андрій Озейчук – будівельник з 27-річним досвідом, засновник компаній Rauta, Kovlar та Teza, г...
20.09.2023
4532
Олена Шуляк розповіла, що реально організувати вже у найближчій перспективі, а які завдання можна ре...