РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Зміна світових тенденцій в інфраструктурі та нерухомості

Кліматичні зміни та війна в Україні змусили світ переосмислити підходи до інфраструктури та нерухомості
3264 01.11.2023 в 08:12



Глобальні тенденції в
інфраструктурі та нерухомості


Минулого місяця в Сеулі (Корея) відбулася глобальна конференція з інфраструктури, яка зібрала представників з 24 країн світу. Окрім зустрічей делегатів, на конференції були представлені аналіз та доповіді учасників з усіх країн світу.

Глобальні тенденції, які обговорювали на конференції:

  • Кліматичні зміни та всесвітні екологічні питання - проблеми;
  • Відновлення України;
  • Відновлення економік країн після закінчення війни;
  • Людський капітал та його важливість у складі світових економік;
  • Нові інфраструктурні проєкти і рішення, які варто очікувати у наступних роках;
  • Доля полишених інфраструктурних об'єктів;
  • Зелені інвестиції;
  • Безпека;
  • Страхування інвестиційних ризиків та war insurance.

Окремо детальніше по кожному напрямку нижче.

Як ведення звітності у режимі реального часу змінить бізнес у сфері нерухомості? Польський досвід

Кліматичні зміни та всесвітні екологічні питання - проблеми

Наразі ніхто вже не вживає таке звичне для нас поняття, як «кліматична зміна». Адже світ, на жаль, знаходиться у стані кліматичної кризи - це явище надмірно стрімкої зміни клімату через підвищення глобальної середньої температури. Щоб протидіяти кліматичній кризі, слід досягти вуглецевої нейтральності вже 2050 року та адаптуватися до змін клімату.

Статистика говорить, що ми всі знаходимося у незворотному процесі глобального потепління. Критичні температури фіксували в Європі і в 2023 році. В Каталонії 18 липня цього року зафіксували новий температурний рекорд - 45,4 градусів Цельсія, а 24 липня на Сардинії зафіксували 48,2 градусів Цельсія. Статистично липень 2023 року став найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень.

Людство має адаптуватися до змін клімату. В контексті будівництва це означає використання нових технологій та будівельних матеріалів. В контексті інфраструктури - готовність швидких змін та реакцій на природні явища (посухи, пилові бурі, шторми, урагани, тайфуни) та планування об'єктів інфраструктури саме з урахуванням всіх цих природних явищ.

В кулуарах GICC 2023 мова йшла про особливості проєктування і створення об'єктів нерухомості, стійких до кліматичних змін (тобто до підвищення температури, різких її перепадів). Жваво обговорювали міцність та стійкість нових матеріалів, їхню вартість, енергоємність.


Відновлення України

В рамках конференції GICC 2023  відбулася і спеціальна сесія  «Відбудова інфраструктури в Україні», в якій взяли участь, зокрема, Міністр земель, інфраструктури та транспорту Республіки Корея Вон Хі Рьон, Голова міжнародної асоціації будівельників Кореї Пак Сун-хо, держсекретар канцелярії Прем’єр-міністра Республіки Польща Тадеуш Косцінський, представники Світового Банку, IFC, Корейського інституту з питань міжнародної економічної політики, KEXIM, MIGA.

З вітальною промовою онлайн виступив Віце-прем‘єр-Міністр з відновлення України Олександр Кубраков. Загалом корейське суспільство розуміє, що настав час активно діяти в рамках відновлення України та вибудовувати економічні та людські зв'язки. Проте, через ризики, пов'язані з війною, зараз Польща була визначена як специфічний хаб або плацдарм для виходу корейських компаній на ринок України. Тому, в рамках спецсесії GICC 2023 було підписано тристоронній Меморандум про співпрацю з інфраструктурного відновлення між Міжнародною асоціацією будівельників Кореї, Конфедерацією будівельників України та Асоціацією робітників будівельної галузі Польщі. Всі вони стануть важливими гравцями у відбудові України.

Східний світ лише відкриває Україну для себе. Останні декілька місяців, по суті, відзначилися неабиякою цікавістю та виходом на український ринок компаній з Південної Кореї та Японії.

Повоєнна відбудова: як досвід Боснії і Герцеговини та Великої Британії може бути корисний Україні (ІНФОГРАФІКА)

На відміну від східних країн, для Польщі Україна - найближчий сусід та важливий стратегічний партнер. Окрім того, через закрите небо Польща вже 2 роки відіграє роль логістичного хабу між Україною та світом.

У Варшаві ми будемо обговорювати особливості відбудови України і перші реалізовані проєкти відбудови.  


Відновлення економік країн після закінчення війни

Наслідком війни в Україні стало падіння економік певної частини країн. І не лише тих, які енергозалежні від росії. Війна в Україні призвела до зниження економічного зростання та «значно» підштовхнула інфляцію в Європі. Негативні наслідки війни, ймовірно, будуть набагато більшими в середньостроковій і довгостроковій перспективі. Очікується, що через один-два роки падіння економік буде ще більшим.

На жаль, світ констатує, що напад росії на Україну перешкодив світові відновитися після ковідної кризи та повернутися до минулих темпів зростання.

Санкції та ембарго вплинули не лише на імпорт та експорт нафти і газу, але й решти товарів.

Тому закінчення війни важливе не лише для України, а і для цілого світу. Прогнозується, що цикл відновлення займе десь 5 років. І це за умови, якщо нас не очікуватиме новий «ковід» чи подібне глобальне потрясіння.


Людський капітал та його важливість у складі світових економік

Війна в Україні призвела до міграції населення історичного масштабу, якого не бачили з часів Другої світової війни.

І якщо для ряду європейських країн така міграція зіграла в плюс, то для України, в якій щодня гинуть захисники і цивільне населення, питання відновлення людського капіталу вже стало критичним.

Через війну на світовому ринку оцінили талант українських архітекторів і загалом українців як працівників. Тепер говорять про необхідність спрощення для працевлаштування кваліфікованих співробітників. І в Україні, і в світі є чітке розуміння, що відродження України без залучених іноземних фахівців буде неможливим. Це означає, що в найближчому майбутньому нас очікують зміни (спрощення) у працевлаштуванні іноземців в Україні.


Нові інфраструктурні проєкти і рішення, які варто очікувати наступні роки

Основна теза, яку визнають всі гравці всесвітнього ринку нерухомості - індустріальна епоха вже закінчилася. Ми починаємо жити в епоху індивідуальних рішень. Декілька років ковіду та стрімкий розвиток штучного інтелекту призводять до нових планувальних, архітектурних і проєктних рішень.

Другий важливий момент для всіх нових інфраструктурних проєктів - цифровізація. Прориви в інфраструктурних проєктах здійснять саме ті компанії, які завдяки інтеграції цифровізації зможуть створити нові унікальні продукти.


Доля полишених інфраструктурних об'єктів

Якщо для України доля полишених інфраструктурних об'єктів зрозуміла (чи то знесення, чи реконструкція), світ поза межами України, який, на відміну від нас, живе не у світі одного дня і швидко прийнятих рішень, розмірковує над долею полишених інфраструктурних об'єктів. 

Нова тенденція - перетворити інфраструктурний об'єкт, який втратив свою цінність як інфраструктури у частину нової екосистеми. Це дає поштовх для нових технічних і проєктних рішень. Пам'ятаєте, у дитинстві в нас були такі труби - калейдоскопи, коли при кожному русі з окремих частин складався новий малюнок? Тепер так працює погляд на старі об'єкти інфраструктури. Перетворювати старе на надсучасне і потрібне. Покинутий завод з складськими приміщеннями і унікальними дорожніми розв'язками перетворюється на цікавий парк атракціонів, старий аеропорт - на сучасний готель і т.д.


Зелені інвестиції

Можливо, найяскравішою всесвітньою тенденцією є зелені інвестиції.

Відповідно до зобов’язань за Паризькою угодою, міжнародні фінансові організації, банківські союзи та установи, а також уряди більшості країн світу почали активно співпрацювати в напрямі «зеленого» фінансування.

Це означає, що кожен інфраструктурний проєкт тепер оцінюється за іншими параметрами, ніж раніше. Тепер, споглядаючи на проєкт інфраструктури, оцінюють:

  • Енергетичну ефективність будівництва споруд;
  • Наявність екологічно чистого транспорту;
  • Розвиток та наявність екологічно чистої енергетики;
  • Належне регулювання утилізації та переробки відходів;
  • Наявність сучасної системи водоочистки та водоспоживання і т.д.

Станом на зараз вже є результати мобілізації «зелених» інвестицій у ряді секторів економіки та сфер діяльності, зокрема у відновлюваній енергетиці, низькоемісійному транспорті, сталому будівництві.

«Зелене» інвестування відбувається різними фінансовими інструментами, найпоширенішими серед яких є кредитні «зелені» лінії міжнародних банківських установ, приватне «зелене» кредитування, «зелені» облігації. Проте, доступ до них і досі є обмеженим для багатьох гравців ринку. Що треба зробити для того, щоб зелені інвестиції стали більш доступними і загальнопоширеними - про це говорили представники банківського сектору на GICC 2023. Це також буде обговорюватися і у Варшаві.


Безпека

Війна в Україні, яку світ спостерігає фактично онлайн, змусила замислитися усіх про безпеку. І об'єктивно визнати той факт, що сучасні архітектурні і проєктні рішення не можуть захистити від надсучасної та надпотужної зброї.

Тому нова важлива тенденція нерухомості та інфраструктури - врахування вимог безпеки. В тому числі і ураження від надсучасної зброї. І це не данина моді, а звичайний здоровий глузд.


Страхування інвестиційних ризиків та war insurance

На тлі війн (а зараз війна відбувається не лише в Україні) все більше актуальним стають питання страхування інвестиційних ризиків та war insurance.

Ніхто в світі не знає, коли закінчиться війна в Україні, як ситуація буде розвиватися в Ізраїлі та Сирії, проте всі розуміють, що чекати умовної дати закінчення війни неможливо. Діяти треба вже зараз. Декілька міжнародних банківських установ вже оголосили і навіть встигли імплементувати нову модель страхування, враховуючи і військові ризики. Уряди кількох країн (Польща, Південна Корея і ряд інших) забезпечують інвесторів необхідним страхуванням для участі у проєктах відновлення. І це точно вже глобальна тенденція.  

Підсумовуючи, хочеться сказати, що глобальний світ нерухомості та інфраструктури стрімко змінюється. І одним з найважливіших чинників таких змін є війна в Україні. З одного боку - це страшно і трагічно. З іншого, це дає фантастичний поштовх і проєкти, презентовані українцями за останні 2 роки, переросли в тренди. Наразі світ підхопив і підтримує відновлення в Україні так званої vital infrastructure (садки, школи, лікарні). Всі, кого я зустріла на GICC 2023, говорили про майбутнє архітектурне та економічне чудо України. Нам залишається у це вірити і робити все необхідне для нашої перемоги. 


Цікаво про будівництво і ремонти: 
Siba Tech – інноваційна водостічна система від Ruukki


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Автор: Анжеліка Лівіцька

Источник: propertytimes
 
 
Интересные новости:
26.09.2023
3553
Поширення дії Порядку у часі та по кругу осіб, нова термінологія та особливості реалізації Порядку з...
13.09.2023
4326
У травні цього року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 488 «Деякі питання проведенн...
07.09.2023
6455
Парламент ухвалив закон, який спрощує створення нових населених пунктів. У чому його суть?...
05.04.2024
5501
Відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання ...
28.03.2024
4526
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4436
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...