РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Цифровізація будівництва та впровадженням ВІМ-технологій дозволять відбудувати Україну за принципом Build back better

Завдяки BIM-технологіям і запровадженню та цифровізації життєвого циклу об’єкту, реалізація проєктів будівництва буде ще більш прозорою
2986 03.11.2023 в 06:49


Цифровізація відбудови та
впровадженням ВІМ-технологій

Відновлення України від наслідків збройної агресії рф повинно відбуватися за принципом Build back better, тобто відбудувати краще, ніж було. А це, своєю чергою, можливе у тому числі за рахунок впровадження в Україні віртуального будівельного моделювання (ВІМ).

Про це під час міжнародного BIM-форуму “The way to Europe” повідомила голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

ТОП-5 нововведень ДІАМ щодо запобігання корупції у сфері будівництва

За її словами, завдяки BIM-технологіям і запровадженню та цифровізації життєвого циклу об’єкту, реалізація проєктів будівництва буде ще більш прозорою. Більше того, використання BIM та розрахунку вартості життєвого циклу об’єкта, якщо він споруджується за бюджетні кошти або під держгарантії, повинно стати обов‘язковим.

“Парламент підтримав у першому читанні законопроект про BIM ще у липні 2022 році, і нині ми працюємо над другим. А тим часом представники Мінрегіону нещодавно навіть стали частиною європейського BIM Task Group”, – зазначила Шуляк.

За допомогою BIM, пояснила вона, можна моментально отримувати доступ до будь-якої інформації про об’єкт, якісно контролювати роботи на всіх етапах, уникнути колізій у проектах, істотно скоротити вартість будівництва, раціонально використовувати ресурси.

“У більшості розвинених країн світу вже активно застосовуються BIM-технології під час проектування об’єктів будівництва. Наприклад, з їх застосуванням зведено Шанхайську вежу, Олімпійський стадіон у Баку, високосучасний Стамбульський аеропорт. Зокрема, використання ВІМ-технологій обов’язкове для об’єктів держзамовлення. Українська будівельна галузь наразі має не дуже високий рівень цифровізації, а BIM-технології донині застосовували у своїй діяльності лічені організації”, – зауважила вона.

Втім, окрім BIM надважливими для відбудови України в цілому лишаються і інші ініціативи. Зокрема, потрібно закріпити на законодавчому рівні обов‘язкове використання при здійсненні відбудови на рівні всіх громад системи DREAM. Зараз, за словами Олени Шуляк, в України якраз працюють над відповідним законом.

“DREAM буде інтегрована і з Prozorro, і з ЄДЕССБ, і іншими реєстрами, наприклад, з РПЗМ. Завдяки цьому буде реалізовуватись головний принцип системи – “усі бачать все”. Якщо систему будуть використовувати на рівні всіх громад, можна буде побачити будь-який проект відновлення, який там створено, шлях його реалізації, джерела його фінансування та ін. А це в свою чергу дозволить від розмов про прозорість і підзвітність перейти до них реальних”, – зазначила народна депутатка.

Шуляк також додала, що зараз продовжується активна робота над мінімізацією корупційних ризиків завдяки подальшій цифровізації процесів у будівництві. Зокрема йдеться про автоматизовану видачу всіх необхідних для будівництва дозволів за наявності необхідних даних.

Крок до прозорості відбудови: дані про проєкти, заведені в екосистему DREAM, відтепер стали доступні публічно

“Автоматизована видача дозволів за наявності всіх необхідних даних допоможе зробити наш будівельний ринок цивілізованим. Дозволи видаються лише за умови відповідності містобудівним умовам і обмеженням. Коли система бачить порушення, вона дає червоний стоп і жоден чиновник не може в ручному режимі це виправити”, – пояснила Олена Шуляк.

За її словами, цифровізація української відбудови вже стала одним з тих кейсів, який хочуть активніше вивчати і використовувати в ЄС – днями в Європарламенті заявили, що мають намір детально вивчити український досвід з реалізацією програми державних компенсацій єВідновлення на випадок майбутніх стихійних лих, коли громадянам потрібна буде аналогічна підтримка.


Цікаво про будівництво і ремонти: 
Siba Tech – інноваційна водостічна система від Ruukki


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
03.11.2023
4785
Кабмін наразі не розглядає варіантів із залученням робочої сили з інших країн та віддає переваг...
03.11.2023
2882
Міст було зруйновано під час російського вторгнення в березні 2022 року...
02.11.2023
4048
Завдяки АРІ всі дані по проєктах, заведених в DREAM, стали доступними для професійних користувачів, ...
02.05.2024
2104
Школи зведуть «з нуля», тобто у місцях, де раніше не було навіть укриттів. Крім тог...
02.05.2024
1903
Визначені переможці конкурсного відбору за програмою «Енергоефективність громадських будівель ...
29.04.2024
2190
Партнери тиснуть на Швейцарію, щоб та більше допомагала Україні...