РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

єВідновлення: відпрацювання 300 тис заяв дасть можливість отримати житло 1 млн українців

На сьогодні отримано майже 85 тис. заяв за обома видами компенсації – на ремонт пошкодженого житла та на купівлю нового замість зруйнованого, з них відпрацьовано 65 тис. заяв
2276 21.02.2024 в 08:03


Компенсація за
пошкоджене/знищене житло

В 2024 році в Україні планують відпрацювати щонайменше 300 тис. заяв на компенсацію за пошкоджене або зруйноване в результаті російської збройної агресії житло, проте для цього важлива більша активність громадян за програмою єВідновлення.

Про це на підсумковій конференції «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб» повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Вона пояснила, що на сьогодні отримано майже 85 тис. заяв за обома видами компенсації – на ремонт пошкодженого житла та на купівлю нового замість зруйнованого, з них відпрацьовано 65 тис. заяв.

«Ми розуміємо, що якщо зможемо до кінця поточного року відпрацювати 300 тис. заяв за обома видами компенсації, що ми і ставимо собі за мету, для нас буде величезна перемога в цій сфері, оскільки таким чином ми забезпечимо житлом приблизно 1 млн українців», – зауважила Шуляк.

Втім парламентарка додала – рівень поінформованості громадян щодо можливості отримати компенсацію єВідновлення на сьогодні дуже низький – українці, які по закону мають право отримати відшкодування своїх житлових втрат, просто не знають, що це можливо. Тому рівень обізнаності українців у цьому напрямку потрібно суттєво збільшувати.

«Згідно з даними опитування Transparency International Ukraine, 65% тих, хто зазнав збитків та руйнувань, не подавали заявку на компенсацію. З них значна частина – 37%, вважає, що у держави є більш нагальні потреби, 12% вважають, що є люди, які постраждали більше, тому нехай держава допомагає саме їм. При цьому 26% не подавались на допомогу, бо не вірять, що її отримають. Тож нам варто змінювати ці настрої і очікування українців», – підкреслила Шуляк.


Як отримати компенсацію єВідновлення за пошкоджене житло: алгоритм

  • Подати за допомогою порталу або застосунку Дія інформаційне повідомлення про пошкоджене або знищене житло;
  • Подати заяву за компенсацію через портал або застосунок Дія, через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), або у нотаріуса. Перед поданням заяви через ЦНАП, переконайтеся, що об’єкт зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Без цього отримати компенсацію не вдасться;
  • Дочекатися, доки житло обстежить комісія – це відбудеться протягом 30 днів. Вона і винесе рішення про надання компенсації;
  • При позитивному рішенні щодо компенсації за пошкоджене житло для отримання коштів громадянину потрібно відкрити рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Наразі їх сім: Приватбанк, Monobank, «Сенс банк», А-банк, ПУМБ, Sportbank та izibank.


Як отримати компенсацію єВідновлення за знищене житло: алгоритм

  • Подати за допомогою порталу або застосунку Дія інформаційне повідомлення про пошкоджене або знищене житло;
  • Подати заяву за компенсацію через портал або застосунок Дія, через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), або у нотаріуса. Перед поданням заяви через ЦНАП, переконайтеся, що об’єкт зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Без цього отримати компенсацію не вдасться;
  • Дочекатися, доки житло обстежить комісія – це відбудеться протягом 30 днів. Вона і винесе рішення про надання компенсації;
  • Отримати у застосунку Дія житловий сертифікат;
  • Вибрати нове житло та забронювати кошти на нього в Дії. Протягом 5 робочих днів у застосунку надійде підтвердження про бронювання;
  • Припинити право власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі-продажу. Упродовж 5 днів кошти надійдуть продавцю.

Олена Шуляк зауважила – досить висока інформованість про послугу вже є у ЄС. Наприкінці минулого року це відзначили представники Комітету Європейського Парламенту з питань регіонального розвитку (REGI), які висловили бажання перейняти українську систему компенсації, в основі якої лежить Реєстр зруйнованого та знищеного майна, щоб користуватися такою задля компенсації житла для людей у світі, домівки яких постраждали від стихійних лих.

Крім цього народна депутатка зазначила, що подальша реалізація українського єВідновлення частково розв’язує проблему з ВПО, оскільки наявність житла – одна з двох основних причин, чому українці не поспішають повертатися у Україну.


Цікаво про будівництво:
 Лінійне водовідведення в Україні від "БІГ-СІТІ ЮА"


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
21.02.2024
1992
З’явиться інформаційна база даних для переселенців із класифікацією житла...
21.02.2024
3745
Це суттєво спростить процедуру реалізації житлових сертифікатів...
20.02.2024
2161
У Бородянці відремонтують чотири багатоквартирні будинки та кілька адмінбудівель, у Посад-Покровсько...
26.04.2024
2647
ОМС подають заявки до відповідних обласних/військових адміністрацій після чого ці адміністрації пода...
26.04.2024
2168
Більше 86 тисяч українці звернулися по допомогу на поточні та капітальні ремонти. Ще майже 13 т...
18.04.2024
2998
Нині оброблено майже 9,2 тис. заяв на компенсацію за знищене житло з більше ніж 12,5 тис. поданих. А...