РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ

20 березня 2024 року відбулась зустріч у форматі Business Club КБУ, під час якої були обговорені пропозиції та ініціативи, що сприятимуть майбутній відбудові України
3078 25.03.2024 в 12:27


Зустріч у форматі
Business Club КБУ

Традиційно до участі був запрошений Голова постражалої громади. Цього разу приєдналась Наталія Баласинович, Голова Васильківської міської територіальної громади, яка розповіла про поточну ситуацію, плани і проєкти відбудови та розвитку зруйнованих територій.

Відкривши зустріч, Президент КБУ Лев Парцхаладзе зазначив, що у важкі часи такі зустрічі є перспективою успішного майбутнього України: “Багато з іноземних країн вже прийняли принципове рішення щодо виходу на український ринок. І ми маємо до цього готуватись. Одних із перших це стосується громад, яким необхідно готувати проєкти із врахуванням типових рішень для об'єктів соціальної інфраструктури. Робота над цим триває і зараз необхідно нам спілкуватись, обмінюватись досвідом і працювати над майбутнім нашої країни”.

Наталія Баласинович розповіла, що громада та місто Васильків мають зручне логістичне розташування, також є комунальна земля, яку місцева влада готова надавати бізнесу, наприклад, для будівництва житла для ВПО, соціальних та освітніх об'єктів тощо. 

“Ми прагнемо, щоб нові люди приїхали в громаду і місто “молоділо”. Ми маємо готові проєкти, тож запрошую будівельний бізнес доєднуватись до співпраці”, - пояснила Голова Васильківської міської територіальної громади.

Також до Business Club КБУ долучились спікери-експерти, які поділились напрацюваннями, акутальною аналітикою, практичними кейсами та новими ініціативами й пропозиціями для бізнесу. Зокрема, спікерами були:

Ольга Сидорчук, Голова Комітету КБУ з питань нормативної та законопроєктної діяльності, керівник юридичної компанії Sempra Law - Ліцензування будівельної діяльності: останні напрацювання Комітету з питань законодавчої та нормативної діяльності

Вона зазначила, що нині у Державній інспекції архітектури та містобудування України активно відбувається доопрацювання Постанови щодо ліцензування в будівництві з урахуванням пропозицій КБУ.

“Наразі пропозиції ще будуть надаватись і ми разом з КБУ працюватимемо, щоб ліцензування в Україні було безкорупційним, легким і не перешкоджало суб’єктам господарювання здійснювати діяльність з будівництва об'єктів і водночас враховувало, що будівництво - є тією галуззю, де суб'єкти господарювання повинні відповідати вищим кваліфікаційним вимогам, ніж інші суб’єкти”, - зазначила Ольга Сидорчук.

Олена Унаньян, Директорка з розвитку ЛУН - Статистика ринку нерухомості за 2023 рік 

Спікерка ознайомила з актуальною пропозицією на ринку новобудов, цінами та продажами на первинці та вторинці станом на березень 2024.

Так, станом на зараз в Україні продажі відкрило 84% житлових комплексів, які продавали до лютого 2022 року. Цей показник на рівні 80% тримається протягом останнього року, але щомісяця потроху зростає. Також щодо власне будівництва, то 78% ЖК - відновили будівництво, а 22% - зупинено.

Детальніше з виступом Олени Унаньян можна буде ознайомитись згодом.

Анастасія Качан, Старший консультант з офісної нерухомості CBRE Ukraine - Огляд ринку офісної нерухомості за 2023 рік 

Вона акцентувала, що попри військові дії та економічний спад, офісний ринок столиці продемонстрував стійкість та адаптивність. Доля вакантних приміщень складає 25% порівнюючи з довоєнним показником 14%. Також на ринку продовжується будівництво об'єктів, яке було розпочате до повномасштабного вторгнення (42 000 квадратних метрів майбутньої  пропозиції), але наразі повністю нове будівництво - не розпочинається.

Окрім цього, за словами пані Анастасії, сьогодні зростає попит саме на професійні офіси, завдяки зниженню цін.

Детальніше з виступом Анастасії Качан можна буде ознайомитись згодом.

Сергій Коваленко, Комерційний директор Vartis - Ринок металу України та як на нього впливають процеси відбудови?

Він розповів, що в Україні наразі попит ринку металопрокату становить 61% від довоєного: 4,5 млн тонн/рік (2021рік), 2 млн тонн/рік (2022 рік), 2,7 тонн/рік (2023 рік).

Водночас, за словами Сергія Коваленка, будівельна галузь сьогодні споживає 23% металопрокату і є на 2 місці по цьому показнику. До воєнного стану будівельна галузь займала перше місце у структурі галузей. Однак варто розуміти, що відсоток будівництва у споживанні металопрокату буде з відбудовою лише збільшуватися. 

Пауло Аль Алі, Product Owner Проекту USAID/UK Aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах - Приєднання бізнесу до програми єВідновлення

Він ознайомив з актуальною статистикою єВідновлення, згідно з якою погоджено 47 тис. заяв на виплату грошової допомоги для відновлення пошкодженого житла і було витрачено 1,3 млрд грн учасниками програми. Також бізнес вже доєднався до програми - наразі є понад 2,5 тис. унікальних магазинів або надавачів будівельних послуг, понад 4,5 тис. торгових точок, у яких відбулось більше 130 тис. транзакцій на середній чек 10,3 тис. грн.

Пауло Аль Алі розповів покрокове долучення бізнесу до єВідновлення, яке відбувається виключно онлайн та на порталі Дія. Було проговорено процес авторизації, внесення інформації про банк, внесення інформації про точку продажу та власне підпис заяви.

Юлія Єпіфанова, Керівниця напряму "Залучення приватного сектору" Українсько-швейцарського проєкту "Публічно-приватне партнерство для поліпшення професійної освіти в Україні" (EdUP), який виконується Швейцарською фундацією технічного співробітництва з розвитку "Свісконтакт" - Проєкт EdUP “Публічно-приватне партнерство для поліпшення професійної освіти в Україні". Можливості співпраці.

Вона представила ініціативи проєкту, які стосуються кадрів сфери будівництва та професійно-технічної освіти. Основна ідея проєкту зосереджена на створенні умов для підготовки кадрів для швидкого виходу на ринок праці, які були б вигідні і для бізнесу (роботодавці, виробники продукції), і для закладів профтехосвіти. Нині, за словами Юлії Єпіфанової є 6 професійних напрямів: сантехніка та опалення, зварювання, електрика, лицювальники-плиточники, утеплювачі фасадів, бетоняри (новий).

Костянтин Глоба, Керуючий партнер Адвокатське об’єднання  «Barristers» - Юридична безпека та захист генеральних підрядників та підрядників у будівництві

Він познайомив учасників зі специфікою звернень у сфері закупівель. Так, актуальними питаннями сьогодні є ціноутворення, пропозиція з якою входять на ту чи іншу закупівлю. Окремо Костянтин Глоба також розповів про потреби опрацювання тендерних процедур та власні практичні кейси юридичного захисту генпідрядників.

Вадим Любарський, Керівник проектів ТПК - Навісні вентильовані фасади  з металевим облицюванням. Найефективніша система утеплення

Він наглядно продемонстрував учасникам, як за 30 сек багатоповерховий будинок перетворюється на палаючий факел, якщо використовувати неякісні утеплювальні матеріали. Натомість Вадим Любарський представив рішення від ТПК, яке особливо під час великої відбудови, більш доцільне, економічне та безпечніше - вентильований фасад з металевим облицюванням.

Антон Обрєзков, Керівник маркетингового агентства - Контекстна та таргетована реклама. Як зробити свій маркетинговий відділ ефективним?

Він представив маркетингові пропозиції для будівельних компаній, підрядників та девелоперів. Також запропонував учасникам переглянути чек-лист перевірки відділу маркетингу та заповнити заявку на безкоштовний аудит рекламного каналу, аби більше зрозуміти ефективність власного бізнесу та можливі шляхи її підвищення.

 

Щиро вдячні всім, хто долучився до діалогу!

 

ПЕРЕМОЖЕМО І ВСЕ ВІДБУДУЄМО!
РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!
СЛАВА УКРАЇНІ!

 

Источник: kbu
 
 
Интересные новости:
13.03.2024
1637
На засіданні Комітету Будівельної палати України з питань міжнародного співробітництва та виставково...
13.03.2024
4267
07 березня КБУ провела зустріч з представниками фінського бізнесу для обговорення співпраці фінських...
11.03.2024
4544
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з круглого столу "Фінсько-українська ініціатива по відновл...
24.04.2024
2742
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
19.04.2024
6435
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...
17.04.2024
3914
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...