РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Закарпаття стає енергетично незалежним завдяки виробництву сонячної електроенергії

У 2022 році у Закарпатській області невідкладно розпочали роботу зі стимулювання підприємств і домогосподарств до створення автономної системи енергозабезпечення власного функціонування за рахунок сонячної енергії
2258 05.04.2024 в 06:36


Закарпаття стає
енергетично самодостатнім

Зараз Закарпаття серед лідерів у країні за співвідношенням кількості генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання у приватних домогосподарствах до кількості побутових споживачів.

Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

"Сьогодні можемо чітко констатувати: Закарпаття, обравши курс на створення децентралізованої енергосистеми, стає енергетично самодостатнім. В умовах війни й чіткого устремління ворога знищити критичну інфраструктуру створення децентралізованої енергосистеми стає питанням нашого виживання та безпеки", - зауважив він.

Він нагадав, що у 2022 році Закарпаття, як інші області України, відчуло, що таке бути без електрики, світла й можливості забезпечити стале функціонування громад.

Тому у 2022 році у Закарпатській області невідкладно розпочали роботу зі стимулювання підприємств і домогосподарств до створення автономної системи енергозабезпечення власного функціонування за рахунок сонячної енергії.

"Одним з пакетів підтримки стала програма допомоги закарпатцям в умовах енергетичної кризи "Energy help", завдяки якій, зокрема, краяни отримали можливість придбати та встановити альтернативні джерела енергії. Також цей проєкт заохочує населення вкладати кошти у створення автономної системи енергозабезпечення власного функціонування", - розповів Микита.

Стане найбільшою АЕС в Європі: Кабмін схвалив будівництво двох енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції

За словами очільника області, зараз Закарпаття серед лідерів у країні за співвідношенням кількості генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання у приватних домогосподарствах до кількості побутових споживачів.

Так, станом на 1 березня 2024 року на території області в приватних домогосподарствах встановлено 4 836 генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання.

Сумарна потужність генерувальних установок приватних домогосподарств становить 138 мегават.

У пікові години літніх місяців при навантаженні Закарпаття близько 330 мегават потужністю генерації приватних домогосподарств покривається до 31% від навантаження регіону.

"Іншими словами, кожне домогосподарство, обладнане автономною системою енергозабезпечення власного функціонування, може забезпечити електрикою декілька сусідніх залежно від потужності", - пояснив Микита.

Він додав, що водночас на території Закарпатської області функціонують підприємства, на яких експлуатується 65 генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання сумарною потужністю 244 мегават.

"Таким чином, приватні домогосподарства та підприємства краю, які генерують електроенергію від сонця, здатні повністю забезпечити потреби нашої області", - констатує Микита.

У парламенті хочуть запровадити систему стимулів для бізнеса, аби переробляти відходи від руйнувань у сировину для відбудови

Він переконаний, що створивши децентралізовану енергосистему в кожній області, можна забезпечити енергетичну безпеку всієї країни, не давши ворогу шансів залякати суспільство обмеженням базових потреб існування.

Зауважимо, програму підтримки закарпатських підприємців в умовах енергетичної кризи «Energy help» запустили із січня 2023 року. Вона передбачає компенсацію частини вартості придбаних альтернативних джерел генерації енергії. В регіоні за програмою компенсують бізнесу та приватним власникам 30% вартості таких засобів.

Нагадаємо, у зв’язку з нападами на енергетичну інфраструктуру України існує необхідність у створенні нової складової енергосистеми. Це передбачає розробку мережі малих генеруючих станцій, які буде важко та затратно атакувати через їх велику кількість.

Як заявив голова Комітету Верховної Ради  з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, в рамках цієї роботи вже встановлюється багато сонячних електростанцій та велика кількість газових електростанцій.


Цікаво про будівництво:
 Партнери Рууккі Україна – учасники програми єВідновлення


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Фото: Віктор Микита, Фейсбук

Источник: delo
 
 
Интересные новости:
04.04.2024
5075
В основі змін – робота над законопроєктом про основні засади житлової політики. Для фіналізаці...
04.04.2024
2633
Це система дашбордів з аналітичними даними, за якими можна відстежувати основні показники громад...
04.04.2024
3148
Постачання цементу з України в Польщу за рік виросло на 350%, тоді як власне виробництво у Польщі па...
02.05.2024
2472
Підземні школи стануть освітньою платформою для дітей одразу декількох районів обласного центру, а&n...
02.05.2024
1353
На тлі високих темпів зростання закупівельних цін підприємства всіх секторів, що беруть участь в опи...
01.05.2024
2608
Найдорожчим є будівництво в столиці. Тут ціна за квадратний метр житла сягає показника 25 183 грн....