РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Обладнання та інструменти для монтажу ПВХ-мембрани

Читайте, які переваги має мембранна покрівля і яке обладнання необхідне для її якісного монтажу
810 18.10.2022 в 11:39

Щоб дах довго зберігав експлуатаційні властивості, мають бути виконані якісно. А без надійної гідроізоляції зробити функціональну покрівлю неможливо. Мембрани з полівінілхлориду є інноваційними гідроізоляційними матеріалами, які підходять для будь-якого типу покрівлі, але найчастіше використовуються на плоских дахах. Щоб вона була під надійним захистом від будь-якої негоди, монтаж мембрани ПВХ повинен бути виконаний правильно. Цей тип матеріалу має ряд фізичних та хімічних властивостей, які надійно захищають будівлю від зовнішніх опадів.

 

Які переваги має монтаж мембранної покрівлі?

Правильний монтаж ПВХ мембрани забезпечує:

  • Герметичність. Оскільки плівка монтується за допомогою гарячого повітря, виходить монолітне покриття, крізь яке не просочується волога.
  • Універсальність. Монтаж можна проводити в будь-яку погоду, а покриття підходить для будь-якого типу даху – плоского або скатного, утепленого та неутепленого. А завдяки малій вазі, не створюється додаткове навантаження.
  • Міцність. Матеріал витримує натяг і не піддається розривам при сильних механічних навантаженнях. Не відрізняється чутливістю до комах, мікроорганізмів, грибка та плісняви.
  • Вогнетривкість та відсутність конденсату. Мембрани стійко переносять високі температури. Вони не горять, а плавляться. Є паропроникними, пропускають повітря.
  • Зносостійкість. Матеріал зберігає свої властивості у процесі тривалої експлуатації.

Монтаж мембрани ПВХ є вигідним ще за рахунок доступної вартості. Покрівля такого типу коштує відносно недорого, маючи відмінні характеристики.


Як відбувається монтаж покрівельної мембрани

Мембрану потрібно закріпити на покрівлі, на вибір використовуючи три види кріплення:

  • Механічний. Щільно фіксується за допомогою телескопічних кріплень. Використовується шайба та втулка, які вставляють у саморіз. Може використовуватися для плоских та скатних дахів.
  • Баластний. Кріпиться на даху за допомогою спеціального балансу. Зазвичай використовується гравій, щебінь або галька, які утримають мембрану на місці навіть за сильних вітрових навантажень. Але оскільки фіксація відбувається за допомогою додаткової ваги, навантаження на опори будівлі збільшується. Використовується тільки для плоских дахів з нахилом не більше 3 градусів.
  • Теплозварний. Монтаж покрівлі ПВХ за допомогою зварювання є найпопулярнішим. Виконується гарячим повітрям за допомогою професійного зварювального обладнання. Воно спаює мембрану потоком гарячого повітря, температура якого 400-600°С. Виходить акуратний, герметичний шов, здатний витримати високі навантаження.

Теплозварний метод найпопулярніший. Такий дах може прослужити 50-60 років. Головне правильно здійснити монтаж та подальше обслуговування матеріалу.


За допомогою якого обладнання виконуються покрівельні роботи

Щоб правильно виконати монтаж мембрани ПВХ, потрібні інструменти та спеціальне обладнання. Фахівці використовують цілий набір інструментів:

  • Ніж та ножиці, якими різатимете мембрану. Краще вибирати модель зі змінними лезами, оскільки вони швидко затупляються і розріз може виявитися нерівним. Також буде потрібний окремий ніж, який використовується спеціально для підрізування фаски по краях мембрани при Т-подібних або Х-подібних швах. У спорядженні професіоналів можна побачити спеціальний ніж, моделі «Кажан», що використовується спеціально для покрівельних робіт.
  • Рулетка, олівці, маркери, затискачі.
  • Викрутки. Краще використовувати набір, куди входять викрутки різних типів та розмірів.
  • Очищувач для мембрани.
  • Якщо частково проводиться ручне зварювання шва – прокочувальні ролики (силіконового та тефлонового типу) на 20 та 40 мм.
  • Щілинні насадки на 20 та 40 мм.
  • Зварювальна машина. Це обладнання, яке подає гаряче повітря, щоб виконати паяння.
  • Спеціальний малогабаритний ролик, який виконує приварювання швів у місцях, де не можна використовувати габаритне обладнання.
  • Щітка, що очищає сопло зварювального апарату від забруднень.
  • Обладнання для перевірки якості шва.

ПВХ мембрана, монтаж якої виконаний правильно, має бути абсолютно герметичною. Щоб досягти такого результату, потрібно використовувати якісне зварювальне обладнання для мембран. Це автоматичні апарати, які можуть виконувати зварювання мембран на горизонтальних поверхнях. Для роботи на складних ділянках можна використовувати напівавтоматичне обладнання або метод ручного зварювання за допомогою спеціальних ручних фенів.

Якщо якісно виконано пайку ПВХ мембрани, ціна такої роботи себе окупить вже за кілька років, оскільки не доведеться витрачати додаткові гроші на обслуговування даху. Покрівля може обходитися без ремонту десятиліттями, зберігаючи свої показники. Головне довірити завдання професіоналам, які мають необхідне обладнання і вміють ним користуватися.

Джерело: «Альянс Сучасного Будівництва»
Інформацію опубліковано на правах реклами
Похожие статьи:
19.11.2021
1632
Чи дійсно потрібен снігозатримувач і яке рішення є оптимальним?...
23.04.2024
1013
Ruukki пропонує інтегрований підхід до оснащення дахів: покрівля відомого бренду з власною оригіналь...
03.10.2023
2745
Напередодні зими дуже важливо перевірити стан покрівлі вашого будинку і виявити, чи потребує вона ре...
0001