РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.280 39.830 39.535
EUR 42.300 42.900 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Сучасні утеплювачі будівель: що пропонує ринок і як обрати найкращий

Сьогодні ринок теплоізоляції пропонує різноманітні продукти для утеплення будівлі: мінеральна вата, екструзійний пінополістирол, пінопласт, пінополіуретан. Як не розгубитися та обрати найефективніший утеплювач?
1922 01.09.2023 в 06:31


Для чого взагалі потрібна теплоізоляція?

Утеплювач має забезпечити оптимальний температурний режим всередині приміщення в будь-яку пору року, захистити його від проникнення холоду взимку і перенагрівання влітку. Особливо актуально питання теплозбереження постало останнім часом, з різким зростанням цін на енергоносії у світі. Отже застосування якісного утеплювача може запобігти значним тепловтратам будівлі та суттєво заощадити кошти, що витрачаються господарями на опалення.


А як ці задачі вирішувалися раніше і чому зараз ситуація змінилася?

Протягом останніх десятирічь відбувається модернізація будівельної сфери, що спрямована на підвищення терміну експлуатації споруд, покращення енергоефективності, мікробіологічних показників та спрощення будівельних і монтажних робіт.

Ще півстоліття тому для вирішення задач створення комфортного мікроклімату у приміщеннях зводилися будинки з товстими стінами з використанням керамзиту, перліту, ячеїстого бетону або арболіту та масивними перекриттями. Зведення цих громіздких конструкцій було вкрай затратним, а крім того, створювало величезне навантаження на фундамент. А окремо утепленню фасадів приділялося недостатня увага.

Сьогодні питання енергоефективності будівлі є одним з основних пріоритетів для українців при виборі житла як в цивільному так і в приватному будівництві.


Яка ж теплоізоляція є найкращою?

Незважаючи на наявне різноманіття теплоізоляційних матеріалів, найбільш популярними серед споживачів сьогодні є пінопласт, екструзійний полістирол та кам’яна вата.

Пінопласт широко використовується у приватному будівництві завдяки непоганим теплоізоляційним властивостям, невеликій об’ємній вазі і бюджетній ціні. До недоліків матеріалу можна віднести його горючість та невелику міцність. Крім того, він програє екструзійному пінополістиролу у таких характеристиках, як теплопровідність та стійкість до водопоглинання. При відносно невеликій вартості термін його ефективної експлуатації залишає бажати кращого.

Сучасним і інноваційним продуктом групи полістиролів є екструзійний пінополістирол (XPS), що виготовляється методом екструзії з полістиролу з додаванням газоподібного пороутворювача та технологічних домішок. Завдяки закритопористій структурі з рівними вічками із газом невеличкого розміру матеріал має низьку теплопровідність, є стійким для проникнення вологи та міцним, що дозволяє використовувати його не лише для утеплення стін і плоскої покрівлі, але й підлоги і фундаменту.

Уявіть собі, що  плита екструзійного пінополістиролу 30 мм завтовшки здатна виконати такі самі функції зі збереження тепла, як і 560 мм кладки з червоної цегли або 1300 мм бетонної плити!

Екструзійний пінополістирол є ефективним і надійним утеплювачем, який не потребує складного монтажу і має термін ефективної експлуатації не меньше 50 років. Серед теплоізоляційних матеріалів можна виділити популярний утеплювач, що вже зарекомендував себе серед українських споживачів – екструзійний пінополістирол марки CARBON виробництва SWEETONDALE.

Ще одним популярним утеплювачем сьогодні є кам’яна вата. Це негорючий, легкий, міцний і паропроникний матеріал, сформований із волокон розплавленого каменю гірських пород габро-базальтової групи. Сучасні утеплювачі з кам’яної вати мають гідрофобізоване покриття, що захищає їх від проникнення вологи. Цей екологічний утеплювач неорганічного походження не піддатний впливу мікроорганізмів та хімічних реактивів. До того ж він забезпечує високий рівень звукоізоляції. Термін ефективної експлуатації становить не менше 50 років. Завдяки цим беззаперечним перевагам мінераловатні плити сьогодні широко використовуються у цивільно-промисловому та приватному будівництві.   

Український виробник теплоізоляційних та гідроізоляційних матеріалів SWEETONDALE пропонує широку лінійку продуктів для теплоізоляції. Залежно від сфери застосування можна виділити ТЕХНОФАС для зовнішнього утеплення стін приватних і цивільних будинків, ТЕХНОАКУСТИК для звукоізоляції стін і перегородок, ТЕХНОРУФ для утеплення покрівель. З повним асортиментом сучасних теплоізоляційних матеріалів ви можете ознайомитися на сайті українського виробника компанії SWEETONDALE.


Але який із сучасних видів теплоізоляції підійде саме мені?

Обираючи утеплювач для зведення нового або ремонту будинку, слід виходити із конкретних задач теплоізоляції приміщення. Наприклад, для утеплення зовнішніх стін найчастіше використовують кам’яну вату. А для запобігання тепловтрат на фундаментах та промерзання будинку слід використовувати екструзійний пінополістирол. Також цей матеріал буде незамінний для внутрішнього утеплення підлог і лоджий та влаштування теплої підлоги. Не слід забувати також про утеплення даху. В якості утеплювача тут може використовуватися обидва матеріали, але треба враховувати конструктив покрівлі. Так, для плоскої покрівлі можна використовувати як кам’яну вату так і екструзійний пінополістирол, а для скатних дахів – тільки мінераловатний утеплювач.

Перед тим, як придбати теплоізоляційний матеріал, радимо проконсультуватися із компанією-виробником в питаннях вибору і монтажу теплоізоляції. За телефоном гарячої лінії 0 800 50 07 05 інженери компанії SWEETONDALE зможуть надати кваліфіковану консультацію щодо вибору матеріалу, зробити теплотехнічний розрахунок, порадити найбільш ефективне конструктивне рішення.

Джерело: SWEETONDALE
Інформацію опубліковано на правах реклами

Точка зору редакції Build Portal може не збігатися з точкою зору автора даної публікації. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. 

Похожие статьи:
28.08.2023
2239
Утеплення фасаду будинку – це важливий процес, що водночас забезпечує як створення комфортного...
05.12.2023
2059
Чи можемо ми, живучи в умовах мегаполісу, стверджувати: «Мій дім – моя фортеця!»? ...
28.09.2023
2654
Подбати про утеплення підлоги у приватному будинку, приміщенні цокольного поверху чи квартирі &ndash...
0001