РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.515 EUR: 42.364
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.515
EUR 40.000 41.000 42.364
USD 39.500 39.830 39.515
EUR 42.070 42.700 42.364
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Оренда квартир: чи дійсно українці кинулися на захід?

Кияни та мешканці сходу масово зацікавилися нерухомістю, що далі від Росії. Це відбилося на цінах і продажу
40064 23.02.2022 в 23:50



Чи дійсно українці
кинулися на захід?


Загроза російського вторгнення б'є по українській економіці. Здешевшали цінні папери, впала інвестпривабливість, збитки можуть становити мільярди доларів. Одна із наступних загроз – міграційна криза. Нове вторгнення може створити до 1 млн біженців з України у ЄС, прогнозують там.

До Львова з Києва вже виїхали посольства США, Канади та Австралії. Українці також вже почали дивитися на захід країни. Та чи почали вони активно мігрувати якнайдалі від загрози? Журналісти поговорили з рієлторами Львова, Ужгорода й Івано-Франківська про змінення попиту на оренду житла у регіонах, що віддалені від російського кордону. 

Якщо коротко – у цих містах суттєво зросла кількість дзвінків щодо оренди. Всіх цікавлять одно-двокімнатні квартири класу комфорт і вище, бажано – на місяць-два.

Як отримати пільгу на сплату податку за землю і нерухомість

Найбільше житлом цікавилися мешканці Харкова, Києва, а також Запоріжжя та Маріуполя.

Кількість угод з оренди та ціни на неї загалом також зросли. Питання – як сильно, адже різні рієлтори надали різні дані. 


Львів прочиняє двері

На хвилі ескалації найбільший попит на оренду житла припав саме на Львів, свідчать дані рієлторів. Тих, хто цікавиться житлом, стало у рази більше, каже голова Львівського відділення профільної асоціації рієлторів Андрій. Водночас кількість укладених угод і нових орендарів житла у Львові наразі зросла несуттєво, додав він.  

Конкретно на російську загрозу зреагував сегмент бізнес- та преміумкласу у новобудовах, додав Андрій. Ціни у цьому сегменті зросли на 5-7% у порівнянні з груднем. 

Переважно клієнти шукають квартиру на короткий час, на місяць. Дані про +20–30% у цінах на оренду, які були у ЗМІ, експерт не підтверджує.

Помітніше змінився ринок подобової оренди. Зазвичай, у лютому подобова оренда у Львові просідає і квартири мали б простоювати, каже Андрій. Натомість, за даними асоціації, попит у цьому секторі зріс на третину. Ціни ж – зросли приблизно на 20%, коментує експерт з нерухомості Ігор. 

У агенції "Сітало" мають іншу статистику. За останній місяць кількість угод та дзвінків щодо подобової оренди зросла щонайменше вдвічі, розповіли там. 

"Якщо раніше ми за тиждень здавали одну квартиру, то зараз це три-чотири квартири", – каже керівник компанії Валерій.

Забезпечення житлом ветеранів-переселенців є пріоритетним питанням для держави - Лапутіна

Переважно орендою житла цікавляться клієнти з Харкова та Києва, погоджуються опитані рієлтори. Як маркер – дзвінків від російськомовних побільшало на 300-400%, додає Ігор. 

У сусідньому Луцьку зростання попиту не відзначили, повідомив керівник волинського відділення профільної асоціації рієлторів Ростислав.


Відлуння загрози в Ужгороді

В Ужгороді також суттєво зросла кількість дзвінків із питаннями про оренду. Про це розповів голова Закарпатського відділення профільної асоціації рієлторів Роман. Кількість угод також зросла, але несуттєво, додали у агентстві "Ужгород". 

Таке пожвавлення поки що не відбивається на ціні, додає Романї. Інші дані у керівниці агентства "Фортеця" Софії. За останній тиждень ціни стрибнули на 15-20%, але вже почали падати, каже вона. 

На зростання попиту вказує те, як швидко розбирають квартири. Якщо раніше привабливі квартири могли чекати на клієнта місяць, то зараз їх винаймають за лічені дні, розповідає Софія. 

"Кияни, запоріжці, харків’яни почали сюди не переїжджати, але бронювати квартири. Львова це більше стосується, але і Закарпаття зачепило. Дуже багато киян – по десятку в кожному агентстві – винаймали квартири й будиночки. Була ситуація, що всі рієлтори бігають і здають (житло. – Ред.) моментально", – каже Софія. 

Урбаністика у XXI столітті: яке майбутнє чекає міста


Спокійний Івано-Франківськ

За останні тижні у Франківську активно почали цікавитися орендою житла, каже керівник місцевого відділення профільної асоціації рієлторів Віктор. Але цей інтерес не відбився на кількості орендованих квартир і не свідчить про пожвавлення на ринку, додає він.

До рієлторів з питаннями про оренду житла звертався бізнес із Києва та Харкова, каже Віктор. За його словами, компанії цікавилися, чи можна поселити 100-200 людей на кілька місяців. Поки що активних переїздів в асоціації не відзначають.


Ціни – на гачку у Росії

Ажіотаж на оренду в Ужгороді вже почав потроху спадати: передусім вщух попит  киян, каже Софія. Через це ціни на оренду вже поступово почали спадати та мають знизитись на 10%, прогнозує вона.

Підвищений попит на "західне" житло ще не свідчить, що кияни масово полишають столицю. Наразі ніякого масового виїзду з Києва не зафіксовано, розповів заступник голови КМДА Петро Оленич.

Українці дійсно не тікають на захід, але можуть винаймати там житло зараз про всяк випадок, каже Ігор. Ціни почнуть падати, коли ситуація на кордонах остаточно заспокоїться, пояснює він.

Що відбувається на первинному ринку нерухомості і які фактори впливають на продажі житла?

Интересно узнать: особенности и характеристики счетчиков учета тепла Sharky 775 и 774 
Источник: biz
 
 
Интересные новости:
17.02.2022
32306
У січні 2022 р. медіанна ціна оренди житлової нерухомості Києва залишилась на рівні попере...
03.02.2022
1716
За месяц сумма по всем операциям достигла $140 тыс. Число сделок выросло более чем на треть по сравн...
14.01.2022
3703
За даними Держстату орендні ставки на житло у 2021 році піднялися на 10%. Дізнайтесь як змінились ці...
17.03.2022
2099
Большой поток беженцев из Украины привел к буму на аренду недвижимости в Польше....
16.03.2022
30593
Рассказываем, как во время войны во Львове поднялись цены на жилье и как они поднимутся в ближайшее ...
14.03.2022
18774
Рассказываем, сколько нужно заплатить за аренду дома на Закарпатье...