РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Нагальні питання стану будівельної галузі у воєнний період обговорили на розширеному засіданні Ради директорів КБУ (ФОТО)

10 серпня 2022 року відбулось розширене засідання Ради директорів КБУ. Головний меседж зустрічі - консолідація спільних зусиль бізнесу щодо подолання наслідків російської воєнної агресії в Україні та координація дій для майбутньої відбудови країни
4424 17.08.2022 в 10:08



Розширене засідання
Ради директорів КБУ


10 серпня 2022 року відбулось розширене засідання Ради директорів КБУ в коворкінг Generator.

Конфедерація будівельників України вперше за час повномасштабного вторгнення провела розширене засідання Ради директорів КБУ, на якому були обговорені нагальні питання стану будівельної галузі у воєнний період та взаємодії з органами державної влади.

Головний меседж зустрічі - консолідація спільних зусиль бізнесу щодо подолання наслідків російської воєнної агресії в Україні та координація дій для майбутньої відбудови країни.

У засіданні взяли участь Мінрегіон, Державна інспекція архітектури та містобудування України, представники профільного комітету Верховної Ради України, народні депутати та керівники провідних українських бізнес-асоціацій, а також очільники Федерації європейської будівельної промисловості (FIEC).

Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе привітав учасників розширеного засідання та розповів про ефективну співпрацю Конфедерації з державними органами у воєнний час, відмітивши, що за п’ять місяців війни було прийнято близько 10 вкрай важливих законів та близько 15 постанов Уряду, в розробці та експертній оцінці яких представники КБУ брали безпосередню участь. 

Водночас додав, що важливим напрямом роботи КБУ на даний момент є координаційна робота з професійними асоціаціями з різних країн.

«Всі хочуть співпрацювати з нами, допомагати Україні. Це шлях нешвидкий, але ми розробляємо з кожною країною окремий план дій, і, я певен, це дасть результат», – наголосив Лев Парцхаладзе.



Вітаючи учасників зустрічі, Голова партії «Слуга народу», Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, відмітила, що в умовах воєнного стану дуже не вистачає регулярних зустрічей та професійних обговорень нагальних питань.

«У неділю ми будемо відмічати загальнонаціональне свято – День будівельника. Сьогодні у нас в країні кожен – будівельник, ми разом відбудовуємо країну. І я вдячна кожному, хто працює, хто продовжує роботу свого бізнесу у ці надскладні часи», – зазначила Олена Шуляк.

«В Україні сьогодні кожен – будівельник, ми відбудовуємо все, що зруйновано рашистами, головне – ми будуємо своє майбутнє. І я безмежно вдячна всім, хто зі своїм бізнесом все ж таки залишається в Україні, допомагає Збройним Силам України, сплачує податки. Надзвичайно важливо відчувати цей дух єднання сьогодні», – зазначила на розширеному засіданні Ради директорів КБУ Олена Шуляк.

Вона розповіла про участь у конференції в Лугано, де було презентовано План відновлення України. Не дивлячись на те, що українські урядовці представили західним партнерам реальні проєкти – як довгострокові, так і середньострокові, на жаль, серед представників 40 країн та близько 10 міжнародних фінансових інституцій, які брали участь у конференції, панує думка, що відбудова можлива лише після закінчення війни, і не варто надавати кошти, поки над нами літають ракети. Тому це великий виклик: працювати з міжнародними партнерами та переконувати різні країни – як ми переконували надати нам кандидатство до ЄС, як переконували дати Україні зброю – у тому, що вести відбудову нам потрібно вже зараз.

Поки що єдиний приклад міжнародної співпраці у цій сфері – це будівництво дитячого садку у Овруцькому районі, яке ведеться представниками Естонії за кошти естонського уряду. За словами Голови партії «Слуга народу», для того, щоб цей проєкт став пілотним, і гарним прикладом для великого процесу відбудови, нам всім треба докласти чимало зусиль.

Розповідаючи про поточну діяльність парламентарів у співпраці з Мінрегіоном та Офісом Президента, Олена Шуляк зазначила, що у керівництва країни є переконання в тому, що економіку можна запустити через будівництво. А це можливо через різні іпотечні програми з пільговими ставками, де держава буде сплачувати частину відсотків. Розпочати планується з іпотечних програм для військових, медичних та педагогічних працівників та науковців, а далі залучити до цих програм і переміщених осіб.

Про це йдеться у законопроєкті №5091 (на момент публікації законопроєкт ухвалено - ред.), який готується до голосування. Одночасно з ним буде голосування по законопроєкту, згідно якого не можна буде продавати квартири до того часу, поки вони не будуть зареєстровані у Реєстрі речових прав, куди об’єкт може потрапити лише при наявності всіх дозвільних документів. Олена Шуляк наголосила, що це робиться для припинення діяльності тих «забудовників», які працюють без документів.

Цим же законопроєктом передбачено, що за умови реєстрації у Реєстрі майнового права банки будуть брати у заставу це майнове право, що має дати поштовх більш масштабному розвитку іпотечного процесу.

Другий дуже важливий для галузі документ, який теж планується дуже швидко ухвалити у другому читанні,за словами Олени Шуляк, це законопроєкт №7198, який стосується компенсації громадянам за втрачене житло.

Олена Шуляк зазначила, що на сьогодні у системі «Дія» зареєстровано 250 тисяч інформаційних повідомлень від громадян України щодо 17 млн м² зруйнованого і пошкодженого житла.

“На сьогодні вже зрозуміло, як працювати зі зруйнованим житлом. Щобільше – вже знайдені фінанси для компенсацій за таке житло. Планується, що постраждалі громадяни отримають цільові кошти, які можна буде витратити як на первинному, так і на вторинному ринку. Тож забудовники, які вже мають збудовані або майже завершені об’єкти якраз мають час до цього підготуватися”, - резюмувала вона.

Андрій Клочко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування також привітав учасників зустрічі з Днем будівельника та подякував усім забудовникам, які відновили свою роботу.

“Перш за все, я радий бачити тих забудовників, які допомагали укріплювати блокпости, а зараз відбудовують те житло, котре зазнало значних руйнувань. Щиро вдячний вам!”, - розпочав Андрій Клочко.

Окремо він подякував Конфедерації будівельників України, яка активно долучається до покращення законодавчої бази.

На сьогодні у нас є завдання від Президента України - відбудувати нашу країну. Андрій Клочко нагадав, що за ініціативою Володимира Зеленського було створено Національну раду з відновлення України від наслідків війни, яка наразі напрацювала проєкт Плану відновлення нашої держави. Водночас завдяки спільній роботі Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України (КМУ), Мінрегіону, Конфедерації будівельників України та інших фахових експертів (в рамках 24 робочих груп) були напрацьовані проєкти розділів плану відновлення по групам, що стосуються вдосконалення законодавчого забезпечення врегулювання будівництва, відновлення житла та енергоефективності, вдосконалення систем цивільного значення захисту тощо.

Крім того, зараз продовжується процес громадського обговорення напрацьованого проєкту щодо відновлення України, матеріали якого розміщені на сайті КМУ, тому Голова профільного комітету ВРУ закликав до 1 вересня 2022 року всіх зацікавлених доєднатися аби пропозиції було опрацьовано та враховано.

“Дякую всім, що попри складні умови, всі будівельники, забудовники, виробники будматеріалів єдині, за те, що ми показали, що ми справжні українці. Це в наш час дуже важливо, таким чином наближуючи нашу Перемогу!”, - резюмував Андрій Клочко.

Заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська оприлюднила офіційні дані щодо руйнувань під час війни та нагадала присутнім найважливіші моменти поточної діяльності Міністерства.

Так, наразі є відомості щодо 135 тис. зруйнованих та ушкоджених об’єктів. Дві третини з них – об’єкти, які підлягають відновленню шляхом поточного чи капітального ремонту. Третина – об’єкти, які необхідно повністю демонтувати та побудувати нові.

Щодо житла, то на даний момент пошкоджено або зруйновано індивідуальних житлових будинків – близько 115 тисяч, багатоквартирних будинків – близько 15 тисяч.

В одній Київські області пошкоджено та зруйновано близько 26 тисяч об’єктів.

«Ці цифри вражають, тому ми з вами повинні розуміти, до чого ми готуємось. Мінрегіон активно працює над зміною, спрощенням та уніфікацією нормативно-правової бази. Адже ми очікуємо на фінансування (відбудови), і підготовка до нього повинна іти дуже активно», – зазначила Наталія Козловська.

У рамках цього процесу Мінрегіон, зокрема, ініціював внесення змін до закону, який затвердить порядок розробки проєктів повторного використання, порядок їх затвердження та порядок впровадження в життя. Основна мета – зробити процеси прозоро-зрозумілими.

За словами заступниці Міністра, наразі йде активна робота над запуском масового будівництва об’єктів цивільного захисту. Перший етап цієї роботи – законопроєкт №7398, який має врегулювати всі питання щодо будівництва таких об’єктів. Одним з важливих положень цього законопроєкту є те, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) не може застосовувати тариф про прийнятим в експлуатацію об’єктам до фізичних осіб як промисловий, а має використовувати тариф виключно як для фізичних осіб. Тобто для об’єктів, що прийняті в експлуатацію, заборонено використовувати тариф як до промисловості.

Зазначений законопроєкт знаходиться на підписі у Президента України.

«Другий етап цієї роботи – це зміни до Постанови Кабміну щодо розроблення порядку містобудівної документації. Ідеологія полягає у наступному: формування системи цивільного захисту повинно відбуватись не в якісь точковій формі за рішенням місцевого органу самоврядування, вона повинна бути сформована на рівні містобудівної документації», - відмітила Наталія Козловська.

Варіанти форми реалізації таких об’єктів виробляються зараз Міністерством розвитку громад та територій України спільно з Державною службою надзвичайних ситуацій України та профільними експертами. І нові законодавчі акти будуть передбачати вибір можливостей архітекторами та проєктантами. Тобто замовник з проєктантом будуть самі визначати, який варіант з існуючих можна обрати при створенні укриття, якщо воно необхідно для об’єкта, що будується.

Третій етап – це внесення змін до відповідних ДБН, їх планується зробити найближчим часом. Заступниця Міністра нагадала, що минулого року було опубліковано у новій редакції 29 ДБН, переважна більшість з яких набуває чинності з 1 вересня поточного року. Тож будівельникам необхідно ознайомитись з новими правилами ведення робіт. У цьому році робота по зміні будівельних норм продовжиться. І зараз триває процес зміни ДБН щодо закладів охорони здоров’я, тож Мінрегіон закликає всіх, хто працює у цій сфері, долучатися до обговорення нової редакції.

«Що стосується 305 Регламенту ЄС, ми не полишаємо надії інтеграції, – зауважила Наталія Козловська. – Я не говорю про імплементацію, тому що всю роботу над нормативною базою у цій сфері завершили, всі необхідні постанови та рішення прийняті. Наразі з нашими базовими організаціями працюємо над прийняттям відповідних стандартів, і план цієї роботи на поточний рік затверджено».

Щодо органів оцінки відповідності та акредитації лабораторій, то у Мінрегіоні розуміють всі проблемні питання, які виникають у тих, хто працює на цьому ринку, з Національним органом акредитації.Тому Міністерство вже провело і планує далі проводити заходи, на яких зустрічаються учасники ринку, експерти та представники Нацоргану акредитації для обговорення нагальних проблем у цій сфері.

Серед важливих позитивних кроків, які були зроблені державними органами за останній час, Наталія Козловська виділила Постанову Кабінету Міністрів №722, яка, серед іншого, врегульовує відносини учасників будівельного ринку з Міністерством культури. Згідно з цією постановою, науково-проєктна документація надається до Мінкульту через Єдину державну електронну систему у сфері будівництва, і Міністерство має погодити цю документацію виключно в електронній формі, виключно у визначений термін, а, якщо у цей термін Мінкульт свою позицію не визначив, науково-проєктна документація вважається погодженою за умовчанням. За словами Наталії Козловської, це фактично імплементація Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» на практиці.

Заступниця Міністра зауважила, що Міністерство ставить перед собою мету, щоб усі процеси відбувалися у законний спосіб і з прозорими процедурами.

Президент FIEC Філіп Кремптон, вітаючи учасників зустрічі, зазначив, що всі члени Федерації беззаперечно стоять на боці України та засуджують агресію рф.

«росія є загрозою не лише для України, але й для Європейського Союзу та всіх демократичних європейських країн», – відмітив Філіп Кремптон.

FIEC активно співпрацює з КБУ та шукає шляхи допомоги Україні у її відбудові. Федерація прагне стати платформою для майбутньої співпраці. Тому створена спільна робоча група, яка має стати першою ланкою для проведення координаційної роботи щодо допомоги у відновленні України.

Кетіл Тоннінг, голова робочої групи з відбудови України у FIEC (у минулому – президент Федерації), розповів, що Комітет створено для координації роботи та пошуку компаній, які будуть брати участь у відбудові України. За його словами, частина компаній-членів Федерації вже повідомили про своє бажання взяти участь у цій роботі.

Кетіл Тоннінг запросив представників КБУ до участі у засіданні Комітету FIEC з питань відбудови України, яке відбудеться 24 серпня, у день Незалежності України.

Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) ще більше посилила комунікацію з учасниками будівельного ринку

Про це повідомив Голова ДІАМ, Семен Кривонос.

За його словами, ДІАМ ще більше посилила комунікацію з учасниками будівельного ринку.

Це пов’язано не лише з тим прикрим фактом, що обсяги будівництва в Україні значно скоротилися, а отже знизилася й кількість документів, які подаються до інспекції. Але і з тим, що співробітники ДІАМ докладають зусиль для посилення комунікації: з’явилась можливість верифікувати замовника кожного будівництва, приділити йому більше уваги, допомогти у разі потреби.

«Користуйтеся, будь ласка, цією можливістю, звертайтеся до нас, ДІАМ дуже відкрита. Ніяких «спеціальних суб’єктів», лише пряма комунікація та пряма взаємодія», – зазначив Семен Кривонос.

Щодо нововведень, найбільше Голова ДІАМ підкреслив значення прийнятої Постанови №722 «Деякі питання здійснення дозвільних та реєстраційних процедур у будівництві в умовах воєнного стану». За словами очільника ДІАМ, постанова приймалася величезними зусиллями, але є надважливим і дуже корисним документом – особливо у частині, що стосується отримання дозволів у органів охорони культурної спадщини.

Функціонал запрацював нещодавно, а 36 заяв щодо погоджень проєктної документації та дозволів на проведення робіт вже подано. І хоча ще не всі регіональні дозвільні органи доєдналися до системи, ці технічні питання, за словами Семена Кривоноса, будуть вирішені найближчим часом.

Про основні засади нової державної програми забезпечення доступного іпотечного кредитування громадян України, яка має запрацювати з 1 жовтня 2022 року, розповів учасникам зустрічі Сергій Мамедов, Заступник Голови Ради директорів КБУ з питань фінансової, банківської та інвестиційної діяльності, Голова правління Глобус банку.

Голова правління Глобус Банку навів дані щодо загалом іпотечного кредитування під час воєнного стану. Воно майже зупинилось, так:

  • На початку війни банки повністю згорнули іпотечні програми;
  • За пів року банківські іпотечні портфелі зменшились на 10%;
  • Зростання ставки рефінансування НБУ на початку літа фактично унеможливило повернення до масштабного іпотечного кредитування;
  • При цьому попит на ринку нерухомості критично впав;
  • Будівельникам, щоб запустити будівництво, потрібен платоспроможний покупець.

На думку Сергія Мамедова, Україні для активізації продажів на ринку житла потрібна доступна іпотека.

02 серпня 2022 року Кабінет Міністрів України (КМУ) затвердив для державної компанії «Укрфінжитло» умови забезпечення доступного іпотечного кредитування для нової програми.

Детальніше щодо умов:

  • Мінімальний початковий внесок становить 20%;
  • Термін – до 20 років;
  • Обов’язкове страхування житла від знищення та пошкодження;
  • Об’єктом іпотеки може бути квартира або майнові права;
  • Гранична вартість 1 кв. метра загальної площі житла для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова не може перевищувати опосередковану вартість спорудження житла, визначену Мінрегіоном та збільшену у 2,5 раза;
  • Для міст з населенням понад 300 тис. осіб, а також населених пунктів, які розташовані на відстані до 15 кілометрів від меж м. Києва та обласних центрів у 2 раза;
  • Для міст з населенням від 100 тис. до 300 тис. осіб у 1,75 рази;
  • Для інших населених пунктів - опосередковану вартість у відповідному регіоні;
  • Нормативна площа житла, що надається для сім’ї з однієї особи становить не більш як 52,5 м2 загальної площі, та додатково 21 м2 – на кожного наступного члена сім’ї.

Скористатись програмою можуть:

  • Поліцейські та особи служби цивільного захисту та члени їх сімей
  • Ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни
  • Медичні працівники
  • Педагогічні працівники
  • Наукові (науково-педагогічні) працівники
  • Внутрішньо переміщені особи
  • Інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи
  • (одинока особа), та додатково 21 кв. метр – на кожного наступного члена сім’ї).

Урядом зазначалось, що програма має запрацювати з 1 жовтня 2022 року.

Водночас подати заявку, як повідомляють, можна буде через Дію, її будуть отримувати всі банки-учасники програми і надавати своє рішення через додаток. Після позичальник сам обиратиме, з ким хоче співпрацювати.

Як зазначалось під час виступу, Глобус Банк, своєю чергою, має намір доєднатися до нової державної іпотечної програми.

“Наразі я б рекомендував всім забудовникам вже розпочати працювати з банками, щоб була можливість отримати акредитацію на ті об'єкти, які зараз є”, - наголосив Сергій Мамедов.

Він виділив, які є наявні загрози на іпотечному ринку:

  • Законопроєкт 7441-1, який передбачає замороження та списання великої частини іпотечних кредитів;
  • Резервні вимоги НБУ на первинному ринку, адже послаблення можуть бути тільки по новим об’єктам будівництва, що передбачено законопроєктом 5091;
  • Державні іпотечні програми передбачають для банків низький розмір процентного доходу, який не покриває резерви та ризики банків.

На розширеному засідання Ради директорів КБУ обрали керівника представництва КБУ в Київській області Володимира Карплюка, СЕО інвестиційної компанії “Molodist”.

Під час свого виступу Володимир Карплюк наголосив, що Конфедерація будівельників України зможе стати ключовим драйвером відновлення зруйнованих міст України.

“Ми разом з Конфедерацією маємо робити все можливо для відбудови нашої країни. Зокрема, наразі на базі університету податкової служби в Ірпені створена робоча група щодо напрацювання деяких змін до законодавства, що сприятимуть ефективному відновленню України в майбутньому”, - зазначив керівник представництва КБУ в Київській області.

Окремо він подякував Конфедерації за високу довіру.

Також призначено нового керівника представництва КБУ в Тернопільській області Василя Будзика.

Під час свого виступу Василь Будзик зазначив, що він може бути корисним в комунікації між будівельниками та архітекторами аби “згладити гострі кути”, адже має досвіт у архітектурі й, зокрема, в проєктуванні, понад 30-ти років.

“Ми переможемо, ми вистоїмо, ми разом розбудуємо Україну і станемо кращими. Наше країна стане такою, що ми усі будемо пишатися!”, - наголосив Василь Будзик.

Крім того, під час засідання до складу Ради директорів КБУ приєднались: адвокатське бюро «ДІКТІО» Олени Штогрин, ТОВ «Профінстал», ТОВ «Укравест» та до дійсних членів КБУ компанії ТОВ «АСКансалтінг», ТОВ «Антіфаєр» й Тернопільський національний університет імені Івана Пулюя.


































































































Фото: Build Portal
 
 
Интересные новости:
03.08.2022
5327
28 липня у coworking Generator були обговорені: загальна статистика ринку новобудов, майбутнє і...
09.06.2022
2746
24 травня експерти обговорили основні питання з відновлення будівництва в Україні, прогноз змін...
31.05.2022
14059
28 травня 2022 року столичний забудовник Nice Development організував неформальну зустріч Hello ...
24.04.2024
2771
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
19.04.2024
6439
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...
17.04.2024
3919
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...