РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Рада Будівельної палати України розглянула пропозиції будівельних організацій щодо відновлення зруйнованих ворогом міст (ФОТО)

10 серпня на базі Київського Національного університету будівництва і архітектури відбулось засідання Ради Будівельної палати України
4986 17.08.2022 в 13:44



Засідання Ради Будівельної
палати України


Учасники засідання, що відбулося 10 серпня на базі Київського Національного університету будівництва і архітектури, проаналізували ситуацію в будівельному комплексі України в умовах військової агресії росії проти України та пропозиції щодо відбудови зруйнованих міст.

В засіданні крім членів Ради БПУ, представників будівельних компаній – членів БПУ, взяли участь представники державних органів – Голова профільного Комітету Верховної Ради України Андрій Клочко, заступниця Голови Комітету, Голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, заступниця Міністра Мінрегіону Наталія Козловська, Голова державної інспекції архітектури і містобудування Семен Кривонос, Голова Фонду «Держмолодьжитло» Сергій Комнатний.

Керівники громадських організацій – партнерів Будівельної Палати – Національної спілки архітекторів України – Володимир Гусаков, Академії Будівництва України – Іван Назаренко, Спілки наукових та інженерних об’єднань – Микола Кірюхін.

На засіданні  йшлося про те, що частина працівників галузі змушені  сьогодні змінити будівельну каску на військовий шолом і зі зброєю в руках  боронити нашу землю.

Учасники засідання вшанували пам’ять члена Ради БПУ, Народного депутата ВРУ VIII скликання Олександра Марченко і всіх хто загинув в цій страшній війні.

Президент Будівельної палати України, Герой України Петро Шилюк, виступаючи на засіданні Ради відзначив, що рашисти вбивають наших людей, руйнують міста і села, ті споруди, які ми і наші предки споруджували десятиліттями і століттями. В результаті ворожих обстрілів, які продовжуються 6-й місяць, зруйновано і пошкоджено житло мільйонів українців. Загальна площа руйнувань склала 45 млн.кв. метрів житла, 121 тис. будинків зруйновані повністю, або зазнали значних руйнувань. І ці цифри дедалі зростають.

Перебіг воєнних дій в регіонах України позначилися і на ході будівельних робіт.

Будівельники працювали в умовно безпечних місцях, хоча останнім часом таких стає все менше.

З перших місяців війни будівництво в багатьох регіонах  було заморожено і  радикального пожвавлення  на ринку до закінчення активної фази війни, ймовірно, не відбудеться.

Відповідно і показники будівництва житла, промислових і інфраструктурних об’єктів різко впали.

Загалом сьогодні в Україні  за даними експертів незважаючи на певні ризики  «прильотів», невизначеність строків воєнних дій, до роботи повернулися більше ніж на 80% новобудов. У Києві – 60%. У західних областях – до 90%. В Одеському регіоні  більш, ніж на 65% об’єктів продовжуються роботи.

Йшлося про чисельні проблеми, які необхідно вирішувати будівельникам, їх громадським об’єднанням разом з державними і місцевими органами влади.

Зокрема,  необхідно запровадити регулювання цін на будівельні матеріали, щоб не допустити різкого зростання  вартості будівництва. Враховуючи, що в даний час багато підприємств будматеріалів і будіндустрії зруйновані, порушена логістика поставок, потрібна координація будівельного бізнесу, торгових мереж з боку влади, що має сприяти кращій організації відновлювальних робіт.

Петро Шилюк акцентував увагу на необхідності чіткого визначення де, скільки і якого житла необхідно збудувати вже зараз для оперативного забезпечення житлом людей, що залишилися без даху над головою.

На його думку, перспективним в даних умовах є спорудження індустріального великопанельного житла за новітніми технологіями, що забезпечують високу енергоефективність, достойні споживчі якості. На прикладі Корпорації «ДБК-Житлобуд» він показав переваги саме такого будівництва.

Швидкість та ефективність відновлення країни напряму залежить від фінансування, від готовності держави знайти кошти, залучати для цього різні джерела. Тут потрібно зважати і на те, що головним інвестором житлового будівництва донині  –  громадяни, під час війни  втратили і житло, і роботу, доходи і заощадження.

І таку велику справу, як відновлення країни повинна організовувати і контролювати держава.

Є ж у нас для цього державний Фонд  регіонального розвитку, Агенції регіонального розвитку, які наділені широкими повноваженнями, Фонд «Держмолодьжитло»,  інші державні структури. 

Представники владних структур зокрема, А. Клочко, О. Шуляк,  Н. Козловська, С. Комнатний проінформували присутніх про роботу профільного Комітету Верховної Ради, Мінрегіону щодо оновлення нормативної бази будівництва, що створює умови для роботи  в цю воєнну добу.

Зокрема, Урядом спрощено дозвільні та реєстраційні процедури у будівництві на час дій воєнного стану. Це дозволяє пришвидшити відновлення пошкоджених житлових будинків, а також будівництва нових.

Визначаються основні засади відновлення та розвитку територій.

Законопроект №5323 передбачає комплексне удосконалення  державної політики та враховує виклики, пов’язані з російською військовою агресією. Зокрема, враховується європейський підхід в.т.ч. і щодо визначення функціональних типів територій.

Важливо, що в складних умовах сьогодення держава спрямовує зусилля на розвиток іпотечного ринку та захист українців , що інвестують у новобудови.

Закон, який  очікується  найближчим часом створить правовий механізм для гарантування державою прав осіб, які вкладають кошти у житло. А відновлення іпотеки пожвавить будівельний ринок.

Очевидно, що після перемоги зруйновані міста та їхню інфраструктуру будуть не просто відбудовувати до довоєнного рівня. Має змінитися технологія будівництва.

При будівництві житла буде зроблено акцент на безпеці людей.

Відомо, що Урядом підтримано розгортання в Україні  системи бомбосховищ, зокрема і в новобудовах. Верховна Рада схвалила відповідний законопроект. Розвиток мережі захисних споруд стає одним із пріоритетних в сфері містобудування.

Свої конкретні пропозиції щодо роботи будівельних структур в умовах війни і післявоєнного відновлення внесли члени Ради БПУ П. Куліков, Т. Гіренко, М. Величко, А Беркута, Г. Фаренюк, В. Андреєв.

 

На завершення засідання Президент Будівельної палати України, Герой України П. Шилюк привітав його учасників і в їх особі всіх працівників галузі з  професійним святом – Днем Будівельника.

Учасники засідання взяли участь у відкритті Алеї видатних випускників КНУБА, яку було  щойно збудовано на території Університету за ініціативи Ректора П. Кулікова та випускника цього ВУЗу Героя України, Президента Будівельної палати України П. Шилюка. 



В рамках засідання Ради відбувся також аукціон художніх робіт студентів та викладачів архітектурного факультету. Виручені кошти – 100 тис. гривень будуть витрачені на придбання квадрокоптера для Збройних Сил України.
































Фото: Build Portal, БПУ

 
 
Интересные новости:
17.08.2022
4437
10 серпня 2022 року відбулось розширене засідання Ради директорів КБУ. Головний меседж зустрічі...
03.08.2022
5332
28 липня у coworking Generator були обговорені: загальна статистика ринку новобудов, майбутнє і...
09.06.2022
2748
24 травня експерти обговорили основні питання з відновлення будівництва в Україні, прогноз змін...
02.05.2024
1438
Законопроєкт дозволить розв’язати нагальні проблеми роботодавців у підготовці фахівців безпосе...
30.04.2024
1470
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
2958
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...