РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.397 EUR: 42.336
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.397
EUR 40.000 41.000 42.336
USD 39.280 39.830 39.397
EUR 42.300 42.900 42.336
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Про що говорили на Business Club КБУ

28 вересня 2022 року під час Business Club КБУ аналітики, будівельники, бізнесмени обговорили поточний стан будівельної галузі і перспективи відродження зруйнованих міст
5866 12.10.2022 в 08:09



Business Club КБУ


Не дивлячись на важкий період в країні, бізнес об'єднався, аби обговорити пропозиції, ініціативи, що сприятимуть майбутній відбудові України.

Під час Business Club КБУ, зокрема, поговорили про:

  • зруйновані міста;
  • поточну ситуацію ринку нерухомості;
  • нові законодавчі вимоги щодо спорудження укриттів;
  • актуальні концепції відновлення постраждалих міст;
  • факторинг та лізинг для будівельного бізнесу у період воєнного стану;
  • запровадження сучасних нових технологій у будівництві тощо.



Президент КБУ Лев Парцхаладзе на початку наголосив, що зараз потрібно об'єднуватись та ділитися можливостями аби швидко й ефективно розпочати відбудову.



На заході був присутній міський голова Ірпеня Олександр Маркушин: “Ірпінь до війни був один із найбагатших малих міст України, в нас бюджет розвитку за 5 з половиною років виріз у 40 разів. Це дуже позитивна динаміка, у нас працює бізнес, а отже нам довіряють. Ірпінь був лідером будівельної галузі, бо всі купляли квартири у місті, було комфортно та безпечно”.

Все змінилось з 24 лютого 2022 року. Після завершення активних бойових дій на Київщині, до місцевого бюджету Ірпеня не було надходжень, проте останнім часом спостерігається позитивна динаміка, за звітами йде наповнення на 83 %.

За словами міського голови, в Ірпені 70% міста зруйновано:

  • 8 651 об'єкт поверхово пошкоджений
  • 2 738 об'єктів частково зруйновані
  • 855 об'єктів повністю зруйновані
  • 22 заклади освіти пошкоджені





Перше завдання було - надання допомоги. Місту допомагали і меценати, і будівельники. За місяць було відновлено постачання світла, частковий ремонт доріг, розбір завалів тощо.

Друге основне завдання, на що чекають мешканці - відбудова міста. Йдеться про соціальні об'єкти, які вже відновлені на 60%. Також знищено велику кількість приватного сектору, 1500 будинків повністю знижено, 1600 пошкоджено, 17 багатоповерхівок частково пошкоджені, а 40 потрібно демонтувати, капітального ремонту потребують близько 117 будинків.

“Ірпінь як місто-герой потребує допомоги від будівельних компаній! Разом ми зможемо показати вагомі результати”, - закликав Олександр Маркушин.

Компанія ЛУН, член Ради директорів КБУ, проаналізувала, які квартири можна придбати за новою іпотечною програмою «Українська мрія» через сервіс «єОселя», що стартувала з 1 жовтня 2022 року

Отже, за результатами дослідження, на пільгову іпотеку з мінімальним першим внеском 20% людина без сім’ї може розраховувати на 1-2 кімнатну квартиру з ремонтом на вторинному ринку в Києві та Одесі, а у Львові на 1-кімнатну квартиру. Отримати квартиру більшої площі за цією програмою теж можливо, якщо збільшити розмір першого внеску.

Проте, якщо на іпотеку претендує сім’я, то за кожного члена додається +21 доступних квадратних метрів і, відповідно, збільшується максимальна сума займу. Таким чином, сім’я з декількох людей за цією програмою вже може претендувати навіть на 2-3 кімнатну квартиру при мінімальному першому внеску.


Яку квартиру можна придбати за таку ціну?

Площа квартири має бути не більше 52,5 м² на одну людину та по +21 м² на кожного члена родини. Також є обмеження по вартості квадратного метра і максимальній сумі кредиту.

Так, для людини без сім’ї в Києві вартість м² має бути не більше 46,7 тис. грн. та максимальна сума кредиту до 2,45 млн. грн.

Для Львова гранична вартість метру 39,8 тис. грн. та сума кредиту 2,09 млн. грн.

Для Одеси 38,3 тис. грн. та 2,01 млн. грн. відповідно.


Що можна дозволити собі на ці кошти?

Середня вартість 1-кімнатної квартири з ремонтом в Києві на вторинному ринку становить 55 000$. Проте, згідно з дослідженням ЛУН, середня вартість саме куплених у вересні 1к-квартир була менша і становила 42 000$.

Середня ціна на двокімнатні в столиці 85 000$, але середня вартість придбаних минулого місяця була суттєво меншою — 69 000$.

У Львові ситуація аналогічна лише з однокімнатними, де середня вартість становила 51 250$, проте вартість проданих квартир була 35 000$. Двокімнатні не мали відмінності, так оголошення і придбані квартири коштували в середньому 90 000$.

Південь представлений Одесою і там в середньому за 1к-квартиру просять 25 250$, але середня ціна проданих — 23 000$. За двокімнатні просять 30 650$, а ціна придбаних трохи менша — 29 000$.


Скільки коштуватиме квартира в новобудові без ремонту?

Програма розповсюджується як на готове житло, так і на квартири ще на стадії будівництва, котрі відчутно дешевші. В останньому випадку забудовник має реєструвати на квартиру майнові права. Це відносно нова процедура, забудовники тільки починають таку реєстрацію, проте на вже збудоване житло в новобудові можна взяти іпотеку.

Так в Києві при мінімальному першому внеску можна розглядати варіанти вже збудованого житла у Голосіївському, Святошинському та Оболонському районах, майже всьому лівому березі, а також у значній частині передмістя в межах 5-15 км від Кільцевої дороги.

Львів, як і в цілому західні регіони, наразі користується попитом, тому може запропонувати лише близько 10 варіантів житлових комплексів. Майбутнім покупцям у цьому місті доведеться почекати реєстрації майнових прав забудовниками на ще незбудовані квартири або збільшувати суму першого внеску.

В Одесі варіантів готового житла від забудовників придатного для іпотеки з мінімальним першим внеском значно більше — понад 30 житлових комплексів у майже всіх районах міста.


Чи варто брати іпотеку в умовах війни?

Зі слів Дениса Суділковського, маркетинг директора ЛУН: «Безумовно, іпотека на 20 років під 3% — це найкращі умови на придбання нерухомості за всю історію незалежності. Це має стати суттєвим поштовхом для відновлення ринку. Але варто звернути увагу на додаткові платежі та ризики. Додатково оплачуються банківські комісії за видачу кредиту та раз на рік обов’язкове страхування житла від 0.25% до 1% від вартості квартири.

А от з ризиками програми ситуація складніша. Насправді людина бере іпотеку за ставкою 7%, але з неї 4% компенсує держава через спеціальний ескроу-рахунок. І за наявністю коштів на тому рахунку має слідкувати саме одержувач кредиту, інакше він зобов'язаний з власної кишені доплатити банку відсотки. Основних причин чому грошей може не бути на спецрахунку дві — держава перестала фінансувати програму, або позичальник пропустив свій платіж, і тоді це свого роду штрафні санкції за несвоєчасну оплату».

Володимир Карплюк, керівник регіонального представництва КБУ в Київській області, СЕО компанії “Молодість” звернувся до присутніх: “Подумайте, можливо ви будете зацікавлені у відкритті власного бізнесу, підприємства у місті Ірпінь”.

“Той вклад, що зробило місто Ірпінь - це захист не тільки Києва, а й України в цілому. Тому відновлення Ірпеня - це завдання усього світу!”, - прокоментував Богдан Рублюк, комерційний директор компанії Polimin, члена Ради директорів КБУ.

На заході виступила Анжеліка Лівіцька, Голова Практики будівництва, захисту довкілля та сталого розвитку Asters, член Ради директорів КБУ, яка розповіла про важливі новели будівництва захисних споруд цивільного захисту.

“Захисна система споруд в Україні існувала ще з 50-х років, зазвичай укриття будувались з 1956 р. до 1986 р. як частина житлового та нежитлового фонду. Але під час трансформування економіки, такі будівлі перетворилися на нічні клуби, ресторани тощо. Тому з початком повномасштабної війни такі споруди не спрацювали належним чином, адже знаходились в оренді”, - розповіла Анжеліка Лівіцька.

Укриття, що будувались раніше, не відповідають сьогоднішнім вимогам. Йдеться про те, що раніше захисні споруди будувались до “контактної війни”, тобто до іншого виду зброї. Наразі війна безконтактна, тому укриття у разі прямого влучення не захищають, а навпаки вбивають громадян.

Головне завдання Уряду України - захистити людей, тому терміново був розроблений законопроєкт, який мав би прибрати поточні проблеми.

Кодекс цивільного захисту деталізує визначення "захисних споруд цивільного захисту" і визначає, що до них належать:

  • сховище, тобто герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів;
  • протирадіаційне укриття, тобто негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості;
  • захисні споруди цивільного захисту – це інженерні споруди, призначені для захисту населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

Законодавство визначає, що для укриття населення також можуть використовуватися споруди, так званого, подвійного призначення. Це можуть бути наземні або підземні споруди, чи їх окремі частини, що спроєктовані або пристосовані для використання за основним функціональним призначенням, у тому числі для захисту населення, та, в яких створені умови для тимчасового перебування людей.

У 70% випадків в Україні це “найпростіше укриття”. Це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей для зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Щодо законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій», що набуває чинності 24 жовтня 2022 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2486-20#Text).

Законопроєктом передбачено:

  • врахування заходів цивільного захисту ще на стадії розробки містобудівної документації;
  • обов’язкове залучення представників Державної служби з надзвичайних ситуацій до розгляду містобудівної документації на засіданнях архітектурно-містобудівних рад;
  • спрощення процедури передачі земельних ділянок для розміщення захисних споруд цивільного захисту;
  • наявність у містобудівних умовах та обмеженнях вимог про необхідність передбачення у складі проєктної документації інженерно-технічних заходів цивільного захисту;
  • обов’язкове розміщення споруд цивільного захисту (укриттів, сховищ, бомбосховищ) під час будівництва об’єктів, на яких постійно перебуватимуть понад 50 осіб або періодично перебуватимуть понад 100 осіб;
  • створення мережі захисних споруд цивільного захисту, які повинні з’явитись у кожному новому будинку;
  • забезпечення утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до експлуатації;
  • істотні умови договору оренди захисної споруди цивільного захисту (її частини), яка перебуває у державній або комунальній власності, та підстави для його розірвання в односторонньому порядку.

Фінансування заходів у сфері цивільного захисту здійснюється за рахунок:

  • коштів Державного бюджету України
  • місцевих бюджетів
  • коштів суб’єктів господарювання
  • інших не заборонених законодавством джерел

Опікуватися захисними спорудами мають балансоутримувач захисної споруди – власник захисної споруди або юридична особа, яка утримує її на балансі.

Одним із спікерів Business Club КБУ, що відбувся 28 вересня, став Олег Поляк, заступник Голови Правління ТАСКОМБАНКУ, члена Ради директорів КБУ

Тема його виступу “Факторинг з регресом – що це? Як працює факторинг з регресом?”

Отже, факторинг з регресом - комплекс послуг, що надаються Банком Клієнту, де Клієнт отримує фінансування для тимчасового користування, за плату, а у разі неплатежу Покупця зобов'язується здійснити зворотний платіж Банку.

Схема роботи факторинга з регресом:

  1. Постачання Клієнтом товару на адресу Дебітора за Договором, з умовою відстрочки платежу.
  2. Поступка Фактору дебіторську заборгованість з постачання Клієнта – Дебітору.
  3. Надання Банком Клієнту фінансування у розмірі до 85% від номінальної вартості поставки товару (суми первинного документа).
  4. Оплата Дебітором номінальної вартості первинного документа.
  5. Перерахування Фактором Клієнту різниці між номіналом первинного документа та отриманим фінансуванням.

Факторинг без регресу - комплекс послуг, наданих Банком Клієнту, у якому Банк приймає ризик неплатежу Покупця, плату від Постачальника.

Схема роботи факторинга без регреса:

  1. Постачання Клієнтом товару на адресу Дебітора, за Договором, з умовою відстрочення платежу.
  2. Продаж Фактору дебіторської заборгованості Клієнтом.
  3. Оплата Фактором вартості грошової вимоги від Дебітора.
  4. Погашення заборгованості Дебітором Фактору.

Цільова аудиторія факторингу

Будь-які компанії, які надають послуги/постачають товар на умовах фіксованого відстрочення платежу, а саме:

  • Виробники та дистриб'ютори продуктів харчування, будівельних матеріалів, обладнання, побутової техніки, алкогольних та безалкогольних напоїв;
  • Компанії, що надають послуги зв'язку;
  • Виробники, трейдери, сервіс над ринком енергоносіїв;
  • Логістичні компанії;
  • Компанії, що надають послуги аутсорсингу;
  • Державні компанії;
  • Компанії, що генерують оплату послуг/товарів, рахунок економії від базового рівня споживання/ціни товару;
  • Будівельні компанії, що займаються наданням будівельно-монтажних робіт;
  • Компанії з послуг кейтерингу, клінінгу;
  • Компанії з виробництва та продажу металу й металоконструкцій;
  • Компанії, що здійснюють ремонт, будівництво доріг.

Переваги продукту "Факторинг"

ДЛЯ КЛІЄНТА:

  • Збільшення кількості потенційних Покупців;
  • Зростання обсягу продажів у натуральних одиницях;
  • Збільшення конкурентоспроможності;
  • Поява додаткового обсягу ліквідних оборотних засобів;
  • Зміцнення ринкової позиції;
  • Надання пільгових умов оплати для Дебіторів;
  • Поліпшення ділової репутації;
  • Залучення третьої сторони - Банку як незалежний адміністратор дебіторської заборгованості, контролера оформлення первинної документації;
  • Можливість дистанційної роботи на основі електронних документів.

ДЛЯ ДЕБІТОРА:

  • Отримання необхідної відстрочки платежу;
  • Розширення товарного асортименту, що купується;
  • Зміцнення ринкової позиції;
  • Поліпшення ділового іміджу;
  • Збільшення кількості точок продажів, запасів на складах;
  • Розширення асортименту товарів/послуг, що продаються;
  • Незалежний контроль служби казначейства чи бухгалтерії;
  • Диверсифікація Постачальників;
  • Підтвердження привабливості як Клієнта для Фактора;
  • Рецензування Фактором Договору про поставки.

“Варто розуміти, що банківський кредит не може замінити факторинг!”, - резюмував Олег Поляк.

Нещодавно відбувся Business Club КБУ й Конфедерація знайомить з виступом керівника відділу фінансового лізингу ТАСКОМБАНК, члена Ради директорів КБУ на тему: “ФІНАНСОВИЙ ЛІЗИНГ ВІД ТАСКОМБАНКУ

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

  • Фінансовий лізинг – операція з придбання Банком основних фондів у власність з подальшою передачею Лізингоодержувачу у платне користування на певний строк. При цьому предмет лізингу, після виконання умов договору, переходить у власність Лізингоотримувачу.
  • Зворотній лізинг – це операція з придбання Банком основних фондів у клієнта по залишковій вартості у власність, з подальшою передачею цьому ж клієнту у платне користування, на певний термін з дисконтом (від оціночної вартості віднімається аванс клієнта). При цьому предмет лізингу, після виконання умов договору, переходить у власність Лізингоодержувача.
  • Предмети лізингу – легкові, комерційні та вантажні авто, спецтранспорт, спецтехніка, будівельна техніка, жд вагони, обладнання.
  • Продавці предметів лізингу (юридичні особи платники ПДВ) - виробники, імпортери, дилери.
  • Сума фінансування – сума, що дорівнює різниці вартості предмета лізингу та авансового платежу. Також може включає вартість реєстрації предмета лізингу в державних органах (транспорт, залізничні вагони), платежі до пенсійного фонду (легкові автомобілі).
  • Аванс клієнта (участь клієнта) - разовий платіж, який здійснюється клієнтом на адресу Таскомбанк після підписання договору лізингу (є частиною компенсації вартості предмета лізингу і включає ПДВ).

Процес від отримання заявки до повного погашення та закриття угоди:

  • Вибір клієнтом предмета лізингу, отримання рахунку на оплату від продавця
  • Подача анкети та пакету документів до Банку
  • Отримання позитивного рішення про фінансування
  • Підписання Договорів та сплата авансового внеску
  • Придбання предмета лізингу у власність Банку
  • Передача предмета лізингу клієнту в користування
  • Сплата лізингових платежів
  • Повне погашення договору лізингу
  • Передача предмета лізингу у власність клієнту

ПЕРЕВАГИ ФІНАНСОВОГО ЛІЗИНГУ

  • Податковий кредит з ПДВ на повну вартість предмета лізингу в момент його отримання;
  • Комісії повністю включаються до валових витрат, зменшуючи тим самим суму податку на прибуток;
  • Предмет лізингу амортизується лізингоотримувачем, зменшуючи податкову базу підприємства;
  • Комісійні платежі в складі лізингових платежів не є об'єктом оподаткування ПДВ;
  • Відсутність нотаріальних витрат на оформлення угоди;
  • Предмет лізингу знаходиться на балансі Лізингоодержувача, завдяки чому збільшується балансова вартість основних фондів;
  • Предмет лізингу не може бути об'єктом податкового арешту, на нього не поширюються права кредиторів

ВИМОГИ ДО КЛІЄНТА ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ АБО ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ-ПІДПРИЄМЦЯ:

Ведення діяльності не менше 12 міс;

  • Подача фінансового звіту згідно із Законодавством України;
  • Фінансові можливості для обслуговування заборгованості на відповідному рівні;
  • Позитивна кредитна історія та ділова репутація

Долучайтеся до розвитку галузі спільно з КБУ!

Нагадуємо, що Business Club КБУ - це клуб для лідерів бізнесу, які реалізували себе як управлінці, відомі у своїй галузі, мають достатній досвід та соціальну вагу. луб об'єднує лідерів галузі для обговорення пропозицій, ініціатив, що сприятимуть майбутній відбудові України.

Посилання на фотосвітлини заходу, що відбувся 28 вересня 2022 року


Джерело, фото: КБУ

 
 
Интересные новости:
22.09.2022
1702
21 вересня 2022 року на розширеному засіданні Антикризового штабу, Правління УСПП обговорені пи...
20.09.2022
1777
Обговорення відбулося в рамках Комітету  з питань  розвитку нових  технологій у будів...
02.05.2024
1519
Законопроєкт дозволить розв’язати нагальні проблеми роботодавців у підготовці фахівців безпосе...
30.04.2024
1545
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
2970
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...