РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.515 EUR: 42.364
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.515
EUR 40.000 41.000 42.364
USD 39.500 39.830 39.515
EUR 42.070 42.700 42.364
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Олексій Кулагін: Сьогодні у кожного свій фронт! Наш фронт – будівельний та житлово-комунальний

Олексій Кулагін, керуючий власник девелоперської компанії "Омокс", розповів про роботу компанії в умовах війни та державну підтримку, необхідну для відновлення бізнесу в Україні
9720 30.12.2022 в 19:40



Build Portal: Розкажіть про «Секрет незламності» і підсумки року для Вашої компанії

24 лютого 2022 року багато підприємств призупинили свою роботу.

Девелоперська компанія “ОМОКС” – забудовник житлового комплексу /Чайка\, мав на 2022 рік свої плани, війна кардинально змінила розподіл зусиль кожного з нас. Недобудовані житлові об'єкти були законсервовані, а 20- ти тисячне містечко  протягом трьох діб війни було підготовлено до специфіки військових буднів.

Задля захисту комплексу та його мешканців, охоронна структура ЖК /ЧАЙКАМ\ була забезпечена зброєю, бойовим захистом, зв'язком, одягом та тактичним взуттям. Для мінімізації можливих наслідків аварійних ситуацій на об’єктах інженерної інфраструктури, створили запас дизельного палива та поставили дизельні генератори, для водопостачання створили резервні скважини.

Створили загін для керівництва рятувальними роботами. Ресторан Чайки з 1.03 до 3.05. 2022 безкоштовно годував до 800 чоловік на день, забезпечуючи гаряче харчування Національній Поліції України, бійців «НАО СІСТЕМ» та територіальної оборони, а також мешканців нашого комплексу.  

Підземний паркінг та підвали житлового комплексу були дообладнані у тимчасове укриття, які стали у перший тиждень війни прихистком для майже 10 000 жителів.

В перші 40 діб  війни навколо селища Чайка  виникали дуже не прості ситуації, але з Божою допомогою, спільними зусиллями Національної поліції, комунальних підприємств та охоронної структури Чайки ми зберегли житло та майно мешканців.

У час активних бойових дій, охоронці не тільки охороняли територію, забезпечували розміщення мешканців в тимчасових укриттях, організовували доставку продуктів харчування у бомбосховища, приймали активну участь у тушінні пожеж від вибухів ракет; прибирали разом з управляючими компаніями «Зараз» залишки боєприпасів, якими агресор обстрілював територію с. Чайки; ремонтували пошкоджені від вибухів будинки, затягували плівкою та фанерою побиті осколками вікна квартир; разом з водоканалом - «ЖІБС» ремонтували пошкодженні мережі, а й працювали як психологи, підтримуючи населення ЖК «Чайка» словом та власним прикладом.

Після зупинення воєнного наступу на столицю та відведення лінії фронту, група компаній /Чайка\ почала нарощувати темпи своєї професійної діяльності. Так, на головне свято країни – День незалежності було введено в експлуатацію черговий будинок й 382 родини почали отримувати ключі від власних осель.

Війна триває. Війська рф продовжують атакувати критичну інфраструктуру України. Попри пошкоджені енергетичні об'єкти, відключення електроенергії, великі борги у населення за спожиті послуги, жорсткі умови з постачання газу, – ми розпочали опалювальний сезон 2022-2023.  Наразі готується запас паливних матеріалів для роботи в складних умовах ескалації, агресії, купуються Starlinkи для безперебійного зв'язку, збільшуємо кількість генераторів для забезпечення ЖК «Чайка» стабільним зв’язком.

Сьогодні у кожного свій фронт! Наш фронт – будівельний та житлово-комунальний. Сподіваємось, що важкі часи минуть і ми все відновимо!

Build Portal: Ваші прогнози і очікування на 2023 рік

Щоденна загроза ракетно-бомбових ударів унеможливлює початок будівельних робіт.  Будівництво має свою складську  та транспортну логістику, яка зараз фактично не працює. Дефіцит енергоресурсів, кадрів та оборотних коштів підприємств, – виключає можливість довгострокового планування завантаження будівельних потужностей.

Крім того житло неможливо побудувати без забезпечення платоспроможного попиту населення, такий попит забезпечується  банківськими іпотечними та споживчими кредитами. Адекватних умов кредитування Україна не мала і до війни. Нашій фінансово - банківській системі на конституційному рівні заборонено дофінансування бюджетного дефіциту за рахунок банківських позик у національній валюті, що було  нерозумним навіть у мирний час, і подібних рішень проти себе жодна держава не приймала.

Тому поки марно сподіватись, що Національний Банк України, який заборонив сам собі участь у розвитку країни, забезпечить доступність національної валюти для бізнесу та громадян України. Гроші – це каталізатор активності народу, гроші  необхідні саме зараз у найтяжкіші часи. Єдине призначення національної валюти як одного з інструментів керування державою – це стовідсоткове завантаження національних виробничих сил та засобів виробництва, і що тут незрозумілого?

Практика виходу з криз – це активне довгострокове використання беззаставних, безвідсоткових кредитів бізнесу та фізичним особам. На якийсь час ці заходи виключать надприбуток банків, зменшать доходи вкладників, натомість такі заходи повернуть у життя наших громадян здорову та зрозумілу всім логіку, дадуть змогу планувати своє життя. Тільки завдяки розумній кредитній політиці держави у бізнеса та громадян України відновиться сенс життя в Україні.

Беззаставні, безвідсоткові кредити одночасно і бізнесу, і населенню - це баланс між необхідними Україні виробничими (без різниці якими) процесами, і фінансово підтвердженим споживчим попитом національних виробничих сил на вироблений ними ж у своїй країні товар, такий захід реально стабілізує економіку держави.

Build Portal: Як держава може підтримати будівельний бізнес у військовий час?

Підтримати виробника та населення України можна лише беззаставними та безвідсотковими кредитами бізнесу та споживчими кредитами у національній валюті для працюючого населення України, це логічно та відповідає інтересам народу України, без цих заходів усі прогнози відносно сенсу життя в Україні вкрай негативні.






ЧИТАЙТЕ ІНШІ СТАТТІ ЦИКЛУ

«Незламні: підсумки року»:

Олена Шуляк, народний депутат, голова профільного комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Ми потребуємо європейських технологій, проектних рішень, архітектурних підходів


Семен Кривонос, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України

Кожен робить свій внесок для наближення нашої перемоги та відбудови і це надихає не зупинятись

Лев Парцхаладзе, президент Конфедерації будівельників України

Київ стане центром тяжіння – таким, яким раніше була москва

Андрій Івко, перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України

Вітчизняній дорожній галузі до снаги значно більше, ніж усі думали

Анна Лаєвська, комерційна директорка “Інтергал-Буд”

Наразі ми відновили будівництво понад 700 тис. м2 нерухомості



Петро Куліков, Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, професор

Ми продовжуємо важливу для країни роботу – готуємо нові кадри для будівельної галузі України

Павло Качур, голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент»

Після завершення бойових дій країна буде з цементом і з цементом власного виробництва

Сергій Комнатний голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву

Пріоритетом Фонду є збереження іпотечних програм для ВПО

Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ)

Учасники УЦСБ приймають участь у відновленні зруйнованих об’єктів, пропонують нові послуги та продукти, забезпечують функціонування бізнесу


Костянтин Салій, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів

Виробники вітчизняних будматеріалів чітко усвідомлюють свою визначальну роль у процесі існуючих ремонтів й майбутньої масштабної відбудови

 
 
Интересные новости:
30.12.2022
10118
Анна Лаєвська, комерційна директорка “Інтергал-Буд” розповіла про відновлення будівництв...
30.12.2022
8992
Перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України Андрій Івко розповів про пе...
30.12.2022
9916
Лев Парцхаладзе, президент Конфедерації будівельників України поділився прогнозами на 2023 рік і роз...
21.03.2024
6563
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3260
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22643
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...