РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.515 EUR: 42.364
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.515
EUR 40.000 41.000 42.364
USD 39.500 39.830 39.515
EUR 42.070 42.700 42.364
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Сергій Комнатний: Пріоритетом Фонду є збереження іпотечних програм для ВПО

Сергій Комнатний голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву розповів про роботу і плани Фонду з забезпечення українців житлом в умовах війни
9613 30.12.2022 в 19:34



Шановні друзі, колеги, дорогі українці!

Завершується 2022 рік – чи не перший, що його суто по-людськи хочеться забути, залишивши у минулому випробування, які приніс він Україні і людям, що живуть на нашій прекрасній землі.

Із перспективи сьогодення уже здається дивним, але всі ми входили у цей рік з надією на краще і кожен зі своїми задумами. Та усі плани зламала підступна агресія. Зайве й казати, що ці 300 з лишком днів війни стали найбільш складним періодом в історії Держмолодьжитла. Державній і місцевій владам зараз не до масових житлових програм – усі ресурси спрямовуються на досягнення головної мети: вигнати ворога з рідної землі, забезпечити нашу Перемогу.

Однак ми не маємо права відмовитися від планування як повоєнної відбудови країни, так і поточної діяльності.

Як для державної установи із соціальним мандатом, для Держмолодьжитла реалії війни зробили ключовою цільовою категорією тих громадян, які втратили домівки і переселилися до більш спокійних регіонів України. Саме на наданні допомоги внутрішньо переміщеним особам наразі сконцентровані зусилля Фонду.

Нагадаю, понад 30 років Фонд працює з молоддю, педагогами, службовцями, учасниками АТО/ООС. До 150 житлових кредитів цим категоріям українців видали протягом нинішнього складного року, просто під час дії воєнного стану. Обґрунтовано розраховуємо продовжити і активізувати цю роботу наступного року. Маємо цікаві пропозиції, про які повідомимо трохи згодом.

Та зараз окремо зупинюся на нашому унікальному шестирічному досвіді реалізації житлових програм саме для внутрішньо переміщених осіб. За рішенням влади започаткували цю роботу 2017 року. Відтоді за низкою програм Держмолодьжитло забезпечило житлом до 2 тисяч сімей ВПО.

Цього року через трагічні події кількість ВПО зросла в рази. Спричинене російською агресією внутрішнє переміщення стало однією з головних проблем, яку Україна змушена вирішувати тут і зараз, просто по ходу війни. Мільйони родин залишилися без даху над головами, рятуючись від війни. Відповідно масштабувалася і житлова проблема цих людей, що потребує системної відповіді з боку нашої держави.

У таких умовах пріоритетом Фонду є збереження іпотечних програм для ВПО. Особливу вагу тут має дружня підтримка німецького уряду, який у межах міжурядової угоди з Україною надав грант через Банк розвитку KfW з метою забезпечення житлом українців, які є внутрішніми переселенцями.

Ідеться про програму «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», за якою кредитуємо під унікальні для України 3 відсотки річних. Візьму на себе сміливість стверджувати, що на даний час це найбільш зручна для сімей програма в нашій державі і єдина, яка пропонує стале вирішення житлового питання для сотень (а потенційно тисяч) родин ВПО.

Спільно з партнерами з Мінреінтеграції і Мінрегіону відновили дію цієї програми безпосередньо під час дії запровадженого указом Президента України воєнного стану. Забезпечили максимальний комфорт для громадян у спілкуванні з нашими фахівцями, а разом із західними аудиторами додержуємося неупередженості у комп’ютерному відборі учасників проєкту.

На цей час видали майже 570 житлових кредитів внутрішньо переміщеним особам. Працюємо з партнерами, щоб зберегти дуже важливий проєкт і на 2023 рік.

Одночасно пропонуємо підтримати ініціативу проведення потужної міжнародної донорської конференції з метою залучення коштів до реалізації житлових програм для українців, що постраждали від війни.

Адже забезпечення житлом ВПО у різних форматах – це той виклик, який стоятиме перед Україною не один рік.

Одним із напрямків нашої роботи у 2022 році була реалізація пілотного проєкту надання тимчасового житла ВПО і багатодітним сім’ям. За рахунок коштів, передбачених Мінсоцполітики на гуманітарні потреби, у чотирьох регіонах країни (Київщина, Сумщина, Чернігівщина і Житомирська область) родини, які тулилися по чужих кутках, вже мешкають у 60 вмебльованих квартирах, оснащених всім необхідним для проживання. Цю, безумовно, корисну програму слід продовжити, вивчивши набутий нами разом із партнерами (Мінрегіон, обласні військові адміністрації) досвід.

Не омину увагою ще одну важливу ініціативу Держмолодьжитла. Не перший рік ми відстоюємо доцільність приєднання України до Банку розвитку Ради Європи – потужного донора житлових програм зі значним досвідом роботи у державах, де відбулися збройні конфлікти. Цього року завдяки підтримці керівництва Мінрегіону питання членства у Банку перебуває на стадії ухвалення фінальних рішень. Очікуємо, що це станеться 2023 року.

Тож попри те, що вигнання агресора із української землі триває і, мабуть, не завершиться завтра, ми працюємо, намагаємося в міру наявних можливостей забезпечувати людей житлом у різних форматах. Це наш внесок у спільну справу.

Хай же цеглина до цеглини відроджується наш спільний український дім.







ЧИТАЙТЕ ІНШІ СТАТТІ ЦИКЛУ

«Незламні: підсумки року»:


Олена Шуляк, народний депутат, голова профільного комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Ми потребуємо європейських технологій, проектних рішень, архітектурних підходів


Семен Кривонос, Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України

Кожен робить свій внесок для наближення нашої перемоги та відбудови і це надихає не зупинятись

Лев Парцхаладзе, президент Конфедерації будівельників України

Київ стане центром тяжіння – таким, яким раніше була москва

Андрій Івко, перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України

Вітчизняній дорожній галузі до снаги значно більше, ніж усі думали

Анна Лаєвська, комерційна директорка “Інтергал-Буд”

Наразі ми відновили будівництво понад 700 тис. м2 нерухомості



Олексій Кулагін, керуючий власник девелоперської компанії "Омокс"

Сьогодні у кожного свій фронт! Наш фронт – будівельний та житлово-комунальний
Петро Куліков, Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, професор

Ми продовжуємо важливу для країни роботу – готуємо нові кадри для будівельної галузі України

Павло Качур, голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент»

Після завершення бойових дій країна буде з цементом і з цементом власного виробництва

Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ)

Учасники УЦСБ приймають участь у відновленні зруйнованих об’єктів, пропонують нові послуги та продукти, забезпечують функціонування бізнесу


Костянтин Салій, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів

Виробники вітчизняних будматеріалів чітко усвідомлюють свою визначальну роль у процесі існуючих ремонтів й майбутньої масштабної відбудови

 
 
Интересные новости:
30.12.2022
9368
Павло Качур, голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент» розповів про роботу...
30.12.2022
9140
Петро Куліков, Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, професор розп...
30.12.2022
7965
Андрій Озейчук, директор Rauta підвів підсумки року та розповів про інноваційні технології Raut...
21.03.2024
6562
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3256
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22643
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...