РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

RECOVERY CONSTRUCTION FORUM: про що говорили представники влади і міжнародних інституцій на великому форумі з відбудови України

Ключові тези виступів учасників великого міжнародного форуму, присвяченого відбудові України, який відбувся 15 лютого у Варшаві
7170 01.03.2023 в 08:05




RECOVERY CONSTRUCTION
FORUM


15 лютого 2023 року у Варшаві відбувся великий міжнародний форум RECOVERY CONSTRUCTION FORUM, організаторами якого є Конфедерація будівельників України спільно з виставковим партнером Premier Expo Ukraine

Головною метою форуму була ефективна координація зусиль різних країн, які підтримують Україну у протистоянні з ворогом і планують взяти активну участь у повоєнній відбудові.

Програмою форуму було передбачено дві панелі:

  • «ПОЛІТИКА МАЙБУТНЬОЇ ВІДБУДОВИ: РЕФОРМИ, ПЛАНИ, ПРОГНОЗИ», модератор: Президент КБУ Лев Парцхаладзе
  • «НАПРЯМИ ВІДБУДОВИ: ЖИТЛО, ІНФРАСТРУКТУРА, ПРОМИСЛОВІСТЬ», модератор: Доменіко Кампогранде, генеральний директор Федерації Європейської будівельної промисловості (FIEC)



Перша дискусійна панель "ПОЛІТИКА МАЙБУТНЬОЇ ВІДБУДОВИ: РЕФОРМИ, ПЛАНИ, ПРОГНОЗИ"

У першій дискусійній панелі "ПОЛІТИКА МАЙБУТНЬОЇ ВІДБУДОВИ: РЕФОРМИ, ПЛАНИ, ПРОГНОЗИ", що пройшла у рамках виставки ReBuild Ukraine, разом з представниками української влади та бізнесу взяли участь урядовці з Польщі, Латвії, Естонії, Чехії, керівники Федерації Європейської будівельної промисловості (FIEC) та представники різних міжнародних фінансових та бізнесових організацій.

Президент Конфедерації будівельників України (КБУ) та модератор дискусійної панелі Лев Парцхаладзе привітав учасників форуму та подякував від імені всіх українців тим країнам, які надають допомогу Україні у цей надскладний час:

«Кожного дня ми в Україні стикаємося з труднощами, але це нас не зламає, тому що ми відчуваємо допомогу Європейського Союзу та всього цивілізованого світу. Україна дуже змінилася за минулий рік, і в першу чергу – ментально. Відтепер Україна, безумовно, зробить все можливо, щоб стати частиною великої сім’ї Європейського Союзу».

За словами Льва Парцхаладзе, Уряд України почав більш серйозно ставитися до запобігання корупції, і вже можна бачити перші результати. Президент КБУ відмітив, що українці дуже вдячні тим міжнародним та європейським організаціям, які, попри те, що війна продовжується, вже працюють в Україні і надають суттєву підтримку і допомогу: Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, UNICEF Ukraine, Caritas Ukraine, USAID Україна та багато інших. Поки що допомога зосереджена на ремонтах та реконструкції зруйнованих об’єктів, але вже зараз потрібно думати про повномасштабну відбудову України після війни.

«Ми вдячні, зокрема, Федерації Європейської будівельної промисловості (FIEC), з якою вже сьогодні працюємо над об’єднанням зусиль українського та європейського будівельного бізнесу», – зазначив Лев Парцхаладзе. – «Головна наша мета – створення платформи для подальшої комунікації будівельного бізнесу зі всього світу для прискорення процесу відбудови України».

З села Ягідне на Чернігівщині, яке фактично було знищено російськими військами, і де під час вторгнення декілька сотень жителів села були закриті окупантами у підвалі та зазнали катувань, звернулася онлайн до учасників форуму Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

«Ми намагаємося вже зараз, не чекаючи репарацій від росії, створити умови для надання пристойних умов для проживання тим людям, які втратили своє житло», – зазначила вона.

Однією з головних завдань влада бачить для себе створення прозорих механізмів для роботи будівельної галузі та участь всіх бажаючих у відновленні України. Пані Олена розповіла про заходи, які вже сьогодні дозволяють створювати такі механізми.

Це і законопроєкт № 5655, і новостворена в Україні Єдина електронна система, яка здатна автоматично отримувати інформацію з усіх існуючих реєстрів, аналізувати її та надавати відповідний дозвіл на початок будівельних робіт та інші послуги.

Важливим кроком на шляху до більшої прозорості всіх механізмів, взаємодії громадян та держави стане інститут приватних органів містобудівного контролю – практика, яка підтвердила свою ефективність у різних країнах Європи та у Великобританії.

Олена Шуляк подякували всім країнам, які активно допомагають українцям з перших днів війни, та висловила сподівання на те, що Україна залучить багато інвестицій у різноманітні проєкти вже після закінчення війни.



З відеозверненням звернувся до учасників панелі Віце-прем'єр-міністр України - Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров:

«Україна не зможе відбудуватися сама. Я певний, що всі бачили наші зруйновані внаслідок масованих ракетних ударів та бойових дій міста, будинки, інфраструктурні об’єкти. Ми вже почали відбудову доріг, мостів, житла в Україні. Цифровий аспект відбудови контролює держава. Ми надали можливість громадянам реєструвати втрати майна через застосунок «Дія» і отримали вже 300 тисяч таких звітів».

Разом з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України Міністерство цифрової трансформації України запустило новий реєстр – Реєстр пошкодженого та знищеного майна, в якому знаходиться вся інформація, яку подають громадяни. Ця інформація необхідна для підрахунку втрат, розрахунку компенсацій та планування відбудови. Всі розуміють, яким важливим при відбудові є аспект прозорості та нульової толерантності до корупції.

«Інша важлива частина – фандрейзингова платформа United24, запущена Президентом України Володимиром Зеленським. – Це один з заходів, спрямованих на відбудову України, і в останні місяці завдяки йому ми зібрали близько 14 млн доларів на відбудову України. Перші будинку у Ірпені, Бородянці, Гостомелі вже відновлені. Люди з понад 110 різних країн надавали кошти на відбудову – десятки різних організацій та приватних осіб».

З подяки усім, хто приділяє увагу питанню фінансування відновлення держави Україна, розпочала свій виступ на дискусійній панелі заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська.

«Існувати в тих умовах, у яких перебувають зараз міста України і люди, досить складно, а іноді – неможливо. До 24 лютого 2022 року країна розвивалась у напрямку збільшення спроможності громад, впровадження реформи децентралізації, покращення умов існування громадян – для того, щоб люди відчували себе більш комфортно та мали більший перелік можливостей на своїх територіях». – зазначила заступниця Міністра. –«Після повномасштабного вторгнення картина кардинально змінилася, і, на превеликий жаль, на території деяких громад ми змушені взагалі переглянути питання розвитку та вживати такі слова як «забезпечення мінімальних потреб».

За словами пані Наталії, станом на зараз відомо, що кількість пошкоджених та зруйнованих в Україні об’єктів – і це неточна цифра – складає близько 180 тисяч, і переважна більшість цих об’єктів – житлові. Кількість громадян, які втратили дах над головою, величезна.

І ще одне дуже важливе питання – це життєзабезпечення громад. На прифронтових територіях говорити про мінімальні блага – водопостачання, електропостачання, водовідведення – інколи взагалі вже не доводиться.

«Дуже стрімко питання розвитку перейшло в питання виживання», – відмітила Наталія Козловська.

Внутрішні спроможності держави щодо фізичного відновлення об’єктів досить обмежені. Тому зараз державні органи спільно з донорами сконцентрувалися на відновленні об’єктів, що мають незначні пошкодження, щоб якомога більше людей могли повернутися додому і отримати дах над головою. Ці об’єкти знаходяться переважно на деокупованих територіях – це Київська, Чернігівська, Сумська, Харківська області.

«Ми бачимо свою задачу в тому, щоб максимально ефективно скоординувати зусилля всіх, хто бажає взяти участь у відновленні України. Є території, де житловий фонд втрачено повністю, і громаді фактично доведеться прийняти рішення, чи відновлюватись взагалі. Це дуже непросте рішення, тому що деяким людям треба буде повністю змінити своє майбутнє життя», – зазначила заступниця Міністра.

Урядом і Парламентом України минулого року було прийнято рішення, згідно якому всім громадам, що зазнали значних руйнувань, треба буде розробити такий документ як Програма відновлення. І наразі Мінрегіон разом зі Світовим банком працює над тим, щоб допомогти громадам, що зазнали системних ушкоджень, розробити такі програми і зрозуміти, що потрібно кожному місту/території для повноцінного життя – з урахуванням конкретних ситуацій і потреб.

Заступниця Міністра також розповіла, що наразі держава працює над створенням додатку Будівельний Хаб. Це має стати способом надання інформації всім фінансовим організаціям та донорам, які мають бажання, придбати або доставити на територію України будівельні матеріали для можливості первинного відновлення ушкоджених об’єктів. Клієнтами цього додатку зможуть бути як органи самоврядування, так і безпосередньо власники домогосподарств.

Філіп Кремптон, Президент Федерації Європейської будівельної промисловості (FIEC), наголосив, звертаючись до учасників форуму, що європейський бізнес дуже засуджує вторгнення росії в Україну та підтримує український народ.

«Ми повинні створити разом єдину потужну силу, яка має допомагати Україні», – зазначив він. – «Ми бажаємо, щоб цей конфлікт завершився якомога скоріше, аби український народ міг спокійно жити у своїй країні без побоювань. Ми хочемо зробити все можливе, щоб продемонструвати своє засудження росії. Це загроза не лише для України, але й для стабільності у Європі та всьому світі».

Філіп Кремптон підкреслив, що Європейська Федерація Європейської будівельної промисловості підтримує постійний діалог з Конфедерацією будівельників України (КБУ), а також з іншими організаціями – зокрема, з представництвом України в Європейському Союзі, що знаходиться у Брюсселі.

Разом зі своїми сестринськими організаціями, FIEC планує створення провідної сили, яка буде об’єднувати архітекторів, будівельників, машинобудівельників, представників Європейської комісії. Така організація дасть змогу надати більше ефективної допомоги на етапі післявоєнного відновлення України.

«Ми розуміємо, що головна мета – відбудувати Україну у відповідності до європейських стандартів. Технічні та екологічні стандарти, а також соціальні й політичні – щоб все відбувалось на найвищих етичних засадах», – підкреслив Президент FIEC. – «Наша Федерація наполягає на тому, що відбудова має початися якнайшвидше, щоб допомогти привести економіку України на нормальний шлях. Ми також закликаємо, щоб всі процеси відбувалися якомога простіше і всі контракти відповідали європейським стандартам».



Від самого початку війни Україна відчуває неймовірну підтримку від країн Балтії. Тож учасники панелі раді були вітати людину, яка активно займається питанням двостороннього співробітництва України та Латвії – Міністра економіки Латвійської Республіки Ілзе Індриксон.

«Ми підтримуємо Україну з самого першого дня і прагнемо робити це і надалі. Ми будемо продовжувати допомагати Україні так довго, як це буде потрібно. Майже 12 місяців ми надаємо військову, економічну та гуманітарну допомогу. Ми хочемо максимально сприяти поверненню українців до нормального життя і прагнемо підтримати Україну в процесі покращення стандартів життя після війни», – підкреслила пані Ілзе.

Пані Міністр розповіла, що провела на форумі дуже плідну зустріч із заступницею Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталією Козловською, і зазначила, що дуже важливо глибоко розуміти потреби України, щоб найбільш ефективно допомагати Україні на різних етапах. Латвія планує надавати допомогу органам місцевого самоврядування, зокрема – Чернігівській області, якій латвійська влада допомагає подолати нагальні проблеми вже зараз.

«Латвія надала Україні допомогу на суму у розмірі 1% свого ВВП і буде підтримувати Україну і надалі, ця допомога запланована у бюджеті країни. Розділяємо спільні цінності, зокрема, нульову толерантність до корупції, будемо це підкреслювати та дотримуватися цих принципів», - зазначила пані Міністр.

Під час першої дискусійної панелі «ПОЛІТИКА МАЙБУТНЬОЇ ВІДБУДОВИ: РЕФОРМИ, ПЛАНИ, ПРОГНОЗИ», представляючи Камілу Кроль, заступницю Міністра економічного розвитку та технологій Республіки Польща, Лев Парцхаладзе модератор панелі, Президент Конфедерації будівельників України зазначив: «Зусилля Польщі у сфері допомоги України – це гуманітарний подвиг».

«Польща вже є хабом підтримки України. З початку війни більше 9 мільйонів громадян України перетнули кордон з Польщею. Близько 1,5 мільйонів українців надалі залишаються у Польщі», – нагадала пані Каміла.

Польща залишається з українцями, допомагаючи вирішувати нагальні потреби, і вже відправила понад 10 вагонів з обладнанням, яке необхідне для відновлення пошкодженого енергетичного сектору України. Країна надає українцям генератори, медичну та гуманітарну допомогу. Зусиллями Польщі збудовано мобільне містечко для внутрішно переміщених осіб в Україні.

«Безумовно, ми будемо підтримувати Україну і в процесі післявоєнної відбудови. У співпраці з нашими партнерами, союзниками та міжнародними організаціями ми хочемо відігравати суттєву роль у цьому процесі», – зазначила Каміла Кроль.

Неможливо передбачити суму, яка знадобиться для відновлення України, вона постійно зростає через атаки росії. І коли війна нарешті закінчиться, це буде довгостроковий виклик і для Європейського Союзу, і для всієї міжнародної спільноти, вважає заступниця Міністра.

У грудні минулого року лідери країн Великої Сімки повідомили про створення платформи для координації зусиль та надання короткострокової та довгострокової підтримки України, і Республіка Польща також буде брати активну участь у роботі цього Комітету.

Каміла Кроль розповіла, що у Польщі з Україною вже є досвід двосторонньої взаємодії – зокрема, надано спеціальний кредит на суму 100 млн євро на реконструкцію і переобладнання інфраструктури прикордонних територій та пропускних пунктів на кордоні. Наразі ця сума збільшена до 160 млн євро.

«Дуже хочемо залучити до процесу відновлення України і приватний бізнес – це і обмін досвідом, і запровадження ноу-хау та новітніх технологій. Тож уряд робить певні кроки для заохочення бізнесу до цього процесу, вже понад 1700 фірм зареєструвалися для участі у конкурсі, що був оголошений польським урядом влітку для фірм, які хочуть отримати пільгові умови співпраці з Україною під час відбудови. Це, в основному, будівельні компанії, але є й IT-фірми, фармацевтичні компанії та інші», – повідомила заступниця Міністра.

На думку пані Каміли, Україна має бути відбудована як сучасна країна. І відбудова – це процес, який стосується не лише відбудови будинків, це також і реформа країни, і членство у Європейському Союзі.

«Процес змін в Україні вже почався, ще до наступу росії ми бачили великі успіхи у сфері публічної адміністрації, в електронних послугах, бачили прогрес у податковій реформі. Ми підтримуємо боротьбу проти корупції, тут треба багато ще зробити, і ми віримо, що Україна цю роботу обов’язково виконає як і все, що треба зробити на шляху до Європейського Союзу», – зазначила пані Кроль.



Заступниця Міністра закордонних справ Естонії з питань економічних зв’язків та розвитку співробітництва Маріін Ратнік розпочала свій виступ словами підтримки:

«Я хочу виразити своє захоплення українським народом – тим, що ви робите на передовій і тим, як ви вже у таких складних умовах відбудовуєте свою країну».

Естонія вже має досвід ефективної підтримки України – і не буде переривати своєї підтримки аж до завершення відбудови України. З вересня минулого року на державному рівні Естонія працює з Житомирською областю, де допомагала відбудовувати пошкоджені об’єкти, це і інфраструктура, і соціальні об’єкти – такі як дитячі садки. Перше новітнє бомбосховище в Україні теж збудувала Естонія. Країна брала участь у зведені модульних містечок для переселенців, у реконструкції мосту, допомагала відбудовувати місцеву інфраструктуру.

«Для нас важливо допомагати людям у тих регіонах вже зараз, надавати можливість людям мати нормальне життя», – підкреслила пані Маріін. – «Ми думаємо не лише про фізичну відбудову. Естонія хоче передати свій досвід, наприклад, у реформі освіти, яка допомогла Естонії вийти на принципово інші стандарти освіти, у сфері цифровізації. І це двосторонній процес, бо зараз Україна допомагає Естонії передаючи свій досвід цифровізації, зокрема із запровадження за стосунку Дія.



Томаш Копечний – Урядовий уповноважений з питань відбудови України в Чеській Республіці зазначив:

«Україна є джерелом натхнення для мене, для моєї країни, для всіх нас тут. Українці мають сталевий дух».

З самого початку війни пан Томаш координує надання військової та гуманітарної допомоги Україні. Чехія дуже підтримує позицію щодо того, що відбудова має бути, в першу чергу, соціальною, і в Україні обов’язковими до виконання є принципи прозорості, запобігання корупції. В результаті реформ Україна має стати повністю суверенною країною, інтегрованою до Європейського Союзу.

«Наша місія – це допомогти привести Україну до тих умов життя, яких вона бажає. Це створення міст на нових засадах – екологічних, з сонячною енергією, з чистою ядерною енергією, з повністю інтегрованою у європейську енергомережу. Підтримка Чехії відбувається у дуже різних сферах, і ми плануємо її розширювати», - підкреслив пан Копечний.

Друга дискусійна панель «НАПРЯМИ ВІДБУДОВИ: ЖИТЛО, ІНФРАСТРУКТУРА, ПРОМИСЛОВІСТЬ»



Спікерами другої практичної панелі RECOVERY CONSTRUCTION FORUM «НАПРЯМИ ВІДБУДОВИ: ЖИТЛО, ІНФРАСТРУКТУРА, ПРОМИСЛОВІСТЬ» стали представники української виконавчої влади, міжнародних фінансових структур, очільники українських та міжнародних професійних федерацій, керівники фондів та компаній.



Модератором панелі виступив Доменіко Кампогранде, генеральний директор Федерації Європейської будівельної промисловості (FIEC), який зазначив, що однією з цінностей проведення форуму є можливість дізнатися та зрозуміти, що можна вже зараз запропонувати інвесторам та й загалом тим, хто має намір приєднатися до відбудови.



Панель розпочав Євген Плащенко, генеральний директор Директорату просторового планування території та архітектури Міністерства розвитку громад та територій України.

«Перший рік війни кардинально змінив направлення що у будівництві, що у проєктуванні. Перший рік був роком швидких рішень. Це був період, коли діяльність була направлена переважно на ремонт – як житлових, так і інфраструктурних об’єктів, адже була необхідність забезпечити – особливо на зимовий період – людей житлом, теплом, електрикою і всім іншим», – зазначив Євген Плащенко. – «Але наступає період, коли вже на часі питання капітальної відбудови. І є декілька напрямків, за якими це буде відбуватися, це залежить від типів об’єктів та варіантів їх ушкоджень.

І ми розуміємо, що капітальні ремонти – це набагато більші фінансові об’єми. Відремонтоване минулого року – це зовсім невелика частка того, що потребує відбудови».

Зараз мова йде про понад 180 тисяч об’єктів, які потрібно відновлювати. І, за словами пана Євгена, питання стосується не виключно фінансової складової. Необхідна, зокрема, експертна оцінка – як у питаннях загального планування територій, так і щодо конкретних проєктних рішень, які можна було б використовувати як типові проєкти для відбудови. Мова йде і про соціальні об’єкти, і про житлові. Допомога у цьому також надважлива для України.

«Хотілося б зазначити важливість питання щодо використання єврокодів. У нас ще з 2013 року запроваджена можливість використання єврокодів, але немає практичного досвіду їх використання», – нагадав очільник Директорату. – «Саме тому зараз у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України буде активовано напрям діяльності щодо приведення українських будівельних норм до вимог єврокодів. І сподіваємось, що коли це буде пов’язане між собою, то і проєктувальникам, і забудовникам стане зрозуміліше, як їх можна використовувати на практиці».


Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ) Семен Кривонос приєднався до практичної панелі онлайн.

«Такий діалог як на форумі дуже важливий для України, оскільки дає можливість встановити безпосередні контакти з міжнародними партнерами, донорами, потенційними інвесторами, бізнесом для відбудови України після нашої беззаперечної Перемоги», – підкреслив Голова ДІАМ. – «Нам важливо переконати міжнародних інвесторів у тому, що в Україну потрібно інвестувати, вигідно інвестувати, зручно інвестувати. Для цього потрібно створити максимально прозорі умови ведення бізнесу, максимально прості процедури, і найголовніше, щоб всі ці процедури були повністю позбавлені корупції».

Семен Кривонос нагадав, що минулого року була ліквідована сумнозвісна корумпована Державна архітектурно-будівельна інспекція і утворена нова Державна інспекція архітектури та містобудування України, у якій було повністю оновлено штат. Перед новою структурою стоїть завдання – максимальна цифровізація процесу видачі дозвільних документів, прийняття об’єкта в експлуатацію та супроводження будівництва об’єкта. Мета реформи – максимально усунути людський фактор у процесі прийняття рішень.

«За цей час нам вдалося суттєво скоротити термін розгляду поданих замовниками будівництва документів для отримання дозволу – протягом 48 годин ми розглядаємо питання і виключно в електронному вигляді – завдяки сучасній електронній системі видаємо дозвіл. Для нас надзвичайно важливо виключити у цьому процесі корупційну складову і зробити цей процес максимально прозорим та максимально зручним для замовника», – наголосив пан Семен.

Щодо видачі ліцензій на господарську діяльність у сфері будівництва підрядним організаціям для участі у тендерах, то нещодавно депутатами Верховної Ради України був проголосований надважливий законопроєкт №5655, який наразі знаходиться на підписі у Президента. Як зазначив Голова ДІАМ, Законом буде передбачено повна зміна процесу видачі ліцензії, яка буде видаватися в автоматичному режимі шляхом заповнення кількох форм і при повній відсутності посадової особи будь-якого рівня. Це ж стосується і процесу видачі дозволів на будівництво, вони також будуть видаватися в автоматичному режимі, система буде перевіряти всі подані документи за допомогою заданих алгоритмів.

«Як керівник Державної інспекції архітектури та містобудування України особисто запевняю у повній відкритості і прозорості нашого органу та запрошую до співпраці», – підкреслив Семен Кривонос.


Світовий банк – організація, яка відіграє дуже важливу роль в допомозі нашій державі, зокрема, в оцінці пошкоджень та збитків, що завдаються Україні. На форумі фінансову установу представляла Еллен Гамілтон, провідний фахівець з міських питань глобальної практики розвитку міст, стійкості та землі Європи та Центральної Азії.

Еллен Гамілтон розповіла, що Світовий банк з перших днів війни проводить оцінку ступеня втрат та збитків. Зараз документація у процесі оновлення, і наразі є аналітичний звіт на 1 червня 2022 року. Втім, як зазначила пані Еллен, ці цифри вже шокують.

Україна зазнала у цій війні пошкоджень на мільярди доларів, на початок літа минулого року було пошкоджено близько 100 тисяч будинків. Найбільш постраждалим є житловий сектор, 40% мільярдних збитків – це саме житло.

«Майже мільйон одиниць житла станом на 1 червня минулого року було зруйновано та пошкоджено», – зазначила Еллен Гамілтон. – «Ця війна йде в містах, і понад 80% ушкоджених об’єктів – це квартири у багатоповерхових будинках. У Київській, Харківській, Донецькій областях, які є найбільш густонаселеними територіями в Україні. Тому ми маємо в світі найбільшу кризу переміщених людей, їх близько 6 мільйонів (станом на 01.06.22 р.)».

Пані Гамілтон зазначила, що дуже важливо, щоб Уряд України сконцентрував всіх зацікавлених – і всередині країни, і ззовні, щоб вони мали майданчик для комунікації та поєднання зусиль всіх, хто прагне допомагати Україні у відбудові.

Щодо оновленого звіту Світового банку про збитки та пошкодження в Україні, то попередньо він планується до публікації у річницю початку повномасштабного вторгнення.

«Всіх зацікавлених у відбудові цікавить також питання коштів, що є важливим аспектом. Бізнес хоче розуміти, яким чином відбуватиметься фінансування та яка буде роль саме фінансових установ у відновленні України», - зауважив модератор панелі, генеральний директор FIEC Доменіко Компогранде.


Керівник відділу кредитних операцій у сусідніх країнах в Європейському інвестиційному банку, Державний сектор в східних країнах, Рафал Рибацкі у своєму виступі зазначив:

«Неможливо уявити відновлення України без залучення міжнародних фінансових установ, і ми раді, що можемо бути тут і хочемо бути залучені до діалогу з усіма українськими партнерами. У нас є великий досвід роботи в Україні – разом зі Світовим банком та Європейським банком реконструкції та розвитку. І це дуже добре, бо цей досвід дозволяє нам продовжувати працювати з українськими партнерами».

Пан Рафал підкреслив, що дуже багато треба буде зробити після завершення військової агресії. Але ніхто не хоче чекати, поки війна закінчиться, і ЄІБ продовжує свої програми у сфері зв’язку, енергетики, енергозбереження та буде продовжувати цю роботу і надалі.

Програма ранньої відбудови, яку підтримує ЄІБ, діє ще з початку цієї війни, тобто з 2014 року. У рамках програми Банк профінансував відбудову адміністративних будівель, дитячих садків, шкіл, різних установ охорони здоров’я у багатьох невеличких містах України.

«Ми сподіваємося на продовження цієї роботи. Найважливішим напрямом тепер буде відбудова житла. Минулого року в Україну вже було інвестовано 1,72 млрд євро – попри те, що воєнні дії тривають. І ми можемо цим пишатися», – наголосив Рафал Рибацкі. – «Ми будемо раді продовжити довгострокову співпрацю і готові пройти разом з Україною весь шлях до вступу в ЄС».


Намір продовжувати активну співпрацю з Україною висловив і Денис Гайовий – асоційований директор, старший банкір Департаменту сталої інфраструктури Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні:

«ЄБРР активно підтримує Україну під час цієї війни, минулого року ЄБРР надав Україні близько 1,7 млрд євро (майже як і ЄІБ) на ремонт та реконструкцію пошкодженої інфраструктури, залізничних об’єктів, об’єктів Укренерго. Вся ця допомога не була б можливою без допомоги донорів, а також без участі лідерів країн Великої Сімки, які підтримують нас у цій роботі».

Відновлення інфраструктури було для Банку основним напрямком роботи, але ЄБРР надавав допомогу і сектору харчової безпеки та ін. Цього року Банк планує продовжити підтримку інфраструктурного сектору, але будуть робитися кроки по підтримці різних програм, зокрема, транспорту і логістики.

«Рівень пошкоджень величезний, і міжнародні фінансові установи будуть об’єднувати свої зусилля та координувати свою діяльність з донорами та всіма зацікавленими сторонами для фінансування дуже різних проєктів», – наголосив Денис Гайовий.

Керівник діяльності Міжнародної фінансової корпорації в Україні Олена Волошина нагадала учасникам форуму, що Міжнародна фінансова корпорація, яка є окремою частиною Світового банка, традиційно підтримує приватний сектор. Серед його програм є також допомога органам місцевого самоврядування, міськрадам тощо, але основний напрям діяльності організації – допомога приватному бізнесу.

«До війни приватний сектор давав понад 75% ВВП держави, але за останній рік бізнес втратив дуже багато. Останні дані показують, що внаслідок війни потерпіла більшість підприємців, 40% компаній зазнали безпосередніх збитків, 20% мають своє майно на окупованій території», – зазначила пані Олена. – «Більшість фінансової допомоги, яка надходить, зараз направляється у військову та соціальну сфери. Безумовно, там допомога дуже необхідна, але приватний сектор також потребує підтримки. Тому IFC продовжує діяти у цьому напрямку».

За словами Олени Волошиної, від початку війни корпорація надала понад 150 млн доларів фінансування приватному сектору України і продовжує свої консалтингові програми. Завдяки Фонду енергоефективності IFC залучає німецькі та європейські фонди до переобладнання будинків, що відбудовуються, і перші проєкти вже реалізуються.

У грудні Світовий банк виділив 2 млрд доларів, які підуть у приватний сектор України у найближчий період. Це фінансування підтримки торгівлі, сільського господарства, інфраструктури та багатьох інших секторів.

«Це не лише надання грошей, бо ми не лише банк, але й інституція розвитку, і наш обов’язок набагато ширший, ніж надавати фінансування», – підкреслила пані Олена. – «Наша місія – зробити так, щоб в Україні з’явилися прозорі правила для інвесторів та були створені зрозумілі канали інвестування у приватний сектор».

Що стосується будівництва, і зокрема, будівництва житла, то представниця IFC наголосила, що корпорація буде робити все можливе, щоб проєкти, які будуть втілюватися за її участю, забезпечували кращу якість збудованих та відновлених об’єктів – аби вони були більш екологічними, енергозберігаючими, комфортними.


Кетіл Тоннінг, керівник робочої (цільової) групи FIEC-EIC «Україна» (Task Force «Ukraine»), розповів, що робоча група, яка тісно співпрацює з КБУ, була створена понад півроку тому:

«FIEC дивиться як можна підтримати Україну від самого початку війни, у 2022 році було затверджено план дій. Головною своєю метою FIEC вважає координацію зусиль будівельних компаній з усієї Європи та обмін інформацією з найкращими практиками. Ми намагаємося бути максимально прагматичними, ми хочемо бути впевненими у тому, що те, що ми робимо, відповідає потребам людей, які дійсно потребують допомоги. Це і є напрямок роботи нашої робочої групи».

За словами пана Кетіла, FIEC відомо про те, що Україна перебуває на шляху до Європейського Союзу, тому її керівники вважають дуже важливою консультаційну роботу – допомогу в навчанні фахівців, ознайомленні з європейськими вимогами будівництва, проєктуванні, виробництві будматеріалів, екологічних нормах тощо. Вже навіть намічено декілька тренінгів, присвячених цій тематиці.

Кетіл Тоннінг розповів також, що активну допомогу Україні надають і члени FIEC – окремі національні будівельні федерації: італійська, данська, норвезька. Це і організація навчань, і надання електронних курсів українським спеціалістам тощо.

«Від самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну FIEC визначився, що стоїть повністю на стороні України, і надважливо, щоб цей конфлікт закінчився якомога швидше, щоб люди могли знову жити у мирі та безпеці», – наголосив керівник робочої (цільової) групи FIEC-EIC «Україна».


Пітер Сталенс – спеціаліст з питань політики Європейської Комісії DG-Group (відділу будівництва, машин і стандартизації) зазначив:

«Ми будемо підтримувати Україну у короткостроковій та довгостроковій перспективі. Ми певні, що Україна буде відбудована, і це стосується також й економіки».

За словами пана Пітера, відділ Єврокомісії з питань будівництва зараз працює у трьох напрямках: зелене будівництво, посилення цифровізації у процесі відбудови, а також «спроможність та стійкість» й тому шукає відповідне фінансування для цього.

Метою Єврокомісії у цій сфері є те, щоб всі ініціативи передбачали екологічну безпеку, щоб продовжувалась диджиталізація отримання всіх дозволів, ліцензій та інших процесів у сфері проєктування та будівництва, а також, щоб запроваджувався стандарт BIM-технологій до закупівлі. Не варто забувати й про запровадження нових стандартів кібербезпеки, оскільки це дуже важливий фактор на шляху до повної диджиталізації. Тож треба знаходити рішення для запровадження нового рівня цифрової безпеки, нових стандартів IT.

«Щодо довгострокових перспектив підтримки України, то вони пов’язані з модернізацією України та поступовою інтеграцією до ЄС. Короткострокова перспектива – це конкретні дії. Зокрема, ми маємо такі інструменти як пакет MFA, який щойно було погоджено. Це позика у розмірі 18 млрд євро, яка дає нам можливість бути більш гнучкими у реалізації наших проєктів. Цей пакет передбачає відбудову мостів, інфраструктури та доріг. Щоб таким чином економіка могла знову функціонувати відповідним чином. Це відбудова лікарень, створення тимчасового житла. Є дуже високі вимоги щодо звітності всіх компаній, які будуть брати у цьому участь», – зазначив Пітер Сталенс.

Серед планів Єврокомісії у сфері середньострокової та довгострокової допомоги – створення мультидонорної багатосторонньої платформи для допомоги Україні. І Єврокомісія сподівається, що Міжнародний валютний фонд, Європейські банки, Європейський інвестиційний банк та інші фінансові установи будуть щільно співпрацювати у цій сфері.


Про результати та перспективи роботи у сфері прозорості публічних послуг розповів учасникам форуму Данило Молчанов – керівник проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах (TAPAS)».

TAPAS співпрацює з українським урядом понад 6 років і підтримав вже ряд проєктів, пов’язаних з прозорістю, відповідальністю та обмеженням можливостей для корупції – в основному, шляхом розроблення цифрових інструментів та систем.

За допомогою проєкту була створена система «ProZorro», задіяні інвестиції у систему відкритих даних в Україні, а також була створена Єдина державна електронна система у сфері будівництва.

«Ще 4 роки тому були певні схеми, в яких було неможливо отримати дозвіл на будівництво без відповідних хабарів», – зазначив Данило Молчанов. – «Від 2,7 до 3,5 млрд гривень щорічно йшли на корупційні витрати».

Водночас за підтримки проєкту TAPAS та за допомогою його експертів була створена програма, запровадження якої має чудові результати. Спеціалісти вважають, що антикорупційний ефект шляхом впровадження цифрових послуг у сфері будівництва склав близько 1,5 млрд доларів, а загальний економічний ефект від будівельного сектору складає близько 15 млрд гривень. Все це завдяки прозорості у адмініструванні процесів у будівельному секторі.

«Довіра до системи зростає, і ефект від її запровадження вже значний. Системою вже скористались близько 60 тисяч осіб – це архітектори, проєктанти, інженери, органи контролю та інші. Основна концепція в тому, щоб максимально виключити людський фактор з надання послуг бізнесу та громадянам, всі сервіси автоматизовані та працюють без будь-якої підтримки зі сторони представників органів державної влади. Це, своєю чергою, й забезпечує високий рівень прозорості», - наголосив пан Молчанов.

Використовуючи свій досвід, фахівці проєкту TAPAS планують створення нової системи – для управління та акумуляції даних і вже після початку війни запустили послугу, що збирає дані про збитки, завдані агресором.

«Ми підтримуємо український уряд у його потребах під час війни і очікуємо застосування принципів прозорості вже на етапі відбудови», – зазначив Данило Молчанов.


Анджей Райкевіч, незалежний член Наглядової ради ДУ «Фонд енергоефективності», нагадав учасникам форуму, що Фонд працює в Україні вже п’ять років. Метою фундації була підтримка об'єднання власників багатоквартирних будинків (ОСББ) шляхом допомоги у процесах глибокої інновації житлових будинків.

Фонд працював з фондом Greenfield, мав підтримку Європейського союзу, Урядів Німеччини та України, а також різних європейських інститутів.

Від початку діяльності Фонд отримав понад 900 заявок від власників будинків та розпочав програму з фінансування до 70% суми інновацій з енергоефективності у цих будинках. Особливо динамічно цей процес розвивався у 2021 році.

«З початком російської агресії певні заходи були сповільнені, через що ми не змогли продовжувати процеси, що були започатковані 2-3 роки тому. Але з тих 800 проєктів, що були затверджені, 250 вже закінчені. Це реновації існуючих будинків», – повідомив Анджей Райкевіч.

З початку війни спеціалісти Фонду енергоефективності почали думати, як використати можливості та досвід інституції для відбудови пошкоджених будинків. Була створена та впроваджена програма «Віднови дім».

«Ця програма була запущена у жовтні минулого року, і ми вже маємо конкретні результати», – підкреслив пан Анджей. – «Ми отримали понад 60 заяв, з яких 24 вже затверджені, і певна частина з них вже реалізована. Ми допомагали власникам будинків відновити зруйновані об’єкти для того, щоб продовжити їх використання у майбутньому».

Фонд запропонував фінансування у розмірі 70% перед початком відбудови та 30% - після закінчення і перевірки відповідності проведених робіт проєктній документації. Три багатоквартирні будинки вже повністю відновлені за допомогою Фонду.

«З нашого боку це дуже прозорі процедури, ми не залишили жодного місця для корупції. Ми маємо надію, що ця програма буде розвиватися у новому практичному вимірі і шукаємо донорів з інших країн та запрошуємо до співпраці уряди європейських країн, інші фонди та фінансові установи», - зазначив Анджей Райкевіч.


Обтяження економіки України, спричинене російською агресією, має безпрецедентний характер – вважає Євген Шакотько, заступник виконавчого директора Ukraine Invest.

Він зазначив, що за наявною інформацією щодо завданих збитків на 1 грудня 2022 року (за даними KSE), загальна сума заподіяних Україні збитків сягає 138 млрд доларів, і у переважній більшості це житловий сектор, а також – транспортна та інша інфраструктура. Ці цифри свідчать про те, що відбудова не буде легкою справою.

Тож в UkraineInvest вважають, що найбільшою проблемою буде відбудова житла. Проте за цим процесом стоять і нові можливості – зокрема, Україна буде потребувати великої кількості будівельних матеріалів, і тому будуть створюватися великі виробництва.

За словами пана Євгена, в Україні є дуже багато інвестиційних можливостей – це і сировина та будівельні матеріали, і інфраструктура, і розвиток такого напряму як ресайклінг.

«Ми є інвестиційною організацією при українському уряді, і ми хочемо розуміти, які стимули ми маємо запропонувати інвесторам, щоб вони обрали Україну для своїх капіталовкладень. Якщо взяти таку сферу як виготовлення будівельних матеріалів, то ми бачимо два головних стимули. Передусім це стимули, які вже працюють, – це урядова державна допомога для промислових парків, звільнення на 10 років від податків. І ми маємо 60 промислових парків в Україні, які вже використовують ці стимули», – підкреслив виконавчий директор UkraineInvest. – «Окрім того, планується, що компанії з певною сумою інвестицій на певну кількість робочих місць будуть звільнятися від податку на прибуток, будуть мати пільги з оплати ПДВ та користуватися іншими податковими пільгами».

Україна вже підтримує 8 великих проєктів, які хочуть використати ці заохочення. Два з них пов’язані зі створенням підприємств з виробництва будівельних матеріалів. Зокрема, дуже великим проєктом, який вже підтримує Україна, є проєкт глобального виробника будівельних матеріалів Kingspan, який щойно оголосив, що планує запускати свої виробничі потужності в західних областях України. Ці інвестиції у розмірі 200 млн доларів мають розпочатися у 2024 році.

«Хоча ми всі розуміємо ризики, важливо почати думати про плани щодо інвестицій до того як завершиться війна. Україна відкрита для інвестицій та готова запропонувати різноманітні стимули та заохочення», – підкреслив Євген Шакотько.


Дуже активним учасником процесу допомоги Україні у цій війні є Данія. Тіна Коллеруп Хансен, Віцепрезидент Danida Sustainable Infrastructure Finance (DSIF) у Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) розповіла, що Данія давно вже інвестує в Україну, понад 105 млн євро протягом останніх років було інвестовано у приватні компанії, а також – у публічну інфраструктуру.

Задовго до російської агресії IFC - International Finance Corporation надавав спеціальні кредити проєктам з обробки води та іншого. Інституція фінансувала дослідження у сфері постачання води у співробітництві з місцевою владою в Україні та операторами водопостачання. На жаль, проєкти, над якими IFU працював до вторгнення, наразі тимчасово заморожені, але організація адаптувалася до ситуації і запустила, зокрема, проєкт, що допомагає забезпечувати теплопостачання у Кременчуці, були надані бойлери, які дають змогу постачати тепло більш як 220 тисячам мешканців міста. Працює й спільний з муніципалітетом Миколаєва проєкт з підігріву води.

«Звичайно ми надаємо позички, але в цих обставинах ми перейшли до надання грантів від Уряду Данії», – зазначила Тіна Коллеруп.

IFU працює над короткостроковими проєктами, які вимагають швидкої реакції та допомагають вирішувати нагальні проблеми під час війни, але наголошує на тому, що також треба дивитися вперед і думати, як будувати більш якісно та безпечно – з огляду на майбутнє.

 

Організатор форуму: Конфедерація будівельників України спільно з виставковим партнером Premier Expo Ukraine
Генеральний партнер: CKS - Центр Каркасного Строительства
Стратегічний партнер: EUCON Legal Group, ТОВ "Tехномайн Iнжинiринг", Bechtel Corporation
Офіційний партнер: Schöck Bauteile GmbH
Медіапартнери: Build Portal, Prof Build

 
Джерело і фото: КБУ

 
 
Интересные новости:
16.02.2023
5436
15 лютого у Варшаві відкрилися міжнародна виставка і конференція Rebuild Ukraine. Читайте перші заяв...
30.01.2023
1312
Учасники систематизували макроекономічні показники 2022 року та зробили прогноз на поточній рік...
24.01.2023
3702
Підбито підсумки премії «Український Будівельний Олімп - 2022». Професійною нагородою ві...
02.05.2024
1462
Законопроєкт дозволить розв’язати нагальні проблеми роботодавців у підготовці фахівців безпосе...
30.04.2024
1489
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
2961
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...