РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Підсумки засідання Ради директорів КБУ: про що говорили представники влади і які зміни чекають будівельну галузь

16 березня 2023 представники влади і бізнесу обговорили особливості роботи будівельної галузі в умовах війни
5971 30.03.2023 в 07:38



Засідання Ради
директорів КБУ


16 березня 2023 року відбулось засідання Ради директорів КБУ, під головування Президента КБУ — Льва Парцхаладзе. В ході засідання обговорювались особливості роботи бізнесу в умовах воєнного стану.

У своєму виступі Лев Парцхаладзе згадав про зміни в законодавчій базі, створення Агентства відновлення, нові ініціативи міжнародних партнерів.

Пан Лев звернув увагу присутніх на те, що наприкінці 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 1343 від 2 грудня 2022 року «Про деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади», якою об’єднав Міністерство інфраструктури та Міністерство розвитку громад та територій. Нова структура отримала назву — Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Після цього він згадав про створення Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. Наразі саме Агентство з відновлення відповідатиме за реалізацію проєктів відновлення країни, що стосуються будівництва, реконструкції, ремонту, модернізації та розвитку інфраструктури.

Лев Парцхаладзе привітав Семена Кривоноса з призначенням на нову посаду – директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Висловив йому вдячність за плідну роботу щодо реформування сфери містобудування на попередній посаді Голови Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ). Пан Лев привітав Олександра Новицького з призначенням на посаду тимчасового виконувача обов'язків Голови ДІАМ.

Далі Президент КБУ розповів про діяльність Конфедерації.

21 листопада 2022 року КБУ підписала Меморандум з міжнародною урядовою асоціацією IMG, яка надає допомогу і підтримку у відновленні та реконструкції постраждалих країн. Основна мета підписання Меморандуму – це швидке та якісне відновлення зруйнованої інфраструктури та будівельного фонду в Україні.

Конфедерація будівельників України, спільно з Premier Expo Ukraine, за підтримки Федерації європейської будівельної промисловості (FIEC), провела великий міжнародний форум RECOVERY CONSTRUCTION FORUM. Захід відбувся у Варшаві, в рамках виставки ReBuild Ukraine. Форум став платформою для подальшої комунікації між представниками будівельних галузей країн-партнерів. До виставки приєдналось близько 1000 компаній зі всього світу для налагодження відносин з Україною. Були представлені конкретні потреби та плани відновлення понад 20-ти постраждалих громад України. Як повідомив Президент КБУ: «Ми сподіваємось, що такі заходи прискорять процес відновлення України».

КБУ підписала Меморандум з Асоціацією українського бізнесу в Польщі. Задля консолідації зусиль для відновлення української інфраструктури та будівель, створення сприятливих умов для залучення прямих інвестиційних ресурсів у процес відновлення та розвитку будівельної галузі України.

В листопаді 2022 року КБУ уклали Меморандум про співпрацю з Національною асоціацією забудовників Італії та Торгово-Промисловою Палатою Італії в Україні, аби об’єднати всі ресурси та напрацювання для створення спільних проєктів.

Конфедерація регулярно бере участь у засіданнях цільової групи FIEC-EIC «Україна». Де обговорюються пропозиції, ініціативи європейських асоціацій щодо майбутнього відновлення України та навчання українських будівельників.

Було анонсовано також і нові події:

  • Засідання цільової групи FIEC-EIC «Україна» 30 березня 2023 року;
  • 17-й Міжнародний форум «Польсько-українські дні бізнесу», що відбудеться 27 квітня 2023 року у Варшаві;
  • Бізнес-зустріч у форматі Business Club КБУ у квітні 2023 року.



Виступаючи на засіданні Голова партії «Слуга Народу» та Голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (далі Комітет) — Олена Шуляк зазначила, що тема відновлення України буде ключовою.

На початку свого виступу вона наголосила, що до процесу відбудови України треба готуватись як на рівні законодавчої, виконавчої влади, так і на рівні бізнесу, фахового середовища. При відновленні України ключовими будуть такі пункти:

  • Оперативність та швидкість відновлення. Пані Олена зазначає: «Ми вже зараз можемо бачити як швидко відновлюється енергетична і транспортна інфраструктура. Як швидко відбуваються проєкти з відновлення на деокупованих територіях».
  • Зміна стандартів. Зокрема, стандартів безпеки та енергоефективності, стосовно яких розробляється та вже було частково ухвалено відповідне законодавство. Тут варто відзначити роль бізнесу та необхідність його ініціативи в розробці нових Державних будівельних норм (ДБН). Голова Комітету запросила бізнес долучитись до спільної роботи над розробкою нових стандартів.
  • Екологічна складова. Важливим питанням є утилізація та переробка будівельного сміття. Наразі ще не встановлено дієвих стандартів у цій сфері. Тому Комітет просить зацікавлені сторони висловлювати пропозиції та долучатись до розробки нових стандартів. Натомість вони можуть розраховувати на підтримку держави в реалізації таких проєктів.

Голова Комітету також звернула увагу присутніх на деякі нові закони та законопроєкти.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності» від 12.05.2022 № 2254-IX. Який запроваджує новий спеціальний вид містобудівних програм — Програму комплексного відновлення населеного пункту (території), яка має визначити просторові та соціально-економічні пріоритети, а також комплекс заходів для забезпечення відновлення кожного регіону, населеного пункту, кожної території, яка зазнала втрат і руйнувань внаслідок бойових дій. При його реалізації Комітет зіткнувся з нестачею експертних кадрів на місцях. Тому наразі ведеться спільна робота з міністерствами, донорами, фахівцями для того, щоб у кожній області були сформовані експертні офіси. Такі офіси будуть допомагати громадам якісно виконувати завдання, що стосуються відновлення житлових фондів та інфраструктури.

Законопроєкт № 5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності», який очікує підпису Президента. Наразі Комітет потерпає від масованих спекулятивних атак, що ґрунтуються на міфах та упередженнях, щодо закону. Тому важливо проводити роз’яснювальну роботу. Через неправдиву або неправильну оцінку законопроєкту, не всі хочуть, щоб відбувалась та цифровізація, яка закладена в основі цього законопроєкту.

Нещодавно прийнятий законопроєкт № 7198 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації», щодо компенсації за втрачене житло. Даний законопроєкт передбачає запуск дієвого реєстру пошкодженого та зруйнованого майна. Орієнтовно закон вступить в дію вже у травні 2023 року. Для його реалізації вже є 17 млрд грн, що були залучені з арештованих рахунків дочірніх підприємств російських банків. Також очікується ще 35,5 млрд грн коштом прибутку Національного Банку України. На думку Голови Комітету, це достатня сума, яку буде передано на компенсації. Особи, що втратили житло будуть самостійно обирати населений пункт та тип житла (первинна чи вторинна забудова) для себе. Вона висловила сподівання, що це має оживити будівельний ринок.

Закон № 2518-IX «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Наразі Комітет очікує від Міністерства Юстиції України та Національної автоматизованої інформаційної системи запуск частини реєстру речових прав.

Наостанок пані Олена висловила сподівання, що Комітету, разом з Урядом вийде запустити програму пільгового кредитування на первинному ринку. За якою певні категорії населення (військовослужбовці, вчителі, медики, ветерани) зможуть отримувати квартири у пільгову іпотеку.

Наталія Козловська, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, окреслила загальні плани Міністерства.

Попередньо нагадавши присутнім, що з 1 березня 2023 року вже набрали чинності оновлені Державні будівельні норми (ДБН) щодо закладів охорони здоров'я. Це перші ДБН, що були розроблені саме силами Міністерства. І наразі ці норми є одними з найкращих, згідно з позицією Всесвітньої організації охорони здоров’я. Така відзнака стала можливою завдяки злагодженій роботі Міністерства та архітекторів. Тому Мінвідновлення просить і надалі подавати свої пропозиції та долучатись до розробки нормативної бази, задля ефективної спільної роботи з відбудови України.

Наразі вже завершується формування плану роботи Міністерства на поточних рік. В цьому році одним з пріоритетних напрямків стане стандартизація наявних норм та завершення розпочатих проєктів змін. Мінвідновлення вже розпочало 16 проєктів, щодо змін в ДБН.

До кінця березня 2023 року планується завершити оцифрування всіх будівельних норм. Проєкт було започатковано спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). Наразі вже оброблено 70% від загальної кількості. Також Мінвідновлення спільно з GIZ запланували переклад українських ДБН англійською. Задля того, аби міжнародні партнери України, що допомагатимуть у відбудові України могли ознайомитись з цими нормами.

Заступниця згадала і про компенсації, анонсовані законопроєктом № 7198 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації». Звернувши особливу увагу на трактування поняття «Компенсація» - відшкодування майнової шкоди за пошкоджений та/або знищений об'єкт нерухомого майна, завданої внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації у спосіб, передбачений цим Законом. Якщо мова йде про багатоквартирні житлові будинки, то допомога надається в придбанні житла, що є цікавим і для забудовників. У випадку приватних домогосподарств допомога надається на відбудування житла на території своїх домогосподарств, в чому вже більше зацікавлені виробники будівельних матеріалів.

Пані Наталія також розповіла і про Закон України № 850-IX «Про надання будівельної продукції на ринку» (Регламент (ЄС) 305/2011), закликавши представників бізнесу долучитись до питання формування лабораторій. Наразі Мінвідновлення має домовленості з міжнародними партнерами, щодо пільгового кредитування на створення лабораторій. Це питання ще поки не вирішене і потребує додаткової уваги, оскільки є одним з ключових для повної імплементації Регламенту 305. Вона закликала всі зацікавлені сторони обговорити вищезазначені питання.

При обговоренні переробки будівельного сміття вона звернулась до КБУ: «Думаю в цьому питанні м’яч на полі Конфедерації будівельників України, оскільки окремі члени КБУ мають досвід переробки будівельного сміття». В цій темі вона виділила два пули: органи місцевого самоврядування, сортування та відповідальний бізнес у напрямках по переробці будівельного сміття. На її думку, доцільним буде проведення окремих зустрічей та консультацій для обміну досвідом в цьому напрямку.

Наприкінці виступу було зазначено, що поки ще актуальну інформацію щодо діяльності Мінвідновлення можна знайти на сайті Мінрегіону.

Тимчасовий виконувач обов’язків Голови Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ) — Олександр Новицький запевнив присутніх, що в нього немає жодних тимчасових завдань і що, він, перебуваючи на посаді, продовжить розвивати реформу будівельної галузі в тому ж напрямку, що і попереднє керівництво.

Одним з пріоритетних напрямків діяльності ДІАМ є комунікація та превенція корупції. Ключовими завданнями є зберегти всі надбання та вектори розвитку попереднього керівництва:

  • Відкритість і прозорість.
  • Нульову толерантність до корупції.
  • Цифровізація і якісні сервіси.

Пан Олександр зазначив, що він не є новачком і вже тривалий час працює в ДІАМ. Перед цим працював в Національному антикорупційному бюро України цінності яких переніс і в нову структуру. Тому антикорупційний напрямок буде основним. Він повністю поділяє цінності попереднього Голови та буде надалі підтримувати і розвивати обрані напрямки діяльності.

Представник ДІАМ нагадав, що саме ця структура однією з перших відновила надання послуг з початку дії воєнного стану. Завдяки цьому було опрацьовано близько 70 000 документів дозвільного, реєстраційного характеру та інших. Він висловив щире захоплення будівельниками, що попри складну ситуацію продовжують працювати та підтримувати економіку: «Дякую, що ви не зупиняєтесь, ми не зупиняємось разом з вами».

Пан Олександр також прокоментував ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ). На його думку, це історична подія. Звернувся до присутніх з проханням: «Прошу Вас стати нашими агентами на місцях. Довести власним прикладом, що ми залишимо корупцію у минулому». Багато хто, вже побачив зміни і на власному прикладі може оцінити діяльність ДІАМ.

Очільник ДІАМУ звернув особливу увагу на відкритість нової інспекції і зауважив, що саме це дає змогу отримувати якісний зворотний зв'язок від користувачів, зрозуміти точки росту. Також була анонсована нова послуга ДІАМ: можливість для кожного забудовника у разі отримання відмови, якщо є сумніви, щодо причин відмови, подати запит на консультацію і отримати чітку відповідь від представників ДІАМ.



Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності України, під час засідання зазначив, що в умовах викликів сьогодення пріоритетним напрямком діяльності Фонду енергоефективності є відновлення пошкоджених житлових будинків внаслідок військової агресії рф.

“Сьогодні ми знаходимось на стадії реалізації пілотного проєкту програми “Віднови дім”, який передбачає фінансування в розмірі 5 млн євро (приблизно 200 млн грн)”, - акцентував пан Єгор. - “Наразі маємо: 68 будинків-учасників програми, 40 заявок на участь вже схвалені, є перші закінчені проєкти. Водночас близько 25 проєктів повністю або частково завершені по програмі “Енергодім”. Загалом подано заявок на суму 170 млн грн”.

За словами директора Фонду енергоефективності, для тих, хто зараз готує свої будинки для участі в програмі “Віднови дім” є наступні етапи. Основний етап передбачає фінансування від Європейського Союзу на суму 20 млн євро, тобто загалом на програму щонайменше виділено зі сторони європейських партнерів - 25 млн євро, тобто 1 млрд грн. Також, можливо, що на основному етапі програми з’явиться державне фінансування, але це питання поки на стадії обговорення.

“Таким чином, за нашими підрахунками, за програмою вийде відновити близько 500 багатоквартирних будинків, які пошкоджені та мають 1 і 2 категорії пошкоджень. Тобто ті, які зазнали пошкодження фасадів, дахів, вікна, двері, балкони”, - підкреслив пан Єгор.

Загалом програма “Віднови дім” передбачає авансування. Вона покриває 100% витрат на проведення будівельних робіт, закупівлю будматеріалів та обладнання, а також відбувається виплата грантів в два етапи - 70% авансування та повний розрахунок за виконані роботи.

Програма запустилась в листопаді 2022 року і вже в кінці січня були повністю готові об'єкти. Вартість проєктів була різна — від 2,5 до 5,5 млн грн, проте це було комплексне відновлення.

“Що стосується реалізації програми, то були деякі затримки з підготовкою документів, але згодом почався значно оперативніший процес. Ми постійно проводимо консультації, роз'яснення, семінари для того, аби всі охочі зрозуміли всі вимоги, а проєкти швидше “рухались” й вже до кінця весни цього року ми завершили певний етап і мали 70 повністю зроблених і відновлених будинків”, - поділився Єгор Фаренюк.

На початку програма поширювалась на 4 області, які були деокуповані восени минулого року, а вже в лютому 2023 року було додано до “Віднови дім” ще 2 області - Миколаївську та Дніпропетровську.

Також нещодавно відбувся запуск нового комунікаційного майданчика, на якому замовники будівельних робіт та послуг, тобто об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), зможуть знайти виробників будматеріалів, підрядні організації, проєктувальників, енергоаудиторів тощо.

Єгор Фаренюк вважає, що це важливий інструмент комунікації, який раніше не був започаткований. Але він був необхідний, адже варто шукати професійних спеціалістів, а не працювати за системою “сарафане радіо”: “Це майданчик, який на нашу думку буде стимулювати розвиток будівельної галузі”.

Щодо програми “Енергодім”, яка передбачає компенсацію впровадження енергоефективних заходів, то вона продовжує свою діяльність, але потребує системного переформатування. Програма на відміну від вищезазначеної передбачає власний внесок співвласників будинків (тобто 20-40%), а тому потрібно шукати інші механізми, аби ті ОСББ, які готові рухатись по впровадженню заходів енергоефективності та навіть при таких складних умовах знаходили будь-який фінансовий ресурс.

“Я вважаю, що ми зможемо знайти рішення та працювати ще більш потужно, ніж в попередньому році. Ми будемо впроваджувати заходи і допомагати співвласникам багатоквартирних будинків зменшувати витрати на опалення й електроенергію, а також відновлювати пошкоджені будинки”, - резюмував Єгор Фаренюк.

Євген Мецгер, Голова правління Укрфінжитла під час засідання зазначив про результати програми “єОселя”. Так, наразі видано 940 кредитів, а подано заявок 46 тис. Тому зараз Акціонерне товариство “Українська фінансова житлова компанія” активно працює над залученням додаткового фінансування програми.

Як це відбудеться?

14 березня 2023 року Кабінет Міністрів України погодив фінансовий, інвестиційний та стратегічний плани Укрфінжитла. Вже є пропозицій від деяких банків, загальна сума фінансування яких може сягнути 10 млрд грн, які планують спрямувати на початок другого етапу програми “єОселя”.

Як будуть отримані пропозиції фінансування, запозичення має бути погоджено з Кабінетом Міністрів України, після чого будуть підписані кредитні угоди з банками та кошти будуть запущені в програму. Орієнтовно для закінчення процесу потрібно 3-4 місяці.

“Приблизно в квітні поточного року ми плануємо запустити та погодити через Кабмін масову іпотеку, як і обіцяли. Вже напрацьовані пропозиції з банками, тобто зміни до Постанови №856, яка регламентує наш продукт. Зокрема, йдеться про вирішення питання щодо військових ризиків, так за них відповідатиме будівельна компанія, а не банки. Також скасовано реєстрацію оцінки Фонду держмайна України та ініційовано збільшення першої одноразової комісії з 0,5% до 1%”, - повідомив Євген Мецгер.

Також він акцентував, що масова іпотека буде запущена виключно на первинному ринку, клієнти не матимуть змоги купувати квартири на вторинному ринку.

“Ми це робимо з розумінням - для підтримки економіки нашої країни. Забудовники будуть створювати робочі місця, купувати будматеріали в Україні і сплачувати податки”, - зазначив пан Євген.

Також Укрфінжитло працює з розробниками додатка “Дія” над цифровізацією наступних етапів. Планується, щоб відображалося не тільки рішення банку, а й оцінка та підбір квартир, перевірка контрагентів, платіжні сервіси, а також, щоб клієнт мав можливість оформити все в додатку та не ходити до банків. На думку Голови правління Укрфінжитла, це здешевить деякі етапи та зробить їх швидшими.

“За багатьма запитами, ми повністю відпустили акредитацію. Відтепер забудовник на пряму комунікує з банками”, - повідомив Євген Мецгер. - “В планах збільшити кількість банків, додавши Кредобанк та МТБ Банк. На кінець року розраховуємо на 12 або 13 банків-партнерів”.

До засідання Ради директорів КБУ також приєднались народні депутати України.



Народний депутат України Андрій Клочко зауважив, що сьогодні будівельній галузі варто посилювати довіру міжнародних партнерів: “Нині важливо визначити питання вартості квадратного метра відбудови нашої держави. Це поєднує в собі понад 10 спільних галузей”.

На його думку, КБУ, можливо спільно з Мінвідновленням, варто долучитись до цього процесу. Йдеться про розробку методики розрахунку вартості квадратного метру в майбутньому, аби всі розуміли, яка галузь йде в якій пропорційній складовій відновлення, а також яку маржинальну дохідність вона може собі ставити.

“Тоді буде довіра до всього процесу відбудови, що дасть міжнародним партнерам зрозуміти - Україна буде відновлюватись чесно й швидко!, - акцентував пан Клочко.

Олексій Красов, народний депутат України, що представляє Харківську область, подякував КБУ, що під час війни вона стала “будівельним фронтом”, допомагаючи всім регіонам. За час повномасштабного вторгнення в області було багато зроблено з відновлення пошкоджених та зруйнованих будинків.

“Важливо, що сьогодні Уряд та Парламент України працюють пліч-о-пліч, що дійсно прискорює процес відновлення”, - акцентував пан Олексій.

Щодо енергетики, то Україні потрібно розвивати зелену енергетику і наразі народні депутати відповідного Комітету ВРУ займаються тим, щоб вона стала ближче та вигідніша для будівельних компаній, які в майбутньому займатимуться будівництвом, зокрема, промислових об'єктів.

“Ми працюємо, аби тематика енергонезалежності, енергозабезпечення, зеленої енергетики була також пріоритетною серед будівельних компаній”, - зазначив Олексій Красов.



На думку Андрія Стріхарського, зустріч будівельної галузі в такому форматі вкрай важлива, адже Україна потребує відновлення вже зараз. Він погодився, що обговорювані теми під час засідання потребують напрацювань, йдеться: і про розвиток іпотечного кредитування на первинному ринку, і про захист інвестицій.

“Ми йдемо в Європу. Давайте разом об’єднуватись для розвитку інвестиційного клімату України”, - резюмував пан Андрій.


Джерело: КБУ
Фото: Build Portal 

 
 
Интересные новости:
28.03.2023
2809
На робочій зустрічі були розглянуті актуальні питання розвитку модульного будівництва в Україні...
27.03.2023
2556
Обговорення цієї надзвичайно важливої для нашої країни теми відбулося під час слухань в Комітеті з п...
13.03.2023
4665
9-11 березня у Києві відбулась будівельна виставка Inter Build Expo. Команда Build Portal підготувал...
02.05.2024
1466
Законопроєкт дозволить розв’язати нагальні проблеми роботодавців у підготовці фахівців безпосе...
30.04.2024
1493
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
2961
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...