РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

«Штучний інтелект вже значно перевершує можливості людей-архітекторів»: як програми допомагають проєктувальникам

CAD, система автоматизованого проєктування для архітекторів, розроблялася з 1970-х, а BIM, інформаційне моделювання будівель - із 1990-х, і вже час для нового етапу
6152 11.08.2023 в 08:19



Штучний інтелект
та архітектура


За деякими прогнозами, штучний інтелект може незабаром замінити 20-25% усіх робочих місць. Робочі процеси в архітектурних бюро також можуть значно видозмінитися під впливом автоматизації. Чи використовуватимуть проєктувальники ШІ, щоб підвищити свою ефективність, або ж нові інструменти загрожуватимуть самій професії? Про це йдеться у матеріалі The Guardian.

«Проблема архітекторів у тому, що ми майже повністю фокусуємося на зображеннях, - каже Ніл Лі, автор книги “Архітектура в епоху штучного інтелекту”. - Та найреволюційніші зміни відбуваються у менш привабливих сферах: автоматизація всього дизайнерського пакету, від розробки базових рішень до етапу будівництва. Коли йдеться про стратегічне мислення й аналіз у реальному часі, ШІ вже значно перевершує можливості людей-архітекторів. Це може бути останнім цвяхом у труну професії».

Найновіший інструмент для архітектурного проєктування - XKool. У Китаї ним уже користуються понад 50 тисяч людей. Щойно запустили англійську версію LookX. 

Заснувала цей стартап шенчженьська архітекторка Ваньюй Хе. Вона демонструє журналісту The Guardian, як XKool створює з нуля готовий проєкт готельного комплексу на 500 номерів - з усіма інтер’єрами, планами комунікацій, схемами - за лічені хвилини. Подібний готель вже було спроєктовано і збудовано живими людьми, але в них робота зайняла чотири з половиною місяці.

Раніше пані Хе працювала у Роттердамі на архітектурну практику Рема Колгаса OMA. Вона лишилася розчарована консервативністю методів і підходів фірми. Вона повернулася до Китаю і вирішила зайнятися застосуванням штучного інтелекту в архітектурі, надихнувшись успіхом AlphaGo - першої програми, яка перемогла чемпіона з гри в го.

Студія Zaha Hadid представила проєкт 210-метрового хмарочоса в китайському діловому районі міста Сіань (ВІЗУАЛІЗАЦІЇ)

CAD, система автоматизованого проєктування для архітекторів, розроблялася з 1970-х, а BIM, інформаційне моделювання будівель - із 1990-х, і вже час для нового етапу, вважає Хе. 

XKool задумувалася як універсальна платформа, яка створювала б макети генерального плану, враховуючи безліч параметрів, від інсоляції до вимог локального містобудівного законодавства, проєктувала інтер’єри та розраховувала будівельні матеріали. Окремий інструмент дозволяє перетворювати 2D-зображення на 3D-моделі.

Марта Цикарі з Foster + Partners непокоїться з приводу даних, які використовує штучний інтелект для навчання. «Дані - це все: якщо ви кладаєте туди сміття, то й на виході отримаєте сміття», - зауважує архітекторка. Її також непокоять ризики порушення авторського права.

Розробка Містобудівного кодексу: як за два роки хочуть змінити правила гри в будівельній галузі

Команда, яка працює під керівництвом Цикарі, вже п’ять років використовує штучний інтелект, але з міркувань безпеки лише на власних захищених серверах, і для навчання комп’ютер використовує розширену бібліотеку проєктів Нормана Фостера та його компанії. Наприклад, штучному інтелекту давали завдання дослідити, як деформуються різні фасадні матеріали під впливом температури. 

Деякі архітектурні бюро, наприклад, делегують ChatGPT завдання звести законодавчу документацію або порівняти ефективність різних матеріалів - тобто роботу, яку б довірили початківцю. Програма виконує це не ідеально, однак все ж припускається помилок навіть рідше, ніж жива людина.

Інші ж користуються Midjourney під час брейнстормінгу на етапі розробки концепту. Так роблять Zaha Hadid Architects. Згенеровані програмою візуалізації можуть відразу показати замовникам. Саме так створили ескіз спа-курорту для скандального проєкту Неом у Саудівській Аравії. 


Цікаво про будівництво:
 як змінилася структура споживання металопрокату під час війни


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: hmarochos
 
 
Интересные новости:
03.08.2023
6313
Як виникла ідея розробки Містобудівного кодексу і навіщо він зараз потрібен, чи будуватимуть міста і...
31.07.2023
3248
Верховна Рада 28 липня прийняла закон, який, зокрема, оновлює класифікацю населених пунктів в Україн...
21.07.2023
4410
Оскільки тенденція роботи з дому продовжується, компанії змінюють вигляд своїх офісів у по...
05.04.2024
5497
Відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання ...
28.03.2024
4526
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4436
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...