РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

У відновленні і розвитку української інфраструктури будуть закладати принципи безбар‘єрності

Олена Шуляк розповіла, за якими стандартами безбар‘єрності має відновлюватися Україна
1828 26.10.2023 в 08:03



Принципи безбар'єрності
у відбудові


Йдеться про покращення загальної інклюзії будівель, запровадження безбар’єрності шкіл, садочків та облаштування публічного простору, покращення вимог до пожежної безпеки будівель та схем евакуації з урахуванням потреб маломобільних груп. Умови для всього цього зараз створюються на законодавчому рівні.

Про це в ході медійного марафону “Рівність у політиці та інклюзивне відновлення” заявила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, в Україні безбар‘єрність донині не була масово розповсюдженою і це – велика проблема. Зокрема, у наших лікарнях і навіть аптеках нечасто зустрінеш пандуси, освітні можливості для дітей з РАС досі дуже обмежені через нерозуміння вчителів і однолітків, а союзи, що не вписуються у формулу «чоловік – жінка», вважаються нетрадиційними.

Ринок праці повоєнної України найбільше потребуватиме спеціалістів будівельної сфери, медиків та психологів

Крім цього, вважає Шуляк, потрібно пам‘ятати, що після перемоги України, питання безбар’єрності набере величезних обертів, адже в нашій країні буде багато ветеранів. При тому, що раніше держава часто ігнорувала потреби маломобільних груп та людей з інвалідністю.

“На сьогодні перед нами стоять дві великі місії. Перша – додати безбар’єрність до української інфраструктури. Друга – додати безбар’єрність до української свідомості. Простіше кажучи, усунути бар’єри на вулицях та бар’єри в головах”, – зазначила народна депутатка.

Як один із успішних прикладів впровадження інклюзивності у всі сфери життя – державна програма компенсацій за пошкоджене і знищене майно Євідновлення, вважає Олена Шуляк. По-перше, через те, що заяву на компенсацію може подати будь-який українець і на сьогодні їх погоджено вже майже 30 тис на суму в 2 млрд грн. По-друге, через те, що не менше 30% учасників комісій, що розглядають заявки і приймають рішення щодо виплат, мають складати саме представники громадськості. Ця норма вводилась для того, щоб взяти участь у цьому процесі зміг кожен, хто захоче, адже саме це забезпечить прозорість і справедливі рішення. По-третє, через те, що проводяться публічні консультації, на яких обговорюється хід програми, проблеми, що виникають та способи їх вирішення. Їх відвідали вже сотні людей зі всіх регіонів країни.

“Крім цього, на громадські обговорення виносять програми комплексного відновлення. Віднині громади матимуть змогу обирати через портал «Дія» проекти розвитку власних регіонів, які будуть профінансовані з Державного фонду регіонального розвитку. До цього громадяни були позбавлені інструментів прямої участі у відборі таких проєктів”, – підкреслила Шуляк.

Олена Шуляк розповіла про цифрову екосистему відбудови України DREAM

За її словами, кожен українець сьогодні так чи інакше може стати частиною відновлення. Органи місцевого самоврядування відновлюють громади, активні громадяни слідкують за чесністю та законністю процесів, бізнес долучається в різний спосіб, зокрема, створюючи робочі місця, а кожен працівник привносить власний внесок у спільну відбудову країни та наближає перемогу.

“Наша головна ціль – залучити до процесу відновлення якомога більше українців, дати ім інструменти, а головне – розуміння, що кожен із них важливий, що процес відновлення потребує залученості кожного. Це справжня безбар’єрність у діях”, – підсумувала очільниця партії “Слуга Народу”.


Цікаво дізнатись: 
VENTS FORUM 2023: новий час потребує нових рішень


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
25.10.2023
5915
У компанії в росії було близько 300 працівників, на цей ринок припадало менш ніж 1% від загальних пр...
25.10.2023
3187
Документ пропонує прибрати чинне з 1981 року радянське регулювання питань адмінтерустрою та&nbs...
03.05.2024
1383
Після масштабного падіння майже на 30% у 2022 році торік економіка України вже демонструвала зростан...
03.05.2024
2520
Портал спрощує процедуру укладання різних видів договорів, погодження замовлень на перевезення, обмі...
03.05.2024
3373
Востаннє вирішити проблему застарілого житлового фонду в Україні спробували у 2021 році, коли був за...