РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

В парламенті розглядають можливість компенсацій за житло, пошкоджене або знищене з 2014 року

Заяв на компенсацію за знищене житло з 2022 зараз надійшло вже понад 5 тис. і п‘яту частину вже опрацювали
6978 02.11.2023 в 23:22



Компенсація за
знищене житло


Програму єВідновлення будуть розширювати і змінювати в залежності від того, чого потребуватимуть українці, що втратили через війну житло або можливість у ньому жити.

Про це розповіла голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Зокрема, планується запуск програми компенсацій для жителів територій, які були тимчасово окуповані протягом 2022 року, територій, розташованих в районі проведення воєнних дій або територій, які перебувають в оточенні (блокуванні) і на житло, сума пошкоджень якого становить більше ніж 200 тис. гривень. Крім того, зараз йдуть обговорення доцільності компенсацій за пошкоджене і знищене житло у першій фазі війни з рф – з 2014 року.

«Втім, перші житлові сертифікати для обміну на нове житло українці, чиє житло внаслідок російської агресії було знищене, почнуть отримувати вже завтра. А з 1 січня 2024 року компенсацію за пошкоджене житло почнуть отримувати українці, які відремонтували його за власний кошт», – наголосила Шуляк.

Президент підписав закон про компенсацій тим, хто за власний кошт відновив пошкоджене внаслідок війни житло

Вона пояснила – програма має попит в українських громадян, адже вони бачать, що держава компенсує такі збитки, тож кількість заяв на єВідновлення стрімко зростає. Так, станом на кінець жовтня українці подали понад 55 тис. заяв на компенсацію за пошкоджене житло, при цьому майже 32 тис. заяв вже опрацювали і погодили компенсацію майже 24 тис. заявникам на загальну суму в 2,2 млрд гривень. Заяв на компенсацію за знищене житло зараз надійшло вже понад 5 тис. і п‘яту частину вже опрацювали, погодивши видачу 422 житлових сертифікати на загальну суму в 811 млн гривень.

«Максимальний термін розгляду заяв у програмі єВідновлення становить всього 30 днів. Якщо порівняти з квартирними чергами на отримання соціального житла, у яких українці стоять десятиліттями, стає зрозуміло, що у випадку єВідновлення механізми державного фінансування житлового питання працюють у десятки тисяч разів ефективніше», – зауважила народна депутатка.

За її словами, відмовляють у компенсаціях у випадках, якщо заявник подає недостовірну інформацію про пошкодження свого житла і його ступінь, якщо заява стосується місця загального користування, тобто пошкодженні, наприклад, спільний простір в багатоповерхівках, або якщо нерухомість не зареєстрована у державному реєстрі речових прав. Також не компенсовують знищені меблі, техніку і авто.

«Крім цього, не зможуть отримати від держави компенсацію у програмі єВідновлення люди, які допомагали окупантам, і підсанкційні особи. Автори закону про компенсації неодноразово заявляли, що люди, які працюють всупереч інтересам держави, не можуть скористатися державними коштами на отримання компенсації. Також відмовлять у компенсації тим, у кого є судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених розділом І «Злочини проти основ національної безпеки України» Особливої частини Кримінального кодексу України», – пояснила очільниця партії «Слуга Народу».

єВідновлення: українці зможуть отримати компенсації за житло, зруйноване на окупованих територіях

Вона додала, що основне джерело надходження коштів, з яких українцям зараз виплачують компенсації за пошкоджене і знищене в результаті війни житло – Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, у якому на старті програми було зібрано 61,7 млрд грн. З них 35,9 млрд грн – 50% прибутку Нацбанку за 2022 рік та 25,8 млрд грн отриманих від примусового вилучення коштів держави-агресора, зокрема «дочок» російських банків в Україні. Наприклад, «Сбербанку» і «Промінвестбанку».

«Але хвилюватися, що їх вистачить не всім, не варто, адже у майбутньому джерелом для поповнення фінансового ресурсу єВідновлення стануть кошти від продажу санкційних активів рф. Зокрема, зараз США арештували гроші російського олігарха Костянтина Малафєєва і Україні слід працювати над тим, щоб такі арештовані активи направлялися саме в Україну», – пояснила Шуляк і додала, що, якщо говорити про російські арештовані активи по всьому світу, мова може йти про десятки мільярдів доларів.


Цікаво про будівництво і ремонти: 
Siba Tech – інноваційна водостічна система від Ruukki


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
30.10.2023
2778
Півтора десятка областей продовжують допомагати у відновленні Херсонщини. На наступному етапі п...
30.10.2023
8925
Заявки подаються через Дію. Жодних чеків, розписок, фото- відеофіксацій чи інших доказів не потрібно...
03.05.2024
3482
Для позитивного рішення потрібен мінімально обов’язковий обсяг доказів, а сам судовий про...
26.04.2024
2665
ОМС подають заявки до відповідних обласних/військових адміністрацій після чого ці адміністрації пода...
26.04.2024
2176
Більше 86 тисяч українці звернулися по допомогу на поточні та капітальні ремонти. Ще майже 13 т...