РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Відбудова України: що було зроблено за рік

Нардеп розповіла про законодавчі ініціативи для відбудови України та способи залучення до неї громадян
3174 14.12.2023 в 08:24



Відбудова України


Законодавчих змін, які зробити процеси відбудови не лише реальними, а і ефективними, зокрема з точки зору участі у них громадян, у 2023 році було зроблено досить багато. Втім, наразі на різній стадії підготовки і розгляду знаходяться і інші важливі законопроєкти і ініціативи, що значно посилять ефективність цих процесів.

Про це на підсумковій зустрічі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з Головами дипмісій та громадськістю повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

5 порад громадам, щодо ефективного планування відновлення

Однією з найголовніших змін у сфері відновлення на законодавчому рівні, над якою працюють зараз і Комітет, і Мінвідновлення, і експертне середовище, є законодавча рамка ефективного відновлення. За словами Шуляк, законопроєкт “Про основні засади відновлення” передбачає запровадження у відновленні принципів зеленої, інклюзивної та цифрової економіки, відбудови, що буде проводитися за принципом «будуй краще ніж було» з використання кращих рішень, та заохочення співробітництва «рівний-з-рівним» між містами, регіонами і країнами.

“Один з головних принципів, за яким має відбуватись відновлення України – прозорість. Ми вкладаємо в це поняття ретельний моніторинг процесів відновлення, і оцінювання проєктів відбудови і їх подальший аудит. Моніторинг здійснюватиметься на основі системи DREAM, оцінювання проєктів відбуватиметься на підставі моніторингових звітів, статистичної інформації, перевірок, оцінок експертів, науковців та неурядових організацій, а аудит буде проводитись для об‘єктів, відновлення яких відбувається за рахунок Національного фонду відновлення. Всім цим буде займатися безпосередньо Рада прозорості та підзвітності при Агентстві відновлення”, – повідомила народна депутатка.

Другою надважливою зміною, яку запроваджує законопроєкт “Про основні засади відновлення” – законодавче закріплення статусу цифрової екосистеми відбудови України DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management). Шуляк пояснила – DREAM стане головним інформаційно-комунікаційним інструментом для автоматизації процесів управління проєктами відновлення і моніторингу реалізації проєктів та використання фінансових ресурсів. І вищезгаданий законопроєкт зробить DREAM обов’язковим для використання громадами.

Мінінфрастурктури повідомили про запуск сайту з вакансіями у сфері відбудови

В DREAM потрібно буде обов’язково вносити інформацію щодо об’єктів у випадках, якщо:

  • Замовником будівництва є/мають намір стати органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємство, державні та комунальні установи або організації, суб’єкти з вирішальною часткою державної власності;
  • Будівництво фінансується за бюджетні кошти.

“Важливим доказом прозорості буде те, що, інформація, яка міститиметься в DREAM, буде відкритою і загальнодоступною. Моніторинг кожного проєкту відновлення від його народження до повної реалізації зможе здійснити не лише уповноважена особа, чиновник міністерства тощо, а будь-яка родина, будь-який громадянин, який хоче дізнатись, на якому етапі знаходиться той чи інший проєкт – його квартал, його будинок, його вулиця”, – підкреслила Олена Шуляк.

Вона також зауважила, що громадяни зможуть не лише слідкувати за реалізацією актуальних для них проєктів відбудови, а приймати в них все більш активну участь. Для цього зараз готується теж низка відповідних законопроєктів. По-перше, законопроєкт №7283, який дозволить громадянам не лише бути причетними до відбудови на рівні представників комісій програми єВідновлення, а і здійснювати інші важливі форми народовладдя у процесах відновлення:

  • ОМС самостійно регулюватимуть порядок ініціювання та застосування механізмів місцевої демократії (у статутах територіальних громад або окремих рішеннях);
  • Визначення переліку форм громадської участі і доповнення вже існуючими формами, які не врегульовані законом;
  • Визначення, які питання мають регулюватися рішеннями ОМС, а які статутом територіальної громади;
  • Удосконалення інструменту електронних петицій;
  • Участь громадян у формування й розподілу місцевого бюджету.

“Також ми плануємо покращити роботу органів самоорганізації населення (ОСН). Ми хочемо на законодавчому рівні дати їм можливість стати активними учасниками проєктів розвитку і отримувати на це фінансування з місцевих бюджетів. Оскільки органи ОСН максимально продемонстрували, наскільки ефективними вони можуть бути – навіть у перші тижні і місяці війни, коли люди гуртувалися, приймали рішення у межах своїх вулиць, кварталів і навіть будували блокпости”, – пояснила Шуляк.

Україні потрібно створити Національний фонд відновлення - нардеп

За її словами, все це передбачає законопроєкт №6319 – удосконалення процедури створення, реєстрації, припинення повноважень ОСН, актуалізацію повноважень ОСН відповідно до поточного стану місцевого самоврядування та нового територіального устрою, покращення можливостей для жителів обирати та бути обраними до ОСН та підсилення публічності та відкритості діяльності ОСН.

“Фундаментом українського відновлення і державності взагалі повинні стати саме громади. А для цього треба здійснити дві найважливіші зміни – передачу влади, її повноважень і, безумовно, бюджетних коштів з центрального з рівня на місцевий. Вищезгадані законопроєкти покликані дати їм можливість для цього”, – підсумувала Олена Шуляк. 


Цікаво про будівництво і ремонти:
 Теплотехнічний калькулятор допомагає розрахувати оптимальну товщину теплоізоляції будинку


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
13.12.2023
3198
Департамент гарантування експортних кредитів Уряду Великої Британії надає гарантію на кредит у розмі...
12.12.2023
1955
Miyamoto International Ukraine має команду з 128 фахівців у сфері інжинірингу, в офісі в Україн...
08.12.2023
3884
Як залучити громаду до процесу відбудови та на що звертати увагу в процесі планування...
02.05.2024
2111
Школи зведуть «з нуля», тобто у місцях, де раніше не було навіть укриттів. Крім тог...
02.05.2024
1910
Визначені переможці конкурсного відбору за програмою «Енергоефективність громадських будівель ...
29.04.2024
2191
Партнери тиснуть на Швейцарію, щоб та більше допомагала Україні...