РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.535 EUR: 42.310
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.535
EUR 40.000 41.000 42.310
USD 39.400 39.830 39.535
EUR 42.200 42.730 42.310
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

єВідновлення: як працює компенсація за зруйноване житло та як скористатись житловим сертифікатом

Для власників житлових сертифікатів єВідновлення з‘явилася можливість укладати угоди купівлі-продажу нового житла
4103 15.01.2024 в 08:05



Компенсація єВідновлення
за знищене житло

З перших днів 2024 року для громадян України – власників житлових сертифікатів єВідновлення з‘явилася можливість укладати угоди купівлі-продажу нового житла замість того, яке було знищено внаслідок російської збройної агресії і яке неможливо відремонтувати.

Станом на 10 січня перші 10 житлових сертифікатів українці вже навіть використали, ще 508 власників відповідних сертифікатів кошти на придбання нового житла забронювали, а два житлових сертифікати вже навіть погашено. Тобто дві сім‘ї, чиє житло було повністю знищене внаслідок російської агресії, вже уклали угоду купівлі-продажу і провели її у нотаріуса, а кошти, передбачені її житловим сертифікатом, держава перевела на рахунок продавця майна. 

Збільшено граничний розмір гранту за програмою «ВідновиДІМ»

Як працює цей етап програми і що потрібно зробити, щоб отримати компенсацію від держави за знищене майно, розповідаємо нижче.


Компенсація єВідновлення за знищене житло: як працює

Компенсацію від держави за повністю зруйноване житло за програмою єВідновлення запустили з 1 серпня 2023 року. Вона передбачає для громадян, чиє житло було знищено внаслідок російської збройної агресії, надання коштів від держави на придбання нової домівки. Фінансування відбувається у вигляді житлового сертифіката, який власник знищеного житла може обміняти на нове. 

На сьогодні заяви на компенсацію за знищене житло подали 8395 українських родин. 4095 заяв вже розглянули відповідні комісії при органах місцевого самоврядування, а ще 941 заява знаходиться в обробці. Позитивне рішення, результатом якого є формування житлового сертифіката, отримали 2027 заявників. Загальна сума сформованих житлових сертифікатів склала вже понад 3,6 млрд гривень. Це ті кошти, які держава перерахує продавцям нерухомості, яку для себе за програмою єВідновлення оберуть громадяни

Олена Шуляк: Ми створили інструменти задля того, щоб будівельний ринок мав ще більше можливостей для роботи

Як отримати компенсацію від держави за зруйноване житло

  • Подати повідомлення про зруйноване житло в застосунку чи на порталі Дія;
  • Подати заяву на виплату за зруйноване житло через Дію, ЦНАП або у нотаріуса;
  • Дочекатися рішення комісії при органі місцевого самоврядування – максимальний термін розгляду заяви складає 30 днів;
  • Якщо рішення позитивне, у застосунку Дія з‘явиться житловий сертифікат.

Голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії “Слуга Народу” Олена Шуляк розповіла, що на сьогодні вже сформовано 2 тис житлових сертифікатів єВідновлення. 

“Сформований житловий сертифікат означає для вас, що заяву на компенсацію знищеного житла схвалено і призначено точну суму компенсації, на яку можна придбати нове. В середньому, по одному житловому сертифікату компенсація становить 2 млн гривень. Сума визначається відповідно до Постанови Кабміну №600 від 30 травня 2023 року і враховує загальну площу житла, помножену на середньозважену вартість 1 кв. метру житла”, – розповіла вона і додала, що перші житлові сертифікати почали надходити заявникам в Дії з кінця вересня минулого року, а з кінця грудня 2023 року з‘явилася можливість їх реалізовувати.


Хто має право на отримання житлового сертифіката

Компенсацію за знищене житло у вигляді житлового сертифіката можуть отримати громадяни, чиє житло будо вщент зруйновано внаслідок російської збройної агресії, тобто не підлягає відновленню.

У ВР створено робочу групу з вирішення житлових питань внутрішньо переміщених осіб

Якщо ваше житло пошкоджено, але підлягає відновленню, держава за програмою єВідновлення виділить вам кошти на його ремонт. Зараз діє два етапи таких компенсацій: 

  • кошти на дрібний терміновий ремонт (до 200 тис гривень)
  • кошти на капітальний ремонт (до 500 тис гривень)

Однак у програми є низка обмежень для низки категорій громадян. Так, не  можуть претендувати на компенсацію:

  • особи, які  допомагали окупантам; 
  • підсанкційні особи;
  • громадяни, у яких є судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених розділом І “Злочини проти основ національної безпеки України” Особливої частини Кримінального кодексу України”.


Як скористатись сертифікатом  

Отримавши сертифікат в Дію, власник зруйнованої оселі може планувати придбання нової домівки. Щоб скористатись сертифікатом, потрібно:

  • Обрати собі нове житло –  квартиру або навіть кімнату у гуртожитку на вторинному ринку у будь-якому населеному пункті України, або інвестицію у квартиру на етапі будівництва;
  • Домовитись з продавцем про покупку і перед укладанням угоди купівлі – продажу забронювати кошти на це у застосунку Дія. Для цього треба натиснути на кнопку “Забронювати кошти” в застосунку Дія.  З моменту бронювання коштів у власника сертифіката єВідновлення є 30 днів, щоб провести відповідну угоду купівлі-продажу; 
  • Після підтвердження бронювання коштів в Дії, потрібно звернутись до нотаріуса, який підтвердить відмову від права власності на знищену нерухомість та оформить угоду купівлі-продажу нової. Оформити її можуть лише ті нотаріуси, які мають доступ до Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ);
  • Після підписання угоди купівлі-продажу заброньовані кошти протягом 5 днів надійдуть на рахунок продавця майна.

Станом на сьогодні, зазначила Шуляк, кошти на купівлю нових домівок забронювали вже 508 родин, а загальна сума бронювань перетнула відмітку в 1,1 млрд гривень. 

“Більше того, перший житловий сертифікат єВідновлення вже навіть погашено – родина з Гостомеля, яка обрала для себе нову домівку в Бучі, уклала відповідну угоду і кошти, передбачені її сертифікатом, вже надійшли на рахунок продавця”, – пояснила вона. 


Цікаво про будівництво і ремонти:
 Сила краси: надміцні поліровані підлоги із Peneseal

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: sluga-narodu
 
 
Интересные новости:
15.01.2024
2629
Робоча група розроблятиме стратегії забезпечення ВПО житлом та створюватиме фонди тимчасового житла ...
29.12.2023
1561
Допомога у відновленні включає заміну або ремонт зруйнованих дахів, вікон та дверей...
25.12.2023
3992
Крім того, було приведено до реалій ринку граничну вартість квадратного метра в тому чи іншому насел...
03.05.2024
3440
Для позитивного рішення потрібен мінімально обов’язковий обсяг доказів, а сам судовий про...
26.04.2024
2660
ОМС подають заявки до відповідних обласних/військових адміністрацій після чого ці адміністрації пода...
26.04.2024
2176
Більше 86 тисяч українці звернулися по допомогу на поточні та капітальні ремонти. Ще майже 13 т...