РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.637 EUR: 42.299
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.637
EUR 40.000 41.000 42.299
USD 39.450 39.830 39.637
EUR 42.250 42.730 42.299
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

9 всесвітніх трендів ринку нерухомості у 2024 році

Динамічний ландшафт ринку нерухомості зазнає постійної еволюції під впливом цілої низки чинників - від революційних технологічних досягнень до глобальних економічних зрушень
3332 16.01.2024 в 08:27


9 трендів
ринку нерухомості

Короткий огляд всесвітніх трендів ринку нерухомості, від Сполучених штатів до Сінгапуру та Китаю, з коментарями Ольги Соловей, керівниці «Українського клубу нерухомості»  та видавчині Property Times.

Динамічний ландшафт ринку нерухомості зазнає постійної еволюції під впливом цілої низки чинників - від революційних технологічних досягнень до глобальних економічних зрушень. Орієнтування в цьому мінливому середовищі вимагає від підприємців глибокої обізнаності та проактивного підходу, оскільки випередження тенденцій на ринку нерухомості має першорядне значення для прийняття обґрунтованих рішень і використання безлічі можливостей, що виникають.

"НЕЗЛАМНІ": Інсайди, підсумки року та прогнози від представників влади і лідерів будівельної галузі

В епоху стрімких трансформацій заглибмось й розглянемо детальніше деякі ключові тенденції, які матимуть значний вплив на ринок нерухомості протягом 2024 року. Розуміння цих тенденцій та адаптація до них, безсумнівно, будуть корисними для підприємців, які намагатимуться зорієнтуватися у складнощах сектору нерухомості у 2024 році.

О. С.: “Насправді більшість нижченаведених тенденцій вже зустрічаються нам не перший рік, але те, як саме вони впливають на ринок нерухомості та будівництва, дозволяє і надалі вносити їх в перелік важливих факторів. Український ринок не є ізольованим, навіть під час війни, та також розвивається відповідно до світових трендів”.


1. Технологічна інтеграція переосмислює девелопмент нерухомості

Технології стають рушійною силою в секторі нерухомості. У 2024 році прогнозується сплеск технологій «розумного будинку», екологічного будівництва та інтеграції штучного інтелекту (ШІ) в девелопмент нерухомості. Підприємцям у сфері нерухомості потрібно буде впроваджувати ці інновації, щоб підвищити привабливість та ефективність своїх об'єктів, задовольняючи зростаючий попит на екологічні та технологічно підковані житлові простори.

О. С.: “2023 рік можна однозначно назвати роком ШІ, адже цей інструмент став доступним широкому загалу. Сьогодні інструменти ШІ дозволяють аналізувати великі обсяги інформації, що важливо для оцінки руйнувань українських міст. Також ринок нерухомості активно включає можливості ШІ для проєктування (візуальне оформлення архітектурних концепцій) та маркетингу (написання текстів, створення вузіалізацій, оптимізація рекламних кампаній тощо). Дуже приємно бачити, що Україна в цьому процесі однозначно “не пасе задніх”.


2. Зростання кількості колівінгів та гнучких просторів

Спосіб життя і роботи людей зазнає парадигмальних змін, і ринок нерухомості адаптується відповідно до них. Простори для спільного проживання та гнучкий графік роботи стають все більш популярними, що зумовлено зростанням кількості працівників-міленіалів та їхнім прагненням до спільної роботи. Підприємцям у сфері нерухомості варто розглянути можливість інвестувати в об'єкти, які задовольняють цей попит, пропонуючи адаптовані простори, що слугують як для житлових, так і для професійних потреб.

О. С.: “Перші колівінги в Україні з'явилися 4-5 років тому, на хвилі активного розвитку в Європі, і хоча сьогодні цей формат лише набирає обертів, він точно закріпиться на ринку. Колівінги  дуже близькі до формату соціального житла, який сьогодні максимально актуальний для пересічного українця; максимальне комфортне та доступне орендне житло”.


3. Сталий розвиток посідає центральне місце

Екологічна стійкість - це вже не просто модне слово, а фундаментальний фактор у сфері нерухомості. У 2024 році ми очікуємо посилення уваги до практики зеленого будівництва, енергоефективності та екологічного девелопменту. Підприємці, які надають пріоритет сталому розвитку, не лише сприяють збереженню довкілля, але й відповідають уподобанням ринку, який стає все більш екологічно свідомим.

О. С.: “Драйвером сталого розвитку для України стала міжнародна технічна допомога, адже донори відбудови впевнено вимагають дотримання стандартів щодо екологічності, енергозбереження та ощадливої експлуатації”.


4. Ревіталізація міст та відродження передмість

У той час як міські центри продовжують процвітати, привабливість заміського життя відроджується. Постпандемічна епоха призвела до переоцінки пріоритетів способу життя, і багато людей шукають просторі заміські будинки. Підприємці повинні стежити як за можливостями ревіталізації міст, так і за забудовою передмість, враховуючи різноманітні вподобання сучасного споживача нерухомості.

О. С.: “Війна в Україні призвела не лише до значних руйнувань, але і до значних міграційних процесів, тож тенденції ущільнення великих міст та як антитренд - розвиток передмістя, будуть ще більш відчутними при повоєнній відбудові”.


5. Блокчейн трансформує операції з нерухомістю

Технологія блокчейн змінює традиційні операції з нерухомістю, підвищуючи безпеку, прозорість та ефективність. Смарт-контракти на основі блокчейну мають потенціал для спрощення операцій з нерухомістю, зменшуючи потребу в посередниках. Підприємцям у сфері нерухомості варто вивчити, як блокчейн може оптимізувати їхні процеси, пропонуючи більш безперешкодний досвід для покупців, продавців та інвесторів. І хоча досі ця сфера не є врегульованою на рівні держави, зручність технології впевнено завойовує цифровий світ.

О. С.: “Вже кілька років прихильники технології блокчейну пропонують уряду України стати державою-лідером цієї технології, на жаль, війна ці плани відсунула на задній план. Але потенціал захищеного продажу-купівлі нерухомості без необхідності фізичної присутності власника та покупця, може бути максимально актуальним для тих, хто не планує повертатися в Україну і володіє тут певними активами у нерухомості”.


6. Еволюція ринку оренди

Динаміка ринку оренди житла розвивається, що частково зумовлено зміною демографічної ситуації та вподобань щодо способу життя. Все більшої популярності набуває короткострокова оренда, спільне проживання та мебльовані квартири. Підприємці повинні розглянути можливість диверсифікації своїх портфелів, щоб задовольнити попит на гнучкі та нетрадиційні варіанти оренди. Згідно зі звітом Novograc HUD про справедливу ринкову орендну плату за 2024 рік, майже у 99% усіх районів у 2024 фінансовому році спостерігатиметься зростання справедливої ринкової орендної плати (FMR), із середнім зростанням на 10% порівняно з попереднім роком.

О. С.: “Тенденція надання переваги оренді замість володіння була присутня і в Україні до війни. З міграційними процесами всередині країни, цей тренд тільки посилиться, хоча низька платіжна спроможність українців продовжує стримувати зростання орендного доходу”.


7. Глобальні економічні впливи

Взаємопов'язаність світової економіки продовжує впливати на ринок нерухомості. Підприємці мають залишатися пильними до геополітичних подій, коливань процентних ставок та економічних тенденцій, які можуть вплинути на вартість нерухомості та інвестиційні можливості в глобальному масштабі. Геополітичні події, такі як торговельна напруженість, конфлікти або дипломатичні відносини, можуть створити невизначеність у світовій економіці. Ця невизначеність може вплинути на довіру інвесторів та на їхні інвестиційні рішення щодо нерухомості. Регіони з геополітичною стабільністю можуть залучати більше інвестицій у нерухомість, тоді як у регіонах з нестабільністю може спостерігатися уповільнення темпів зростання.

О. С.: “Україна на сьогодні як ніяка інша держава світу залежить від економічних та політичних процесів в Європі та світі. Тож для нас цей фактор впливів надактульний. Для сегмента нерухомості залучення іноземних інвестицій завжди була максимально важким завданням, а на сьогодні  це буде одним із завдань, яке дасть змогу ринку вижити та розвиватися”.


8. Модульне будівництво

Використання збірних та модульних методів будівництва вирішує проблеми традиційного житлового будівництва, прискорюючи процес будівництва, зберігаючи при цьому якість. Підвищення ефективності, рентабельності та екологічної стійкості пов'язані з модульним житлом, роблять його привабливим варіантом як для забудовників, так і для покупців житла.

О. С.: “Руйнування від війни великої кількості приватних будинків дає поштовх для розвитку в Україні технології модульного будівництва. Адже це про швидкість, гнучкість та доступність. Ми бачимо зростання кількості виробників та навіть іноземні інвестиції у сегмент модульного будівництва”.


9. Інфляція та ціни на активи

Темпи інфляції можуть впливати на вартість нерухомості. У часи вищої інфляції матеріальні активи, такі як нерухомість, можуть розглядатися як хеджування від інфляції. Інвестори можуть вкладати кошти в нерухомість для збереження статків, що потенційно може призвести до зростання цін на нерухомість.

О. С.: "Якщо світ визначає величезну невпевненість у майбутньому, то що казати про Україну? Ринок нерухомості України залежить сьогодні від безлічі факторів: від віддаленості від лінії фронту до кількості повітряних тривог. Ціноутворення в нерухомості залежить не тільки від інфляції національної валюти, а й від валютних коливань у світі. І найближчим часом ситуація не зміниться”.

Ринок нерухомості у 2024 році являтиме ландшафт інновацій, сталого розвитку та адаптивності. Підприємці, які візьмуть на озброєння ці тенденції, використовуватимуть технології та залишатимуться пристосованими до мінливих споживчих вподобань, зможуть досягнути успіху в динамічній та мінливій індустрії. Залишаючись поінформованими та гнучкими, підприємці можуть орієнтуватися в складнощах ринку нерухомості та отримувати вигоду з нових можливостей, що з'являтимуться в найближчі роки.


Цікаво про будівництво:
 Rauta ColdStore – швидкомонтовані холодильні склади з сендвіч-панелей

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: propertytimes
 
 
Интересные новости:
07.12.2023
6257
«Міста-губки» - модель містопроєктування, стійка до повеней і підтоплень на тлі змін клі...
29.11.2023
5814
Розумне дорожнє покриття, лазерні технології, бетонні дороги, сонячні панелі – дізналися, як р...
16.11.2023
5602
Як деяким регіонам вдавалося трансформувати місцеву економіку завдяки конкретному вектору розвитку...
05.04.2024
5501
Відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання ...
28.03.2024
4526
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4436
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...